Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tanie ogrodzenie

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 136
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

tez poszukuje jakiegoś w miarę solidnego ogrodzenia dla swojej działki z tym , że na razie traktuje to jako czasowe rozwiązanie. Chcę ogrodzic działkę i postawić tam przyczepę -budowanie domu odkładam na dalszą perspektywę. ..

Czy może mi Pan podać namiary na te ekipę co robiła u Pana ogrodzenie? Wygląda na trwałe w miarę. ..:)

Witam

tez poszukuje jakiegoś w miarę solidnego ogrodzenia dla swojej działki z tym , że na razie traktuje to jako czasowe rozwiązanie. Chcę ogrodzic działkę i postawić tam przyczepę -budowanie domu odkładam na dalszą perspektywę. ..

Czy może mi Pan podać namiary na te ekipę co robiła u Pana ogrodzenie? Wygląda na trwałe w miarę. ..:)

Witam, rozumiem że pytanie do mnie :)

Ja też podobnie planuje budowę dopiero za kilka lat a narazie chce działkę traktować rekreacyjnie. Firma która u mnie robiła jest z okolic Rawy Mazowieckiej. Jeśli mogę tutaj podać ich dane to:http://www.mucha.waw.pl/ Koszt to 40 zł za mb, słupki betonowe wkopane, słupki odkosy zabetonowane, siatka 1,5m 3,5mm powlekana. Ja z wykonania i jakości materiałów jestem bardzo zadowolony.

• 2 weeks później...
A czy tą samą metodą można zrobić ogrodzenie ciut wyższe, np siatka 180cm albo 200cm i do tego odpowiednio dłuższe słupki ? (czyli czy są takie słupki i czy wytrzymają?)

Nie wiem, skontaktuj się z tą firmą (link kilka postów wyżej) jak długie słupki oni robią - przy siatce 2m słupki powinny mieć pewnie około 3m.

Jak mogę coś dodać z ogólnej pozycji , to tendencja obecnie i chyba słusznie jest że robimy solidny ładny front a tył w systemie siatki modułowej.

Ja polecam znajomym ogrodzenia Konsport - naprawdę fajne i solidne

Można zobaczyć na

http://www.zadbanydom24.pl/palisadowe-pp-002-p

Ogrodzenia konsport montują na terenie paru województw mimo że znajdują się w Grodzisku mazowieckim :D

witam wszystkich na forum

Jak się domyślacie, pytam o ogrodzenie. Chciałabym tanie i ładne. Nie z siatki tylko raczej pełne. Myślałam o deskach poziomych zamontowanych pomiędzy betonowymi słupkami. Nie wiem jaki może być koszt takiego ogrodzenia i jak stosunkowo tanio je wykonać.

tu parę zdjęć co mi się podoba:

ogrodz3.jpg

ogrodz1.jpg

ogrodzenie-drewniane.jpg

• 5 months później...

Tanie ogrodzenie :-) jak chcesz zrobić coś trwałego to nie szukaj taniego bo to kasa wyrzucona w błoto.

Moim zdaniem jeśli nie nasz jeszcze środków na fajne ogrodzenie z którego będziesz zadowolony (w sumie będziesz je widział codziennie przez dłuuuuugie lata) to na razie zrób jakieś tymczasowe, ale solidne ogrodzenie. Pełno jest firm które za małe pieniądze wynajmują ogrodzenia. Ja mam kontakt do firmy [moderowano]Alfa Partner[/url] z Warszawy. Jak znajdziesz kasę to wykonasz sobie coś trwałego.

Nie oszczędzaj na docelowym ogrodzeniu (oczywiście nie popadając w skrajność), bo to w sumie wizytówka domu (choć znam takich których z zewnątrz dom i ogrodzenie wygląda nędznie, a w środku, by nie drażnić złodziej, raczej bogato - taki styl choć nie polecam).

Edytowane przez finlandia
Reklamy są niezgodne z regulaminem forum

• 4 weeks później...

