Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Solar "tymi ręcami" robiony.

adam_mk

Recommended Posts

Ze schematu na obudowie silnika klimakonwektora wynika, że to silnik z kondensatorem, więc ww regulator wg opisu sprzedającego powinien chodzić.

Ciekawe czy ten by się nadał- z opisu wynika, że typowy do wentylatorów:

http://allegro.pl/regulator-obrotow-wentylator-uni-1-do-150w-f-vat-i1963254351.html

Zamówiłem rv2. Jest droższy ale ma nie buczeć i lepiej regulować na niskich obrotach. Jak się uda to przed świętami podłączę i zdam relacje z testów.

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Obiecane zdjęcia.

Wygląda na to że można wyciągnąć z tego 2.5+1kW po zrównolegleniu. Mam dwa więc plan minimum to spięcie dwóch do GGWC (na 200m rur). Chyba można przelożyć silnik na drugą stronę (opcja prawa lub lewa).

Silnik - są mniejsze jednostki ,tylko że bezpośrednio u chińczyka i trzeba zamawiać duże ilości.... sam silnik u nich taniutki....

Moja WM bęzie głównie chodzić na ~180m3/h więc ten motorek trochę za mocny.

Hey, rozumiem, ze to ustrojstwo (klimakonwektor) wpinasz za reku do nawiewu?? Mozecie troszke opisac zasade jego dzialania i jego cel wpiacia do wentylacji ??:)

Pozdrawiam

jasiek, a obserwowałeś co się dzieje z temperaturami z "podblasza" jak na dachu leży śnieg czy szron? Jakie różnice robi brak ocieplenia pod membraną (będę miał poddasze nieużytkowe)?

Brak ocieplenia będzie skutkował niższą temperaturą powietrza rozpraszanego również za membranę(czyli nagrzewanie niepotrzebnie poddasza) - to jakby z normalnego kolektora słonecznego wyjąć ocieplenie- niby będzie działać, ale na pewno słabiej.

jasiek, a obserwowałeś co się dzieje z temperaturami z "podblasza" jak na dachu leży śnieg czy szron?

Raczej malo prawdopodobne by to dzialalo w zimie - cos jasiek pisal ze od marca do pazdziernika czy jakos tak mu to hula.

Snieg wogole "wylaczy" dzialanie ukladu, bo przeciez kolor balchy ma tu ogromne znaczenie, a snieg jak wiadomo jest bialy - no chyba ze mieszkosz na slunsku ;)

dpo, no w sumie to mieszkam na śląsku :D TVN24: "Śląsk utonął w pyle. Normy przekroczone 1200 procent", a ja dumam od miesiąca gdzie ta zima...?!

Cudów się nie spodziewam. Mam pewien zamysł jak to u siebie załatwić, zbieram dane, jak się odkopę z roboty sklecę obrazek i wrzucę z zapytaniem.

• 2 months później...

Witam.

Właściwie to chciałem zapytać "jaśka" ale innie też chętnie niech się udzielą :) Co myślicie o wykorzystaniu wymiennika z klimatyzatora jest dosyć duży (takiego splita) jako wymiennik powietrze-woda do solara powietrznego? Czy dało by się go lekko przerobić i puścić przez niego wodę? Za nim zastosować oszczędny wentylator zbierający powietrze. Tak samo jak "jasiek" ma swój klimakonwektor.

Edytowane przez Mr_Mabram

Witam.

Właściwie to chciałem zapytać "jaśka" ale innie też chętnie niech się udzielą :) Co myślicie o wykorzystaniu wymiennika z klimatyzatora jest dosyć duży (takiego splita) jako wymiennik powietrze-woda do solara powietrznego? Czy dało by się go lekko przerobić i puścić przez niego wodę? Za nim zastosować oszczędny wentylator zbierający powietrze. Tak samo jak "jasiek" ma swój klimakonwektor.

myślę że da radę...

wszystko zależy od powierzchni wymiany, przepływu powietrza i wody

Witam kolegów i koleżanki i mam takie pytanie . Czy ktoś z was zbudował własnoręcznie kolektor działający na zasadzie Heat Pipe . Mam zamiar coś takiego wykręcić [ z waszą pomocą oczywiście ] . Podczas budowy , pierwszych eksperymentów działania rurki wykonam masę zdjęć z budowy , z pomiarami temp [ jak będzie oczywiście działało ] . Na razie do prób zbuduję dwie rurki i przetestuję jedną na alkoholu a drugą na acetonie . Jeżeli macie jakieś doświadczenia w tej dziedzinie to bardzo proszę o uwagi co do długości , grubości rurek .HP chciałbym zbudować z rurek 15 - długa , chłodnica do przemyślenia - jeżeli dłuższa to z 18 jak krótsza to 22 .

