Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Właśnie w weekend rozmawiłam z architektem i też się zgodził, że nad tą komunikacją to trzeba będzie pomyśleć - ciekawa jestem co wymyśli - wtedy może też problem spiżarki się rozwiąże, a jak nie to trzeba będzie doizolować.

Pozostałe rzeczy bez większych problemów:

-garaż ok

-garderoba też ok - chcielibyśmy mieć jednak łazienkę otwieraną na pokój, bo o zgrozo spędzamy trochę czasu w wannie i dosyć często przy otwartych drzwiach w celach komunikacyjnych, czy żeby np. telewizor było widać z wanny :)

- łazienka z kotłownią - wychodzi, że jednak kotłownia powinna być większa od łazienki, aczkolwiek nie końca pojmuję logikę tego, na pewno chciałbym jednak zamienić ją miejscami, żeby z kuchni czy pokoju za daleko nie latać

-jeżeli chodzi o okna to chodziło o okna dzieci, nie ma problemu z poszerzeniem, ale może i nie ma sensu, bo sobie nawet sprawy nie zdawałam, że są do ziemi, więc doświetlenie jest w normie - tak czy owak mam dostać wizulizację boku i tyłu, żeby za dużo nie wymyślać samej

- a widokowo i wykończeniowo będziemy ostatecznie myśleć na koniec, więc wtedy nad balkonikiem i nad oknem nad lóżkiem właśnie w celach widokowych się zastanowię

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Parter:

- nowa spiżarka jest naprawde spora i z pewnością przyda się taka powierzchnia. Można tam będzie trzymać "czyste" urządzenia np odkurzacz, srodki do sprzatania itd (bo do pom. gospodarczego robi się już troche daleko)

- samo rozwiazanie pom. gosp. i garderoby bardzo mi się podoba.

- dłuższy garaż - dobra decyzja :)

- praktycznie jedyna uwaga do parteru to dodatkowy pokój - pytanie do czego ma być wykorzystywany, bo jesli czesto planujecie miec gości to mogą się czuć troche skrępowani wychodząc wprost na salon (wyjscie nie jest osłonięte jak w pierwotnym planie)

Piętro:

- sypialnia rodziców - fajnie pomyślane, choć jak pisałem wcześniej dla mnie lepszym rozwiązaniem jest posiadanie garderoby przy samej łazience

- garderoba w pokoju dla dzieci - super!

- jedyna uwaga do łazienki dla dzieci - będą hałasować Wam pod drzwiami sypialni bo muszą przejść przez cały korytarz wzdłuż schodów aby się dostać do łazienki...

dlatego chyba bardziej podoba mi sie poprzednia wersja piętra.

Pozdrawiam.

• 3 weeks później...

Nie wiem czy nie jest już za późno na uwagi ale może swoje dorzucę:

Na dole jadalnia ma 336cm szerokości. Uwazam że jest to mało. Sprawdziłem w ksiązkach, podaję wymiary wg nuferta i "Time-sarer standards for Interior design and space planing"

jadalnia ze ślepą ścianą gdy nie zakładasz przechodzenia za plecami biesiadników

minimalna szerokość 3m (neufert) / 2,68

minimalna odległość od krawędzi stołu zeby przejśc za plecami biesiadnika

112cm co oznacza że u siebie wstawisz stół co najwyżej 100cm szerokości i będzie trochę wąsko

zalecana szerokosć wygodnej jadalni neufert 4m / tssfdpasp 360cm

szerokość jadalni jest limitowana słupem ale przecież można w obrębie miejsca na telewizor zrobić słup szerszy i belka przy jadalni może iść w kształcie litery z

Druga uwaga to odległość od ściany do TV. 510cm to jest minimum. myślę że jak się buduje taki dom to powinna być nieco większa

trzecia uwaga - szerokość kuchni. Przy zaproponowanym ułożeniu blatów roboczych odległośc między blatami powinna wynosic 120cm a blaty sa standardowo 60cm (można zrobić szersze) Ta odległość 120cm jest ważna bo to sa 2 kroki kobiety, jak odległośc będzie większa to obracanie się pomiędzy blatami będzie wymagało jakiegoś pół kroku ekstra co jest niewygodne. W drugiej wersji projektu tak bardzo przejeli się żeby belka była prosto że sie trochę nagimnastykowali a wyszło kompromisowo tylko niewygodnie

Ostatnia uwaga: zamienił bym miejscami toaletę na dole i pralnię. Po pierwsze dlatego że nie chciał byś słyszeć jak twoi goście korzystają z toalety gdy wszyscy siedzą w salonie, po drugie można pralnię połaczyć np rozsuwanymi drzwiami ze spiżarnią. Odpada jeden kanał wentylacyjny czasem potrzeba większego pomieszczenia roboczego np przyjęcie w domu, po trzecie kobiety lubia prac gdy coś pichca w kuchni, tak by gospodyni mogła miec oko na pranie gotując obiad.

Garaż dłuższy ale 5.75 to jest takie minimum. Jak budujesz taki dom to pewnie jeździsz SUV-em który ma prawie 5m długości do tego potrzebujesz co najmniej 0,75m na przestrzeń za samochodem i 60cm na przestrzeń przed samochodem żeby go obejść. Szerokośc dobra, nawet 630cm by wystarczyło

Ogólnie styl bardzo mi się podoba.

• 2 weeks później...

Dzięki najmocniej za odpowiedzi. Jeszcze nie za późno, czekamy na nową wizualizację po zatwierdzeniu układu, ale drobne zmiany możemy jeszcze zrobić.

Jeżeli chodzi o jadalnie, to 335 - 112 - 112 = 111 - stół do 110 wydaje mi się być wystarczający - ale jeszcze skoczę do jakiegoś meblowego, żeby obejrzeć ten wymiar. Jadalnia jest na jakieś 8-10 miejsc, więc jak będzie jakaś duża impreza to i tak będzie pewnie trzeba stół do salonu przenieść. Ale masz rację, że fajnie jak by można wigilje na 10 osób zrobić bez problemu w jadalni.

Kuchnia - też sprawdzę przy okazji w meblowym - ale skoro jadalnia jest 3,35 to kuchnia będzie jakieś 2,85 - jeżeli wydłuże blaty do 80 cm z dwóch stron to mi zostanie jakieś 1,25 - czyli byłoby ok.

Jak rozumiem alternatywą byłoby przesunięcie całej ścianki i zwiększenie kuchi kosztem pokoju. I aby powiększyć jadalnie przesunięcie ściany - ale nie wiem czy konstukrcyjnie nie musi to być w jednej linii?

5,10 do telewizora - dla mnie ok. raczej się boję w drugą stronę.

Pralnia i kotłownie z łazienką zamiana - muszę pomyśleć. Idea była, żeby z łazienek na górze ciuchy zrzucać.

Garaż - niestety długość działki definiuje tą długość - dlatego jest poszerzony - w najgorszym wypadku będzie samochód tochę pod kątem stał.

Ale najbardziej ze wszystkiego to mnie jedak męczy Maćka uwaga - brak prywatności pokoju gościnnego - ogólnie to ma być nasz gabinet, ale wykorzystywany przez rodziców i teściów jak przyjadą. Bardzo mi się podobają proste, jednobiegowe schody jako element dekoracyjny, ale nie wiem czy nie zapropować jednak jakiegoś systemu drzwioego pomiędzy salonem, a schodami - takiego bardziej opcjonalnego - jak są teściowie i rodzice, a my chcemy dużej posiedzieć.

No i ostatnia rzecz - doświetlenie muszę większe wymyślić w gabuinecie na dole i pokoju nad nim. Jest to pónocna strona z widokiem na płot, ale inaczej będzie ciemno. Na górze za to zastanawiam się czy w dachu jakiegoś okna nie wyciąć zamiast poszerzać na ścianie (?), a w drugim pokoju dzieci okno na taras zrobić.

Bardzo piękny projekt. Dużo przeszkleń - super. Zmiany jak najbardziej na tak.

A co do ceny :):) Nie wariujmy - 3k za metr to max :) Może 3,5 jeśli weźmiemy pod uwagę bardzo dobre okna i drzwi. Więcej nie wydaje mi się....No chyba, że warunki gruntowe jakieś zakręcone..

Ciekawa jestem, jaki jest teraz stan budowy :)

Skad taki pomysl... :roll:

mial byc niebanalny,z plaskim dachem, nowoczesny.

Wyszlysmy z moja przyjaciólką architektem z z rzutow wnetrz,a potem ona dorobila elewacje. Podązajac za europejskim trendem w architekturze ustalilysmy,ze asymetria dobrze mu zrobi. W przeciwnym razie wyszedlby jak kolejna wariacja Mies'a van de Rohe'a,a tego wolalalsmy unikąc.

no i jest jaki jest, zdaje sobie sprawę,ze jest efektowny,a e tez wiekszosc osob sie skrzywi , zwalszcza wielbiciele tradycyjnych beży i czerwonej dachowki,ale trudno. Wszystkim sie nie dogodzi :wink:

Nie wydaje mi się żeby ktokolwiek miał coś do tego projektu. Jest bardzo nowoczesny i oryginalny. Z reguły ludzie kupują typowe projekty. Czasem też gmina narzuca warunki zabudowy, łącznie z kolorem dachu (tak było u nas).

Osobiście bardzo podobają mi sie takie proste, nowoczesne konstrukcje. Będę czekać na realizację i efekty oraz zdjęcia. :wink:

Ja nie mialabym nic przeciwko gdyby plany miejscowe nakazywaly ujednolicenie krajobrazu,ale niestety to co narzucaja najczesciej ma niewiele wspolnego z dobra architekturą, ograniczaja sie do kolorystyki i stopnia nachylenia dachu.

W gminie Mokotów na szczescie nie mialam tego problemu, dach moze byc plaski :D

Piękny , piękny i jeszcze raz piękny.I tylko mi szkoda ,że moja przyszła gmina nie chce słyszeć o płaskich dachach.

Ile metrów użytkowych będzie miało to cudo ? :)

Trochę kosztuje. Nie podam ceny, ale jest nazwa pracowni na zdjęciach, więc można wysłać maila z zapytaniem. Nie umiem się niestety przemóc do rozmawiania o własnych pieniądzach. Sorki. Ale dzięki za sympatyczne opinie.

Nefer dzięki za podanie kosztu. Warunki gruntowe jak nabardziej przyjemne - bez problemowe. Nawet woda nie wykazuje cech agresywności względem betonu (nawet nie wpadłam, żeby mieć takie obawy).

A stan budowy jeszcze bardzo w proszku, bo projekt z przyłączami się jeszcze będzie sporo robił, a dopiero potem start. Nawet dobrze, bo się muszą troche rynki finansowe uspokoić.

Mnie też się bardzo podoba. Ciekawam bardzo układu w środku. Z czego jest elewacja? Czy to jest tak jakby bliźniak (tak pytam bo dwa wejścia i dwa tarasy widzę). A działka na Moktowie to już w ogóle marzenie :)

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/gb/eh/92la/RFHCKCpth1P4RVXuiX.jpg

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/gb/eh/92la/QlJNSXfXV1jASBN6NX.jpg

nie podobają mi się te balkony (zwłaszcza to nachodzące na przeszklenie antresoli), jak dla mnie też byt wiele różnych typów podziałów i rozmiarów okien..generalnie jest tu dla mnie za dużo...wszystkiego