Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 93
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Wojtku , po raz kolejny wbiłeś mnie w podłogę :D

Z JSB zetknęłam się ( nie osobiście rzecz jasna :wink: ) dziecięciem będąc na lekcjach gry na pianinie . Uczyła mnie starsza , przesympatyczna Pani , przedwojenna szkoła , z wielka kulturą i bezgraniczną miłością do muzyki . Lekcje miały swój , z góry ustalony porządek . Jedną z ich części był właśnie JSB . Prawie wszyscy uczniowie Pani Profesor ten punkt programu uważali za dopust Boży i nudę . Byłam jedną z nielicznych , dla których była to najlepsza część lekcji . Do dziś pamiętam że jak zaczynałam grać Bacha to palce same inaczej zaczynały pracować i do gry włączało się również wnętrze , każda nutka poruszała jakąś czułą strunę gdzieś tam w środku . Tak jest zresztą do dziś , choć niestety sama dawno nie grałam a nasze pianino " poszło do ludzi " . Nie znam twórczości Mistrza tak jak Ty ( chylę czoła ) ale moje ucho jest czułe na takie dźwięki . Zapewne dlatego uwielbiam też Albinoniego . Dzięki Twojemu postowi od rana słucham sobie pięknej muzyki - właśnie odtwarzam płytę Fomous Adagios i w tej chwili mam Albinoniego Oboe Concerto in D Minor .

Co do śniadanek , kiedy mamy okazję jadać je wspólnie , czyli w soboty i niedziele , zazwyczaj puszczamy muzyke poważną , z komentarzem - " Asie , czy to podpada po kulturę ? " :D - w nawiązaniu do niezwykle klimatycznej seny z " Siedem " , kiedy Morgan Freeman jest w bibliotece , cicho szemrze kserokopiarka rzucając bladozielone światło a panowie ochroniarze , po drobnej uwadze policjanta puszczają mu Arię na strunie G z takim właśnie zapytaniem .

I żeby było on topic - teraz mam w domu tylko gitarę i próbuję się nauczyć grać . Kilka chwytów znam i pewnie na ognisku , tak pod koniec imprezy odważyłabym sie na niej zagrać i nawet zaśpiewać :)

Maxi, witaj koleżanko po fachu :D

Ja też błądziłam kiedyś "palcyma" po klawiszach :wink: Ukończyłam nawet szkołę muzyczną pierwszego stopnia w klasie fortepianu. ( instrument dodatkowy - flet :lol: )

Wtedy, jako dziecko, uwielbiałam grać Bacha. Wiadomo, młodość dużo ma w sobie egzaltacji, a Bach porusza w nas TE nuty, bezpardonowo drażni wnętrze.

Dawno już nie grałam, pianino pokrył kurz.

Wstyd, żeby w tak dużym domu zabrakło miejsca na mój instrument.

Przyszedł czas, aby to zmienić :roll:

Ps. na gitarze też brzdąkam, ale tak amatorsko, biesiadniano - ogniskowo :oops:

https://forum.murator.pl/topic/43690-muzyka-na-%C5%BCywo/page/5/#findComment-1618920

Wojtku , po raz kolejny wbiłeś mnie w podłogę :D

Z JSB zetknęłam się ( nie osobiście rzecz jasna :wink: ) dziecięciem będąc na lekcjach gry na pianinie . Uczyła mnie starsza , przesympatyczna Pani , przedwojenna szkoła , z wielka kulturą i bezgraniczną miłością do muzyki . Lekcje miały swój , z góry ustalony porządek . Jedną z ich części był właśnie JSB . Prawie wszyscy uczniowie Pani Profesor ten punkt programu uważali za dopust Boży i nudę . Byłam jedną z nielicznych , dla których była to najlepsza część lekcji . Do dziś pamiętam że jak zaczynałam grać Bacha to palce same inaczej zaczynały pracować i do gry włączało się również wnętrze , każda nutka poruszała jakąś czułą strunę gdzieś tam w środku . Tak jest zresztą do dziś , choć niestety sama dawno nie grałam a nasze pianino " poszło do ludzi " . Nie znam twórczości Mistrza tak jak Ty ( chylę czoła ) ale moje ucho jest czułe na takie dźwięki . Zapewne dlatego uwielbiam też Albinoniego . Dzięki Twojemu postowi od rana słucham sobie pięknej muzyki - właśnie odtwarzam płytę Fomous Adagios i w tej chwili mam Albinoniego Oboe Concerto in D Minor .

