R90 14.12.2013 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Wykorzystanie PCM do akumulacji ciepła w domach jednorodzinnych ma mały sens. W dużych instalacjach słonecznych rzędu kilkadziesiąt lub więcej kW już można poważnie pomyśleć o czymś takim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.12.2013 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Koszty na pewno zniechęcają. No i jak 100m2 dom zużywa 1500kWh do CO to przedsięwzięcie jakby traci sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 14.12.2013 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 To nie bufory a buforek energii wystarczającej do CWU dla małej rodziny. I to na jedną dobę. I nie ma się co dziwić, że tylko takie małe są - przy cenie 3200netto pomyśl ile kosztowałby 1000ltr i jakie by było na niego zapotrzebowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 14.12.2013 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 360$ za tonę, wychodzi 1200zł/tonę, wcale nie jest źle. A wy jak zwykle w ulotki..... Aha ten trzyhudrat można samemu zrobić na podwórku ale trzeba mieć wyrozumiałych sąsiadów bo śmierdzi jak jasna cholera..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.12.2013 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Dawaj przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 14.12.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Macie jakiś straszny lęk przed wujem googlem:http://forumpirotechniczne.pl/viewtopic.php?p=147106&sid=c795f5efc84e323053cb8a4220cf18adprzeczytaj zrozum i uważaj na urodę..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 14.12.2013 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 (edytowane) 360$ za tonę, wychodzi 1200zł/tonę, wcale nie jest źle. A wy jak zwykle w ulotki..... Aha ten trzyhudrat można samemu zrobić na podwórku ale trzeba mieć wyrozumiałych sąsiadów bo śmierdzi jak jasna cholera..... a to cena ze cłem, transportem, opłatami - czy tylko tak z wuja google ? A co do ulatki samemu każdy wie, że 3-4 razy taniej - ale było pytanie o komercyjne wiadomo że koszty produkcji tych 100ltr PCM to może 30% ceny, ale to wszystko tak kosztuje - czyli nie kupujemy kotłów, PC i tak dalej bo 3x za dużo chcą??? sami bedziem robić? tylko każdy sobie Edytowane 14 Grudnia 2013 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 14.12.2013 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Racje masz, a jak cło to i vat! Alibaba pełna tego. Ocet tańszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 14.12.2013 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 (edytowane) Jest na portalu aukcyjnym za troszkę ponad 10zł za kg, ale czysty, żeby otrzymać trójwodny to chyba 1:2. więc wyjdzie 3k/m3. Ale pojawia się jedna trudność, żeby mieć te 50m3 zalane to trzeba kurde te 50m3 najpierw rozgrzać....... Edytowane 14 Grudnia 2013 przez herakles Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 14.12.2013 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 (edytowane) herakles nie sądzisz że 3k/m3 to już na tym koniec i nie ma co się zastanawiać jak rozgrzać 50m3 za minimum 150.000pln octan+xxxkpln cysterna+ xkpln instalacja ładowania/rozładowania + xxx inne koszta (izolacja i takie tam) = razem pewnie ze 200kpln, a wszystko na zmagazynowanie 10000kWh, czyli na prądzie zwrot 40lat czy więcej Wytrzyma toto w ogóle tyle czasu? w sumie to chyba organiczne jest więc cos tam w czasie się z tym dzieje. Jak już nydar pisał - chodzi o to co by nakłady zwracały się w kilka lat, a tak to ..... Edytowane 14 Grudnia 2013 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 14.12.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Pod chałupą mamy setki ton wilgotnego piachu. On wręcz czeka na nadmiar słonecznego ciepła.Te setki należy podzielić przez 4 i wyjdzie równoważna ilość wody. Czym większy dom po fundamencie,tym lepiej. Można też czekać aż zielone podrośnie i je zbrykietować .Ale to chyba dla bardzo ambitnych ,bo roboty przy tym że ho ho.Ściąć, wysuszyć ,brykietować. Cykl dwuletni bo ściąć jesienią,wysuszyć w następnym roku i zbrykietować.A i dodatkowy kawałek ziemi by się przydał bo w miejskiej działce to nie zanadto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 15.12.2013 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 herakles nie sądzisz że 3k/m3 to już na tym koniec i nie ma co się zastanawiać jak rozgrzać 50m3 za minimum 150.000pln octan+xxxkpln cysterna+ xkpln instalacja ładowania/rozładowania + xxx inne koszta (izolacja i takie tam) = razem pewnie ze 200kpln, a wszystko na zmagazynowanie 10000kWh, czyli na prądzie zwrot 40lat czy więcej Wytrzyma toto w ogóle tyle czasu? w sumie to chyba organiczne jest więc cos tam w czasie się z tym dzieje. Jak już nydar pisał - chodzi o to co by nakłady zwracały się w kilka lat, a tak to ..... Myślę że przy zamówieniu na 25 ton cena będzie zdeczko lepsza, nawet dwukrotnie. Koszty importu od razu spadają, vat jakoś zachachmęcić, coby kupić jako usługę etc. Ocet może leżeć i wiek i nic mu nie będzie. Bardziej bałbym się korozji. Poza tym się chyba rozpędziliśmy. Już dawno doszliśmy na tym forum do wnisku, że to nie ma ekonomicznego sensu poza wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 15.12.2013 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 od dysocjacji staje się mało kwaśny? Kwas i woda jest zawsze zdysocjowane i rozpuszcza metale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 15.12.2013 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Co to znaczy nietrwały? Kwas? O czym ty mówisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 15.12.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 A ja myślę, że w szklanej bańce poleży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 15.12.2013 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Wiesz trzymałem kiedyś pół litra w loggii, temperatury skrajne od -20 do +80. Jak się wyprowadzałem to sprzątnąłem tą loggiię i ocet wyniosłem do śmietnika, nie wiem ile miał, bo to był stan zastany(ten ocet oczywiście), a ja tam mieszkałem tak z 5 lat. No i mnie się w śmietniku zbił ten ocet. Nic tam nie wywietrzało w tym occie. Bo i nie ma co CH3COOH..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 16.12.2013 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 Jak wyliczyc ilosc energii uzyskanej z solarow ? Rozumiem, ze mam zastosowac wzor E = m*m*dt ?A jaka mase mam wstawic, znajac oczywsicie tylko przeplyw wody w rurach (mam okolo 2 l/min) i robiac pomiar powiedzmy raz na 1 min ? Czy mam np liczyc uzyskana energie w ciagu minuty tak :e(min) = 2 * 4200 * dt ?I tak uzyskane czastkowe mam zsumowac z godziny i uzyskam ilosc kwH ? Fantomps. Aktualnie mam dwa czujniki temperatur solarnych podpiete obok zbiornika. Musze je przeniesc jednak blizej solarow, bo teraz zbyt mocno przeklamywane sa dane. Nawet jak solary nie pompuja, to czujniki wskazuja duza temeprature - bo rurki miedziane przenosza cieplo ze zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 16.12.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2013 (edytowane) Dziwny ten wzór. Zwykły wzór m*Cg*delta t jest prawdziwy dla ustalonej wymiany ciepła. Chyba trzeba tu założyć ustaloną wymianę ciepła czyli na wymienniku jest stałe schłodzenie i stałe ocieplenie na solarze. Po włączeniu pomp obiegowych czekasz chwilę aż temp. się ustalą i krótko przed pomiarem patrzysz na temp na wejściu i na wyjściu i przy przepływie w minutach po minucie masz zużycie w J/min. Oczywiście to są uproszczenia bo wystarczy, że ktoś mocniej zacznie korzystać z CWU w trakcie pomiaru i zmienią się temp. na wejściu i wyjściu przez co wyjdzie kaszanka. Oczywiście zaawansowane mierniki cieplne , tak jak np ciepłomierze które całkują i różniczkują uwzględniają nieustaloną wymianę ciepła poprzez fakt, że odczytują temp. w skali sekundowej albo nawet i mniejszej, czyli w zapisie matematycznym w czasie dt, czyli są w stanie wyłapać każdą zmianę w bardzo małym kroku czasowym i liczą zużycie w czasie dt a następnie pokazują kwh dla dowolnego przedziału czasowego. Edytowane 16 Grudnia 2013 przez R90 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 17.12.2013 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Machnalem sie piszac wzor - liczby podastawilem juz prawidlowo. Czyli jednak E = c * m * dt bedzie ok ? Tylko nie rozumiem, co ma do tego korzystanie z CWU ? Przeciez jak sie zmienia temp na wejsciu/wyjsciu z solarow to jest ok. Przeciez chodzi o cieplo oddane w zbiorniku i dlatego wazna jest roznica temperatur.Moze po prostu postaram sie czesciej zczytywac dane z czujnika, ale mysle, ze co 10 sek to maks dam rade. Routerek wiecej mocy mi nie wydusi aby to pobrac i zapisac. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 17.12.2013 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 Ma to znaczenie, ale jeśli jest spory gradient temp. w pionie zbiornika to wtedy różnice będą niewielkie.Przy jednakowej temp. w całym zbiorniku, jakieś krótkotrwałe intensywne korzystanie z ciepłej wody spowoduję napływ zimniejszej wodociągowej i mocniejsze schłodzenie glikolu w wymienniku, przez co np zmieni się temp. glikolu z 40/30 na 35/25. Ale jak będziesz robić z krokiem 10s to spokojnie wyłapiesz jakieś małe zmiany i później policzysz policzysz zużycie dla kroku 10s , zsumujesz i wynik będzie w [ J ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts