Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

asiu -to jaką Ty masz działkę że spośród tysięcy projektów w internecie nie możesz znaleźć odpowiedniego? ja to dopiero miałam problem -moja działka ma tylko 14,5m szerokości. Szukałam ponad rok, w końcu stwierdziłam że zrobię indywidualny -jednak koszt ok 6tys (dom 120m.kw.) sprowadził mnie na ziemię. W końcu mam gotowy za 1500 + adaptacja 1000zł. Domek już się buduje a ja jestem bardzo zadowolona -opłacalo się szukać -radzę przeszukaj dobrze sieć -szukaj wśród też mniej znanych biur -ja np mam projekt z pracowni Z500 (http://www.projekty.z500.pl). fajne małe domki ma też np. pracownia MG projekt. Te ponad 3 tysiące które zaoszczędzisz kupując projekt gotowy -i tak szybciutko znajdą zastosowanie na budowie :)

Można, można.. nie znaleźć gotowego projektu. Ja mam działkę w dobrych rozmiarach, każdy projekt pasuje. I co z tego?? Żaden z gotowych projektów nie spełniał moich oczekiwań. Jeśli góra była dobra to dół nie pasował...a jeszcze schody bez podestu...

Jeśłi ktoś ma wymagania i wie co chce ...to wcale nie jest prosto znaleźć.

A zaznaczę, że szukałam prostego domu z dachem dwuspadowym i nic nie znalazłam a oglądnęłam całą masę. :roll:

Moje wymagania dotyczyły: wszystkie pokoje miały być duże 20 -30 metrów plus garderoby,

pokój dziecka na przeciwko sypialni ( wsc -zach), ściana kolanowa od 1m 50,

kuchnia osobno, schody z podestem, salon min 40 m, spory przedpokój (u góry i na dole), odpowiednia wysokoć i ilość okien, zadaszony taras, na dole pokój gościnny, duży garaż z pomieszczeniem gospodarczym.

Niby zwykły projekt...myślicie że coś można było znaleźć ??

NIC.

Za projekt indywidualny zapłaciliśmy 10 tys. Dom wielkości 220 m.

Czasem warto zapłacić trochę więcej a mieć to co się chce. Przy kosztach budowy domu... różnica w kwocie między indywidualnym a gotowym z przeróbkami....nie jest wielka.

Jakie macie zdanie na ten temat?

Zdanie mam takie: projekt indywidualny musi kosztować odpowiednio dużo, bo ma być wykonawczy i nie robiony na kolanie.

Ograniczając koszty zamówiłbym projekt gotowy plus adaptację. Bo: projekt, który był już sprzedany iks razy przynajmniej nie zawiera błędów na sumowaniu długości ściany i odejmowaniu szerokości, zawiera zestawienie stali i stolarki bez większych błędów.

A pomijając kwestię projektu to i tak najważniejszy jest wykonawca. Jak trafisz na dobrego to Ci na podstawie wykonanego w pijanym widzie szkicu na serwetce postawi hacjendos los toros blancos kryte łupkiem 8) Gorzej, że większość dostępnych aktualnie ma problemy, żeby dwie cegły obok siebie równo położyć i się nie przewrócić na ryj...

Tak w ogóle to za projekt zapłaciliśmy 2500 i był to projekt indywidualny. Zamówiony i wykonany jako budowlany. Bez zestawienia stali i stolarki. Z tak zaprojektowanym zbrojeniem, że nikt nie był w stanie rozczytać.

Największy ból to był chyba z brakiem precyzyjnego planu zbrojenia. Przez to stali weszło chyba z 1/3 za dużo, ale pewności nigdy już mieć nie będę... chyba że dla sportu zamówię wyliczenie u konstruktora... ale... szkoda zdrowia!

:p

Gość JACKIE P
chyba macie za dużo kasy - gotowiec z kolekcji muratora kosztuje ok. 1600 zł + adaptacja ok. 400 zł - tak przynajmniej ja płaciłem w wielkopolsce. Nie wiem skąd szacujecie kwoty nawet do 30 tys.zł.

Gość JACKIE P
ja kupowałem projekt d53 - spokojny - kosztował dokładnie 1550zł + adaptacja 400 zł. Robiłem małą zmianę - kierownik budowy z uprawnieniami zrobił mi to w cenie adaptacji. Kwestia do uzgoddnienia z gościem, który ma uprawnienia. Co do zmian konstrukcyjnych murator zastrzega zmiany za ich powiadomieniem ale też bezpłatnie.

Oj, dużo nowej wiedzy masz do przyswojenia :D

rekuperacja ? np tu proszę http://forum.muratordom.pl/rekuperator,t2602.htm?highlight=rekuperacja

Pozdrawiam :D

No to dzięki :) masz jeszcze jakieś ciekawostki o których nie wiem ? MĄDRALA bo już zbudowała :wink:

Resztę ciekawostek będę Tobie dozowała w małych ilościach. Albo więcej jak wpadniesz na kawę :D

A wczoraj odwiedziłam kolejnych - ponoć tanich architaktów. Na hasło projekt indywidualny (na bazie gotowca, zresztą dom 130m) jeden krzyczy 12 tys. a jeśli adaptacja to minus 50% :o

Inny powiedział, że na pewno zamkniemy się w 10500zł za indyw. a za adaptację 5-6 tyś.

Jak ktoś pisze, że adaptacja kosztowała go 400zł to niech jeszcze napisze co zawierała, bo dla mnie adaptacja to zakres wszelkich zmian i uzgodnień potrzebnych do rozpoczęcia budowy (wszystkie przyłącza - projekty i uzyskanie pozwolenia, zmiany w samym projekcie, dojazd i plan zagosp. działki)

Mam wrażenie, że ciągle mylimy zakres pracy architekta, co też nie zmienia faktu, że jestem porażona cenami.

Witam po dłuższej przerwie...

Chciałem się pochwalić - od czerwca mieszkamy w naszym 'plaskaczu' - jest super...

http://czerwinscy.net/dom/dom1.jpg

Nie ma jeszcze podjazdu (budżet się nie dopiął), ale tak to mniej więcej wygląda od frontu

http://czerwinscy.net/dom/dom2.jpg

Od strony ogrodu...

http://czerwinscy.net/dom/dom3.jpg

I inny widok na taras...

Pozdrawiam wszystkich, którzy wspierali mnie duchowo podczas ponad dwuletniej szarpaniny z wykonawcami - dobrze, że mamy to już za sobą...

A wczoraj odwiedziłam kolejnych - ponoć tanich architaktów. Na hasło projekt indywidualny (na bazie gotowca, zresztą dom 130m) jeden krzyczy 12 tys. a jeśli adaptacja to minus 50% :o

Inny powiedział, że na pewno zamkniemy się w 10500zł za indyw. a za adaptację 5-6 tyś.

Jak ktoś pisze, że adaptacja kosztowała go 400zł to niech jeszcze napisze co zawierała, bo dla mnie adaptacja to zakres wszelkich zmian i uzgodnień potrzebnych do rozpoczęcia budowy (wszystkie przyłącza - projekty i uzyskanie pozwolenia, zmiany w samym projekcie, dojazd i plan zagosp. działki)

Mam wrażenie, że ciągle mylimy zakres pracy architekta, co też nie zmienia faktu, że jestem porażona cenami.

zgadzam się!!!

Chyba stanie na indywidualnym. Działka z wjazdem od południa, warunki zabudowy nieciekawe i tęsknota za czymś prostym, będącym połączeniem tradycji z nowoczesnością.

Nie ma takiego gotowca. Nie ma we mnie zgody na akceptację innych rozwiązań. Nie ma takiego projektanta, który chce robić duuużą adaptację za fajne pieniądze. Nie ma zbyt wielu projektantów, którzy mieliby aktualnie czas. No to ja muszę wygrzebać skądś 7 tysięcy. I pozostaje mi wierzyć, że to nie będą wywalone pieniądze. :roll:

warunki zabudowy nieciekawe
zapytam tak z ciekawosci jakie to nieciekawe warunki masz?

- garaż tylko w bryle

- kąt nachylenia połaci dachowej 100% z tolerancją 30%

- linia zabudowy w odległości 10 i 8 metrów (działka narożna - wjazd z południa lub zachodu, przy czym z zachodu jeszcze gorzej :wink:)

same w sobie może tragedii nie stanowią, ale szerokość działki jest mocno ograniczona przez linie wjazdu, do tego kolejny sąsiad ma tak ustawione warunki (linia zabudowy 25 metrów od drogi), że będzie budował się u mnie pod płotem :-?

• 3 weeks później...

Witam,

rozważam budowę konkursowego ale zastanawiam się czy kupować gotowy projekt z muratora i robić później adaptację czy nie kupować i od razu zrobić projekt indywidualny na podstawie konkursowego?

Które rozwiązanie jest lepsze? Co radzicie? Co więcej nie znam żadnego architekta? Czy macie jakieś namiary na kogoś w Poznaniu?

Liczę na Waszą pomoc.

Niejaka Żabunia ostatnio dosyć natarczywie promowała na forum koncepcję projektów indywidualnych. Ja skłaniam się ku gotowcom. Już się wypowiadałem, więc żeby nie dublować oto link do tego wątku:

http://forum.muratordom.pl/namawiam-na-projekty-indywidualne-u-architektow,t114471.htm

My kupiliśmy gotowy, a później musiała być i tak adaptacja. Teraz po fakcie skłaniam się na projekt indywidualny na podstawie gotowego. Żaden projekt nie jest idealny i w każdym robi się jakieś zmainy. Koszty obu możliwości są zbliżone, ale projekt indywidualny daję większą gwarancję satysfakcji z własnego domu.

Gość justyna_m

Witam,

czy ktoś z Państwa buduje na podstawie indywidualnego projektu??? Ile kosztuje wykonanie projektu indywidualnego w praconi architektonicznej?? Czy możecie jakąś polecić???

Dziękuje za odpowiedzi

Justyna