Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy ktoś udzieliłby mi kilku dobrych porad:

a) jak wybrać architekta domu jednorodzonnego 200-300 m2?

b) jakie są ceny projektów? Jak się je wycenia?

c) na co uważać przy zlecaniu projektowania?

Dziękuję i pozdrawiam

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej

Lodzkie dom 250m2 + osobny garaż 4000zl.

Rada - duzo rozmawiac z architektem, niekoniecznie zgadzac sie na jego pomysly. Po otrzymaniu projektu wstepnego BARDZO DOBRZE sie mu przyjzec. Na pewno wylapie sie jakies niescislosci, badz bedzie chcialo sie cos zmienic. Nie bac sie o tym mowic architektowi.Nalezy wziasc pod uwage swoje mozliwosci finansowe. Na projekcie cos nawet calkiem fajnie wyglada, a pozniej okazuje sie dopiero jaki to koszt i problemy techniczne.

( mowie tu o moim projekcie - wszystkie otwory okienne i drzwiowe w luku - wyzszy koszt wykonania tych otworow i samych okien )

On 2003-01-09 17:06, doc100doc wrote:

Czy ktoś udzieliłby mi kilku dobrych porad:

a) jak wybrać architekta domu jednorodzonnego 200-300 m2?

b) jakie są ceny projektów? Jak się je wycenia?

c) na co uważać przy zlecaniu projektowania?

Dziękuję i pozdrawiam

Myślę, że to zależy od tego w jaki sposób chcesz budować. Jeżeli masz o tym pojęcie to zaadoptuj projekt który Ci się podoba i daj to projektantowi który ma chodu w urzędzie gdzie będzie dawane pozwolenie na budowę. Ja zapłaciłem za projekt 3000,- i w tym miałem uzgodnienia wszystkich mediów w urzędach oraz wrysowane to wszystko w projekcie.

Jak kupujesz gotowy projekt, który na pierwszy rzut oka jest tani - potem musisz dopłacić za adaptacje domku do twojej działki i za wrysowanie każdego medium to kolejna kasa. Ja policzyłem że projekt "Staszka" który obecnie realizuję kosztował by mnie gdybym kupił gotowca ok 5000,-, a tak to jak już pisałem zapłaciłem 3000,- łącznie z przeróbką technologii budowy (był murowany a teraz jest można powiedzieć budowany zmodyfikowaną przeze mnie metodą "muru pruskiego"

Pozdrawiam i jak ktoś ma jakieś uwagi do domu Staszka to proszę o opinię.

• 1 month później...
  • 2 months później...

Inaczej ustawiłbym budynek na działce względem stron świata. W moich okolicach wiatr wieje przeważnie z zachodu, dlatego minimalizowałbym ilość otworów na tej elewacji. Należy również liczyć się z uciążliwym (np. przy oglądaniu TV) operowaniem zachodzącego słońca.

Jeśli dobrze zrozumiałem 2/3 budynku ma być wynajmowane. Czy tylko w sezonie wakacyjnym? Sezon trwa krótko. Zastanowiłbym się więc czy warto w tym celu budować szeregówkę. Trzy domki o różnym standardzie mogą okazać się tańsze w eksploatacji i nawet w budowie, a pozwolą atrakcyjniej zagospodarować działkę.

Witam,

dzieki za pierwszy komentarz :grin::grin::grin:

Inaczej ustawic budynek na dzialce? Hmmm, pomyslelismy nad tym, lecz nie ze wzgledu TV :wink:. Nasze przemyslenia sa takie:

Dzialka ma ok.55x55m. Pod zabudowe jest tylko ta dolna polowa (25-30x50m). Dlatego chcielibysmy postawic budynek wzdluz, aby taras (dla gosci) byl na ogrod i rownie na zachod. Tak moga wszyscy wieczorami posiedziec na cieplutkim sloneczku z widokiem na jezioro. Sorry, nie wyjasnilem tego... :wink:

Budynek bedzie caloroczny, takze sezon bedzie "przez caly rok" :grin:

Jak ostatnio na szybkiego policzylem (mam nadzieje, ze dobrze pamietam), to caly budynek ma okolo 280m2 uzytkowych (nie wliczajac w to jeszcze piwnicy pod uzytek).

Jak byloby najoszczedniej/-korzystniej budynek tej wielkosci ogrzewac?

Drewnem? - dosc czasochlonne i niezbyt wygodne...

Olejem? - najprosciej, lecz tanio...???

Pozdrawiam

Lukasz

Witam.

Krystian, nie przesadzasz z tyloma odpowiedziami :grin: Nie chodzi mi o ilosc a jakosc odpowiedzi :grin: :grin: :grin:

Hmmmm, taki szczegol z wentylacja dalbym chyba architektowi do rozwiazania. Lecz prawie kazda lazienka (oprocz tych posrodku budynku) ma okno (wentylacyjne :wink:). Nie wystarcza to?

"Prawdziwy" komin (CO i kominki) ma byc tylko w tym jednym miejscu, tak jak widac na obrazkach...

Tak w ogole dalej nie wiem co do CO... :sad: Na marginesie, co to jest za skrot CWO??? Jakie skroty powinno sie jeszcze znac???

Pozdrawiam

Lukasz

On 2003-05-05 12:36, Lukasz K. wrote:

Lecz prawie kazda lazienka (oprocz tych posrodku budynku) ma okno (wentylacyjne :wink:). Nie wystarcza to?

Nie wiem, czy to to samo, ale...

W poprzednim mieszkaniu miałam wentylację (z braku komina właśnie) w postaci otworu w ścianie. W otworze zamontowana byłą kratka wentylacyjna. A teraz wrażenia - KOSZMAR. Z wentylacji POTWORNIE wiało. Więc ją próbowałąm zalepiać. A wtedy w pomieszczeniu była wilgoć (pleśń w narożnikach). Więc odlepiałam, ale wtedy było strasznie zimno.

Najgorszemu wrogowi nie życzę :sad:.

Pozdrawiam serdecznie

Hej,

@caleb:

ze nie bedzie za darmo :wink: to juz myslalem :wink:

Lecz co masz dokladniej na mysly? Moze o czyms jeszcze zapomnialem...???

@Pyza:

Wlasnie tez myslalem o takim rozwiazaniu (wentylacje w scianie), lecz chyba to jednak nie za dobry pomysl... :sad:

@Krystian:

Nie musisz przepraszac za te odpowiedzi... :grin: :wink: Wszyscy chyba juz zauwazylismy, ze forum ostatnio ma tylko problemy.. :sad:

Co do tych kominow wentylacyjnych, to chyba bedzie je mozna puscic przez rury w scianie na strych/dach...

Pozdrawiam

Lukasz

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Lukasz K. dnia 2003-05-06 10:01 ]

• 6 months później...

Płaciłem 2500 zł za projekt domu 280m2. W projekcie także kanalizacja oraz instalacja elektryczna. Z projektu jestem zadowolony za wyjątkiem dachu. Niestety ale projektant jak mówią cieśle "nie czuł drzewa" i miałem problemy z więźbą.

marcin k - chcesz kupić tańszy projekt? Szukaj sprawdzonego architekta "singla" . W pracowniach z zasady jest drożej (koszty organizacyjne pracowni).

• 2 months później...

Krótko mówiąc - poniżej są linki do rysunków z planowanym rozkładem naszego domu. Pooglądajcie i piszcie co wam się podoba - a co nie. Zawsze jest szansa jeszcze coś zmienić - byc może uwagi okażą się słuszne, a my o czymś zapomnieliśmy.

Piwnica: http://republika.pl/rydze/dom_foto/piwnica3.jpg

Parter: http://republika.pl/rydze/dom_foto/parter3.jpg

A tak to wygląda na wizualizacji: http://republika.pl/rydze/dom_foto/27.jpg

No i moze kilka słów opisu:

Budować będziemy praktycznie w centrum miasta. Stąd wiele obostrzeń i wymagań którym musiał projet sprostać by nie marnować powierzchni działki. Budynek będzie stał w rogo działki - ma ślepą ścianę północną (w granicy z sąsiadami). Chcieliśmy parterówkę bo nie cierpimy schodów. A przy okazji dobrze by było mieć trochę miejsca na ew. "działalność" w przyszłości - stąd decyzja o piwnicach i ich wysokości (3m ze względu na przepisy). Schowaliśmy je w ziemie ile się dało, ale tez nie chcieliśmy by ktoś nam mógł wejść przez okna od strony zachodniej (tam też dom jest w granicy z drogą osiedlową)

W piwnicy zamieszka cała techniczna cześć domu - kotłownia, zbiornik CWU, pralnia itp. Zresztą.... przeciez to wszystko widać na rysunkach (chociaż ich jakość jest taka sobie)

Piszcie co o tym sądzicie

Pozdrawiam