Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za kolejne opinie :)))

Trochę przeraża mnie to ze nikomu sie NIE podoba :((

Ale moze wynika to własnie z tego ze u nas projektuje sie inaczej ;)

Czasem dom jest duży, ma hektary holi czy salonów a tak naprawdę nie ma się gdzie w nim "zaszyć".

Ja wlasnie uwazam ze np. hol 20m2 - a czesto tak jest - to strata miejca i pieniędzy , dlatego nie chcialam korytarzy

Spora liczba łazienek, rozrzuconych po całym domu, trochę skomplikuje sprawę rozprowadzenia wody i kanalizy ale są to stosunkowo tanie rzeczy.

Lazienki sa w zasadzie w 2 pionach.

No moze ta dla gosci troszke dalej ale slyszalam ze na parterze to nie problem? Moze cos jeszcze poprawimy ;)

Za to na 100% wiem, że tanie to nie będzie ... :D . Oczywiście pojęcia "tanio" i "drogo" są względne.

No wlasnie - ja mysle ze dom o takiej samej powierzchni z wykuszami , lukarnami, balkonami, korytarzami kosztowalby znacznie drozej....... A moze się mylę ???

Nam zależy bardziej na tym zeby kazdy mial swoj kąt i zeby powierzchia wspolna ( salon, jadalnia , kuchnia byla jak najwieksza )

Gora bedzie wykanczana potem w miare mozliwosci finansowych i potrzeb.

Dlatego staralismy sie zrobic protą bryłe, malo scian na dole, dach dwuspadowy ( ale mi stodółki sie podobają :) czemu nie? To tradycja a dworki z mody wyjdą ;) )

Rzutów z zewnątrz jeszcze nie mam.

bluebell - zgadza sie - to rysował architekt

salon = korytarz

kuchnia = czesciowo korytarz

W razie duzej ilosci gosci ...... bardzo przydatne :)

Widzialam trochę domów gdzie było podobnie i wygladalo to niezle ;)

Oglądacie czasem amerykanskie filmy?

Zauwazyliscie ze tam wchodzi sie bezposrednio do salonu?

co zmieni jeśli przeniesiesz schody na drugą stronę salonu? czy źle zrozumiałam?

* zmieni sie odleglosc jadalni od kuchni

* i to ze wokól stołu bedzie dluzsza sciana bez zadnych drzwi

wiatrołap mały strasznie, brak holu do tego, pomieścicie się z szafą na ubrania, okrycia, buty, parasole itp?

Hm.... w tej chwili wiatrołap ma ok 5,6m2 to wcale nie malo w porownaniu z 3 - 4 m2 jakie widze w gotwych projektach.

Pozatym nie jest on jeszcze do konca przemyslany , ma byc tam szafa na sezonowe plaszczei buty oraz wieszaki na okrycia dla gosci

Domownicy beda mieli duze szafy - garderoby przy (w ) pokojach wiec swoje rzeczy bedziemy trzymac wlasnie tam.

Mysle tez ze domownicy beda wchodzic czesciej wejsciem od garazu wiec mam zamiar zrobic tam cos w rodzaju szatni :)

Violek,

życzę Ci wygodnego mieszkania w tak nieergonomicznym domu

to będzie prawdziwe wyzwanie

z Twoich wypowiedzi wnioskuję, że odrzucasz wszelkie rady i tłumaczysz sobie, że będzie dobrze i wygodnie

a tak nie będzie niestety:(

czasami warto posłuchać praktyków

budujesz w Stanach? w jakim klimacie? to też ważne a propos wiatrołapu np

5,6 m2 to bardzo bardzo mało jak na szatnię, wiatrołap itp

sama się przekonasz

jeśli przeniesiesz schody na drugą stronę, to pod nimi będziesz miała drzwi

ciekawe czy się otworzą

a na stół będzie się wpadać po wejściu do salonu

i tak źle i tak niedobrze

:-?

Witam Violek

Na Twoim miejscu zastanowilbym sie nad rozdzieleniem powierzchni pomiedzy parterem a poddaszem. Masz takie zalozenia jak my - sporo pomieszczen na dole i co tam wyjdzie na gorze. Jedna z podstawowych korzysci domu z uzytkowym poddaszem i dachem 2-spadowym jest to ze na poddaszu masz jakies 80 % powierzchni parteru "za darmo".

Pomyslalbym nad przeniesieniem jednego pokoju z dolu na gore np goscinnego. Wtedy bedzie latwiej zaaranzowac reszte pomieszczen moze np w ksztalcie litery L i bardziej oddzielic funkcje dzienna i nocna. Im wiecej pomieszczen tym wiecej miejsca pojdzie na komunikacje.

powodzenia

Zonzi

Dzięki za kolejne opinie :)))

Trochę przeraża mnie to ze nikomu sie NIE podoba :((

Ale moze wynika to własnie z tego ze u nas projektuje sie inaczej ;)

Tak , u nas projektuje sie naczej ,

ale Ty musisz tez wiedziec , ze w Stanach ,

kazdy ma dwa wejscia do domu .

To glowne czasem prowadzi do salonu , powiedzmy ,

ze podobnie jak tutaj u Ciebie , ale uzywane jest w 99% te kuchenne .Wtedy do kuchni wchodzi sie z zakupami , a nie do jadalni .

Drzwi kuchenne sa tak ustawione ,

ze z bagaznka auta jest do nich kroczek.

Ja krytykowac nie bede .

Uwazam , ze powinnas miec tak jak Ci sie podoba , ale nie dziw sie , ze ludziom sie to nie podoba , bo to inaczej jest niz zwykle w Polsce :D

Violek

oh my good , to jakas architektoniczna porazka :o

sory, ale jak mozna tak rozplanowac funkcje ? :o

salon = korytarz

czy to rysowal architekt ??? :o

Architekt pewnie taki jak z niektorych projektant wnetrz

pa .Ciesze sie , ze coraz lepiej idzie ci z angielskim. :lol:

Poki co nie rozstawaj sie ze swoim elektronicznym tlumaczem :D

rrmi

nie wiem z jakim tlumaczem mam sie nie rozstawac ? :o Za to na pewno Ty sie nie rozstajesz z klawiatura :o

prawie 10 000 postow w rok :o Wirtualne zycie ? biedactwo :cry:

Violek

Jeszcze napiszę czego oczekiwałam od projektu ktorego znależc nie mogłam .... dla tego robimy indywidualny

1. Dom ma byc prosty w budowie i tani - o zwartej bryle z dachem dwuspadowym

nie jest ani prosty w budowie ani tani , dach dwuspadowy przy takiej duzej podstawie zabudowy to ciezka wizualnie stodola

2. z uzytkowym poddaszem

3. Ma miec jak najmniej korytarzy za to duzo otwartej przestrzeni.

tu wogole nie ma przetrzeni, a salon i kuchnia - najwazniejsze pomieszczenia domu - to korytarze .

proponuje prosty eksperyment - narysowac czerwonym grubym flamastrem na wydrukowanych rzutach sciezki komunikacyjne

Kuchnia to jest po prostu max :o

Wejscie z wiatrolapu moze byc od razu do salonu - cos w stylu amerykanskim (nie chce holu bo uwazam ze to strata miejca)

nie chcesz holu a zaproponowano Ci salon, ktory jest wielkim holem

4. Kuchnia z miejscem do spozywania posilkow dla 4-5 osob. Koniecznie od strony tarasu . ok 10m2

5. Jadalnia z duzym stolem na 12 osob (stale rozlozonym) ok 15m2

6. Salon z kominkiem i miejscem na bibliotekę ok 30m2

gdzie ta biblioteka?

7.Garaz połaczony lub nie ok 40m2. Wejscie z garazu do kuchni jak najkrotsza droga ( przez spizarnie , pralnie lub kotlownie?)

8. Na dole sypialnia gospodarzy z duza garderoba i lazienka ok 24m2

Lazienka ciasna i niewygodna - zachowane ledwo minimalne odleglosci pomiedzy urzadzeniami

9. Rowniez na dole "kawalerka " dla babci ( pokoj z lazienka garderoba i mini aneksem kuchennym ok 25m2

kawalerka z wejsciem od kuchni :o

10. na gorze 2 sypialnie dla dzieci (po ok 12m2) moze wspolną lazenką( ok 4m2) i z garderobami oraz pokoj goscinny( ok 12m2) i wc (ok 2m2)

11. Przynajmiej czesciowo zadaszony taras -

12. Mozliwosc dobudowania w przyszlosci werandy (ogrodu zimowego)

13. Dodatkowy pokoj na dole ( ok 12m2 w pierwszej fazie służący jako pokój dziecinny )

Najwiekszy problem mam z tym zeby kuchnia byla bezposrednio przy tarasie i to mieszkanko dla baci....

No i garaz blisko kuchni a nie z drugiej strony domu

zadasznie tarasu zabierze Ci wiekszosc swiatla w salonie - podcien jest bardzo gleboki!

http://srokaw.fm.interia.pl/Obrazki/G%20projekt%20parteru%20z%20gara%BFem.jpg

reasumujac - widac ze bardzo entuzjastycznie podchodzisz do tego projektu, a niestety ma on wiele minusow , ktore predzej czy pozniej "wyjda w praniu".

Powiem z przykroscia - indywidualny projekt w tym przypadku jest wiele gorszy od najbardziej przecietnego gotowca. Funkcjonalnosc a raczej jej brak, ulozenie dzwi i kierunki ich otwierania sie :o ...nie bez ironii zapytalam czy to rysowal architekt .

PRZEMYSL zanim zbudujesz 1000 razy !!!

pzdr bluebell

nie wiem z jakim tlumaczem mam sie nie rozstawac ? :o Za to na pewno Ty sie nie rozstajesz z klawiatura :o

Ja to pikus :D ,

znam taka jedna co tu ja banowali dzien w dzien ,

a ona jak zly szelag wracala calymi nocami wypisywala

i zdjecia wklejala.

To jest dopiero szok , mowie ci

Strasznie "zamotany" tan projekt. Ogrom drzwi, ja zrezygnowałabym z drzwi do korytarzyka prowadzącego do łazienki i z przesównych z łazienki do sypialni, mam takie i nie sprawdzaja się, mimo, że jesteśmy trochę po ślubie to nadal sie krępujemy siedząc na kibelku, a ktoś jest w sypialni, lepiej dac je do garderoby, jeśli babcia ma kłopoty z chodzeniem to raczej zrazygnuj z wanny w jej łazience, bo będzie miała kłopoty do niej wejść. To taki kosmetyczne zmiany, ale jeśli tylko tobie się podoba to miłego mieszkania. Pozdrawiam.

Bardzo sie cieszę z waszych opinii :) pomimo ze nikomu sie nie podoba ;)

Tak jak pisalam to dopiero projekt koncepcyjny wiec np. kierunek otwierania drzwi, ustawienie mebli, okien, czy ustawnienie armatury sanitarnej w lazience jest tylko orientacyjny. Wcale nie twierdze ze tak ma byc.

Pisząc o otwartej przestrzeni mialam na mysli wlasnie to ze nie bedzie wyraznych podzialow miedzy salonem, jadalnia kuchnia i holem po to by razie potrzeby miec duzo wolnego miejsca tam gdzie go potrzebujemy.

Oznacza to rownoczesnie ze bedzie to serce domu i nikt nie bedzie przemykał sie "niezauważony".

Chodzi o to by spędzała jak najwiecej czasu razem a nie kazdy w innym zamknietym pomieszczeniu - mama w kuchni , tata przed TV w salonie a dzieci przed komputerem :)

A jak wy wyobrazacie sobie otwarta przestrzen?

Wg mnie 52 m2 + ok 14 m2 kuchni prawie nieograniczonych scianami to calkiem sporo ??

A ze przechodzac z garazu przechodzi sie koło kuchni ??? Koło zlewozmywaka czy kuchenki sie nie przechodzi wiec nie widze problemu

Mozna zostawic zakupy itd.

Mieszkałam w statym domu francuskim gdzie wejcie glowne bylo wprost do DUZEJ kuchni a wejcie dla gosci od strony tarasu wprost do salonu :)

Che zeby to wejcie bylo jeszcze przesuniete w dol jak tylko sie da.

Dom bedzie na wsi wiec to wejscie bedzie najczesciej uzywane przez domownikow. Głowne wejcie jest w zasadzie dla gosci :)

W pierwszej wersji garaz mial byc polaczony z domem ale teraz sie zastanawiam. Moze lepiej niech bedzie oddzielny , potem zrobimy zadaszenie pomiedzy nim a domem a nastepnym etapem bedzi moze zabudowanie i wtedy uzyskamy dodatkowe pomieszczenie :))))

Lazienka gospodarzy nie jest taka malutka - nie musze miec salonu kąpielowego za to garderoba jest spora 4,8 m2 to sporo miejca zeby pomiescic wszystkie kreacje .

Biblioteke juz mamy i chodzilo mi o to zeby miec gdzie ja umiescic - mysle oscianie miedzy nasza sypialnia a lazienka dla gosci .

W lazience dla babci faktycznie przydalby sie prysznic i o tym mysli juz archietkt.

Pokoj babci mozna dodatkowo wyciszyc robiac na scianie wspolnej z kuchnia szafy i wstawiajac grube dzwiekochlonne drzwi.

Nie jestem entuzjastycznie nastawiona - powoli zaczynam miec dosc.

Ale ciesze sie z waszych opinii bo to daje mi duzo do myslenia .

Nie wiem co bedzie dalej z tym projektem.......

A co to tego czy bedzie tani.... to juz pisalam.

Wiadomo ze 300m2 nie moze kosztowac tyle co 100m2

Ale gdybym wybrala gotwą 300m rezydencje ...... z wielospadowym dachem, lukarnami balkonami i wykuszami ............to juz wole ogromna stodołe z pewnością bedzie tansza.

Kiedys mieszkalam też we Francji w domu przerobionym z ogromnej stodoly.

Był rewelacyjny !!!! Wlascicielem byl architekt a jego zona dekoratorem wnętrz. :) Tez bym taki dom chciala .

Tak , u nas projektuje sie naczej ,

ale Ty musisz tez wiedziec , ze w Stanach ,

kazdy ma dwa wejscia do domu .

To glowne czasem prowadzi do salonu , powiedzmy ,

ze podobnie jak tutaj u Ciebie , ale uzywane jest w 99% te kuchenne .Wtedy do kuchni wchodzi sie z zakupami , a nie do jadalni .

Drzwi kuchenne sa tak ustawione ,

ze z bagaznka auta jest do nich kroczek.

No wlasnie o to mi chodzi - juz o tym pisalam.

U mnie tez ma sie wchodzic do kuchni a nie do jadalni :)

Wolalabym zeby ten stol kuchnny by blizej tarasu i zeby byly za nim dzwi na taras ale architekt tak to narysowal ;( Moze uda sie to zmienić? ;)

Violek

zapraszam tutaj

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=43046

moze znajdziesz pomysly dla siebie :D Ten projekt radze ci po prostu wyrzucic do kosza i nie walczyc z nim bo jest niereformowalny. Nie pisze tego zlosliwie , naprawde.

pozdr buebell

Violek akurat ta Panią - bluebell sie nie przejmuj :wink: to "słynna" mimilapin (wielokrotnie wypraszana i banowana na forum Muratora :wink: :D )

Nie zauwazyłem żeby się na architekturze znała - może się myle?! :o :lol:

:wink: Główne dzialanie to kopiowanie zdjec z internetu oraz promowanie watków ktore sama załozyła. :)

Ok - zakazu nie ma ....

Taaak ja też myśle że gapienie się na skopiowane linki z netu bardzo Violek pomoze :lol:

Jak krytykować droga mimi to chociaż z uzasadnieniem :wink: , nie sądzisz?: :D

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=69748

ale widzę że bluebell wątek przeczytała :wink:

Violek

oh my good , to jakas architektoniczna porazka :o

sory, ale jak mozna tak rozplanowac funkcje ? :o

salon = korytarz

czy to rysowal architekt ??? :o

nic to że parę godzin później niż orginał :wink:

rrmi

Mały prztyczeek osobisty :wink: - nie każdy zmienia 10 razy do roku nick jak Ty :D

Mały prztyczeek osobisty :wink: - nie każdy zmienia 10 razy do roku nick jak Ty :D

To ja tutaj musze w obronie naszej mimilapy stanac :D

Przeciez zakladala nicki jak dostawala bana ,

wiec to nie jej wina.

Chyba tylko raz czy dwa rozmawiala sama ze soba ,

ale na to mozna przymknac oko :wink:

http://www.homeplans.com/exec/action/plans/browsemode/details/filter/HTypeID.2/hsme/nhln02/hspos/homsnet/page/1/planid/20172?viewstate=tot.eNozNjc2BgACDgDR

Nie umiem wstawic inaczej obrazka :(

To jest rzut domu amerykanskiego - gdyby bylo mnie stac na taki to chcialabym w nim mieszkać :)

A wy ?