Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Według mnie spiżarnia większa bardzo ok, a jeszcze na ściance działowej można rozplanować zabudowę kuchni. Zastanawiam się tylko nad umiejscowieniem wejścia - tak jak jest teraz będzie blisko od blatu roboczego i kuchenki, ale powstaje duża przerwa w zabudowie. Wejście od strony salonu - trzeba dalej zachodzić. Chyba najlepszy byłby kompromis - odsunięcie drzwi o jakieś 70 cm od ściany zewnętrznej - wtedy zabudowa wejdzie od ściany do ściany, a spiżarnia będzie miała dodatkowy kąt do wstawienia półek czy lodówki.

Poddasze moim zdaniem może zostać, jak jest. Ewentualne zmiany w przyszłości da się zrobić regipsami i w najgorszym przypadku usunięciem kawałka działówki. :)

Daszki w nowej wersji zdecydowanie bardziej trafiają w mój gust.

Zapytam na koniec o jedną kwestię. Czemu wybraliście dom z tak dużym zapasem na przyszłość? Skoro na razie w zupełności wystarczy wam parter, to poddasze w takim metrażu może stać niewykończone latami. Czy nie będzie was to frustrować? Nasze poddasze też ma być wykańczane po parterze, ale mamy tam jakieś 50m2 i założenie, że nie wstrzymamy prac aż do zrobienia całości.

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co do wejścia do spiżarni to przesuniemy je na pewno ale jeszcze myślimy o ile ;-) , spiżarka zostaje 130cm szerokości ;-) będzie dobrze;-)

Jeśli chodzi o zapas na przyszłość to tak wyszło:

-chcieliśmy jeden pokój oprócz salonu na dole--->poddasze rośnie ;-)

-pokój nad garażem--->szkoda by było nie zrobić tam pokoju( praktycznie do kosztów dochodzi tylko ścianka kolankowa);-)

Witaj Zbigor,

czy Twoje poszukiwania nadal trwają? Jeśli tak, to polecam się Twojej uwadze. W tej kwocie spokojnie można się zmieścić, wszystko zależy od zakresu projektów instalacji, które są drogie. Jeśli chodzi np. o projekt wentylacji mechanicznej czy rekuperator, będzie ciężko. Ale takich opracowań nie warto zlecać z dwóch powodów: nie są wymagane do pozwolenia na budowę a po drugie projekt dostarcza dostawca urządzeń i jest on wliczony w ich cenę. Chętnie sporządzę dla Ciebie ofertę cenową na projekt i doradzę jak zoptymalizować zakres dokumnetacji. Jeśli nie zdecydujesz się na projekt indywidualny, mam w swym dorobku zrealizowany projekt, który jest bardzo podobny do tych, które cytujesz w swoim poście. Zapraszam do współpracy!

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
elewacja frontowa bardzo fajna, generalnie dom prezentuje się ok, nowoczesna architektura,prosta forma, super - szkoda że rzuty są takie małe i nie widać porządnie rozplanowanych funkcji, co do okapów ..... mhhh .... sama zastanawiałam się wielokrotnie nad tym wątkiem, i tak naprawdę nie wiem jak to jest w praktyce - napewno dom bez okapu wygląda znacznie nowocześniej niż tradycyjne - pewien czas mieszkałam w Niemczech i tam na nowych osiedlach takie rozwiązania to standart, myślę że to naród dość przewidujący i mądry więc jeśli oni idą na coś takiego to chyba nie może być najgorzej - warto pogadać z urzytkownikami

Bardzo ladny projekt. Podoba mi sie rozklad i wyglad zewnetrzny. na pewno bedzie robil wrazenie, choc tani na pewno nie bedzie :-) Z tym laniem sie po scianie to nie przsadzajmy. Jak sie dobrze wykona nic sie nie bedzie dzialo. Kolory maja byc takie jak na wizualizacji? Na tarasie ma byc trawa? Czy ja dobrze widze i okna z salonu wychodza na pomieszczenie gospodarcze i garaz?

