Piwoslaw 26.06.2022 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Przymierzam się do podłączenia drugiego bufora równolegle do pierwszego, i zaczytałem się o parafinie. Na tym etapie nie jestem gotów na dorobienie gęstej sieci rurek wewnątrz drugiego baniaka i zalanie go parafiną, jednak może da się zrobić to inaczej?Zamiast wody (rurki) w parafinie - parafina w wodzie. Myślę tak: Małe porcje parafiny, w zakręconej butelce lub szczelnej saszetce plastikowej. Saszetka na tyle cienka (grubość max 1-1,5 cm), żeby była spora powierzchnia wymiany ciepła w stosunku do objętości. I takich saszetek wrzucam ileśtam by pływały w buforze. Moje pytania to:1) Jeśli saszetka ma objętość np. 1 litra, to w baniaku jest o 1 litr wody mniej. Ile zdolności magazynowania zyskam/stracę?2) Jak ze mianą objętości takiej saszetki? Jeśli parafina przed przemianą fazową ma 1 litr objętości, to ile ma po roztopieniu?Zład wody w systemie pomoże ze zmianami objętości, ale trzeba dobrać naczynie wyrównawcze.3) Czy plastik/opakowanie wytrzyma wiele cykli zmian temperatury i objętości zawartości? 4) Czy to w ogóle ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.06.2022 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 Od czasu, gdy w 2005 roku popełniłem ten wątek trochę zmian w tej dziedzinie zaszło.Jednak fizyka procesu nadal jest niezmienna.Gdzieś czytałem o malutkich kapsułkach z trwałego i bardzo elastycznego materiału wypełnionych parafiną - jako wsad do akumulatora ciepła, w którym nośnikiem jest woda.Podobno zadziałało. ale to bardzo niszowe, mało rozpowszechnione prace - w sensie dla indywidualnego użytkownika.W skali przemysłowej są prowadzone ze sporym powodzeniem.https://www.google.pl/search?q=akumulatory+ciep%C5%82a+w+elektrociep%C5%82owniach&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiQxIaJysr4AhVpl4sKHX-aCV0Q_AUoAnoECAEQBA&biw=1286&bih=664&dpr=1Wychodzi więc na to, ze takie działania mają sens.Powszechnie dostępne materiały raczej nie wytrzymają wielokrotnego i długotrwałego rozciagania i kurczenia, bo parafiny znacznie zwiekszają swą objętość przy przejściu fazowym.Pojemności cieplnej się tu nie straci a zyska się stabilizowanie temperatury medium dokładnie w punkcie przemiany fazowej dobranej parafiny.Generalnie - można!Sam popełniłem taki akumulator (ładnych parę lat temu) o objętości 1m3 i zadziałał bardzo dobrze.Jednak dłubania było naprawdę dużo, aby go sklecić. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 26.06.2022 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2022 A nie lepiej gromadzić energię w postaci sprężonego powietrza ? kupujesz zbiornik z 6 tys litrów za psią kasę i panelami latem bijesz do zbiornika z 50 bar i całą zimę agregat tzn silnik pneumatyczny napędza generator i po sprawie :D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 01.07.2022 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 Primo - zbiornik ciśnieniowy czyli podpada pod UDOT (reżim, papiery = koszty). Secundo - sprawność całego procesu! Nikt na świcie jeszcze na to nie wpadł? A może już to policzono i wyszło tak pieknie jak planowano w NPŁ a w praktyce wyszedł krowi placek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jambos 01.07.2022 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 Ciekawe co za sprężarkę będziesz potrzebować, aby to nabić do 50bar. Takiej objętości zbiorniki na takie ciśnienie to są setki tysięcy PLN, a i tak nie każda firma byłaby w stanie coś takiego zrobić. Raczej bałbym się koło czegoś takiego mieszkać. Tu jest zbiornik ciśnieniowy 6m3 na maks 11bar https://abc-kompresory.pl/zbiorniki-cisnieniowe/652-zbiornik-cisnieniowy-pionowy-6000-l-11-bar-k.htmli to jest tylko 11 bar.Na początku roku składałem zapytanie odnośnie zbiorników ciśnieniowych i dostałem ofertę na 10m3 i 50bar na kwotę brutto jakieś 300 kPLN, stawiam, że teraz to raczej będzie bliżej 400 kPLN w cenie jest już wszystko z UDT, ale barolitry i tak są przekroczone więc corocznie panowie z UDT ładne opłaty mogą za coś takiego pobierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 01.07.2022 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 Primo - zbiornik ciśnieniowy czyli podpada pod UDOT (reżim, papiery = koszty). Secundo - sprawność całego procesu! Nikt na świcie jeszcze na to nie wpadł? A może już to policzono i wyszło tak pieknie jak planowano w NPŁ a w praktyce wyszedł krowi placek? Po pierwsze primo a kto musi o tym wiedzieć ? kopiesz dziurę w ziemi usadowisz zasypiesz zapominasz jedziesz , ps ktoś tam o sprężarce no to pierwsza lepsza od klimatyzacji przemysłowych wali 40 bar . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 01.07.2022 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 (edytowane) ... Edytowane 1 Lipca 2022 przez Bertha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 01.07.2022 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 Koniecznie chcesz awansować na żółte paski wszelkich telewizji? Taka bombka uporządkuje podwórka w promieniu100-200 metrów, ubezpieczenie żadne nie pomoże,. Zapłacisz za wszelkie szkody, niebo w # masz jak w banku a wpis na dziale IV KW będziesz spłacał pewnie do końca żywota. Znam przyjemniejsze sposoby na życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.07.2022 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 Można jeszcze sobie jaką górkę usypać z basenikiem na szczycie i elektrownię szczytowo-pompową odpalić... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jambos 01.07.2022 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2022 O i jeszcze jakby śniegiem sypnęło to mógłby trasę narciarską otworzyć i na tym zarobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katalak 19.10.2022 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2022 (edytowane) Jak projekt gówniany to reszta już nie ma sensu. Jak ktoś się zabiera za budowanie domu energooszczędnego a już tym bardziej pasywnego. To mus zacząć od znalezienia dobrego projektanta który ma wiedze w tym temacie. Zabieranie się od projektu z katalogu i upychanie jakiś technologi/rozwiązań to zwykłe wyrzucanie kasy w błoto. Dla przykładu grubość ocieplenia dobieramy na podstawie obliczeń a nie na podstawie może tak czy siak. Można wybudować spokojnie prosty dom pasywny i tańszy niż niektóre domy z katalogu. Bo to kwestia projektu a nie jakiś skomplikowanych - kosztownych rozwiązań. Jeśli chodzi o mnie to jest u mnie:spam: mogę polecić, dobrze się sprawdza. Edytowane 8 Listopada 2022 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bermak 24.04.2023 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2023 Krótko, zwięźle i na temat.Pompa ciepła:Zalety: bezobsługowa, czysta maszynownia.Minusy: cena, koszty i dostępność ewentualnego serwisu.Pellet:Zalety: cena, stosunkowo czysta kotłownia, każdy hydraulik ogarnie ewentualną naprawęMinusy: wymaga obsługi kilka razy w miesiącu, wymaga miejsca na składowanie opału.Wybór jest bardzo indywidualny i każdy wybierze to co mu bardziej pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.04.2023 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2023 Nie do końca o to w tym wątku idzie, ale kontynuujmy... Olej opałowy to około 12kWh/kg Węgiel kamienny to około 7-9 kWh/kg Pelet to około 5kWh/kg Tyle energii te substancje "magazynują" No i - fakt! Zwykle kupowane są latem - na zimę. Ale... W tym wątku rozważamy jak przechować darmowe ciepełko dostępne latem na czas zimowy - a to nie to samo... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 24.04.2023 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2023 No właśnie jak ? Cała masa ludzi ma panele - sma wdepnałem na tą ścieżkę niestety spóźniłem się na magazyn 80 proc i teraz widze że psu w d.. ta instalacja - jest prąd który się zmarnuje bo odzysk to będzie jakieś może 30 może 50 procent, Można by tym prądem coś naładować - tylko co - może produkować wodór ? Tylko nadal nikt nie ogarnął bezpiecznego magazynu. Gdzie upakować te 10 000 kwh potrzebne w zimie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts