premiumpremium 10.05.2007 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Mamy wylewki Kosztowały jedynie 4050 No i fajnie Ile miałaś m2 podłóg, że aż tyle zapłaciłaś? My mamy wszystkie materiały zwiezione, zawalony nimi cały dom, od wczoraj panowie ocieplają nam dom. Zupełnie niespodziewanie wyszło, ze to już teraz będzie robione i że kolor damy jeszcze w tym roku (dodatkowe koszty ). No ale widocznie tak musi być No i drzwi zewnętrzne czekają na zamontowanie, zdecydowaliśmy się ostatecznie na drewniane Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 10.05.2007 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Dziewczyny powiedzcie mi proszę jak to sie robi... Chodzi mi o elewację. Oczywiście będzie styropian i tynk. Ale w niektórych miejscach (rogi, wejscie) myślę o kamieniu lub klinkierze (płytki). To się klei na styropian? Trzyma się tak? Nie odpada? Nie wiem jak to się robi a zanim z czymś odpale co potem może okazać się trudne do realizacji to wolę to przemyśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 10.05.2007 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 nie będę zaśmiecać wątku fotkami, ale chętnych zapraszam do dziennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 10.05.2007 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 nie będę zaśmiecać wątku fotkami, ale chętnych zapraszam do dziennika Byłam, widziałam...szybko idzie bardzo Trzymam kciuki żeby nie zwalniało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 10.05.2007 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Mamy wylewki Kosztowały jedynie 4050 No i fajnie Ile miałaś m2 podłóg, że aż tyle zapłaciłaś? My mamy wszystkie materiały zwiezione, zawalony nimi cały dom, od wczoraj panowie ocieplają nam dom. Zupełnie niespodziewanie wyszło, ze to już teraz będzie robione i że kolor damy jeszcze w tym roku (dodatkowe koszty ). No ale widocznie tak musi być No i drzwi zewnętrzne czekają na zamontowanie, zdecydowaliśmy się ostatecznie na drewniane Pozdrawiam! Mam blisko 150metrów kw. Z tym, ze chudziak był krzywy , wiec zeby wypoziomować trzeba było w niektórych miejscach dać 8 cm, w niektórych 5... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 10.05.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Beti, to cena z materiałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 10.05.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Beti, to cena z materiałem? Na szczescie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 10.05.2007 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 u nas wylewali 7 cm. Materiał z robocizną wyszedł 3tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedzielna 10.05.2007 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 WZ gmina musi wydać w przeciągu 60 dni w przypadku sprawy prostej, a taką właśnie jest dom jednorodzinny. Odmówić wydania warunków można jedynie w przypadku, gdy opracowywany jest miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego. Hanika jeśli kobieta na piśmie nie da Ci pisemnego uzasadnienia odmowy wydania warunków w ustawowym terminie można ją wtedy pociągnąć do odpowiedzialności. Nie daj się zbyć i wlacz o swoje!!! May - takie coś już obowiązuje na pewno na poziomie powiatów (nie wiem jak w gminach). Za każdy dzień zwłoki urząd płaci 500 zł kary do budżetu województwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 10.05.2007 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Rada Ministrów w dniu 08.05.2007r. dopiero przyjęła taki projekt więc nie wiem jak to mozliwe, że juz odowiazuje http://www.kprm.gov.pl/070508rm.htm Cytat: Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o zmianie ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym oraz niektórych innych ustaw, przedłożony przez ministra budownictwa. Uproszczenie i skrócenie procedury planowania przestrzennego to jedno z głównych założeń przygotowanej przez rząd nowelizacji ustawy. (...)Proponowane przepisy określają także warunki zagospodarowania terenu w przypadku braku planu miejscowego. Decyzja o warunkach zabudowy będzie wydawana wówczas, gdy dana inwestycja wymaga pozwolenia na budowę. Dotyczyłoby to także zabudowanej działki w sytuacji, gdy zmieniona zostanie linia zabudowy oraz gabaryty budynku od frontu parceli. Natomiast decyzja ta nie będzie wymagana w przypadku niewielkiej jej rozbudowy (zwiększenie o 15 proc.). Gmina będzie mogła zawiesić postępowanie w sprawie wydania decyzji o warunkach zabudowy tylko w momencie wystąpienia sprzeczności planowanej inwestycji ze studium gminnym. Termin wydania decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu przez właściwy organ skrócono do 65 dni. Wprowadzono też karę w wysokości 500 zł za każdy dzień zwłoki w wydaniu decyzji. O tych już obowiazujących 60 dniach to pierwsze słyszę