Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dodam jedną istotną dla mnie rzecz nie wymienioną przez inne osoby - ważny jest dla mnie wygląd budynku i współuczestnictwo w procesie tworzenia.

To prawda - praca z architektem i oglądanie efektów wspólnych działań na projekcie jest ekscytującym momentem inwestycji, tym bardziej, że to dopiero początek. Ciekaw zresztą jestem, w jak myślicie o projektach indywidualnych - myśmy najpierw zebrali wszelkie doświadczenia znajomych z domami, sprawdziliśmy w miarę możliwości, jak sprawdzają się różne rozwiązania funkcjonalne i najpierw omówiliśmy z architektem właśnie nasze oczekiwania co do funkcjonalności budynku, a potem dopiero jego formę. Wyszliśmy z założenia, że przede wszystkim musi się dobrze mieszkać. Oczywiśćie wygląd był równie ważny, ale musiał się podporządkować funkcjonalności. Ba szczęście nie trzeba było robić specjalnych ustępstw.

:)

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

niestety nie mam tych rysunków w tej chwili , ponieważ zmienialiśmy troche wysokości i po poprawkach dostane dopiero na nastepnym spotkaniu u architektag, a najgorsze jest to że teraz nie pamietam jaką wkońcu ustalilismy wysokość nawet żeby to napisać :-? ale na dole chyba 2,8 , a nad salonem oj będzie wyżej bo aż do szczytu :-? jak tylko coś dostane to wkleje ,

natomiast wejście do domu będzie od strony północnej

teraz gryze się nad taką kwestią czy jednak nie zrobić wejścia do kuchni z holu :-? spiżarke przestawić na całą długośc ściany od strony wschodniej czyli po przeciwnej stronie gdzie w tej chwili jest namalowana spiżareczka ale wtedy trace dwie fajne ściany w kuchni :cry: hmmm

i tak myśle czy łazienka na dole 4m i kotłownio- pralnia 4,5m nie są zbyt małe :x , w pralni tam zakładam, że będe miała piec, pralke, oraz suszarke podwieszaną na suficie na sznureczki bo na stojącą to napewno mi miejsca braknie :-? dobrze, że mam taras zadaszony więc latem napewno tam skorzystam

pozdrawiam

Mamy projekt indywidualny z kilkunastu chyba powodów.

Czytając wcześniejsze posty zauważyłam, że tak na prawdę tylko 1 osoba !! buduje wg gotowca, pozostali wprowadzają różne zmiany, więc de facto są to projekty indywidualne :) tyle, że w przystępnej cenie.

Projekt indywidualny, bo:

nie chcielismy budowac dworku

nowoczesna bryla

idealne rozplanowanie pomieszczen wzgledem stron swiata

aktywny udzial w tworzeniu

planowanie wnetrz rownolegle z planowaniem domu-mozliwosc wprowadzania zmian i poprawek w zaleznosci od projektu wnetrza

mielismy jasno sprecyzowane oczekiwania co do ilosci pomieszczen, a zaden projekt gotowy ich nie spelnial

architekt-przyjaciel, ktory zna nasz styl i oczekiwania- a to ulatwia wspolprace o 200%

dom energooszczedny-1 komin,WM, przeszklenia itp - trudno znalezc taki projekt gotowy, jednak wiekszosc ogromna to "dworki"

Zakupiliśmy projekt GOTOWY. Dokonaliśmy kosmetycznch zmian, bo nie widzę sensu kupować gotowca i gruntownie go zmieniać, wprowadzając tysiąc poprawek. Wtedy po prostu lepiej wykonać projekt indywidualny, bo zakup gotowca mija się z celem.

Przyjęliśmy pewne kryteria podczas wyboru i nimi się kierowaliśmy.

Wybór gotowych projektów jest ogromny, ale i trudny zarazem.

Intensywnie szukając naprawdę można znaleźć coś dla siebie.

moim zdaniem ... :-)

bede pewnie sie powtarzal ale bedzie mi szybciej ... :-)

kwestia wysokosci bardziej zastanawia mnie w odniesieniu do sypialni i pokoi.

to warto sprawdzic, bo wydaje sie ze bedzie nisko.

wejscie od polnocy to pokoje sa dobrze doswietlone

na parterze

- prysznic wchodzi o okno,

- garaż na 2 auto powinien miec min 6x6, mozna zrobic mniej np 5x6 ale wtedy sie obijamy albo o auta albo auta o sciany

- ten wiatrolap to meka

- sluza pomiedzy garazem a wiatrolapem zbedna, polaczyc z magazynkiem

- pomiedzy regalami/szafami powinno byc 1.2 szerokosci zeby wygodnie kucnac

- fajna bylaby spizarka otwierana z wiatrolapu, wrzucasz siaty i masz wolne rece, nie dzwigasz przez dom,

- taras mikrusi

- ten olbrzymi hol bedzie baardzo ciemny (troche swiatla z nad schodow), moze zrezygnowac z tej sciany i drzwi do jadalni?

- zwroc uwage ze hol jest tak duzy jak kuchnia?! caly ten zespol (wiatrolap, hol) moglby byc wezszy. Ale wiatrolap to przydatna rzecz - moze zwyczajnie wstawcie drzwi na wysokosci sciany kuchni?

na pietrze

- czy w lazience jest prysznic? bo chyba jest super maly,

- umywalki pod oknem oznaczaja ze nad umywalka nie ma lustra

- dalbym tu wc+bidet a tam umywalki

- spocznik przed drzwiami do lazienki chyba mozna zrobic spokojnie szerszy nad dolnym biegiem schodow

- okno w w wykuszy nad pustka salonu praktycznie nie do umycia

- w zaleznosci na jakiej wysokosci okno nad zabiegiem schodow moze byc trudno umywalne

co do pralni:

suszarke do bieliznny mozna postawic bezpośrednio na pralce przy zastosowaniu zestawu laczacego - suszarka to faktastyczny wynalazek ... polecam.

Bilard jest bardzo ciezki - konstruktor musi o tym wiedziec.

Ja bym chcial garderobe miec jednak przyt sypialni. Moze sypialnie swoja przeniscie na dol?! wtedy lazienka wieksza potrzebna

Czekam na aktualizacje

witam

no to nazbieało sie tego troche :roll:

reasumując garaz jest już powiększony na tych rysunkach tego jeszcze nie widać , nad wiatrołapem jeszcze się zastanawiam ale mam ochote go całkiem zlikwidować za to pewnie oberwę :-? :lol: bądź powiększyć własnie na równo ze sćianką kuchenną ...

właśnie nie wiem jak rozegrac łazienkę dolna tzn ten prysznic i to okno :-?

śluzy pomiędzy garażem a wiatrołapem nie chcemy zamykac ponieważ wtedy nie będziemy miec możliwości przejścia z garażu do domu i na odwrót a na tym nam zależało

myślałam też o tym żeby może troszke zmniejszyć hol tzn na szerokość ,

zobaczymy co się da zrobić

garderoba na dole to na moje specjalne zamówienie :) już coś takiego przerobiłam i bardzo mi to pasowało nawet pomimio tego że sypilania była na górze, ale przynjamniej z rzecazmi z prania i prasowania nie musiałam latać na góre i wole zejśc rano po porannej toalecie na dół i tam sie spokojnie ubrać czy nawet moge skorzystac z łazienki na dole i tam rowniez wszytsko mam blisko siebie ,a kiedys może kiedy dzieciaki podrosną to na stałe przeniesiemy sie na dół i wtedy garderoba będzie w idealnym miejscu miejscu , martwi mnie ta łazienka, ale tam juz chyba nic nie wymysle :x

a czy okno w prysznicu bedzie tak bardzo przeszkadzać ?przecież szyba nie musi byc przeżroczysta :-?

okno przy schodach będzie na klatce schodowej na wysokości takiej abym mogła je spokojnie umyć

łazenka na piętrze jest jeszcze cała do przeanalizowania w każdym razie napewno umywalki nie będą w miejscu okien, a tam może rzeczywiscie damy wc +bidet , okna będa krótkie więc powinno byc ok :D

w łazience będe miała zrzut na brudne ubrania prosto do kotłowni/pralni

o bilardzie konstruktor wie :)

inne rzeczy jak najbardziej wezmę jeszcze pod uwage

jak tylko będe miała jakies nowe rysunki odezwę się, a tymczasem dziękuje i pozdrawiam

olgusieniunieczka: nic dodać nic ująć - bardzo zbieżne z moim spostrzeżeniami teraz

barranki2: a my zamieszaliśmy strasznie - najpierw opowiedzileiśmy co ogólnie chcemy w domu i jakie mamy preferencje i pokazaliśmy styl jaki się nam podoba, na początku bardziej się dla nas liczył wygląd zewnętrzny zakładajac, że wnętrze się jakoś upcha. Teraz wiem, że to był błąd - trzeba było najpierw dokładnie ustalić układ funckjonalny, a potem wziąć się za opracowywanie bryły. Teraz podchodzimy do wyglądu zewnętrzengo raz jeszcze, bo gdzieś się rozeszliśmy. Ale prawdą jest też, że mieszakamy w mieszkaniu i potrzebowaliśmy tego pierwszego projektu, żeby wszystko dokładnie przemyśleć i przeanalizować. Niby robimy projekt już 7 miesięcy, ale dużo lepiej wiemy czego i jak chcemy (co nie znaczy, że się ustrzeżemy błędów). Dla mnie bardzo cenny jest ten okres pracy nad projektem.

mcmagda - Zdecydowanie warto się tak poboksować ze sobą i swoimi wyobrażeniami o domu i o tym, jak my będziemy się w nim czuli i jak żyli. Bo nie ma chyba nic gorszego, jak wydanie kasy na projekt i stwierdzenie w czasie budowy, że tak naprawdę chodziło nam o coś zupełnie innego. Oczywiście nie da się uniknąć jakichś wątpliwości, ale dobrze obmyślony koncept powinien się obronić w czasie. My teraz chodzimy po stanie nazywanym przez nas przeddeweloperskim domu, który wypracowaliśmy z architektem, i cały czas nam się podoba. To dobry znak.

A przeskok z mieszkania, zwłaszcza małego, do domu to niezła jazda. Sam jestem tego ciekawy, patrząc z punktu widzenia 53 mkw...

nad wiatrołapem jeszcze się zastanawiam ale mam ochote go całkiem zlikwidować za to pewnie oberwę :-? :lol: bądź powiększyć własnie na równo ze sćianką kuchenną

moim zdaniem - na tej wysokosci zrobic scianke - ja bym dal szklana ale to chyba nie ten styl?! i taki wypasiony wiatrolap/hol sobie zafundowal ...

śluzy pomiędzy garażem a wiatrołapem

chodzilo mi oto zeby sluza to bylo cale to pomieszczenie gdzie ma byc magazynek - po co te 3 drzwi?

Sluza tak, bardzo dobre, 3 drzwi po kiego grzyba ...

kiedys może kiedy dzieciaki podrosną to na stałe przeniesiemy sie na dół i wtedy garderoba będzie w idealnym miejscu miejscu , martwi mnie ta łazienka, ale tam juz chyba nic nie wymysle :x

a czy okno w prysznicu bedzie tak bardzo przeszkadzać ?przecież szyba nie musi byc przeżroczysta :-?

nie, nie chodzi mi o prezentacje sasiedzkie - co kto tam lubi :-) - tylko o zalewanie okna i parapetu woda

A ja osobiście polecam lokowanie sie na parterze z sypialnia, garderoba i wlasnym pokojem kompielowym ... Dzieci male? 2-3 lata maja? Po schodach poradzą sobie! A jak nie to zawsze mozna na mame/tate wyc przez pol nocy z pietra na dol, moze sie "pociecha" zniecheci i pojdzie spac :-)

w łazience będe miała zrzut na brudne ubrania prosto do kotłowni/pralni

brawo :-)

Pozostaje mikro-prysznic na pietre oraz

co do kolorow - biale drewno wyglada znakomicie - moim zdaniem :-)

Jeszcze jedna rzecz - kotłownia - na gaz czy olej?

Olejowy palnik bardzo halasuje, bardzo ...

Pozdrowienia

maz z konta mojej zony ...

barranki2

Ty to i tak masz fajnie 53m2, my mamy 35m2 na 3 osoby :wink: W naszym domu będziemy mieli po 50m2 na osobę :) to rzeczywiście może być fajna jazda :lol: :lol: :lol: Tylko kto to będzie sprzątał???

barranki2

W naszym domu będziemy mieli po 50m2 na osobę :) to rzeczywiście może być fajna jazda :lol: :lol: :lol: Tylko kto to będzie sprzątał???

Miciu, ja na razie na razie na takie pytania dyplomatycznie odpowiadam: centralny odkurzacz. Kwestia tego, kto zostanie podłączony do jego końcówki pozostaje otwarta. Może uda się przeszkolić sukę, która w mieszkaniu wykazuje spore zainteresowanie odkurzaczem? :D

witam , oj ktoś spać nie może :-?

okienko w łazience i podglądanie przz sąsiadów to nam nie grozi,

do sąsaidów mamy baaaardzo daleko ,nasza działka ma 3000 m a dwie sąsiedznie działki to tereny leśne i przez najbliższych kilka lat nie do zabudowy i są dzierżawione, a to że okienko będzie zalane no to wiem ale nic innegoo nie przychodzi mi do głowy :roll: tzn jedynie wydłużeni łazienki do garażu i wtedy okienko na zachodnia strone ,ale ta łazienka byłaby wtedy baardzo długa no chyba że skrócic ją od przodu ,

a jesli chodzi o dzieci hmm i nasz pobyt na dole to jeszcze troche czasu minie do ewentualnej p[rzeprowadzki na dół, jedno dziecko ma 2,5 latek , a drugie w planach :p także póki co mieszkanie przez następne kilka lat obowiązkowo na górze :) nie wyobrażam sobie ciagłego latania do nich a wiem , że tak napewno będzie przez jakiś czas :) więc póki co nasza sypilania u góry

aaa i kotłownia , na piec gazowy :) żadnych groszków czy pieców olejowych

dzięki i pozdrawiam

Magda i ja do Ciebie dotarłam :) ... pomimo różnicy upodobań ;) zachwyciły mnie projekty jednospadowców ;) niesamowite przeszklenia które uwielbiam, przestrzenie otwarte, które bardzo mi się podobają i dają swobodę :) ... to będzie piękny dom :) bardzo nowoczesny :) i podoba mi się u młodych ludzi :)

PS. Niesamowity awatarek :) ... wiosna przyszła, że większość dziewczyn skórę zrzuca ? ;)

faktycznie przydałyby się większe rysunki, jeśli chcesz aby ktoś Ci tu doradził.

Układ rzutów wydaje się być bardzo czysty. To oznacza, że wnętrza naprawdę mogą wyjść świetnie. Trochę obawiam się o ilość światła dziennego w kuchni... A bardzo jestem ciekaw jak wyjdzie ta przestrzeń wejściowa wysokości dwóch kondygnacji...

Przydałoby się jeszcze zagospodarowanie działki, a przynajmniej strony świata...

Gratulacje... co do sposobu wyboru projektu :wink:

Wklejam jeszcze raz powiększone rzuty i przekrój. Teraz widać lepiej :)

http://images48.fotosik.pl/88/906ece91f56dd074.jpg

PRZEKRÓJ

http://images37.fotosik.pl/84/050bcaafb64632b1.jpg

PARTER

http://images38.fotosik.pl/84/695e412f73d8773e.jpg

PIĘTRO

http://images44.fotosik.pl/88/50c74df75a978a37.jpg

PIWNICA