MaEmi 21.03.2007 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 A odnośnie drzwi - to ja też myśle o przesuwanych jak nie bedzie mnie na nie stać od razu to zasłoneczkę sobie na razie zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 21.03.2007 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Ja też mam w projekcie maleńką śpiżarkę 90 x 165 (wywalczoną) i myślę że dla mojej rodziny wystarczy - na te wszystkie nietypowej wielkości urządzenia i niewielkie zapasy spożywcze. Znajoma mówiła że warto w takim pomieszczeniu pomyśleć o niewielkim okienku z żaluzją - coby otwartę było i smrodki wywiewało np z odpadków żywnościowych czy kosza - przemyśle - zobaczę (ile te okienko może kosztować i jak to wyglądać będzie - u mnie spiżarka na scianie z wejsciem do domu ) no i mogę się pochwaliś - Mam pozwolenie od 19.03.2007a może nasze forum czytają też urzędnicy mojego Starostwa ?? no to wreszcie !!! no to kiedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaEmi 21.03.2007 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 ziemię kiedy przewalać będę - jak majster da radę przyjść przed świętami to by fajnie było ale cały czas o wodę w wykopie fudamentowym się boję brat kopał na 80 cm w piątek i miał wodę a ja muszę na 110 cm ale oficjalnie to najwcześniej po świętach mogę rozpocząć - wersja dla Starostwa coby śmiesznie było to majstra ja i brat mamy tego samego - to wiem że w międzyczasie nigdzie mi w świat nie ucieknie jak skończy u niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 21.03.2007 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 MaEmi, no gratuluję, doczekałaś sie w końcu...Swoją drogą rzeczywiście moze ktoś stamtąd powinien czytać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 21.03.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 ziemię kiedy przewalać będę - jak majster da radę przyjść przed świętami to by fajnie było ale cały czas o wodę w wykopie fudamentowym się boję brat kopał na 80 cm w piątek i miał wodę a ja muszę na 110 cm Ja też miałam wodę w wykopie. Panowie Wrobili w jednym miejscu fundamentów głębszy dołek, wrzucili tam pompkę do wody brudnej i jak im podchodziło woda to sobie włączali i na bieżąco wodę usuwali z wykopów. Tuż przed zalewaniem również usunęli wodę i ten dołek zalewali na końcu. Cała filozofia... Nie martw się. Będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sarabanda 21.03.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 wejscie jest na ścianie długiej, może nie dokładnie posrodku ale jakoś tak.. Ja mam wąską 1,2m i to chyba min jak na szerokość - ok. 30cm głębokość półek i 90 na poruszanie się. 90 to sporo...to mi zostaje w takim razie jakieś 40-50 cm.. Zerknęłam w Twój projekt. Spiżarka jest ok. Ja bym zrobiła tylko drzwi przesuwane w ścianie, a nie harmonijkowe. Spokojnie po obu stronach od wejścia masz głębokie półki na różności, a na wprost możesz zostwić pusta ścienę, ewentualnie jakieś haczyki na ściereczki, ręczniki czy kuchenny fartuszek Właściwie to bardzo dobry pomysł z tymi drzwiami, ale jest jeden problem: są dosyć drogie a ja już jedne przesuwane będę miała w ścianie, te do kuchni z salonu... Pomysł na drzwi do spiżarki jest następujący: może to być zwykła płłyta pomalowana na kolor ściany np, chowająca się w ścianę Ja tak planuję. Moja siostra tak właśnie sobie zrobiła i jest to extra! Drzwi wjeżdżają jej za zlewozmywak!!! Koszt praktycznie żaden, potrzebna tylko złota rączka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sarabanda 21.03.2007 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2007 Dodam jeszcze, że gotowy system naścienny do drzwi przesuwanych kosztuje poniżej 100 zł.http://pasaz.wp.pl/rsklep.html?orgURL=http%3A%2F%2Fwww.sklep.prestige-drzwi.pl%2F%3Fid%3D1%26partner_id%3D47474747%26code%3D9802a43d05946a871c1465f2f2a16906 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 22.03.2007 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Sarabanda Anielico moja!!! Już wczoraj nakręcałam powoli swojego, zeby się przyjrzał i zrobił coś takiego sam. Teraz już zaczne sie temu przyglądać bliżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sarabanda 22.03.2007 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Sarabanda Anielico moja!!! Już wczoraj nakręcałam powoli swojego, zeby się przyjrzał i zrobił coś takiego sam. Teraz już zaczne sie temu przyglądać bliżej "Anielico" - ślicznie! Mąż do mnie mówi "aniołku" (jeszcze ). Jeśli chodzi o te drzwi, to najlepiej od strony spiżarki przykręcić płytę karton gipsową i wewnątrz między ściankami zrobić prowadnice. Chyba że na tej ścianie mają być półki, wówczas lepiej ten karton-gips dać od strony kuchni. Godzinę temu wylali u mnie na budowie chudziaka!!! Znowu sukces! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sarabanda 22.03.2007 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Też mam chudziaka... i nawet raz już się zapadł Beti555! A dawaliście siatkę zbrojeniową do chudziaka, czy laliście sam beton? Jaki zamawialiście beton: B10 czy B15? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldio 22.03.2007 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Hej! Dawno tu nie zaglądałam, ale cieszę się że u Was praca wre. Chudziak, tynki, alarmy i pozwolenia! Witam nowe kobiety budujące. A u nas pomalutku: brama, drzwi i okna wstawione. Prąd się robi, od poniedziałku instalacja wodna, a po świętach tynki... W między czasie projekty kuchni i łazienki. Dobrze, że piszecie o spiżarce, ja swoją odpuściłam, ale chyba wrócę do tematu i się uprę, bo miejsce na nią nadal jest. Piszecie, że choćby maleńka to warto. Ja z bloku jestem i w siedmiometrowej kuchni wszystko się musiało zmieścić +piwnica i 3 piętro. Więc jednak się uprę, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 22.03.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Witajcie! Też dawno nie zaglądałam. Co do spiżarek - złota sprawa. Wszystko pod ręką i nie ma szaleństwa w kuchennych szafkach. Polecam!!! A u mnie na budowie już stoi komin, już wożą się cegły na ścianki działowe. Kuchnia w mojej stodole będzie duża, ok. 12 m2, a ja już myślę kiedy zduna wołać, żeby kuchnię kaflową postawił. To jest dopiero to... W starym domu też mamy taką i nie zamieniłabynm jej na nic innego. Duży wygodny blat, na środku gorący, po bokach chłodniejszy, mogę postawić naraz nawet 6-7 garnków, w duchówce piec w tym samym czasie, a licznik stoi! No i smak... Na gazowej czy elektrycznej taki nie będzie ( mam porównanie z elektryczną z płytą ceramiczną). Tak więc koniecznie kaflowa, bo na niej ugotuje się obiad, a obok zrobią się przetwory w tym samym czasie. Polecam! I pozdrawiam wszystkie budujące podpory rodzin! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 22.03.2007 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Boże poda śnieg a u mnie tynki gipsowe kładą , jak to wysuszyć zwłaszcza,że jestem w pracy 3 dni, dopiero w niedziele mam wolne. chyba je szlag trafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 22.03.2007 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Kuchnia w mojej stodole będzie duża, ok. 12 m2 No ja też mam taka dużą. Dobrze ją sobie zaplanuj, żebyś w przyszłości nie musiała za bardzo po niej biegać Co do kuchni kaflowej nie mam i żałuję, ale nic się nie da zrobić, musztarda po obiedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldio 22.03.2007 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2007 Mnie też się marzyła taka kuchnia, ale wybito mi ją z głowy, zresztą chyba nie byłaby wykorzystana co do rozplanowania kuchni (moja ma 14 m.kw.) - byłam pewna, że to sporo, więc wszystko zmieszczę na dole, i będzie przestronnie - nie jest to jednak wielka powierzchnia jak się planuje tam jeszcze stół (nieduży - jadalnia z kredensem jest obok za drzwiami). Drugie drzwi - na przeciwko stołu mają być otwierane w obie strony. Okno nad zlewem jest od wschodu, okno za stołem od południa, od zachodu jadalnia w salonie, od północy hol i schody. Taki jest obecny plan: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/caf7e2d3c5ba3165.html Na przeciwko kuchni jest lodówka i szafka o tej samej wysokości (spiżarka podręczna ) proszę o krytyczne uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 23.03.2007 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 aldio, pamiętaj o zasadzie trójkąta: kuchenka, lodówka i zlew powinny być na planie trójkąta, to jest najbardziej ergonomiczne rozwiązanie. JoShi, to faktycznie szkoda, że nic się nie da zrobić w sprawie kuchni, bo to nieporównywalnie lepsze gotowanie, zarówno jeśli chodzi o smak, jak i o komfort szefa kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqrq5 23.03.2007 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 u mnie kchenka lodowka i zlew sa w jednej lini i dla mnie to jest najlepsze rozwiazaniechoc w nowym domku pomysle o trojkacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldio 23.03.2007 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 Zgadzam się, że trójkąt jest najwygodniejszy (odległości mam mniejsze niż 2 metry).Dlatego planując kuchnię uparłam się że ma być zabudowa w U. Na prawo od wejścia jest kuchnia (z szafkami po bokach by można coś odstawić), potem blat, zlewozmywak, blat i lodówka (prawie na przeciwko kuchni). Stół jest osobno, mam nadzieję że blatów będzie dość i pojemności w szafkach też.Na dziś myślę by lodówkę dać bliżej blatu i drzwi do niej otwierać od strony zlewu (wcześniej miała być na przeciwko kuchni, bardziej od stołu), co o tym myślicie?Zastanawiam się czy przegapiłam coś, co mogłoby jeszcze ułatwić życie w kuchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqrq5 23.03.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 a mozesz narysowac to ustawienie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldio 23.03.2007 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2007 no kicha z tego mojego wklejania.. dzieki JoShi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts