Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kupiliśmy projekt gotowy i wprowadziliśmy tylko jedną zmianę (okno na inną ścianę). Projekt gotowy spodobał nam się, został gruntownie przemyślany i na razie (stan zero) jesteśmy zadowoleni z wyboru.

Dlaczego gotowiec? Oferta projektów gotowych jest bardzo szeroka - jest szansa, że znajdzie się coś dla siebie. Cena też jest ważna - 1500 zł projekt gotowy, 1350 zł - przygotowanie projektu budowlanego przez architekta. 3000 zł to chyba za mało, żeby mieć projekt indywidualny. Przed zakupem skonsultowałam swój wybór z architektem z prośbą o wskazanie ewentualnych niedociągnięć, braków czy błędów. Ponieważ projekt został oceniony pozytywnie, kupiliśmy.

Po przeszukaniu kilkudziesięciu katalogów i obejrzeniu kilkuset projektów doszłam do wniosku że nie ma takiego, który odpowiadałby mi w 100% dlatego mam indywidualny

w moim przypadku zgadzam się z tą wypowiedzią w 100 % - ach.

nasze założenia były takie:

- salon - 30 m2

- kuchnia - 15m2

- dwa pokoje, sypialnie po 15 m2

- gabinet (jak zwał tak zwał, ale ma to być pokój z kompem, książkami i łóżkiem dla strudzonego wędrowca) - 10m2

- łazienka - 6m2

- pom. gosp. - 6m2

+ oczywista komunikacja

i garderoba - 6m2 (tu właśnie był największy problem)

to wszystko na ok. 120 m2 w parterze

dodatkowo dom miał być ustawiony optymalnie względem słońca (okna, wejście itd.), a działka z wejściem od południa...

niby proste, a jednak

po wybraniu najbardziej odpowiadającego tym kryteriom gotowca i przystosowaniu go do naszych potrzeb, co wiązało się ze zmianą praktycznie każdej elewacji (tu zmian okien, tu ich przeniesienie, zamiana dachu na prostszy, itd...), rozmawiałem z głównym architektem pracującym w UM i powiedział, że za takie zmiany (choćby to, że każda elewacja będzie zmieniona i on musi zrobić nowe rysunki) weźmie co najmniej 2000 PLN.

Cena gotowca 1800 + adaptacja (conajmniej) 2000 =3800 PLN, a ja wynegocjowałem cenę za indywidualny na 6000 PLN ze wszystkimi projektami, zagospodarowaniami, etc.

Co do projektów instalacji - w gotowym np. płacimy za projekt wentylacji, zwykłej, grawitacyjnej przeważnie, a chcemy WM i co, nowy projekt?

CO gazowe, a chcemy PC, nowy projekt.

na szczęście wybór należy do Was

P.S.

jakby mi zaśpiewał dyszkę to wybrałbym gotowca i też bym z tym musiał przeżyć

:wink:

Gdybyśmy budowali nowy dom ;-) to zdecydowalibyśmy się na pewno na projekt indywidualny . Przemyślany i dopracowany w najmniejszych szczególikach, opracowany w pełni - wszystkie instalacje, całe wnętrza i ogród. Tak, by niczego nie zmieniać w trakcie budowy, by budowa szła dokładnie wg planu i wg projektu.

My budujemy gotowca. Jedyną zmianą jest poszerzenie garażu do dwustanowiskowego.

Wybór był trudny i projekt nie spełnia wszystkich moich kryteriów, ale zdecydowały finanse.

Wprawdzie projekt indywidualny kosztowałby mniej więcej tyle samo, co gotowiec, ale uwzględniłby tylko architekturę. Mężowi zależało na wszystkich instalacjach (elektryczna, hydrauliczna, gazowa) a to znacząco podwyższyłoby koszty.

Po przeszukaniu kilkudziesięciu katalogów i obejrzeniu kilkuset projektów doszłam do wniosku że nie ma takiego, który odpowiadałby mi w 100% dlatego mam indywidualny

Dokładnie tak jak pisze aglik. Indywidualny i to robiony samodzielnie w Arconie. Oczywiście architekt skorygował nasze błędy i niekonsekwencje (ale także cenę projektu), ale po 2 latach nie mam ochoty na żadne zmiany

indywidualny, ale trzeba miec dobrego architekta, który myśli nieco za Ciebie i trzeba negocjować ceny projektu i pozostałe ustalenia. My mamy indyw. projekt oparty na gotowym i nie żałujemy, ale nasz archi (i kierbud w jednym) ma naszą wyobraźnię i się rozumiemy.

Indywidualny oparty na gotowym... :wink: nnooo...z 80% projektów jest w ten sposób indywidualizowanych...ot taka potrzeba.. ijuż !

:wink:

Witam i o opinie naszego projektu domu chciałabym was spytać :)

póki co są to jeszcze wersje robocze ,ale najprawdopodobniej żadnych zmian już nie będziemy wprowadzać , dość długo szukaliśmy projektu gotowego ale nic nam nie spasowało , :-?

bryła domu jest bardzo prosta praktycznie jak wiele innych ale środek domu musiał być po mojemu :D

, troszkę się tego boje :o ponieważ mam świadomość tego że nie mogę zajrzeć do takiego domku już wybudowanego z projektu gotowego ani podyskutować z nikim na forum co do istniejących błędów , powymieniać się doświadczeniami ,

ale może wam coś wpadnie w oko czego my nie widzimy, a z waszego doświadczenia może nam jakoś przeszkadzać

będę wdzięczna za opinie

Parter

Kuchnia +Spiżarka

Jadalnia

Salon /bez schodów/ koniecznie klatka

Nad aneksem /salonem udało nam się uzyskać wolną przestrzeń, która będzie pełniła rolę galerii na której chcemy postawić bilarda

Taras z przydachem

Gabinet /Pokój gościnny

Pokój który spełnia rolę garderoby mojej i męża , miejsce do prasowania

Łazienka / Wc z prysznicem

Kotłownia/Pralnia

Przejście z domu do garażu, przy wejściu będzie jeszcze dodatkowe pomieszczenie gosp tam chcemy wstawić zamrażarkę i regały na jakieś różne rzeczy spożywcze ; z tego co wiem w domu takich miejsc nigdy za wiele

Sypialnia + 2 pokoje dla dzieci i Łazienka

to teraz fotki mam nadzieje że się uda to mój debiut

Parter :

http://images38.fotosik.pl/74/ec6b5642bcddd260med.jpg

Poddasze

http://images39.fotosik.pl/74/f11770f456980eb6med.jpg

Front ale jeszcze będzie troszkę zmian

http://images46.fotosik.pl/78/4d5bb3c94b9060b4med.jpg

Tył/Taras również będzie kilka zmian

http://images50.fotosik.pl/78/c5fdea79d130b753med.jpg

No i jak ? jak dla mnie jest troszkę za duży chciałam się zmieścić w 200m+garaż , ale nie udało się,, całość będzie miała jakieś 270 m z garażem /30m/

Ale mam nadzieję że to jakoś wszystko ogarnę ...

Ja bym poszezyla wiatrolap-strasznie waski i 3 drzwi.Ogolnie lubie przestrzen dlatego tez nie robilabym otworu wejsciowego do salonu na 90 cm - tak wyglada u Ciebie z rysunku)Koniecznie musisz miec taka dluga szafe wnekowa w holu?Moze zakoncz ja na rowni ze scianka kuchni i otworz troche bardziej salon?Czy masz zamiar miec tv w salonie i gdzie myslalas go umiejscowic?

witam i dzięki za pierwszą odpowiedź

:D

więc jeśli chodzi o wiatrołap tam rezygnuje z drzwi ,również uważam że byłoby tam w obecnej sytuacji za mało miejsca ten rzut rzeczywiście nie zawiera jeszcze tych zmian ,

szaf napewno nie będzie aż tyle , architekta troche poniosło :) natomiast na reszcie ściany do momentu wejścia do salonu będe chciała postawić kominek dekortacyjny nie dokładnie jak ten poniżej , ale cos podobnego i nad tym duże lustro

http://images41.fotosik.pl/76/ef8b9d1cc0a2a068.jpg

natomiast jeśli chodzi o salon to wejście chciałabym aby wyglądało mniej więcej tak : :lol:

http://images49.fotosik.pl/80/aa0385b843110ef7med.jpg

tv w salonie raczej będzie :) i mamy zamiar go umiejscowic na ścianie na której jest kominek miejsca napewno wystarczy

Natka mi chodzilo o skrocenie tej sciany gdzie teraz jest wrysowana szafa w holu.Rozumie ze nie bedzie drzwi miedzy wioatrolapem a holem?(czyli wiatrolap nie bedzie tak do konca pelnil swojej funkcji )

Mam nadzieje ze sie nie obrazisz ( to dla twojego dobra zebys sobie wszystko pozadnie przemyslala i wyliczyla) ale ja tv na scianie z kominkiem to za bardzo nie widze.

Z jednej strony kominka masz wyjscie na taras a z drugiej rzeczywiscie jest kawalek sciany.Nie wiem jaka jest jej dlugosc ale nawet jak zmiesci Ci sie tam tv to jak bedziesz na niego patzrec z sof?On bedzie centralnie ustawiony na przeciw stolu w jadalni a nie komlpetyu wypoczynkowego.

aki dziękuje za miłe słowa :D ,

widze że mamy troche wspólnego to samo imię , ja równiez mam na imie Aneta :D i budujesz domek który był na pierwszym miejscu wśród moich faworytów , :p !!! , miałam nawet okazje odwiedzić taki domek u nas na Śląsku jest bardzo fajny !!

ale my zrezygnowaliśmy właśnie ze względu na czterospadzisty dach :-? który zdecydowanie bardziej mi sie podoba ,, no ale cóż ... zaczeły się budowalne kompromisy :lol:

Tobie życze równiez powodzenia , i będe ci kibicować

kakusek , ja się absolutnie o nic nie obraże i jasne pisz to co myślisz ponieważ tego właśnie chciałam :p

może wyda ci się to rzeczywiście złym rozwiązaniem ,ale faktycznie nie będzie dodatkowych drzwi na wiatrołap mam nadzieję że nie będe tego żałować; zawsze podobały mi się takie większe korytarze,

więc drzwi generalnie usuwam ,ale zostawimy sobie w razie czego jakąś furtke aby takie drzwi tam w razie konieczności zamontować, :wink: ale napewno cenna jest twoja rada żeby ten wiatrołap był większy

i to wezme pod uwagę

jesli chodzi o tv to mój mąż się śmieje że u nas w domu tv nie będzie , :D faktycznie strasznie mało oglądamy ,ale czasami sie przyda :wink:

w każdym razie miejsce napewno jest bo tez się tym martwiłam i gnębiłam architekta ,

chcemy zrobic cos na zasadzie wysięgnika coś podobnego do tego jaki jest na zdjęciu poniżej więc będe sobie mogła go obrócic nawet w strone kuchni jak będe miała ochote :)

,moja siostra tez ma takie rozwiązanie u siebie w domu także mamy to juz sprawdzone :)

http://images50.fotosik.pl/81/232c0b3e957021fc.jpg

jeszcze w kwestii wejścia do salonu za ta uwagę również dziękuje i przemyśle to jeszcze, choc generalnie chciałabym mieć wejście do salonu takie właśnie jak juz wcześniej pokazałam w poście powyżej , wydaje mi się że takie w zupełności wystarczy ,a przestrzeni w domu i tak mamy chyba dużo :wink:

Natka- Anetka:)

czterospadowy dach, w dodatku taki podwójny jak na moim domku to bardzo duży wydatek. Wszyscy budowlańcy, z którymi rozmawiam powtarzają mi, że jest bardzo skomplikowany. Słowem, ty masz taniej i myślę, że lepiej. Pod dwuspadowym dachem jest więcej przestrzeni na poddaszu.

Ach nie będę więcej chwalić. Wasz domek bardzo mi się podoba.

Odnośnie Twojego wejscia do kuchni - no cóż ja jestem przeciwniczką łuków, ale wszystko zależy od gustu i konsekwencji stylu.

Będę wszystko obserwować. Wstaw jeszcze jakieś inspiracje w urządzaniu domu.

Czy nie dobrze byłoby zbliżyć trochę zlew do kuchenki. Tak może żeby zlew był na środku ściany (tej na której jest teraz)?

Przemyśl jeszcze raz likwidację wiatrołapu. Moim zdaniem się przydaje. Poczytaj jesze wątek : http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=3176036#3176036 - Czego w urządzaniu domu nie zrobilibyście ponownie.

Są tam ciekawe spostrzeżenia tych co już mieszkają.

Wysięgnik na tv to moim zdaniem niezbyt dobry pomysł. Jeśli mówisz że mało oglądacie to w kuchi go nie potrzebujesz.

U mnie też nie ma gdzie tv postawić tak żeby się nie gryzło z kominkiem. Ja myślę o schowaniu tv do szafki zamykanej. Może jakieś przesuwane drzwiczki, ala japońskie. Jeszcze nie wiem na czym się skończy

Pozdrowionka

Z tym wysiegnikiem to nie ejst zly pomysl-nie pomyslalam o czyms takim :wink: Ciagle mam zakodowane w glowie powieszenie na scianie tv wiec kombinowalam aby sciana byla jak najszersza.

Ja wlasnie rysuje projekt indywidualny na podstawie Natalki :wink: dlatego tak dokladnie znam rozmieszczenie tego domku.Wczesniej projektant narysowal mi podobny domek ale z wiekszym salonem i tylko jednym dodatkowym pokojem (za to byla pralnia :) ) przykryty dachem dwu spadowym ale dosc ze powierzchnia nadal byla ponad 200 m ( w dwuspadowcach ta powierzchnia na gorze strasznie nabija metry :wink: ) to jakos nie moglam sioe przekonac do 2 polaci.Zawsze podobaly mi sie takie duze 4 spadowe dachy i wkoncu po ponad roku meczenia namowilam meza abysmy wrocili do pierwotnego pomyslu i budowali taki domek :D (wiem ze drozszy i mniej pow na poddaszu )

Co do mezow to jestem pelna podziwu dla Twojej polowki bo u nas to ja nie ogladam tv ale moja polowa nie wyobraza sobie wieczorku bez szklanego ekranu.Nawet nie probowalam wpominac ze moze nie bedzie tego cuda w salonie-wpadlby na pomysl zeby dac go do sypialni a wtedy wogole bym nie zdzierzyla :lol:

Pozdrawiam i zycze trafnych przemyslen :D

Aki o tym wiatrołapie jeszcze poczytam dziękuje za link ,ale generalnie to juz chyba postanowione że go nie będzie ,

układ kuchni to jeszcze jest naprawde luźna sprawa, i tak

zastanawiam się czy zostać przy jednym oknie czy jednak zrobić sobie jeszcze jedno i w którym dokładnie miejscu zrobic spiżarkę najlepiej byłoby przy oknie :lol:

no więc tak jak mówie tam jeszcze będe szaleć ,, :D

ja może źle napisałam że juz żadnych zmian nie przewidujemy,

ale chodziło mi o układ pomieszczeń w domu i o bryłe ,natomiast środek to jeszcze pewnie wiele rzeczy będzie do przeróbki ,

a teraz zastanawiam sie nad dachówką nie umiem sie zdecydować :-? kurcze juz na samym poczatku mam taki dylemat generalnie jestem za grafitem ,okna brąz, ale taki troszke pomarańczowy kolor dachówki, równiez mi sie podoba

no i co :-?

już wkrótce postaram się założyć dziennik więc tam juz więcej informacji i jakieś inspiracje :)

także dam znac i ZAPRASZAM :D

kakusek

bardzo chętnie zerknełabym na to co już macie zrobione u architekta , nigdy mnie to nie bawiło ,ale teraz zaczeło :D strasznie jestem ciekawa jak ludzie sobie projektują domki jakie maja pomysły ech szkoda że na jakieś studia architektoniczne juz za późno :wink:

a jesli chodzi o ten tv to żeby nie było, że wcale GO nie oglądamy :) ; oglądamy ,ale bardzo rzadko, wolimy jakis filmik na dvd sobie obejrzeć

POZDRAWIAM