Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Przez 2 lata wybierania odpowiedniego projektu i wymyślaniu zmian, doszliśmy do wniosku, że należy zamówić projekt indywidualny.

Projekt nasz jest odzwierciedleniem naszych pomysłów do gotowych już projektów.

Niestety dalej na niego czekamy - bo choć jest maj, nasz projektant nie może dokładnie określić kiedy zakończą się wszystkie prace.

Cała rzecz trwa od stycznia tego roku. Od marca mamy już gotową koncepcję na każdy element projektu.

I moje pytanie - jak długo czekaliście na swój projekt od momentu "zakończenia wizji" ?

Pozdrawiam

witam

W moim przypadku jest to kolega, faktem jest ze strona arch. ukonczona lezy jeszcze temat konstrukcji ale tez zajelo nam to kilka mieiscy tzn rowniez od stycznia.W moim przypadku jest jeszcze taka komplikacji ze czesto wyjezdzam na dlugi okres czasu 2-3 miesiecy i nie ma kto kolegi przycisnac. Faktem jest ze ludzie ci robia przewaznie kilka rzeczy na raz i przeciagaja tam gdzie maja mozliwosc.

Ja wole czekac i dostac to co chce niz dostac byle co, pomimo wysztkiego ;/

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam,

Sluchajcie,ja czekalam kilka miesiecy na swoj projekt.Byly to bardzo dlugie miesiace po czym projekt domu wyrzucilam a z budynkiem gospodarczym sa same klopoty :cry: .Kiedys moze,ku przestrodze opisze te historie, teraz tak szybciutko chce sie podzielic swoimi uwagami(bo akurat znow dzwonil kierownik bud. z jakas uwaga).Badzcie czujni,wyraznie i na pismie okreslajcie swoje oczekiwania i wymagania,nawet jesli to znajomy i wydaje sie ok.Z literatury fachowej nasowa sie czesto wniosek :projektant-twoj sprzymierzeniec i przyjaciel w realizowaniu twojego marzenia o wlasnym domu. Nie dajcie sie zwiesc.

Pozdrawiam .

• 3 weeks później...

Pomozcie sfrustrowanym w sleczeniu nad kolejna wersja projektu :oops: . Ponizej link i obrazek rzutu parteru.

Zalozenia to 120 m2 parter plus poddasze uzytkowe. Dach dwuspadowy.

Wjazd jest od polnocy a wlasciwie od NNE stad otwarcie na poludniowy wschod.

Na parterze ok 60 m2 na salon, jadalnia i kuchnia, reszta na gabinet, sypialnia, lazienka. Z ryzalitu wyjscie na taras sniadaniowy. Z garazu przejscie do hydroforni z duzym zbiornikiem i kolumnami filtracyjnymi, dalej spory wiatrolap. Po prawej lazienka czesciowo pod schodami na gore.

Szkic jest orientacyjny stad wymiary i powierzchnie nie sa dokladne co do cm.

http://www.zonzi.republika.pl/images/domek.jpg

Link do projektu jakby sie nie pokazal obrazek.

Co Wam sie podoba a co nie ? Czy obszar salono/jadalni bedzie funkcjonalny ? Moze skrocic do 6 m w pionie czyli 3.6 salon + 2.4 ryzalit + 3.6 kuchnia a poszerzyc calosc powyzej 6 m ?? :o

Dzieki

Tomek

Tomek

..... dom ma podobać się Tobie i rodzinie !

Czy powiększyć, czy skrócić ....

To zależy jak dużą masz rodzinę, czy często przyjmujesz gości, jaki tryb życia prowadzisz, etc.

Jak odpowiesz sobie na tego typu pytania, będziesz bliżej celu ....

Pozdro

J

Układ funkconalny jest ok. nie wiem tylko czy masz okno w kuchni na wejście ....

Dzieki za uwagi ! :D

Tak okna w kuchni sa 2 na wejscie i na wschod.

Na podstawowe pytania staralismy sie odpowiedziec na poczatku. Ale oczywiscie jak sie cos przeleje na papie^h^h ekran to jakos sie inaczej na to patrzy.

Zalozeniem dla salono-jadalni-kuchni jest otwarta wspolna przestrzen do przebywania, gotowania i mazania farbkami po stole. Te 6m po dlugosci lub szerokosci i watpliwosci z tym zwiazane to ze wzgledu na Terive 1. Jak sie pytam architekta jaka jest roznica w kosztach do Terivy III to mi mowi ze "a to sie okaze na budowie" :evil:

Gabinet na poczatku byl oddzielony drzwiami przesuwnymi od salonu ale po symulacji kreda na parkingu wyszlo nam ze ta sciana kominkowa jest za krotka a w gabinecie jest za malo miejsca na ksiazki.

Przy okazji zachecam wszystkich do rysowania 1:1. Paczka kredy to 1.5 PLN a mozna zobaczyc czy korytarzyk nie bedzie za waski.

Niestety zona chce sie pozbyc komputra z duzego pokoju i stad emigracja do biblioteczki.

Hmm 10m2 to nie za duzo ale gdzie tu zabrac 2 m2. Moze zrezygnujemy z pomyslu legowiska przy kominku z widokiem na ogrod na rzecz przesuwnych drzwi do gabinetu ... 1.5 m na sciane kominkowa jest ok tyle ze nie za bardzo da sie zrobic zapiecek.

Dzieki za uwagi i prosze o wiecej a szczegolnie krytycznych :D Teraz to kosztuje kilka kresek a bedziemy dlugo mieszkac.

Zonzi

Acidtea rzutow pietra i elewacji jeszcze nie ma :-? . Wizja sie jeszcze tworzy.

Po 2 spotkaniach architekt zaproponował nam 3 warianty podobnej bryly z umiejscowieniem garazu przed i z boku ale niestety wyszlo 300 m2 w kazdym wariancie. Jestesmy teraz po kolejnych 2 spotkaniach gdzie probujemy uciac to tu tam zeby wyszlo mniej. Szkicowac nie umiem :oops: i latwiej mi to w programie zrobic a pozniej z tym do architekta.

Poddasze bedzie funkcja tego co wymyslimy na dole. Z tego co widze to kluczowe jest umieszczenie kominka i schodow a te nie maja jeszcze swojej docelowej 100% siedziby. Poniewaz bedziemy mieli okolo 120 m2 na parterze +garaz to na gorze chcemy miec ok 80 m2.

Fasola25 rzeczywiscie salon ostatnio spedza mi sen z oczu. Podstawowa watpliwosc czy nie za maly i malo ustawny. Kanapa celowo usytuowana jest w strone ogrodu. Mam wizje widoku przez szerokie drzwi tarasowe na spory ogrod i pola dalej. Po co ogladac kuchnie :-).

pozdrawiam

Zonzi

Fasola25 rzeczywiscie salon ostatnio spedza mi sen z oczu. Podstawowa watpliwosc czy nie za maly i malo ustawny. Kanapa celowo usytuowana jest w strone ogrodu. Mam wizje widoku przez szerokie drzwi tarasowe na spory ogrod i pola dalej. Po co ogladac kuchnie :-).

pozdrawiam

Zonzi

Ja rozumiem, ze lepiej jest ogladac ogrod niz kuchnie, ale chodzilo mi o to, ze na sofie stojacej na srodku, ktora ma spora przestrzen "za plecami" raczej nikt nie bedzie chcial siedziec.

Wyraźna kolizja szlaku komunikacyjnego z pomieszczenia

gospodarczego do przedsionka z drzwiami wejściowymi.

Może drzwi wejściowe otwierać w drugą stronę.

Drzwi do garażu nie są umieszczone centralnie - jak

ta ciężarówka ma wjechać do garażu?

Projektuj tak długo, aż będziesz w pełni zadowolony.

Żadnych kompromisów - po to wybrałeś projekt indywidualny.

Revo

Dzieki Fasola i Revo :D

Wjazd do garazu mi sie rzeczywiscie omsknal, dobrze ze to tylko na rysunku. Rzeczywiscie jest tam skrzyzowanie szlakow.

Drzwi wejsciowe sa przerysowane na rysunku do 125 cm. Zastanowie sie nad otwieranymi na zewnatrz . Jest duzy watek na ten temat w wymianie doswiadczen.

Dla cierpliwych kolejna wersja projektu. Zalozeniem bylo zrezygnowanie z ryzalitu i zwezenie domu. Dzieki temu wydaje mi sie ze salon jest bardziej ustawny a jadalnia jest blizej z kuchnia. Latwiej tez bedzie przykryc dachem dwuspadowym

Wyszedl duzy schowek + przestrzen pod schodami. Ten obszar jest jeszcze do dopracowania. W takim ukladzie zrezygnowalibysmy z ziemianki na zewnatrz.

http://www.zonzi.republika.pl/images/domek_3.jpg

http://www.zonzi.republika.pl/images/domek_3.jpg

Pozdrawiam

Zonzi

Ponownie wracam do II wersji Twoich rysunkowych rozważań nad funkcjonalnościa projektu i nie ukrywam-zazdroszcze takich umiejętności.Ja mam zarysowane tony kartek i nic konkretnego mi nie wychodzi to poszerzam to zmniejszam a i tak zawsze mi brakuje a

najgorzej gdy kończy się kartka.

Mój domek musi być parterowy.Wygląd zewnętrzny to Sasza (http://www.domna5.pl ) ale co dalej skoro pokoje sa za małe,kotłownia w centrum,łazienka bez okna,kuchnia bez wyjścia na taras a ile dziennie trzeba się nalatać i ile km pokonać na trasie kuchnia-taras,ile ze szczotą natańczyć ...Dlatego mój projekt musi być indywidualny ale najpierw musze go stworzyć a to mi sie nie udaje wiec nadal rysuje.

Pozdrawiam

Zonzi, ja tez jestem ciekawa, w jakim programie projektujesz domek?

Spanga4ever, świetnie rozumiem twoje problemy z projektem, mam to samo. Jak salon wyjdzie fajny, to w środku pokoju na poddaszu wyskakuje komin. Ale i tak najwięcej problemów ze schodami i z tym, by łazienka nie była ślepa. A męcze sie juz kilka miesięcy, co malo kto rozumie. Działkę mam z wjazdem od południowego-zachodu, czyli nie jest łatwo. Do architekta chciałabym iść z dobrze przemyślaną i narysowaną koncepcją architektoniczną. Teraz mam akurat sporo czasu, więc czemu nie? Dzwoniłam juz z pytaniem o cene projektu do pracowni, z której domy mi się bardzo podobają. I niestety - mały szok - 80 zl netto za metr kwadratowy powierzchni całkowitej, czyli garaze i pom gospoadarcze też. U mnie wychodzi tego 250 metrów, mimo, że użytkowej "tylko" 180. Tańsze oferty biur projektowych też są, ale czy czy ich styl mi będzie odpowiadał, nie wiem.

Może założymy KLUB WZAJEMNEGO WSPARCIA PROJEKTANTÓW AMATORÓW?

Ponownie wracam do II wersji Twoich rysunkowych rozważań nad funkcjonalnościa projektu i nie ukrywam-zazdroszcze takich umiejętności.Ja mam zarysowane tony kartek i nic konkretnego mi nie wychodzi to poszerzam to zmniejszam a i tak zawsze mi brakuje a

najgorzej gdy kończy się kartka.

Mój domek musi być parterowy.Wygląd zewnętrzny to Sasza (http://www.domna5.pl ) ale co dalej skoro pokoje sa za małe,kotłownia w centrum,łazienka bez okna,kuchnia bez wyjścia na taras a ile dziennie trzeba się nalatać i ile km pokonać na trasie kuchnia-taras,ile ze szczotą natańczyć ...Dlatego mój projekt musi być indywidualny ale najpierw musze go stworzyć a to mi sie nie udaje wiec nadal rysuje.

Pozdrawiam

znam to uczucie bardzo dobrze

wiele miesiecy spedzilam nad gotowcami i wymyslalam przerobki

niestety (a moze stety :D ) nic z tego nie wyszlo i zdecydowalismy sie na projekt indywidualny

zewnetrzny wyglad "odlozylam na potem" - stwierdzilam, ze wazniejsze jest aby uklad pomieszczen byl funkcjonalny, zewnetrzna bryle chyba latwiej dopasowac i o to ma sie zatroszczyc architekt

wiem co chce miec w srodku (choc rysowanie na kartkach i w programach zajelo mi kolejne kilka miesiecy) a teraz pracujemy z architektem nad szczegolami

mam juz propozycje elewacji i jedyny moj problem to taki - ktora wybrac :D a srodek jest taki jaki chcialam, bez kompromisów

pozdrawiam

Witam

U nas tak samo. Najpierw przegladanie ton projektow gotowych i zastanawianie sie nad funkcjonalnoscia. Bardzo duzo daja dyskusje ludzi nad swoimi projektami - szczegolnie co by zmienili :-) My zaczelismy od tego jaki chcemy miec uklad otwartej przestrzeni i stopniowo idziemy dalej. Najwiecej problemow mamy z 2 pomieszczeniami na dole. Bardzo malo jest takich projektow o w miare rozsadnej powierzchni.

Chyba podstawowe jest ustawienie na dzialce do stron swiata i sasiadow.

Pracujemy nad projektem juz ponad rok z przerwami !!! Dzialke ostatecznie kupilismy dopiero 2 tygodnie temu i planujemy rozpoczac na wiosne 2007.

Polowa wizji powstala w Excelu. Kwadracik to pol metra i przez zamalowywanie obszarow tworzy sie koncepcja. Teraz przerysowalem to po godzinach do Visio 2003.

Faktycznie jakies swiatlo w kotlowni by sie przydalo :wink: .

pozdrawiam

Zonzi