Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja tez na początku miałem budować według projektu indywidualnego, ale tylko dlatego że na działce miałem już postawione fundamenty przeznaczone pod inny budynek, który nie powstał, a mi koncepcja się zmieniła. Na szczęście po kilku miesiącach poszukiwań znalazłem gotowy projekt domku który pasował na moje fundamenty. Do projektu architekt doprojektował mi garaż i wprowadził małe zmiany takie jak sobie życzyłem wszystko kosztowało mnie 3 tys. wiec zaoszczędziłem jakieś 7 tys. Powiem tylko jedna rzecz pomimo tego ze architekt doprojektowywał tylko garaż do mojego domu popełnił troszkę błędów, które teraz beda mnie kosztowały troszke pieniedzy zeby je poprawić. Teraz zastanowił bym się dwa razy zanim zaufał bym architektowi. Błędy wychodzą dopiero podczas realizacji. Kupując gotowy projekt błedów takich mozemy uniknąć.

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie obraź się , ale dla mnie bez stylu - a raczej pomieszanie z poplątaniem - nijak - ale to tylko moje zdanie- nie lubie balkonówi i tych półokrągłuch podcieni rodem z kramów kupieckich i krużganków

O le podobają mi sie proste domy z dwuspadowym dachem - ten projekt jest niespojny - chodzi mi o formę

Wybacz za szczerość

Czy aby na pewno jest to projekt indywidualny?

tak , indywidualny , ale na podstawie tego rysunku , czyli w zasadzie nie indywidualny :D , namieszałem :D , zainspirowała nas tylko bryła tego domu , cały środek jest inny oraz kilka elementów na zewnącz zostało zmienionych , orginał miał 190m2 mi wyszło ponad 240m2 .

wygląd zewnęczny wiadomo rzecz gustu , bardziej zależy mi na waszych opiniach dot. środka (ustawienie pokoi , łazienek itp.)

bryła mi sie nie podoba, ciezkie, brzydkie podcienie

parter: kuchnia mała jak na duzy dom, stół w jadalni i stół w kuchni wygladaja razem nie za bardzo... Moim zdaniem te dwa pomieszczenia powinny byc oddzielone.

drzwi w wiatrołapie blokuja przejscie

wiatrołap duzy, ale miejsca na szafy mało

pomieszczenie gospodarcze w centrum domu - bedziesz wszytko nosic przez cały dom?

bryła mi sie nie podoba, ciezkie, brzydkie podcienie

parter: kuchnia mała jak na duzy dom, stół w jadalni i stół w kuchni wygladaja razem nie za bardzo... Moim zdaniem te dwa pomieszczenia powinny byc oddzielone.

drzwi w wiatrołapie blokuja przejscie

wiatrołap duzy, ale miejsca na szafy mało

pomieszczenie gospodarcze w centrum domu - bedziesz wszytko nosic przez cały dom?

pokój dzienny , jadalnia i kuchnia są w tym samym pomieszczeniu bez sufitu , tzn. będzie sufit do szpica na wysokość około 4m , na wizualizacji wnętrza nie wygląda to najgorzej , myślałem o oddzieleniu kuchni od jadalni ale jakoś to nie bardzo pasowało , w przedsionku po lewej jest wnęka na szafe około 2m długości , planujemy przechowywać tam tylko grubsze ubrania jesienno/zimowe , chyba się zmieszczą ? drzwi w wiatrołapie będą rozsuwane (rzeczywiście trochę tam ciasno po prawej) , no a z pom. gosp. to już się nie da nic zrobić

:oops:

O kurczę, chcialaoby sie rzec , że chyba w zamierzeniu architekta mialo być "bogato" i "po amerykańsku" a wyszło "kiczowato" Sory , ale jak widze cos takiego, to zastanawiam się za co ci architekci biora pieniądze

Dom może być prosty i będzie piękny , jeśli będzie mieć to "coś", jakiś motyw, ciekawe rozwiązanie (wykusz, okienko nad drzwiami, może jedną mansardkę) . W przypadku waszego domu prosta bryłę mialy urozmaicić podcienie i balkony ale to wszystko wygląda jakby było doklejone.

