Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wspó?czynnik 0.3 W/m2 na ?cian? zewn?trzn? to nie za ma?

Recommended Posts

Przy wyborze ciepłej ściany, w tym ew. docieplenia - należy również brać pod uwagę czym i w jaki sposób będzie się ogrzewać dom.

Mam na myśli pojemność cieplną materiałów.

Współczynnik U dla 10 metrów betonu jest podobny jak dla kilkunastu centymetrów styropianu, za to pojemność cieplna kosmicznie różna. Dom ze styropianu nagrzeje się w sekundy, natomiast z takiego betonu - miesiące (potem też miesiące będzie ciepło oddawać).

Tak więc, jak pisałem na wątku "do czego doszedłem" - inwestor amator musi być w chwili wydawania swych pieniędzy lepszy od zgrai fachowców - jeśli oczywiście jest świadom tego co robi.

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tak sobie dumam, że właśnie pojemność cieplna i pojemność wilgotności - czy jakoś tam, wpływa na klinat domu. Trzyma ciepło, ale i chłodniej jest latem. Inercja, o której pisano w wątku o ogrzewaniu podłogowym ma wady i zalety, ale dla ścian prawdopodobnie są to zalety. Sami obecnie mieszkamy w dumu budowanym ze ścian o kosmicznie starej technologii, ocieplonej styropianem 10cm na zakładkę. Dom ma dużą bezwładność cieplną i to jest jego ogromną zaletą. Wychodzi mi że właśnie BK ma taką pojemność i wszystkie potrzebne współczynniki. Z forum wynika - najlepiej 24 cm + 10 cm styropianu. Ale Chcieliśmy jednowarstwowo z tynkiem mineralnym, tak naturalnie. Należy zastosować wtedy BK 36 cm odmiany 400, ale półki ze ścian spadają, bo zbyt kruchy - i co tu zrobić ???

Karina

A co myślicie o 30 cm B/K klasy 600 i 12 cm wełny mineralnej ,strop lany monolityczny będzie odgrywał rolę akumulacji ciepła. Dodam że klasa 600 jest zimniejsza ale wytrzymalsza na ściskanie no i te obrazki na ścianach chyba się będą lepiej trzymać.Poruwnywałem taką ścianę ze ścianą z Ytonga i wyszło mi dokładnie tyle samo ,lecz ściana dwuwarstwowa inwestycja rozłożona w czasie i konstrukcja mocniejsza niż ytong 400 3,6,5.

Wydaje mi sie ze "wiekszosci sie wydaje", ze z kolei jak cos akumuluje cieplo,

to to cieplo jest "za darmo" - a przeciez tak nie jest !!!

A nawet - jak przyjda chlody we wrzesniu to fajnie jest szybko w domu zagrzac

(a to jest mozliwe wtedy, gdy mala pojemnosc cieplna !) i potem szybko dom

ochlodzic, gdy w ciagu dnia bedzie cieplo na polu (dworze :smile:), nie ?

pozdr - Krzysiek

PS Jak sobie zrobilem bilans cieplny, to wychodzi, ze oszczednosci z tytulu zmiany

scian z U=0.29 (Ytong 400) na U=0.36 (Y 500) - jednowarstwowe, sa niewielkie

typu 200 PLN rocznie (gaz, 100 m2, normalny kociol). Pamietajcie o powierzchni

wymiany okien i ich U - tez mozna co-nieco zaoszczedzic

Chcę nawiązać jeszcze do moich poprzednich wypowiedzi i podać że w normie PN-94/B 03406 ilość ciepła na wentylację można liczyć ze wzoru Q=[0,34*dt-9]*V dla pomieszczeń użytkowanych co najmniej 12h na dobę lub Q=[0,34*dt-7]*V dla użytkowanych krócej

Q- strumień ciepła w W

dt- różnica temperatur wewnątrz i na zewnątrz

V- kubatura w m3

Wychodzi mniej niż przy założeniu jednej wymiany na h.

Niemcy piszą też, że w przypadku wentylacji mechanicznej zwiększenie liczby wymian powyżej 0,8/h może powstawać odczucie przeciągów w budynku.

Jeśli chodzi o akumulacyjność ścian to niemcy wprowadzają poprawki do temperatury zewnętrznej przy obliczeniach strat ciepła przegrody o małej masie - bez poprawki, przegrody o średniej masie +2stopnie , przegrody o dużej masie +4 stopnie. Przegrody o średniej masie to takie których ciężar wynosi 600...1400 kg/m2

Pozdrawiam

On 2003-01-11 22:21, Anonymous wrote:

A może niektórzy myślą korzystać z dostępnych tańszych zródeł ciepła i je w jakiś sposób akumulować chociażby taryfa nocna lub kominek.