Dziekuje za Wasze posty. Wiecej zdjeci mozna zobaczyc tutaj:

http://grzechu79pl.extradom.pl/galeria.aspx

Jesli chodzi o kolory:

- elewacja z plyt euronit o jasnym, piaskowym kolorze,

- ślusarka okienna i drzwiowa ciemno szara

- częśc garażowa ciemno szara lub czarna

- dach będzie ciemno szary z tytan cynku

I oczywiscie cala woda z dachu nie ma splywac po elewacji tylko dach ma byc zakonczony wbudowanymi plaskimi rynnami. Ale to chyba oczywiste :)

• 4 weeks później...

Witajcie

mam pytanie jaki zakres prac powinien znajdowac sie w umowie na wykonanie kompleksowego projektu indywidualnego.

U mnie jest

koncepcja architektoniczna,

projekty budowlane branżowe

architektura

konstrukcja

sanitarna

elektryka

drogowa,

projekt budowlany zagospodarowania terenu, wszystkie branże ,

projekt przyłączy

uzgodnienia rzeczoznawców bhp, sanepid, ppoż.,

postępowanie administracyjne prowadzące do uzyskania pozwolenia na budowę,

Z tego co mi przyszlo do glowy to projekt instalacji gazowej i wentylacji mechanicznej, ale poniewaz jestem dopiero na poczatku drogi to prosze o rady co jeszcze moglam przeoczyc

pozdrawiam

Zakres zależy od tego co chcesz mieć i za co skłonna jesteś zapłacić. Ale też taki zakres należy sensownie przemyśleć.

Na co np uzgodnienia rzeczoznawców bhp, sanepid, ppoż. do projektu domu? Pieniądze wyrzucone w błoto. Projekty domów jednorodzinnych nie muszą być przez nich uzgadniane.

Projekty przyłączy nie są konieczne aby dostać pozwolenie na budowę domu. Przyłącza wymagają projektu i zgłoszenia.

W skrócie najczęściej wygląda to tak:

1. koncepcje architektoniczne

2. projekt budowlany (projekt zagospodarowania działki i projekt architektoniczno-budowlany), w tym: architektura, konstrukcja (opis i obliczenia statyczne), ew. projekty branżowe - różne urzędy wymagają różnych opracowań - od schematów po pełne projekty budowlane zrobione przez osoby z odpowiednimi uprawnieniami, w tym: wod.-kan, c.o., gaz., elektryka, ew. went. mechaniczna. Ew. przyłącza

Na tym etapie mogą być także potrzebne różne inne projekty i uzgodnienia w zależności od zapisach planu lub WZ, czyli np projekt zjazdu na działkę, projekt przepustu itp. Oczywiście można zlecić projektantowi całą procedurę formalno-prawną do uzyskania PnB.

3. ew. projekty wykonawcze: architektura, konstrukcja, no i branże

4. ew. projekty wnętrz

5. ew. nadzory autorskie

• 2 weeks później...

Heja

Architekt właśnie wysłał mi wstępny projekt parteru. Jest to indywidualny projekt na małą i nieforemną działkę. Będę wdzięczny za wszelkie spostrzeżenia, rady i konstruktywną krytykę. PS. Nie mogę zmienić wymiarów budynku tylko umiejscowienie pomieszczeń.

http://img43.imageshack.us/img43/6866/domslowackiego1.jpg

Koncepcja gotowa - siedzę już od dwóch tygodni nad wersją ostateczną i dla mnie wygląda ok.

Może jednak coś istotnego jednak przegapiłem - proszę o opinie.

http://picasaweb.google.com/117475950635596437800/ProjektIndywidualny#

Poniżej moje wytyczne dla architekta:

Projekt musi uwzględniać kształt działki - posadowienie budynku z frontu. Musi również dobrze zagospodarować powierzchnie działki (dom nie cofnięty w działkę).

Dom jasny w środku – dużo światła, przestronność.

Dach – dwuspadowy

Bez garażu.

Jasny podział na strefę nocną i dzienną

Istotne są koszty realizacji – ograniczony budżet

Podobają mi się domy proste w formie (bez udziwnień)

Wysokość salonu min. 2,9 m – 2,95 m

Schody na poddasze w wiatrołapie

Miejscem skupiającym życie powinien być „stół rodzinny”

Wygląd zewnętrzny

1. Typ budynku: parterowy z możliwością adaptacji części poddasza (1 pokój+ łazienka – adaptacja poddasza nie nad częścią gdzie będzie salon)

2. Powierzchnia parteru domu: od 115 m2 do 125 m2

3. Ilość pokoi: salon + kuchnia + 3 x sypialnia + pom. gospodarcze + 1 łazienka + 1 wc (najlepiej w wiatrołapie, nie przy salonie)

4. Wymiary pokoi: salon – ok. 30 m2 (do dyskusji kształt, wielkość również jeżeli będzie z jadalnią); sypialnie min. 13,5 m2; kuchnia min. 13 m2;

Kuchnia

1. Kuchnia nie połączona z salonem (może być „barowo” połączona) – (np. Z10 zamknięta od strony salonu z wejściem od sieni przez spiżarkę)

2. Blisko wejścia

3. Umieszczona z frontu budynku

4. Duże okno (patrz projekt „Dom w akebiach”)

5. Kształt kuchni – pamiętać o jadalni (w kuchni lub przy kuchni)

Salon

1. Jasny salon – może być z małym podcieniem (istotne jednak żeby, było dużo światła w środku domu)

2. Wychodzący na ogród

3. Delikatny podział na strefę TV i „stołu rodzinnego” (jadalnia)

4. Wysoki sufit (strop w tej części z widocznym naturalnym drewnem)

5. Kształt – do dyskusji, kwadrat, prostokąt nie wykluczam opcji L

6. Kominek – (bez rozprowadzenia ciepła, bez płaszcza wodnego) – istotny element wystroju ( prosty – „drugie serce domu”)

Komunikacja

1. Rozsądne wykorzystanie powierzchni na korytarze – nie za dużo

Edytowane przez AlaskaMan

Witaj!

Podoba mi sie ten domek. Ciekawy solon - mimo swego ksztaltu jest ustawny. Nie wiem tylko czy kuchnia nie jest za mala na zabudowe w ksztalcie litery U i wyspe (ale sama kuchnia jako pomieszczenie jest super). Czym bedziecie ogrzewac? Pomysl gdzie bedziecie trzymac odkurzacz, mopy i inne szpargały, bo nie macie pomieszczenia gospodarczego, a z WC skladzika nie zrobicie. Jak macie ustawiony domek wzgledem stron swiata?

To samo co rania. Ten projekt wygląda, jak plan mieszkania w bloku.Ile dom ma w końcu powierzchni użytkowej? Gdzie będziecie trzymać narzędzia ogrodnicze, meble ogrodnicze? Nie wspomnę o oponach zimowych, sankach, nartach, wózkach (jak dzieci małe) :p A mnie nie podoba się ten "cycek" zrobiony z salonu, wysunięty na ogród. No ale to już kwestia gustu. Kocioł CO w toalecie - koszmar. Nie ma pralni? A w jedynej łazience pralka, jak w bloku. Mamy XXI wiek, sorry, ale 2 łazienki dla 4 osobowej rodziny, to już norma. Chyba, że was jest dwoje.

Bez pomieszczenia gospodarczego nie wyobrażam sobie mieszkać na wsi. Tym bardziej, że nie macie garażu.

Rania - ogrzewać bedziemy gazem (sieć). ustawienie względem stron - salon od południowego-zachodu.

Jak zwróciliście uwagę brak jest pomieszczenia na dole na "potykacze", ale mamy praktycznie całe poddasze do wrzucania tam sezonowego dobytku:) Chociaż faktycznie może warto wkleszczyć gdzieś kanciapę na dole - tylko nie mamy pomysłu gdzie....

Meble ogrodnicze itp. jest spora działka - w rogu będzie altanka dla takich pierdół.

Aleksandryta - domek na parterze ma ok. 115 m, gdybyśmy mieli dodawać pralnię, dodatkową łazienke itd to rozrósł by się do 130 - 140 m - a tego nie chcę.

A w sieni jest właśnie pom. gosp., z dodatkową funkcją wc, dla gości.;) co by się po naszej łazience nie pałętali.

Dzięki z auwagi, musze je jeszcze strawić - proszę o dalsze:)

Zdecydowanie za mało części gospodarczej. Chociaż jedno pomieszczenie które mogłoby pełnić funkcję przechowywania rzeczy niezbędnych potrzebnych często. Jak piszą przedmówczynie;) po odkurzacz będziesz wchodził na niewykończone poddasze? Wiadro z mopem będzie stało w łazience? Albo zgrzewka wody?

ps. w łazience - zawsze wydawało mi się, że sedes i bidet powinny stać obok siebie