Feft 06.01.2003 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Jak zaizolować fundament? Mam do wyboru:1. izolacja przeciwwilgociowa (abizol), styropian 5 cm, siatka na kleju.2. izolacja przeciwwilgociowa (abizol) i polistyren ekstrudowany, to wszystko przysypane ziemią.Nie wiem co będzie tańsze i czy abizol nie zje styropianu.A może izolowaliście jakoś inaczej? Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 06.01.2003 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Co do Abizolu to musisz to sprawdzić. Większość smaruje Dysperbitem i on nie reaguje ze styropianem. Co do styropianu i polistyrenu to ten ostatni jest o niebo droższy i dużo lepszy. Ale droższy 3 razy, więc mało kto go stosuje. POzdrawiam _________________ [ Ta wiadomość była edytowana przez: kodi_gdynia dnia 2003-01-06 10:53 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 06.01.2003 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Ale specjalny styropian do ocieplania fundamentów też nie jest tani (różnica około 200 zł/m3). Sprawdź np. http://www.termoorganika.com.pl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewunia1719499073 06.01.2003 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Ja mam izolację ścian fundamentowych następująco:- 2x dysperbit- styropian FS20 gr. 5cm na klej- siatka zatopiona zaprawą klejową- 2x dysperbit w części poniżej poz. terenuStoi tak od maja 2001r. i wszytko narazie okej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewunia1719499073 06.01.2003 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Ja mam izolację ścian fundamentowych następująco:- 2x dysperbit- styropian FS20 gr. 5cm na klej- siatka zatopiona zaprawą klejową- 2x dysperbit w części poniżej poz. terenuStoi tak od maja 2001r. i wszytko narazie okej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 06.01.2003 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 abizol tak pięknie zjada styropian aż miło patrzeć myślę że przepis ewuni^ jest całkiem niezłyale rozważ jeszcze styronian pokryty papą lub styropian i folia tłoczonaa na fundamęty daj dysperbit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 06.01.2003 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 zgadzam sie co do abizolu!!! oj zjada ja mam 2x dysperbit, 10cm styro z frezem na klej, 1x dysperbit (gryzonie), folia 0,3 i wszystko przysypane ziemia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 07.01.2003 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 Dziękuję Wam za rady.W projekcie jest abizol, ale oczywiście nic nie przeszkadza smarować dysperbitem.Najbardziej podoba mi się sposób Toma Soyera - chyba najmniej z tym roboty i stosunkowo tanio.Do TOMA: jaki to jest styropian - specjalny do fundamentów, ile kosztował i kto go produkuje/sprzedaje, czy ta folia 0,3 mm to jakaś specjalna folia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg 07.01.2003 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 A jakiego kleju używaliście do klejenia styropianu do dysperbitu?Mam zamiar tak ocieplić piwnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 07.01.2003 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 ja nie kleiłem styropianu do ścian fundamentowych, przysypałem ziemią i nie sądzę żeby odpadał raczej nie umie fruwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg 07.01.2003 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 Januszek u mnie jest piwnica i ściana wysoka na 2 metry z hakiem. Wygodniej byłoby chyba jakoś przymocować ten styropian przed zasypaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 07.01.2003 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 kołkipo dwa na płytę a może mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg 07.01.2003 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 Zrobiłem tak juz pod tarasem gdzie nie mam już dostępu. Ale słyszałem, że jest jakiś klej do styropianu na dysprbit. Nie musiałbym tyle wiercić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 07.01.2003 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 myślę, że nie potrzeba dawać kołków. Zdecydowanie wystarczy klej. Po przyklejeniu niech ktoś spróbuje to oderwać. Nie ma szans a dodatkowo jest on przysypany w ziemi. Mój kierownik stwierdził: po co dziurawić izolację przeciwwodną kołkami. Miał rację. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 07.01.2003 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 FeftCzy masz dom z piwnicą ? Jeśli nie to po co dawać styropian na ścianę fundamentową?Wydaje mi się, że wtedy daje się go pod posadzką.Najlepiej pogadaj jeszcze ze swoim konstruktorem bo sposób izolacji ścian fundamentowych jest sprawą indywidualną i bardzo mocno zależy od lokalnych warunków wodno-gruntowych, nachylenia terenu, sposobu posadowienia budynku itp.Mogę również polecić Ci specjalistyczną firmę w tym zakresie http://www.deitermann.pl.Ja korzystałem z ich usług i widzę że znaja się na tych sprawach.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 07.01.2003 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 i jeszcze jedno. miałem klej z Alpolu. Zwykły do płyt styropianowych. Trzyma jak cholera. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 07.01.2003 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 greg ty jesteś z rzeszowa tak? to udaj się na przemysłową do firmy WEPA to przedstawiciel NTB tam mają do styropianu VEDAG i porównaj cenę kleju i kołków sam zdecyduj, tobie potrzeba tylko przyczepić na czas zasypywania, może rzeczywiście lepiej nie dziurawićale izolacja ta nie jest przeciwwodna tylko przecowwilgotnośćiowa i tylko tyle a o ile mi wiadomo to kołek nie jest nasiąkliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg 07.01.2003 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 Dzięki Januszek za namiar. Na pewno skorzystam latem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 07.01.2003 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 On 2003-01-07 10:44, Feft wrote: Dziękuję Wam za rady. W projekcie jest abizol, ale oczywiście nic nie przeszkadza smarować dysperbitem. Najbardziej podoba mi się sposób Toma Soyera - chyba najmniej z tym roboty i stosunkowo tanio. Do TOMA: jaki to jest styropian - specjalny do fundamentów, ile kosztował i kto go produkuje/sprzedaje, czy ta folia 0,3 mm to jakaś specjalna folia? wszystko najprostsze: styropian frez 10cm FS15 Fa Styromat Miedzychod, 102PLN m3 folia czarna (moze byc zolta) - ja wywinalem ja jeszcze 60 cm na powierzchnie tworzac na niej wokol domu obsypke z grysu z odprowadzeniem deszczowki do podlewania ogrodu (do tego "drenazu" wprowadzone sa tez rynny - nawet nie slychac jak splywa rynna woda) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 07.01.2003 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 On 2003-01-07 10:52, greg wrote: A jakiego kleju używaliście do klejenia styropianu do dysperbitu? Mam zamiar tak ocieplić piwnicę. klej nazywa sie "skala" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts