Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak to wygląda w świetle pzrepisów

katarzyna Slawińska

Recommended Posts

ma takie pytanie. w części budynku jednorodzinnego parterowego było napisane tak garaż 22,6m2 ale ja zrobiłam tak nie będzie garażu bo szkoda miejsca pod dachem domu, raz mam projekt innego budynku gospodarczego na tej działce do budowy ( działak 10050m2) dwa trzy i najważniesze to gmina podwyższyła stawki na podatki od nieruchomości z 3 zł do 5,6 za m2 garaży przy budynkach.

jesli więc nie chcę garażu a inne pomieszczenie np. pokuj. zmnieniłam wysokość ścian przez obiżenie ściany fundamentu nie zmnieł się wys. budynku i zamiast bramy garażowej 240cm jest 160 to gdzie mam i co zanieść. Pozwolenie ywdawała gmina jeszce na zasadach starych z 2002 roku i jeszce jedno projekt mam indywidualny czyli projektan naniesie wszystkie zmiany

To co robisz, to się nazywa samowolą budowlaną. Nie można tak sobie wszystko pozmieniać, a następnie mieć taką sytuację, jak obecnie. To tyle tytułem wstępu. Zatanawiam się, czy Ty masz kierownika budowy. To co opisujesz, to sa zaniedbania kierownika budowy.

Co teraz możesz zrobić?

Należy zlecić projektantowi tzw. nadzór autorski. Jeżeli projektant uzna, że to są zmiany nieistotne, powinien wprowadzić te zmiany do projektu i wpisać do dziennika budowy. Jeżeli uzna, że zmiany są istone należy wystąpić o zmianę pozwolenia na budowę.

Jednak nie można występowaćo zmianę pozwolenia na budowę po wykonaniu - to jest po wybudowaniu z wprowadzonymi zmianami.

Za bezprawne wprowadzenie zmian w budowanym budynku organ kontrolujący nakłada wysokie kary. W twoim przypadku należy działać szybko, aby organ Cię nie wyprzedził.

a jakie to sa istotne odstępstwa

Art. 36a ust. 1 Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o zmianie pozwolenia na budowę.

ust. 5 Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy:

1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu, - czyli odpada twój garaż wolnostojący

2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, (tu jest TWOJA zmiana sposobu użytkowania garażu na pokój) powierzchni zabudowy,

wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji;

3) uchylony;

4) uchylony;

5) zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z tego obiektu przez osoby niepełnosprawne,

6) zmiany zamierzonego sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części;

7) ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu oraz nie wymaga uzyskania opinii, uzgodnień, pozwoleń i innych dokumentów, wymaganych przepisami szczególnymi.

6. Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia oraz jest obowiązany zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacji (rysunek i opis) dotyczące odstąpienia, o którym mowa w ust. 5.

a tak za sanipro - to GDZIE BYŁ I JEST TWÓJ KIEROWNIK BUDOWY

CZAS NA ZMIANY!!!

kierownikiem budowy jest jednocześnie ten który projektował budynek dwa nie mam garażu wolnostojącego tylko w bryle budynku. to czy ja będe miec pokój czy nie zależy ode mnie. Jeśli by się uczepili czego kolwiek to zmany wielkości otworów okiennych. Nie wiadomo czy przy odbiorze budynku będzie ktoś z nadzoru budowalnego. Jest tam też artukuł że o tym czy sa to istotne odstępstwa od projektu decyduje projektant. decyzja jest nie wazna gdy : narusza przepisy BHP ochrony sorowiska zagospodarowania przestrzennego i tam jeszce pare.

Z drugej strony przeanalizowałam to z koleżnka zajmującą się wydawniem decyzji lokalizacyjnych itp. z ug i znajomum z Zakładu uzgodnień dokumentacji to jest chore jeszce raz chore!!!!!!!!!!!!!! ptasia grypa to przy tym pestka. żeby zmienić co kolwiek w projekcie jak to słusznie ujołeś znacząco odbiegajćego od warunków to musich złożyć wnisek o zmanie decyzji czyli droga przez mękę od poczatku nie mówiąc o kosztach dlaczego jeszce raz teraz starosta musi zawidamiać strony w postepowaniu o zamianie przecież to cała procedura. Ja raz uzyskałam juz pozwolenie to tak jakbym miała uzyskać je drugi raz. Po za tym definicja prawa istotne odstępstwa rozumiem gdybym zmiast domku zaczeła stawić wierzowiec w szczerym polu ale zmian paramatrów okien komu to pzreszkadza tym brdziej że to jest utworzenie gospodarstwa rolnego od podstaw. Dlatego są dwa budynki dom i przechowalnia warzyw . Kiedyś planuje właśnie do tej pzrechowlani przenieść grata znaczy samochód ale to w przyszłości

kierownikiem budowy jest jednocześnie ten który projektował budynek dwa nie mam garażu wolnostojącego tylko w bryle budynku. to czy ja będe miec pokój czy nie zależy ode mnie. Jeśli by się uczepili czego kolwiek to zmany wielkości otworów okiennych. Nie wiadomo czy przy odbiorze budynku będzie ktoś z nadzoru budowalnego. Jest tam też artukuł że o tym czy sa to istotne odstępstwa od projektu decyduje projektant. decyzja jest nie wazna gdy : narusza przepisy BHP ochrony sorowiska zagospodarowania przestrzennego i tam jeszce pare.

Z drugej strony przeanalizowałam to z koleżnka zajmującą się wydawniem decyzji lokalizacyjnych itp. z ug i znajomum z Zakładu uzgodnień dokumentacji to jest chore jeszce raz chore!!!!!!!!!!!!!! ptasia grypa to przy tym pestka. żeby zmienić co kolwiek w projekcie jak to słusznie ujołeś znacząco odbiegajćego od warunków to musich złożyć wnisek o zmanie decyzji czyli droga przez mękę od poczatku nie mówiąc o kosztach dlaczego jeszce raz teraz starosta musi zawidamiać strony w postepowaniu o zamianie przecież to cała procedura. Ja raz uzyskałam juz pozwolenie to tak jakbym miała uzyskać je drugi raz. Po za tym definicja prawa istotne odstępstwa rozumiem gdybym zmiast domku zaczeła stawić wierzowiec w szczerym polu ale zmian paramatrów okien komu to pzreszkadza tym brdziej że to jest utworzenie gospodarstwa rolnego od podstaw. Dlatego są dwa budynki dom i przechowalnia warzyw . Kiedyś planuje właśnie do tej pzrechowlani przenieść grata znaczy samochód ale to w przyszłości

katarzyna nie denerwuj się, takie mamy prawo budowalne i ani inwestorzy, ani urzędnicy nic na to nie poradzą.

co do twoich odstępstw od projektu: widzę tu planowaną zmianę sposobu użytkowania garażu na pomieszczenie mieszkalne, a to w myśl znowelizowanej ustawy pr. bud. obowiązującej od 26 września br. jest istotnym odstępstwem i wymaga zmiany do decyzji a tym samym projektu zamiennego.

oczywiście, nikt nie zabroni ci robić wszystkiego na dziko. nie zapominaj jednak że będzie to samowola budowlana i możesz mieć kłopoty z oddaniem budynku do użytkowania.

tak masz rację ale żeby byc cwańszym niż przepisy to myślę zrobić tak że na razie zostanie garaż do odbioru później zrobi się projekt adaptacyjny o zmianę sposobu uzytkowania pomieszczenia to bedzie tyle samo kosztować co nowa decyzja ale nie będzie już grozić mi brak odebrania budynku następny paradkos jak w tym kraju wiele jakiś tam zafajdany urzędas będzie decydował czy ja mogę dostac numer posesji czy nie bo zabronić mi tam mieszkać nie może nikt to moja własność!!!!!!!!!

... jakiś tam zafajdany urzędas będzie decydował czy ja mogę dostac numer posesji czy nie bo zabronić mi tam mieszkać nie może nikt to moja własność!!!!!!!!!

Hmmm. Troszkę nieuprzejmie piszesz o swojej koleżance (a raczej o grupie zawodowej, do ktorej należy).

Wyluzuj się troszkę, bo koniec budowy jeszcze przed tobą a nadanie numeru nie kończy emocji bodowlano-wykończeniowo-rozliczeniowych. Taka moja życzliwa (!) rada wypływająca z doświadczenia, bo mimo wprowadzenia się do nowego domu 2 lata temu jeszcze to mam na bieżąco.

Z własnością (uwaga: to temat na 10-letnią dyskusję!) to jest tak, że nie jest ona bezwarunkowa. Mieszkać sobie możesz - nikt Ci nie broni. Tu raczej jest mowa o tym, że nadzór budowlany - choć czasem nadmiernie sformalizowany lub "ogólnie męczący" - większość uważa za potrzebny. Ot, taka była decyzja społeczna.

Ponieważ zamierzasz dokonać zmiany zamierzonego sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części teoretycznie powinnaś uzyskać decyzję o zmianie pozwolenia na budowę.

Najpierw jednak porozmawiaj z projektantem - to on dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia oraz jest obowiązany zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacji (rysunek i opis) dotyczące odstąpienia. Jeżeli:

- projektant podpisze, że odstępstwo jest nieistotne,

- obowiązkowa kontrola nie zwróci na to uwagi

- dom zostanie zinwentaryzowany a sprawa budowy zamknięta

to możesz się nie starać o zmianę pozwolenia. A co? Boisz się że nie dadzą?