Wszystkie uwagi , krytyka , inny punkt widzenia mile widziane i posłużą mi do przemyślenia , zmiany koncepcji itp . Kolektor nie będzie posiadał szklanych rurek tylko będzie zamknięty szczelnie jak kolektor płaski , bo na zagranicznym forum wyczytałem że też działa całkiem dobrze .Moje założenia są takie że

1 Kolektory powinny być dużo tańsze i znacznie wydajniejsze[ mocniejsze ]

2 Zbudowane z ogólnodostępnych materiałów nawet ze złomowiska

3 Cena 1 szt nie może przekroczyć 500 zł i tutaj taka uwaga jeżeli rury będą dobrze działały będę budował od razu dwie szt po to aby nie marnować materiału np płyty OS itp - pomijając próby które wykonam

4 Ma być ładny żeby sąsiedzi się ze mnie nie śmiali

5 budowa , lutowanie i inne zostanie przeprowadzone najprostszymi metodami [ np lutowanie na kuchence gazowej - oczywiście mam palnik ale tak też można ].

6 Ma się sam zasilać i działać na 12 V np z panela słonecznego , który też tutaj zbudujemy więc moc panela to ok 20 - 30 W [ koszt budowy ok 150 - 200 zł - oczywiście może być znacznie większy bo każdy następne kilka Wat znacznie potani stosunek moc do ceny więc prawdopodobnie za 250 zł wyjdzie nawet 40 W .

7 napędzany ma być przez używaną pompkę samochodową na 12 v bo jest ona przystosowana do przepływu gorących płynów [ glikol , płyn do chłodnic itp ]

8 Ma działać tylko jak będzie widno i słońce z ustawioną temp przez nas samych

9 co do wymiarów to się jeszcze zastanowię , ale pewnie będą 150 wysokie i 100 szerokie - czyli 2 szt to 3 m kw .

Moim celem jest żeby budowa kolektorów HP [ technologia wykonania ] o ile dobrze zadziałają była ogólnie i swobodnie dostępna dzięki temu forum .

Edytowane przez Wezyr

Puszkowca nie zapomniałem i zbieram [ materiały ] Coś będzie ale trochę później . Jak Lato będzie gorące to najdalej wrzesień . Jednak teraz zbuduję rurkę i sprawdzę działanie . Zabiorę się do tego już dzisiaj wieczorem , jutro pierwsze próby . Strata żadna bo rurka zawsze się przyda a korzyści mogą być ogromne

P3091517.jpg

Edytowane przez Wezyr

Ktoś zapyta dlaczego właśnie rurka Heat Pipe więc odpowiadam rurka tego systemu pracuje nawet jak niebo jest zachmurzone , pracuje nawet zimą gdzie inne panele nie mają żadnych szans . Czy jest bardziej wydajna - na razie nie wiem , ale pewnie tak . działanie jej polega na zasadzie skraplania płynu w próżni stąd zastosujemy to co widać . punkty wrzenia i skraplania są ogólnodostępne w internecie więc ich nie podaję .

No i zaczynamy .

Dzisiaj zakupiłem potrzebne materiały i wydałem ok 30 zł . Rurka 15 - 130 cm , rurka 18 jeszcze trochę miałem , dwie kapy [ zatyczki na rurkę 15 ], redukcja z 15 na 18 i tutaj sprzedawca mnie zapewniał że z jednej strony wejdzie rurka 15 , a z drugiej 18 . Oczywiście 15 pasuje , ale 18 jest grubości rurki więc nie pasuje i muszę dać mufkę łączącą coś mu się chyba pomyliło . Cena za tą mufkę to 1,1 zł więc nie marudzę tylko założę złączkę do rurki 18.

1 zdjęcie co dzisiaj zakupiłem + to co miałem

2 i 3 zdjęcie z lutowania zatyczki 15 do rurki 18 - rurkę 18 lekko rozwalcowałem po podgrzaniu tak żeby zatyczka 15 weszła do środka . Po przymierzeniu dokładnie oczyściłem papierem ściernym [ zatyczkę na zewnątrz , rurkę wewnątrz , później posmarowałem pastą lutowniczą i zatyczkę lekko wbiłem tak jak widać na zdjęciu . Całość została podgrzana nad kuchenka gazową i zalutowana . Rurka 18 ma długość 12,5 cm .