Nie podoba mi się, jest za ciężko, zbyt dosadnie. mnie to przytłacza. ale to moja subiektywna opinia

Co do wnętrz

Pralnia ponad 11 m , łazienka 4 - a na dole zdaje się nie ma innej łazienki, pomieszczenie gosp. w złuym miejscu

Kuchnia w tak dużym domu 12 m - czy to czassem nie jakaś pomyłka?

Kochani jesli ktos wybudował prosty dom z poddaszem użytkowym około 140m2 i dysponuje zdjeciami (wnętrza, na zewnątrz) bardzo proszę o informację.

Jesteśmy na etapie projektowania indywidualnego domu i szukamy inspiracji.

Codziennie przeszukujemy ksiązki, czasopisma, fora internetowe i szukamy czegoś skromnego a zarazem wyjątkowego - jeśli ktoś z Was wybudował, buduje lub planuje budowę takiego domu prosze o informację.

Z góry dziękuję i pozdrawiam ciepło :)

O kurczę, chcialaoby sie rzec , że chyba w zamierzeniu architekta mialo być "bogato" i "po amerykańsku" a wyszło "kiczowato" Sory , ale jak widze cos takiego, to zastanawiam się za co ci architekci biora pieniądze

Dom może być prosty i będzie piękny , jeśli będzie mieć to "coś", jakiś motyw, ciekawe rozwiązanie (wykusz, okienko nad drzwiami, może jedną mansardkę) . W przypadku waszego domu prosta bryłę mialy urozmaicić podcienie i balkony ale to wszystko wygląda jakby było doklejone.

Nie podoba mi się, jest za ciężko, zbyt dosadnie. mnie to przytłacza. ale to moja subiektywna opinia

Co do wnętrz

Pralnia ponad 11 m , łazienka 4 - a na dole zdaje się nie ma innej łazienki, pomieszczenie gosp. w złuym miejscu

Kuchnia w tak dużym domu 12 m - czy to czassem nie jakaś pomyłka?

pralnia jest świadomie tak duża ponieważ będzie tam też kotłownia może jeszcze rekuperator (ewentualnie zamiast kotła pompa ciepła i baniak na ciepłą wodę) , kibelek na dole skromny ponieważ na górze są dwa , będzie wykorzystywany na szybkie siku ;-) i przez gości . Pom. gospodarcze a raczej spiżarnia staraliśmy się dać możliwie jak najbliżej kuchni , ktoś pisał wcześniej że trzeba będzie latać do niej przez cały dom , myślałem nad tym trochę i stwierdziłem że raczej problemu nie będzie bo ile razy dziennie chodzi siędo spiżarni po worek cukru czy soli , a po mopa podejść 2-3 metry to też nie tragedia .

Z kuchnią już nic niestety nie wymyślę , całe to pomieszczenie ma około 60m2 a kuchnia ma być otwarta , mam nadzieję że będzie sprawiała wrażenie większej

niestety musze sie przyłączyć do osób krytykujących bryłę, podcień i balkon

Jeżeli chodzi o wnetrze to dorzucę tu jeszcze jedno, nie podoba mi się że w pomieszczeniu gospodarczym jest takie wielkie okno, za to z trzech łazienek tylko jedna ma dostęp światła dziennego.

Na pietrze napewno inaczej rozwiązałabym wejście do sypilani, które mają drzwi po skosie.

w hiszpani nie ale na południu kraju ;-) , u góry wejścia do sypialni przeprojektowałem , w gosp. okno duże ale jest możliwość zmniejszenia (zawsze to lepiej zamurować niż rozwalać) , jeden z kibelków u góry będzie miał okno połaciowe , drugi ma normalne w ścianie , ten na dole siłą rzeczy musi być bez okna.

• 2 weeks później...

Jesteśmy na etapie wstępnych koncepcji rozplanowania wnętrza domu, w założeniach parterowego (choć na poddaszu też znajdzie się kilka mniejszych pomieszczeń). Inspiracją jest projekt z biura DOMINANTA, konkretnie http://www.dominanta.pl/projektowanie_domow_projekt_domu_sultan2g.html

W stosunku do oryginału pojawiło się jednak wiele zmian, chciałbym Was poprosić o opinie o funkcjonalności, ewentualnych słabych stronach itp.

Działka ma wjazd od południa.

Oto nasza koncepcja:

http://images32.fotosik.pl/92/699c2fac32f290c2.jpg