Co do śniadanek , kiedy mamy okazję jadać je wspólnie , czyli w soboty i niedziele , zazwyczaj puszczamy muzyke poważną , z komentarzem - " Asie , czy to podpada po kulturę ? " :D - w nawiązaniu do niezwykle klimatycznej seny z " Siedem " , kiedy Morgan Freeman jest w bibliotece , cicho szemrze kserokopiarka rzucając bladozielone światło a panowie ochroniarze , po drobnej uwadze policjanta puszczają mu Arię na strunie G z takim właśnie zapytaniem .

I żeby było on topic - teraz mam w domu tylko gitarę i próbuję się nauczyć grać . Kilka chwytów znam i pewnie na ognisku , tak pod koniec imprezy odważyłabym sie na niej zagrać i nawet zaśpiewać :)

Maxi, witaj koleżanko po fachu :D

Ja też błądziłam kiedyś "palcyma" po klawiszach :wink: Ukończyłam nawet szkołę muzyczną pierwszego stopnia w klasie fortepianu. ( instrument dodatkowy - flet :lol: )

Wtedy, jako dziecko, uwielbiałam grać Bacha. Wiadomo, młodość dużo ma w sobie egzaltacji, a Bach porusza w nas TE nuty, bezpardonowo drażni wnętrze.

Dawno już nie grałam, pianino pokrył kurz.

Wstyd, żeby w tak dużym domu zabrakło miejsca na mój instrument.

Przyszedł czas, aby to zmienić :roll:

Ps. na gitarze też brzdąkam, ale tak amatorsko, biesiadniano - ogniskowo :oops:

Kulka , może kiedyś na 4 ręce zagramy ? 8) :D

Albo na 12 strun 8) :wink: ( ale tak pod koniec imprezy :wink: ) .

https://forum.murator.pl/topic/43690-muzyka-na-%C5%BCywo/page/5/#findComment-1621135

Tak tak, pod koniec imprezy :D

ewentualnie pod koniec butelki :lol:

Weźmiecie mnie na trzeciego, dziewczyny? :wink: :D

https://forum.murator.pl/topic/43690-muzyka-na-%C5%BCywo/page/5/#findComment-1621433

No jasne andre :D

Będziemy Tercet Bardzo Egzotyczny 8) :lol: :lol:

Ty będziesz głównodowodzący przez całą imprezę/butelkę , my z kulką włączymy się na finał :lol: :lol: :wink:

https://forum.murator.pl/topic/43690-muzyka-na-%C5%BCywo/page/5/#findComment-1622488

Ty będziesz głównodowodzący przez całą imprezę/butelkę , my z kulką włączymy się na finał :lol: :lol: :wink:

W takim układzie to nie wiem czy do finału dotrwam :wink:

Musicie mnie wspomóc po drodze :wink: :D

https://forum.murator.pl/topic/43690-muzyka-na-%C5%BCywo/page/5/#findComment-1622525

Dotrwasz , dotrwasz , będziesz grał/pił co trzecią kolejkę :wink: :wink:

https://forum.murator.pl/topic/43690-muzyka-na-%C5%BCywo/page/5/#findComment-1622577

Dotrwasz , dotrwasz , będziesz grał/pił co trzecią kolejkę :wink: :wink:

Jak co trzecia kolejke to co innego :wink:

W TBE oczywiście wszyscy śpiewamy, jeszcze tylko jakieś odpowiednie ciuchy trzeba wykombinować, przynajmniej na początek :wink: 8)

https://forum.murator.pl/topic/43690-muzyka-na-%C5%BCywo/page/5/#findComment-1622623

• 4 weeks później...