Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zonzi, myślisz ,że czepiam się tych okien w kotłowni i dlatego dla odczepnego mi odpisujesz.

Przeczytaj a zapewne wyciągniesz wnioski projektując swój dom i poznasz dlaczego kotłownia jest tak ważna........

........Ja mieszkam w domu gdzie architekt umieścił kotłownie w środku mieszkania tj. między kuchnią a maleńkim pomieszczeniem gospodarczym.Wentylacja nawiewna i wywiewna ale bez okna.Mróz siarczysty na dworze kocioł gazowy pracuje pełną parą i pralka w tym pomieszczeniu też (zawsze nie ma jej gdzie postawić, nie chcąc w łazience upycha sie to cudo gdzie sie da).Ogladam tv ale czuje ,że sie dusze,kot przerazliwie miałczy,pies za wszelka cene chce sie wydostać i wali w okno w salonie.Z trudem wypuszczam zwierzyniec na dwór,ponieważ zachowują sie nienormalnie patrze.Powoli ustepuje ból w klatce i duszność.Piec to pierwsza myśl.Mokra szmata na twarz i do kotłowni.Drzwi uchylone ,ktoś zapomniał zamknać,piec piszczy.

To czad !!!Piec się zepsuł.Wietrzenie i siedzenie w samochodzie.

***Teraz kotłownie planuje przy garażu z wejściem poza obrysem domu

8 metrową z oknem i żadnych gratów -tylko piec a na pralnię zostawiam sobie 5m ale już w powierzchni parteru.

Tobie i innym budującym ku przestrodze.

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj,

postanowiłam dodać swoje 3 grosze.

My już wybraliśmy projekt, ale przy wyborze sugerowaliśmy się następującymi radami naszych znajomych (uzytkowników domów):

1. do spiżarni musi być jak najkrótsza droga z garazu lub od wejścia (kwestia przenoszenia zakupów),

2. schody na górę powinny być umieszczone, gdzies z boku, tak żeby nocne ludów (dzieci) wędrówki nie były problematyczne dla żadnej ze stron,

3. decyzja dot. kuchni: otwarta, czy zamknięta (ale np. drzwiami dwuskrzydłowymi suwanymi) to już indywidualny problem -i chyba tutaj nie znajdziecie mądrego, kóry by Wam doradził.

4. super rozwiązaniem jest wejście do garażu od strony ogrodu, nie ma wówcza problemu ze sprzętem ogrodniczym i jego noszeniem na około domu.

5. wiatrołap powinien być na tyle duży, żeby bez problemu zmieściła się Wasza Rodzinka, tak aby nikt nie stał na dworzu w oczekiwaniu, aż drugi zdejmie buty, a równocześnie było miejsce na szafę i wieszak (mokre ubrania).

6. Dom powinno się rozpatrywać całościowo (parter i poddasze) - może np. miejsce na pokój komputerowy uda się wygospodarować na górze, dzięki czemu sypialnia na parterze będzie mogła mieć większą powierzchnię lub garderobę?

7. Dom ma być dla WAS i taki jak WAM się podoba. Głosy doradcze mile widziane, ale nie decydujące.

Powodzenia

:)

Spanga4ever. Dlaczego na odczepnego :oops: ? Przepraszam jesli tak odebralas.

Rzeczywiscie nie planowalem wczesniej tam okienka ale po Twoim poscie przemyslalem temat i rzeczywiscie trzeba tam dac albo okienko albo swiatlo z czujnikiem ruchu zeby idac z siatami po ciemku nie chodzic. Do tego jakas extra wentylacja zawsze bedzie.

Koszmarna historia z tym gazem. Dobrze ze sie Wam nic nie stalo. Ja bym chyba mial z 5 czujnikow gazu - przy piecu, kuchence, zaworach etc. brr Dlatego planujemy ogrzewanie podlogowe pradem.

SyMa dzieki za rady :)

Pozdrawiam

Zonzi

Witam,

Moje malutkie spostrzeżenia....

Brakuje mi garderoby w sypialalni i drugim pokoju. Wg szkoda miejsca (i pieniędzy) na szafy. W moim domu będą garderony, natomiast na scianie, na której ustawice szafy, czyż nie lepiej powieścić piękne obrazy ?

ZONZI - automatyka zabezpieczająca była,odcięcia gazu przed budynkiem,w budynku tez,kocioł najnowszej generacji a jakże ,niestety to zawiodło.

Teraz nie chce gazu ale też boje sie kominka.Rozumiem że chcesz ogrzewac dom prądem(podłogi podgrzewane ) i tylko to? A jak wyłącza prąd-na wsiach to codzienność.

Ja też robię projekt indywidualny. Gotowego szukalam długo ale jak do tej pory nic z tego nie wyszlo. Rysowalam sama a teraz robi to architekt (juz drugi po pierwszemu cos nie wychodzilo :( )

Za tydzien ma byc juz chyba gotowa wersja ostateczna - narazie rzuty parteru i góry.

Czy mozecie mi powiedziec w ktorym momencie mozna dac pierwsza czesc kasy za projekt? Moj architekt chce pieniadze w 3 czesciach. Pierwsza w momencie podpisania umowy czyli jak bedą gotowe rzuty.

Zastanawiam sie czy to nie za wczesnie????

Dom mial miec ok 250m z garazem ale wyjdzie chyba wiecej - sam dol ma ok 160m + poddasze (dach dwuspadowy) + garaż.

Czy 9000zł za projekt to duzo?

A co omawianego projektu to nie jest zle ale garderoba w sypialni by sie przydala. Nie wiem tez co to za sciana miedzy kuchnia( spizarnia a salonem? i co to za kwadracik tam stoi??) Pozatym jak dla mnie to odleglosc miedzy garazem a kuchnia jest stanowczo za duza ..... noszenie zakupów. Okno w kotlowni z tego co wiem to OBOWIAZEK.

fasola25 - moze pokazesz nam srodek swojego domku?

Ja tez jestem z Wroclawia ;)

Zastanawialam sie czy nie moznaby zrobic katalogu porjektow indywidualnych ? A moze jakis watek na ten temat?

Moze zamiast robic nowy projekt moznaby odkupic czyjs indywidualny?

Byloby taniej dla obu stron?

Co wy na to?

Acha - i jeszcze pytanie: Hydrofornia? To znaczy ze bedziesz miec wode ze studni? Mnie to chyba tez grozi. Nie wiem czy to dobrze czy zle? Czy ta hydrofornia musi byc duza czy moze byc razem z kotlownia?

Witam :D

Sylwiaaa Dzieki za uwagi. Tak sie zastanawiam czy nie dac zarobic jakiemus studentowi ASP i stworzyc cos fajnego bezposrednio na scianie.

spanga4ever Parter ogrzewanie podlogowe akumulacyjne na kablach grzewczych (grubsza warstwa wylewki niz normalnie) do tego sciany z silki ktora dobrze akumuluje cieplo. Taka podloga dluzej sie nagrzewa (jakis tydzien) jest wieksza bezwladnosc za to trzyma cieplo. Gazu ziemnego nie ma, pieca na paliwa stale nie wolno i stad grzanie pradem prad. Na gorze zwykle grzejniki konwekcyjne.

Do tego kominek z rozprowadzonym DGP. Jak prad wysiadzie to akumulacja na 24 h powinna wystarczyc a do tego grzanie kominkiem. Kominek bedzie mial doprowadzenie powietrza z zewnatrz i podlaczony wklad takze nie grozi zasysanie powietrza ze srodka.

A na dokladke :wink: wentylacja mechaniczna z rekuperacja. Mam nadzieje ze uda mi sie do kupy poskladac.

Violek My placimy pierwsza czesc po uzgodnieniu koncepcji. Jak na razie trwa to 4 miesiac ale wiedzielismy ze to tak potrwa jak sie nie ma 100% koncepcji jak sie chce mieszkac i w ile osob.

160 m2 na parterze to spory kawalek domu. Niestety metry na parterze zwiekszaja powierzchnie stropow, dachu nawet niezaleznie od powierzchni uzytkowej na poddaszu. Nawet jesli zrezygnujecie z adaptacji pomieszczenia nad garazem to wyjdzie Wam ok 300 m2 . Ale nawet w gotowcach to powierzchnie sa kamuflowane. Kolega mi mowi ze ma 160 m2 a jak sie policzy dokladnie to wychodzi 200.

9 tys to zalezy za jaki zakres prac. My placimy 6-6,5 za projekt budowlany z adaptacja na dzialce plus 2 za konstruktora. Zakres bez instalacji wew. , wykonawczego i zalatwiania papierow. Uzgodnilismy prace etapami - jak sie nie dogadamy to rozstajemy sie placac za dany etap. Troche zludzeń o architektach mi pryslo. Myslalem ze np takie rzeczy jak koszt wariantow stropu to maja w malym palcu a nasz twierdzi ze nawet konstruktor tego nie wie i miga sie co do naszego budzetu :evil:

Projekt pozostaje wlasnoscia architekta ale mysle ze jak sie jakis projekt spodoba to nie bedzie problemu z zrobieniem 2 wersji.

Planuje hydrofornie bo nie mam dostepu do wody miejskiej. Jest w okolicach ale wlasciciele nie chca udostepniac wodociagu. Ja dalem wiecej miejsca w kotlownio/hydroforni na pompe, zbiornik 200 l , filtry automatyczne takie kolumny 20 cm - zelazo, azotyny miejsce na kanalizacje do splukiwania filtrow i jakis zlew roboczy. Sporo tego jest ale jak jest dobra woda to mozna to zminimalizowac np pompa w studni a tylko zbiornik w domu.

Pozdrawiam

Zonzi

• 3 weeks później...

Jestem na etapie robienia projektu indywidualnego. Jest to juz prawie to o co mi chodzi ale mam jeszcze trochę uwag. Bardzo ciekawa jestem co o tym sądzicie ???

Będę wdzięczna za opinie.

Najpierw parter z garazem. Cyferki oznaczaja m2 - nie wszystko jeszcze policzyłam.

http://srokaw.fm.interia.pl/strony/G%20projekt%20parteru%20z%20gara%BFem.htm

A teraz poddasze uzytkowe - do pózniejszego wykonczenia

http://srokaw.fm.interia.pl/strony/G%20projekt%20pi%EAtra%202.htm

Jeszcze napiszę czego oczekiwałam od projektu ktorego znależc nie mogłam .... dla tego robimy indywidualny :)

1. Dom ma byc prosty w budowie i tani - o zwartej bryle z dachem dwuspadowym

2. z uzytkowym poddaszem

3. Ma miec jak najmniej korytarzy za to duzo otwartej przestrzeni. Wejscie z wiatrolapu moze byc od razu do salonu - cos w stylu amerykanskim (nie chce holu bo uwazam ze to strata miejca)

4. Kuchnia z miejscem do spozywania posilkow dla 4-5 osob. Koniecznie od strony tarasu . ok 10m2

5. Jadalnia z duzym stolem na 12 osob (stale rozlozonym) ok 15m2

6. Salon z kominkiem i miejscem na bibliotekę ok 30m2

7.Garaz połaczony lub nie ok 40m2. Wejscie z garazu do kuchni jak najkrotsza droga ( przez spizarnie , pralnie lub kotlownie?)

8. Na dole sypialnia gospodarzy z duza garderoba i lazienka ok 24m2

9. Rowniez na dole "kawalerka " dla babci ( pokoj z lazienka garderoba i mini aneksem kuchennym ok 25m2

10. na gorze 2 sypialnie dla dzieci (po ok 12m2) moze wspolną lazenką( ok 4m2) i z garderobami oraz pokoj goscinny( ok 12m2) i wc (ok 2m2)

11. Przynajmiej czesciowo zadaszony taras -

12. Mozliwosc dobudowania w przyszlosci werandy (ogrodu zimowego)

13. Dodatkowy pokoj na dole ( ok 12m2 w pierwszej fazie służący jako pokój dziecinny )

Najwiekszy problem mam z tym zeby kuchnia byla bezposrednio przy tarasie i to mieszkanko dla baci....

No i garaz blisko kuchni a nie z drugiej strony domu

Witam

Taki tani to ten projekt to nie będzie:

- 4 łazienki

- 8 okien połaciowych

A tak z uwag funkcjonalnych:

- to jest na parterze dużo pomieszczeń (kłóci się to trochę z otwartością)

- daleko do jadalni z kuchni

- goście nie znajdą łazienki

Pozdrawiam

Bogdan

Dzieki za odpinię. Mam nadzieje ze będzie "stosunkowo tani" w koncu to powyżej 250m powierzchi + garaż :)

4 łazienki ..... fakt ale nie muszą byc od gory do dołu w kafelkach i z najdroższą armaturą ;)

8 okien połaciowych..... ja tez uważam ze to za duzo i staram sie to zmienic - dyskutuje z architektem na ten temat.....chcę zeby były fatycznie tylko tam gdzie to niezbedne.

Na parterze faktycznie duzo pomieszczen ale o pisząc o otwartej przestrzeni miałam na myśli salon,jadalnie i kuchnie . Reszta nie moze być otwarta :lol: ( sypialnie, gardroba. pokoj babci i poloj goscinny)

Dlaczego goscie nie znajda łazienki ???? W koncu jest przy samej jadalni i salonie ...

A ze jadalnia daleko od kuchni...........masz rację w 100% - inaczej sie nie dalo. Wolalam zeby bylo tak niz zeby jadalnia byla miedzy kuchnia a salonem ( bo z jadalni bedziemy korzystac rzadziej - na co dzien posilki w kuchni- a z salonu non stop i chcialabym miec z kuchni mozliwosc uczesteniczenia w tym co sie dzieje w salonie ) ;))))

Czekam na dalsze opinie

Korytarz do łazienki jest zamknięty dodatkowymi drzwiami

quote]

:lol: Ale to ma być wlasnie PLUS - Chodzi o to zeby nie bylo slychac "podejżanych odglosów z łazienki"

Swoja drogą to chyba bede chciala zeby ta łazienka byla węższa (tak na szerokośc kabiny ) za to troszke dłuższa. Dzieki temu pokoj z lewej strony bedzie szerszy :)

moim zdaniem jest to kiepski projekt :(

wchodzi się na stół i schody

dużo drzwi na parterze widocznych z salonu

nie chciałabym mieć wejścia do sypialni z salonu

z jadalni do kuchni masakryczna odległość

stół z krzesłami w jadalni na drzwiach z dwóch stron

wc faktycznie mało dostępne

babcia przy kuchni, nie wiem czy to dobry pomysł

jednym słowem arch się nie postarał :(

można dużo fajniej i ergonomiczniej rozwiązać Twoje założenia

mało to wszystko poskładane w tej wersji

ja osobiście nie zaakceptowałabym takiej koncepcji

ale to nie ja będę w nim mieszkac :)

sorry za krytykę :)

jesli Tobie się podoba to OK

hej popieram - zastanów się nad tym projektem...

kiepski pomysł....

ale to tyko moja opinia

pozdro )))))))))

a dlaczego ??? Mnie to nie przeszkadza - chodzilo mi o to zeby nie bylo starty m2 na korytarze

Własnie wymysliłam ze mogę przeniesc schody i wejscie na drugą stronę a stoł na prawą stronę - wtedy te problemy sie same rozwiążą ;)

Swoją drogą to zastanawiam sie dlaczego architekt sam na to nie wpadł? :oops:

dlaczego nie??? Bedzie miała blizej do jedzonka jak zgłodnieje - zwłaszcza ze ma porblemy z chodzeniem (jak wiekszosc starszych ludzi )

Chyba też zrezygnuję z aneksu kuchennego dla niej bo i tak bedzie z nami jadać :D

Dzieki za krytyczne uwagi.

Ten projekt jest na etapie koncepcyjnym wiec wiele jeszcze moge zmienić .

Dlatego bardzo proszę o dalsze uwagi na jego temat - potem bedzie za pozno :)

Dla mnie też fatalnie niefunkcjonalny.

Ta sypialnia z wejściem od kuchni, wejście z wiatrołapu do reszy pomieszczeń przez cały salon, jadalnia w tym miejscu...

A tani to on na bank nie będzie.

a dlaczego ??? Mnie to nie przeszkadza - chodzilo mi o to zeby nie bylo starty m2 na korytarze

Własnie wymysliłam ze mogę przeniesc schody i wejscie na drugą stronę a stoł na prawą stronę - wtedy te problemy sie same rozwiążą ;)

Swoją drogą to zastanawiam sie dlaczego architekt sam na to nie wpadł? :oops:

dlaczego nie??? Bedzie miała blizej do jedzonka jak zgłodnieje - zwłaszcza ze ma porblemy z chodzeniem (jak wiekszosc starszych ludzi )

Chyba też zrezygnuję z aneksu kuchennego dla niej bo i tak bedzie z nami jadać :D

Dzieki za krytyczne uwagi.

Ten projekt jest na etapie koncepcyjnym wiec wiele jeszcze moge zmienić .

Dlatego bardzo proszę o dalsze uwagi na jego temat - potem bedzie za pozno :)

skoro Twoim założeniem jest nie miec korytarza to Twoja wola

wg mnie to lekka pomyłka, bo salon staje się częściwo korytarzem-komunikacją

jadalnia zaraz za wiatrołapem .... wyobrażasz to sobie??

wiatrołap mały strasznie, brak holu do tego, pomieścicie się z szafą na ubrania, okrycia, buty, parasole itp?

babci nie będzie przeszkadzało krzątanie się całej rodzinki po kuchni i walenie garami??

zazwyczaj starsi ludzie cenią sobie spokój i ustronne mioejsca, ale to

Twojej babci wola, może tak lubi

a co zmieni jeśli przeniesiesz schody na drugą stronę salonu? czy źle zrozumiałam?

uff całe szczęście, że to koncepcja ...

Violek

oh my good , to jakas architektoniczna porazka :o

sory, ale jak mozna tak rozplanowac funkcje ? :o

salon = korytarz

kuchnia = czesciowo korytarz

czy to rysowal architekt ??? :o

Zacznę od pozytywów: jakaś myśl w tym jest. Jeżeli Tobie to odpowiada, wydaje się proste i logiczne to tak buduj. Widzę, że zależy Ci na dużej liczbie pokoi, co ma swoje pozytywy. Czasem dom jest duży, ma hektary holi czy salonów a tak naprawdę nie ma się gdzie w nim "zaszyć". Spora liczba łazienek, rozrzuconych po całym domu, trochę skomplikuje sprawę rozprowadzenia wody i kanalizy ale są to stosunkowo tanie rzeczy. Masz jakieś rzuty elewacj? To jest jakieś "dworkopodobne"?

Za to na 100% wiem, że tanie to nie będzie ... :D . Oczywiście pojęcia "tanio" i "drogo" są względne.