U mnie napewno trwa to 3-6 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedzielna 10.05.2007 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Mayland masz rację jeśli chodzi o gminy, bo do tej pory kara ta obowiązywała jednostki samorządu dopiero od szczebla powiatu. Jestem inż. budownictwa projektującym drogi i infrastrukturę i parokrotnie Starosta interweniował u swoich podwładnych, by tych kar nie pałcić. Swoją drogą wkurzające jest to, że urzędnicy robią co chcą. Mi się udało szybko pozałatwiać formalności w mojej gminie. Jednak zawodowo nie raz też musiałam użerać się z "wszechwiedzącymi" urzędnikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanika 10.05.2007 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 WZ gmina musi wydać w przeciągu 60 dni w przypadku sprawy prostej, a taką właśnie jest dom jednorodzinny. Odmówić wydania warunków można jedynie w przypadku, gdy opracowywany jest miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego. Hanika jeśli kobieta na piśmie nie da Ci pisemnego uzasadnienia odmowy wydania warunków w ustawowym terminie można ją wtedy pociągnąć do odpowiedzialności. Nie daj się zbyć i wlacz o swoje!!! Plan zagospodarowania dla Gdowa jest w trakcie opracowywania, ale gotowy będzie najwcześniej za dwa lata. Więc chyba muszę czekać cierpliwie. Boję się iść na udry z miejscowymi urzędnikami, bo mi to będą pamiętać do trzeciego pokolenia i dopiero będę miała przechlapane. Wczoraj odważyłam się jedynie grzecznie powiedzieć nowej urzędniczce, że jest to dramat budujących i że ja zostałam zrobiona w bambuko. A to, co miałam jej ochotę powiedzieć ( ), to się nie nadaje do wypowiedzenia... Marny jest los petenta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedzielna 10.05.2007 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Hanika no to nie zazdroszczę. W tym wypadku pozostaje rzeczywiście grzecznie czekać, aż Pani się z robotą uwinie. Mogłabyś jeszcze spróbować pogadać z wójtem/burmistrzem/prezydentem danej gminy. A co trzeba wykorzystać fakt bycia kobietą W moim przypadku to właśnie dużo pomogło, bo też guzdrali się z tą decyzją. Poszłam do wójta, uśmiechnęłam się, oczywiście nazachwalałm jaka to gmina piękna dzięki niemu, ile inwestycji, etc. i jakoś poszło, decyzja była po tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti555 10.05.2007 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 u nas wylewali 7 cm. Materiał z robocizną wyszedł 3tys. NIestety, juz nie raz sie przekonałam, ze w Gdańsku są bardzo drodzy wykonawcy i sa wysokie ceny materiałów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 11.05.2007 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Wczoraj olał nas hydraulik Nie przyszedł podłączyc kanalizacji pod chudziaka, nie zadzwonił, nie odpowiada na telefony i smsy W poniedziałek miał być zalewany chudziak Zadzwoniłam do innego, nie zdąży do poniedziałku. Trzeci może zdązy ale nie daje 100% pewnosci... Przełożyłam beton na środę Ten pierwszy miał mi robić całą hydraulikę w domu, wartą ok 40tys Nie wiem co robić. Smutno mi i się podłamuje pomalutku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikopiko 11.05.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 a niech ich wszystkich.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izi7 11.05.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 u nas wylewali 7 cm. Materiał z robocizną wyszedł 3tys. W okolicach Gdańskach obecnie standardowa cena ze wylewki 6-7 cm to ok. 26-30pln. Za 20pln to nawet nie ma co zaczynać rozmowy A my mamy do wykonania ok. 260m2... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 11.05.2007 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 chyba powariowali!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lena31 11.05.2007 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 Witam Wszystkie Budujące Kobiety!Ja mimo wielu problemów mam zamiar zacząć budowę (pierwszy problem, ze mąż strasznie się obawia takiej inwestycji). Papierologię staralam sie załatwić jak najszybciej i mam już pozwolenie na budowę, ekipę mam na lipiec ale moze uda mi się trochę wczesniej (murarz powiedzial, ze taki domek jak nasz "to 2 tygodnie roboty"). Na razie nie mogę sie skontaktować z majstrem, wiekszosc materiałów wiem ile i jakich, ale nie wiem ile desek tzreba na budowę. mam nadzieje, ze ktoś mi powie orientacyjnie, bo znajomy jedzie do jakiegoś niedrogiego tartaku i chce mi przywieźć po drodze. Ile wy tych desek mieliscie na budowe i jakie wymiary? Wiem tylko, że calówki i że fundament nie bedzie deskowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
penny 11.05.2007 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2007 U mnie skończyli murować ściany fundamentowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts