mayland 07.05.2007 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Może komuś się przyda interpretacja ws zwrotu podatku VAT od materiałów nabytych przed uzyskaniem pozwolenia na budowę http://sip.mf.gov.pl/sip/index.php?p=1&i_smpp_s_dok_nr_sek=124615&i_smpp_s_strona=2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 07.05.2007 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Hmm nie działa To odsyłam do tematu o zwrocie VAT http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1799423#1799423 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedzielna 07.05.2007 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Mój pierwszy post na tym forum. My dopiero zaczynamy, stan zero gotowy, 21 maja zaczynamy ściany. Idealnie tu pasuję, choć mój osobisty małżonek jest inż. to na razie w głębokim poważaniu ma budowę bo cytuję: "nic nie widać", "będą ściany pogadamy", "to ty jesteś inż. budownictwa ja tylko meliorantem" W każdym bądź razie jest super, gdyby nie te ceny. Mamy wzięte 360 tyś kredytu i boję się, że to nie starczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanika 07.05.2007 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Nie załamuj mnie, "Nowa" tym kredytem. Ja nigdy tyle nie dostanę, mam zamiar wziąć połowę z tego i "jakoś" wybudować. A tak w ogóle - witaj na forum. Ja nie piszę często, bo jeszcze nie ma o czym, chociaż chętnie bym ponarzekała: na ceny, na tych bandytów, którzy je tak windują, na choroby moich dzieci. Dla otuchy - dzisiaj mój znajomy stwierdził, że rynek się uspokoi i przyjdą lepsze czasy dla budujących. Dla doła - ale czy na pewno? Bo czy przez "to" Euro 2012 nie zacznie znowu wszystkiego brakować, a na naszych budowach będą pracować fachowcy diabli wiedzą skąd?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedzielna 07.05.2007 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2007 Hanika wiem, że 360 tyś. to sporo ale budujemy dom o pow. 240m2 z dachem kopertowym z 3 lukarnami, sam dach będzie mnie kosztował 80tyś (robocizna+materiały). Mamy ekipę na roboty murowe+na wiosnę tynki zewn.+wewn. i dach całą resztę czyli w sumie najdroższą wykończeniówkę (podłogi, instalacje, ocieplenie dachu, malowanie i wszelkie prace upiększające ) robimy sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 08.05.2007 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Witajcie. Nie ma co się smucić. Hanika, ja zamierzam wziąć tylko 150tys. kredytu (ciutkę mam swoich) i za to się wprowadzić. Wszystko zależy od standardu wykończenia, Jeden kupi takie meble inny takie, kafelki i podłogi mogą mieć różne rozbieżnosci cenowe. Im mniejszy, bardziej prosty dom, ekonomiczny w budowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanika 08.05.2007 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Dziękuję Wam, kobiety, za słowa otuchy. My też będziemy dużo sami robić. Dom wybraliśmy taki średni, jeśli chodzi o "drogość" - dom pod pistacją- ok.130 m2. Jednak jeszcze nie rezygnuję z poszukiwań. Ostatnio znalazłam Strumyk i Paprotkę. Może ktoś wyrazi swoją opinię na temat tych projektów. Bardzo proszę... Jeszcze dodam, że garaż tak czy inaczej będziemy budować osobno - jedno- lub dwustanowiskowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 08.05.2007 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Obejrzałam wszystkie trzy projekty i najbardziej podoba mi się Paprotka. Nie wiem czemu, może dlatego że strumyk jakiś taki zakręcony i wg mnie troche niefunkcjonalny.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanika 08.05.2007 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Wielkie dzięki. Kiedyś ona byłą moją faworytką, ale troche zaczęła przegrywać z Pistacją. Ostateczna decyzja dopiero przed nami. Jeszcze raz dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewik_1 08.05.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Dziękuję Wam, kobiety, za słowa otuchy. My też będziemy dużo sami robić. Dom wybraliśmy taki średni, jeśli chodzi o "drogość" - dom pod pistacją- ok.130 m2. Jednak jeszcze nie rezygnuję z poszukiwań. Ostatnio znalazłam Strumyk i Paprotkę. Może ktoś wyrazi swoją opinię na temat tych projektów. Bardzo proszę... Jeszcze dodam, że garaż tak czy inaczej będziemy budować osobno - jedno- lub dwustanowiskowy. Jak dla mnie najfajnieszy jest dom pod Pistacją. Szczególnie, jeśli garaż i tak masz budować oddzielnie. Zajrzyj do dziennika Tabalugi. Ona buduje Pistację i znajdziesz tam wiele dla siebie: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=64776-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanika 08.05.2007 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Cały czas śledzę poczynania Tabalugi i jestem pod wrażeniem. Jej dziennik