Witam, ja w temacie ogrodzenia na czas budowy -działka prostokątna 10 ar (25x40) -zakończenie budowy w 2017 lub 18. Dom będzie 4 m od krótkiego boku. Chcę już teraz ogrodzić i b. proszę o radę nt. wyboru optymalnego ogrodzenia, w tym czy jest sens ogrodzenia tymczasowego, czy też od razu docelowego:

1. całość tymczasowa - siatka leśna i słupki drewniane nieobrobione

2. połowa już docelowa, a tylko ok 50% w obszarze budowanego domu z siatki leśnej (pkt1)

Kusi mnie, żeby przynajmniej fragment ogrodzenia zrobić już na stałe (kasa jest) a resztę newralgiczną przy budowie np. z siatki leśnej -całość z takiej siatki to chyba powyżej 1500 zł. B. proszę o radę, jak to robicie?

Warto pogadać z sąsiadami w sprawie podziału kosztów. Co do wyboru optymalnego ogrodzenia docelowego, to różni ludzie mają różne kryteria optymalizacji, np. trwałość, koszt budowy, koszt i łatwość konserwacji, szczelne odgrodzenie się od drogi lub sąsiada, trudność sforsowania, wygląd itp.

Raczej trzeba wybrać wygląd pasujący do architektury domu, bo np. blacha perforowana lub panele aluminiowe do domku typu dworek albo leśniczówka to nie będzie to. Często od frontu daje się elementy nawiązujące do elewacji domu, np. słupki obłożone podobnym materiałem co na ścianie domu, a z pozostałych stron coś tańszego, a neutralnego wizualnie. Najbardziej neutralna i niezbyt droga jest siatka na metalowych słupkach. Ja nie chciałem ostrego oddzielenia swojego ogrodu od ogrodów sąsiadów, więc dałem siatkę.

Dzięki za wypowiedzi. Po zastanowieniu i w nawiązaniu do siatki sąsiadów dam chyba od razu siatkę z metalowymi słupkami z dala od budowy, a przy placu budowy na razie prowizorka -siatka leśna na palikach. Co do ogrodzenia frontowego zgadzam się z przedmówcą -trzeba dopasować do elewacji, ale na to jeszcze czas. :) Pozdrawiam

• 1 month później...

Jakkolwiek to zabrzi mam problem bo mam duża działke :bash: Chciałbym juz w tym roku ogrodzic działkę z trzech stron ogrodzeniem docelowym. Budowa ruszy w tym lub w przyszłym roku. Będzie to w sumie ok. 160 metrów ogrodzenia. Front narazie zostawiam, na czas budowy bedzie jakas prowizorka, a potem cos ładnego.

Myślałem słupkach metalowych i siatce ocynkowanej 150cm. Do tego fundament na 20cm w ziemi na całej długości (pod słupkami więcej). chciabym to zrobic sam, to znaczy z teściem i szwagrem :D teść jak 30 lat temu zrobił taka siatke, to słupki i fundament stoja do dzisiaj, tylko siatka zmieniona.

Na allegro widzę, ze siatka okolo 8,50mb, a slupek okolo 20zł, czyli pi razy oko 2600zł + beton (mam betoniarke). Nie mam natomiast pradu wiec bede musial pewnie wynajac agregat z aokolo 100zł / dzień.

Jeszcze nie wiem czy damy rade, bedzie duzo roboty, ale jak pomysle, ze mam placic 80zł / mb firmie to mi sił d opracy przybywa :D

Ja też kombinuje co i jak, i teraz już mam dogadany taki system:

70 mb ogrodzenia w tym 1 furtka.

Słupki lakierowane 2,3 m, 43 / 2.0, siatka PCV 2,1/3,2 + materiały montażowe - 22 PLN/mb

Furtka 330

Montaż słupków - 500 za całość

Chcę zrobić tak:

Firma przyjeżdża, przywozi wszystko, wiercą dziury, osadzają słupki, łapią poziomy, betonują 10 cm poniżej gruntu. - To chyba najgorsza robota.

A ja później na spokojnie, po kawałku sam (z Teściem :-) ) będę wykopywał rowek na podmurówkę, szalował i zalewał podmurówkę.

Potem zamontuję siatkę.

Jakie parametry musi spełniać siatka ogrodzeniowa, aby można było ją nazwać dobra/ bardzo dobrą? grubość drutu, ocynk, powlekanie, malowanie itd....?

Mam do ogrodzenia 350mb. Na pewno użyję betonowych słupków 1,5m ponad ziemię i rzecz jasna tej wysokości siatki. Nie wiem jakiej szukać.

Ktoś poradzi? Widziałem kiedyś siatkę z drutu spłaszczonego, takiego o szerokości 5mm. Wyglądała mega solidnie.

Ktoś coś?