4 zdjęcie rurki z boku - założona mufa łącząca 18 i redukcja 18 na 15 mm . Zatyczka już wlutowana jest po prawej stronie i widać po powiększeniu . Proszę pamiętać żeby obrobić miejsca obcięć rurki drobnym pilnikiem tak żeby ścianki nie były ostre lub uciąć przyrządem do tego przystosowanym . Podczas lutowania zachować wielka czystość i nie dotykać lutowanych części gołymi rękoma [ żeby nie zatłuścić i ponownie nie rozlutowywać ] podczas lutowania zachować należytą ostrożność aby się nie poparzyć i rurkę trzymać szczypcami . Po zlutowaniu poczekać aż wystygnie i ewentualnie usunąć nadmiar cyny .

5 zdjęcie z lutowania 130 cm długiej rurki 15 mm z krótką 12,5 cm 18 mm .

Lutuję celowo nad gazem żeby pokazać że tak też można .

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

1 zdjęcie - do dyspozycji mam spirytus i aceton i najbardziej jestem skłonny użyć acetonu . Aceton włożyłem na 5 godz do zamrażarki żeby sprawdzić czy nie zamarznie bo przecież kolektor będzie pracował w zimie gdzie temp może spaść do - 20 st . Na razie wleję 10 ml acetonu .

2 wlałem 10 ml acetonu do wylotu rurki jeszcze nie zalutowanej zatykam ją palcem [ ujście ] na dole podgrzewam palnikiem aż aceton się zagotuje ok 8 -10 sek - puszczam i zakładam kapę [ zatyczkę na rurkę 15 ] - lekko dobijam i zalutowuję [ operację wykonać starannie i szybko .Podgrzanie ma za zadanie wytworzyć próżnię - działa to na zasadzie zagotowanego słoika . Na pewno każdy widział jak się robi konfitury - do słoika dodajemy cukier , owoce zakręcamy dekiel i gotujemy celem uzyskania próżni . Inaczej wlewamy do butelki spirytus [ niewielka ilość aby ścianki były tylko mokre - podpalamy w butelce i dajemy szyjkę do wody . Zauważymy że butelka sama się napełni po prostu zassie wodę . My robimy to samo wytwarzamy próżnię w rurce HP bo tak ja teraz będziemy nazywać .

3 nasza rurka HP jest już gotowa i czas przeprowadzić testy . Na razie cieńszy koniec podgrzewam w gotującej wodzie [ stary czajnik ] , po chwili na górze [ rurka grubsza ] powinno zrobić się gorąco [ na razie sprawdzam ręką czy działa ] .

Pierwsze wyniki są tylko lekko zachęcające rurka szybko transportuje ciepło jednak tylko do miejsca ok 90 cm . Oczywiście podgrzewam dalej i woda i woda się gotuje po chwili chłodnica robi się ciepła jednak nie tak gorąca jak rurka trochę przed nią . Już wiem że chłodnica [ rurka 18 musi być krótsza i skrócę ją do 10 cm teraz ma 12,5 cm .

Rurkę podgrzewam tylko na końcu w czajniku więc nie wiem co się stanie jak będzie podgrzewana na większej powierzchni . Następna próba będzie przy większej ilości acetonu i teraz wleję 15 ml.

Na dzisiaj to wszystko jutro próby z krótszą chłodnicą i większą ilością acetonu . Jak czas pozwoli to przeprowadzę doświadczenie z czystym spirytusem i tutaj spodziewam się bardzo dobrych wyników

P3091527.jpg

P3091528.jpg

P3091531.jpg

Edytowane przez Wezyr

Ładnie, pięknie, ale HP to kolektor próżniowy- jak uzyskasz próżnię? Chyba , że ma to być namiastka HP. Grzać zawsze będzie, kwestia wydajności tego DIY.

W poniedziałek kupuję rozety do JSP - "Jaśkowego Solara Podpołaciowego" - ładnie nazwałem ? (wszelkie prawa zastrzeżone);)

W środę jeśli będzie pogoda, postaram się zamontować. Będzie fotorelacja.

Oj , coś się stało i nie widziałem Twoich wpisów.

Jak na mój gust za dużo z tym kombinacji- fakt zdobyte doświadczenie bezcenne, ale jako praktyczne i wydajne już mniej. Ale będę obserwował.

Edytowane przez DEZET

To może być przydatna informacja:

"W rurach próżniowych umieszczony jest ciepłowód (rurka cieplna) z czynnikiem zaczynającym przekazywać ciepło już przy temp. około 15oC, a wrzącym przy temp. ok. 270C."

Spirytus wrze w temp. 78,4*C, aceton w temp. 56,2*C, więc należałoby poszukać jakiś czynnik o jeszcze niższej temp. wrzenia.