pomaga mi i zachęca do budowania tego samego domu. Jednak ta papierologia tak długo trwa (na wz czekamy już 3 miesiące, a na pozwolenie na budowę też trzeba będzie zaczekać 2 m-ce), że z powodu braku działań zaczynam kombinować. Do tej pory Pistacja była nr 1, ale boję się, czy nie pójdziemy za bardzo w koszty - tyle okien, wykusz, jaskółki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 08.05.2007 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Hanika, przyznam się do czegoś. Odkąd postanowiliśmy, że chcemy Truskawki, przestałam oglądać inne projekty bo okazywały sie o niebo...co ja mówię, o kilka nieb lepsze od Truskawek. Więc odpuściłam sobie oglądanie i zaakceptowałam pierwszy wybór. Wiec skoro Pistacja czymś Was urzekła to może warto trwać przy niej, szczególnie że nadal nie jesteś pewna czy inne będą dobre... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanika 08.05.2007 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2007 Wiolasz, myślę, że masz rację w tym, co mówisz. Ja też czuję, że to jest właśnie coś takiego. Nie mogę kupować pustaków, dobierać kafelków, to kopię po projektach. Dzisiaj jeszcze raz z innymi osobami przeanalizowaliśmy te projekty i jeśli chodzi o funkcjonalność, pistacja wygrała. Teraz myślę, jak ją trochę potanić. Na pewno zlikwiduję trochę okien, tak jak Tabaluga, bo to jest chyba projekt rekordowy, jeśli chodzi o okna. I jedną jaskółkę, tę od pokoju środkowego, bo wystarczy okno dachowe. A może by jeszcze balkony od zachodu (wejście mamy od wschodu), ale tego chyba nie przeforsuję z dziećmi. te balkony będą wychodziły na sąsiada (którego jeszcze nie ma), do granicy będą 4 metry. Czy ktoś mi może powiedzieć, z którego materiału można najtaniej zbudować w tych zwariowanych czasach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 09.05.2007 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 A ja nadal patrzę na te swoje fundamenty i jakoś nie mogę sobie wyobrazić tego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 09.05.2007 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 A ja nadal patrzę na te swoje fundamenty i jakoś nie mogę sobie wyobrazić tego domu hahahaha przepraszam za śmiech ale mój (patrząc na te paliki wbite w ziemię) wydaje mi się jak moja klitka w bloku. WIęc to śmiech rozpaczy...Choć wiem, że po postawieniu murów wszystko wygląda inaczej. Hanika, jeśli chodzi o koszty, to można sporo oszczędzić jak naprawdę trzeba. A to strop, brak podłogówki i takie tam. To zależy na czym najbardziej Wam zależy, żeby mieć. Do mnie mają dziś przywieźć cegłę na działkę..Ciekawe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 09.05.2007 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 a ja patrzę na nasz i pamiętam jak były fundamenty "ło matko ale ociupinka" jak zaczęły rosnąc ściany" ło matko ale duże" jak powstał strop "ło matko ale małe" a teraz "no całkiem spora chałupka wyszła" co do oszczędności na projekcie to na pewno taki dom oparty na prostokącie bez lukarn, wykuszy balkonów będzie tańszy w budowie. Co do podłogówki to u nas podłogówka w całym domku i koszt wyszedł nawet chyba ciutkę tańszy niż przy kaloryferach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 09.05.2007 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Mamy wylewki Kosztowały jedynie 4050 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanika 09.05.2007 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Byłam dzisiaj w gminie, żeby zapytać, kiedy będzie ta wuzetka - myślałam, że lada dzień. A urzędniczka mi mówi, że z rozpoczęciem budowy w tym roku mogę sobie dać spokój. Ja jej na to, że mój wniosek leży u nich już t r z y miesiące, a ona do mnie, że ona tu pracuje od kilku tygodni. Po prostu: jej poprzedniczka przed swoim odejściem z państwowej posady (na prywatną - architekt) dokładnie olała wszystko. I w ten oto sposób mam dużo czasu na oszczędzanie pieniędzy - pewnie do przyszłej wiosny. Pocieszam się, że nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 09.05.2007 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Moje fundamenty to tylko obrys ścian zewnetrznych i 4 słupy w środku Naprawdę trudno sobie cokolwiek wyobrazić. Nikt nie wie co gdzie będzie Fundamenty pod działowe ścianki mają być zalewane razem z chudziakiem Nie mam żadnej ściany nośnej a dom ma 20m długości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 09.05.2007 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Jest projek rządowy zmian odnośnie WZ. Najważniejsze, że chcą skrócić termin do 65 dni. Za opóźnienie po tym terminie gminy będą płacić karę 500zł za dzień zwłoki (ale nie petentowi a budżetowi) Zmiany w dobrym kierunku idą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts