Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Decyzja o warunkach zabudowy

Recommended Posts

Staram się o wydanie decyzji o warunkach zabudowy. Rozmawiałem z urzędnikiem przez telefon. Otrzymałem informację iż mogę wysłać prośbę pocztą (taka forma mi odpowiada. Poinformował mnie iż w urzędzie są takie druki, ale mogę napisać taką prosbę odręcznie. Jednak niewiem jak to zrobić i co napisać.

O decyzję o warunkach zabudowy można się starać również nie będąc nawet jeszcze wlaścicielem danej dzialki, unikając w ten sposób przykrych niespodzianek. Odręcznie piszesz np.:

Uprzejmie proszę o wydanie decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania przestrzennego dla dzialki Nr geodezyjny XX, zlokalizowanej w miejscowości XX. Na dzialce tej planuje wybudowanie budynku mieszkalnego parterowego o powierzchni użytkowej XXX.

Do podania musisz dolączyć mapkę geodezyjną w skali 1:500 dzialki ( w wydziale geodezji za 5 szt kopii zaplacilem ok 40 zl)na której urząd zakreśli granicę zabudowy. Decyzję powinieneś otrzymać w ciągu 14 dni.

Pozdrawiam

wniosek jest bardzo wazny, trzeba w nim zawrzeć wszystko co planujesz zrobić, gmina ustosunkuje sie do tego i wyda warunki, zgodnie z którymi musi byc wykonany projekt.

We wniosku ma być:

- przedmiot zamierzenia inwestycyjnego

- granice terenu objetego wnioskiem /załacznikiem jest mapka do celów projektowych/

- funkcja, sposób i charakterystyka zagospodarowania terenu

- charakterystyczne parametry techniczne inwestycji / wymiary, ilość kondygnacji, rodzaj dachu/

- zapotrzebowanie w zakresie infrastruktury technicznej :

woda, en cieplna, en. elektryczna,sposób unieszkodliwiania odpadów / śmieci/ sposób odprowadzania lub oczyszczania ścieków, ew. inne potrzeby

- wpływ inwestycji na środowisko,

Pisze się :

WNIOSEK O USTALENIE WARUNKÓW ZABUDOWY I ZAGOSPODAROWANIA TERENU

PROSZĘ O USTALENIE WARUNKÓW ZABUDOWY I ZAGOSPODAROWANIA TERENU POŁOŻONEGO W ....... OBEJMUJĄCEGO DZIAŁKĘ O NR. GEODEZYJNYM.......