A myślą. Że jak kominek wygaśnie, dobrze, żeby dom trzymał ciepło. Jak się będzie w nim mocno palić, to z kolei żeby nie pozwalał się za szybko przegrzać.

Apropos tej jesieni... przecież ja nie chcę żeby mi temperatura w domu skakała w dół i w górę. Ot po prostu, przychodzi chłód, temperatura w domu powoli spada, a jak spadnie niżej progu zadziałania automatyki - włącza się ogrzewanie.

-----------

Ściany o niskiej pojemności cieplnej mam w pracy - nowy budynek. Efekt? Otwarte okno = natychmiastowe zimno. W starym, 100-letnim, chyba z 60 cm cegły, było zawsze przyjemnie chłodno w lecie i - po wymianie okien - zawsze cieplutko w zimie.

wITAJCIE!!

Ja daję BK24 i 20 cm wełny- koszty B/K z milicza odmiana D (lepsza)40 zł m.kw + włna płty 20 cm, siatka, klej i tynk po rabatach 60 zł razem 100 zł z m.kw. Czy to taka róznica w cenie Ytong jest droższy. A tak współczynnik U bedę miał 0,15 za podona cene jak jednowarstwowe 36,5.

Dalej: Dach wełna 30 cm w dwóch warswach (wzdłuż i w poprzek). Cena nieznacznie większa,

Garaz przy domu nieogrzewany ale sciany garazu sąsiadujace z domem ocieplone.

Podłoga na gruncie 20 cm styropiany. Całe ocieplenie kupuję w jednej hurtowni wiec cena jest jak za 12 cm.

Okna niestety typowe 1,1 chyba ze do czerwca będą lepsze. Ach wentlacja wymuszona centrala wentylacyjna z rekuperatorem i GWC (koszt wykonania i urzadzeń 10000 zł)

Co to daje: zobaczcie dom 300 m.kw - zapotrzebowanie na ciepło 12000 Kwh= koszt ogrzewania 1500 zł na sezon.

Powiecie "ale jakie koszty inwestycyjne", no tak ale teraz oszczednosci:

1.Okna na parterze nieotwieralne (duze, ladne, bez ramiaków w srodku) zysk 3000 zł. Brak kominów wentlacyjnych zysk 1500-2000 zł, piec C.O o malej mocy kondensacyjny (mniejszy koszt pieca, rezygdnuję z komina - oszczednosci 2000-3000 zł

Zyski:

Tani w eksploatacji,ciepły dom, świeże powietrze, przyjemny klimat, w lecie chłodno.

Pomyslcie teraz mam pieniadzę (skoro się buduję), te kilka tysięcy złotych naprawdę nie maja takie znaczenia a na emeryturze..... moga mieć ogormne.

A co bedzie jak zostawie swoja ukochana malżonke przedwczesnie samą (męszczyźni zyją w Polsce srednio 63 lata a mój dziadek ma 82 wie ktos młody musi ....dla statystyki). Skada ona biedna pogrązona w zalu będzie miła pieniądze na ogrzanie domu.

Teraz chcecie zaoszczedzić po 14 cm styropianu jest tańsze niż 12 cm, ludzie to są grosze zobaczycie przy wykańczaniu : kafelki, parkiety, tapety, tu dopiero idzie kasa i tylko po to zeby wygladać. Jest to mój drugi dom i takie mam przemyslenia

Pozdrawaim

Jeśli chodzi o akumulację to jest ważna ale pod warunkiem że dom jest ocieplony. Jak nie jest to będzie problem z ucieczką ciepła szczególnie przy silnych mrozach i akumulacja na niewiele się zda. Może być nawet gorzej bo ściana będzie przejmować zimno z zewnątrz.

Przy okazji - liczyłem zysk w zapotrzebowaniu na energię przy ociepleniu wełną 12 cm i 15 cm. Różnica zysku energii między nimi w stosunku do stanu obecnego (bez ocieplenia) poniżej 4%. Oszczędność około 70 zł rocznie a koszt tych dodatkowych 3 cm to jakiś 1000 zł (zwrot po dodatkowych 14 latach).

Hej

pzdr

czesc, ja korzystam wlasnie z ogrzewania elektrycznego. Wsumie od 21.09.2002 do wczoraj wyszlo mi pradu do ogrzewania za 1400 zł - dom ma 110 m2. JAk masz pytanko to pisz smialo

On 2003-01-09 16:28, Jezier wrote:

Ja wszystko dokładnie napisałem w swojej wypowiedzi. Przeczytaj uważnie. Ogrzewanie będę miał na prąd. W moim zakładzie energetycznym 1 KWh kosztuje 0,37 zł.