Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mik nie zgodziłbym się z tobą nie każdy ma wyobrażnię przestrzenną to tylko 4000 tysiące można podyskutować co się ma w planach,a co jest realne wydaje mi się ze przebudówki więcej kosztują.

Szkopuł w tym, żeby trafić na architekta który podejmie się wyzwania przerysowania inwencji twórczej przyszłego inwestora na papier i bedzię dopasowane to wszystko

Przed kupnem działki byliśmy zwolenikami gotowych projektów .Jednak real world wszystko zweryfikował . Po kilkuletnim kolekcjonowaniu pism z projektami gotowymi, apetycie na własny DOM i przejrzeniu setek projektów z różnych żródeł , los zesłał nam nietypową działkę . I znowu to samo od początku: wyselekcjonowane i wymarzone projekty nie sprostały sytuacji naszej działki i jej mankamentom. Dzwoniliśmy do lokalnych , jak i do znanych z reklam architektów, ale ich ceny powalały finansowo ...Nie podając się , dzwoniliśmy do następnych , których adresy widniały w katalogach. Słońce i niebiosa dopisały ! Projektant , do którego zadzwoniliśmy nie zbył nas ani brakiem czasu, ani nie odstaszył wysokim honorarium :D "jedynym" ALE okazała się odległośc - Włocławek, ale ,że była to pora wakacyjna, dlaczego nie połączyć tej wyprawy z wycieczką krajoznawczą. I tak oto staliśmy sie współautorami naszego DOMU! Za cenę niewiele wyższą mamy nasz WŁASNY projekt! :D :D :D

Moim zdaniem na projekt indywidualny wcale nie szkoda kasy. Jeśli znajdziesz dom, który Ci niemal idealnie pasuje wśród gotowych, to go bierz, ale jeśli nie , to zamów indywidualny, nawet za sporą kwotę. Będziesz mieszkał w domu, który będzie dopasowany do Ciebie, a nie odwrotnie , i który będzie Ci się naprawdę podobał. Warto. Wbrew pozorom wybór wśród projektów gotowych wcale nie jest taki ooooooogromny. Niemal wszystkie powielają pewne utarte, i nie zawsze logiczne schematy. Przejrzeliśmy około 1000 projektów. Priorytety: kuchnia od strony ogrodu i tarasu, a nie drogi, schody w centralnej części domu, ale nie w salonie, gabinet przy wejściu, blisko z kuchni do garażu.. 99% odpadało przy pierwszym rzucie okiem. 1% - za duże, za mały, albo z zewnątrz okropny. Mamy indywidualny, superprojekt za 4000zł, ale zrobilibyśmy go nawet za 7-8 tysięcy. Przy tej cenie wybór pracowni jest duży.

Także przychylam się do projektu na zamówienie. Nasza działka jest nietypowa, potrzeby również. Do tego stopnia że już na etapie projektu zmieniliśmy diametralnie koncepcję domu i obecnie rysuje sie projekt nr2.

Koszty wcale nie sa takie duże - za pełny projekt 3,5kPLN, a ten obecny taniej bo rysuje nam kuzyn - architekt, który nas przekonał do zmiany koncepcji.

Pozdrawiam

Moim zdaniem jeżeli projekt gotowy odpowiada choć 95% oczekiwaniom, to (jest sprawdzony, szczegółowo opisany i tańszy )

Ale jak nie spełnia oczekiwan w takim stopniu i macie przestawiać ściany, zmieniać konstrukcję itp. to proponuję projekt indywidualny-oczywiscie z "właściwym" architektem.

Projekt gotowy kosztuje: ok 1500-2000, zagospodarowanie na działkę ok 1000, projekt przyłącza wody i kanalizacji 500-800, energii elektrycznej 800zł, podłączenia gazu 800zł, to w całości pzredział 3500-5400zł.

Więc jeżeli w projekcie indywidualnym będzie to wszystko i za cenę 4000zł.

Najważniejsze aby wiedzieć ile za projekt budowlany z przyłączami. Na pewno projekt gotowy będzie bardziej szczegółowy, bo za cenę 4000zł. indywidualny niestety nie będzie tak szczegółowy, co do jednego gwoździa:)

My kupilismy gotowy za 1500 i zrobilismy adaptacje za 1000. Moim zdaniem to byl blad. Zaplacilismy 2500 przy czym trzeba sie bylo niemalo nachodzic i jeszcze w dodatku pojsc na wiele kompromisow. Projekt okazal sie niedokladny i zawiera duzo bledow. Jakbym wiedzial wczesniej to co wiem teraz to bym dal tysiaka wiecej i mial wypasiony projekt dopracowany w kazdym calu. Pozdrawiam i radze projekt indywidualny.

dla mnie projekt indywidualny robiła moja koleżanka, architektka. Dlatego mogłem z nią dużo rozmawiać i dyskutować w fazie projektu i miałem bardzo duży wpływ na rozkład pomieszczeń ich wielkości, ilość, połączenia itp. Bardzo mi się to wspólne projektowanie podobało. Ja rozrysowałem rzuty pięter (załączam dla śmiechu: 1 i 2), przedstawiające jak mniej więcej sobie wyobrażam rozkład i dałem to jej do uporządkowania i przeformatowania. Oczywiście ja tylko w ten sposób skonkretyzowałem swoje wymagania, a cały projekt wykonała ona. Ale wszystkim polecam, to naprawdę bardzo fajne uczucie móc tyle samemu wnieść do projektu.

W ogóle to projekt powstawał w dość luźnej atmosferze, ja mówiłem co bym chciał, Kasia rysowała (Kasia czytasz to?) zmieniała, proponowała, korygowała. Nie odbywaliśmy wielu stresujących rozmów o pieniądzach. W międzyczasie kupiliśmy działkę i projekt zaczął coraz bardziej robić się konkretny. Rodzice mnie popędzali trochę żebym zaczął budowę i pewnego pięknego dnia okazało się trzymam w ręku ukończony projekt i idę zanieść go do urzędu. Cały czas nie docierało do mnie, że moje marzenia i koncepcje już się zmaterializowały. Dotarło to trochę bardziej do mnie (ale nie do końca) jak trzy miesiące później chodziłem po domu i porównywałem swoje wyobrażenia z tym co zostało wymurowane.

Muszę powiedzieć, że dzięki różnym próbom wizualizacji 3d robionym na podstawie szkiców i wstępnych projektów nie spotkało mnie żadne rozczarowanie. Dom wyglądał tak, jak wcześniej na ekranie komputera, choć czuło się że jest ciut większy.