Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja termiczna fundamentów

Feft

Recommended Posts

Jak zaizolować fundament? Mam do wyboru:

1. izolacja przeciwwilgociowa (abizol), styropian 5 cm, siatka na kleju.

2. izolacja przeciwwilgociowa (abizol) i polistyren ekstrudowany, to wszystko przysypane ziemią.

Nie wiem co będzie tańsze i czy abizol nie zje styropianu.

A może izolowaliście jakoś inaczej? Z góry dziękuję.

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co do Abizolu to musisz to sprawdzić. Większość smaruje Dysperbitem i on nie reaguje ze styropianem. Co do styropianu i polistyrenu to ten ostatni jest o niebo droższy i dużo lepszy. Ale droższy 3 razy, więc mało kto go stosuje.

POzdrawiam

[ Ta wiadomość była edytowana przez: kodi_gdynia dnia 2003-01-06 10:53 ]

Dziękuję Wam za rady.

W projekcie jest abizol, ale oczywiście nic nie przeszkadza smarować dysperbitem.

Najbardziej podoba mi się sposób Toma Soyera - chyba najmniej z tym roboty i stosunkowo tanio.

Do TOMA: jaki to jest styropian - specjalny do fundamentów, ile kosztował i kto go produkuje/sprzedaje, czy ta folia 0,3 mm to jakaś specjalna folia?

myślę, że nie potrzeba dawać kołków. Zdecydowanie wystarczy klej. Po przyklejeniu niech ktoś spróbuje to oderwać. Nie ma szans a dodatkowo jest on przysypany w ziemi.

Mój kierownik stwierdził: po co dziurawić izolację przeciwwodną kołkami. Miał rację.

Pozdrawiam

Feft

Czy masz dom z piwnicą ? Jeśli nie to po co dawać styropian na ścianę fundamentową?

Wydaje mi się, że wtedy daje się go pod posadzką.

Najlepiej pogadaj jeszcze ze swoim konstruktorem bo sposób izolacji ścian fundamentowych jest sprawą indywidualną i bardzo mocno zależy od lokalnych warunków wodno-gruntowych, nachylenia terenu, sposobu posadowienia budynku itp.

Mogę również polecić Ci specjalistyczną firmę w tym zakresie http://www.deitermann.pl.

Ja korzystałem z ich usług i widzę że znaja się na tych sprawach.

Pozdrawiam

greg ty jesteś z rzeszowa tak?

to udaj się na przemysłową do firmy WEPA to przedstawiciel NTB tam mają do styropianu VEDAG i porównaj cenę kleju i kołków sam zdecyduj, tobie potrzeba tylko przyczepić na czas zasypywania, może rzeczywiście lepiej nie dziurawić

ale izolacja ta nie jest przeciwwodna tylko przecowwilgotnośćiowa i tylko tyle a o ile mi wiadomo to kołek nie jest nasiąkliwy.

On 2003-01-07 10:44, Feft wrote:

Dziękuję Wam za rady.

W projekcie jest abizol, ale oczywiście nic nie przeszkadza smarować dysperbitem.

Najbardziej podoba mi się sposób Toma Soyera - chyba najmniej z tym roboty i stosunkowo tanio.

Do TOMA: jaki to jest styropian - specjalny do fundamentów, ile kosztował i kto go produkuje/sprzedaje, czy ta folia 0,3 mm to jakaś specjalna folia?

wszystko najprostsze:

styropian frez 10cm FS15 Fa Styromat Miedzychod, 102PLN m3

folia czarna (moze byc zolta) - ja wywinalem ja jeszcze 60 cm na powierzchnie tworzac na niej wokol domu obsypke z grysu z odprowadzeniem deszczowki do podlewania ogrodu (do tego "drenazu" wprowadzone sa tez rynny - nawet nie slychac jak splywa rynna woda)