Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czy wówczas zlew nie wypadnie w narożniku?

Długość blatu to 2m (licząc od ścianki spiżarni do załamania pod kątem prostym), zlew ma 1 m, więc lodówka 60-75 cm powinna się zmieścić.

Gość Halymbioki

Bardzo proszę o opinie na temat wstępnej wersji projektu. Zastanawiam się nad wielkością pomieszczenia technicznego. Prawdopodobnie będzie połączone z pralnią (nie wiem czy to dobry wybór. Źródłem ciepła będzie PC).

W kuchni piec będzie ustawiony na wysepce, tak chce żona. Spiżarka również wydaje się ciut duża.

Na parterze dużo okien, akurat najwężdze od strony południowej, ponieważ za płotem mamy sąsiada i chcemy się uniezależnić od widoków w działce obok.

Co myślicie o tym?

plan parter DSC_4916small.jpg

plan poddasze DSC_4919small.jpg

Pytanie - to ma być rezydencja, gdzie kwestie oszczędności (energii, kosztów budowy) się nie liczą?

Jedynie nie widzę sensu robienia pralni w pom. technicznym. Trzeba będzie z ciuchami latać na dół i w górę. Chyba, że planujecie panią do sprzątania?

Jedynie nie widzę sensu robienia pralni w pom. technicznym. Trzeba będzie z ciuchami latać na dół i w górę.

Podpisuję się pod tym - teraz mam 2 kondygnacje do "przelatania" najpierw z brudnymi, a potem z upranymi i wysuszonymi.

Pralnia tylko na piętrze w okolicach łazienki, bo nawet zsyp nie do końca rozwiąże problem - brudne zrzucić łatwo, ale kto wniesie czyste ;)

Gość Halymbioki

Rezydencja nieee. Cała powierzchnia domu raczej bierze się z tego, że chcę mieć duży salon i duży garaż. Te dwie rzeczy powiększają automatycznie całą powierzchnię. Jeśli dałoby się coś zmniejszyć nie tracąc komfortu, to byłoby dobrze.

Jeśli chodzi o kwestie energooszczędności, to chciałbym się zmieścić w 40 kWh/m2/rok, ale wiem, że będzie ciężko osiągnąć taki wynik.

Sprzątaczki nie będziemy zatrudniać, wszystko swoimi rencami ;)

Czyli pralnia na górze - w zasadzie tak to jest teraz przedstawione na rysunku - pralnia znajduje się we wnęce w łazience. Nie będzie przeszkadzać 'wizualnie'?

Macie jeszcze jakieś pomysły? Być może będzie możliwość zrobienia podpiwniczenia, wtedy odpadnie pom. techn. na dole, jednak nadal "szerokim gardłem" będzie przestrzeń zajmowana przez kuchnię i salon.

To moim zdaniem powinniście na nowo przemysleć układ funkcjonalny. Tutaj powierzchnia korytarzy, układu komunikacyjnego to niemal połowa powierzchni domu.

Cięzko chyba bezie uzyskać te 40 kW z oknami na każdej ścianie. Gdzie tam jest północ?

Edytowane przez Elfir
Gość Halymbioki

Północ jest po prawej stronie, czyli tam, gdzie garaż.

Od strony południowej okna są wąskie i wysokie - architekt zaproponował takie rozwiązanie, abyśmy nie byli narażeni na widoki sąsiadującej działki, jeśli sąsiad postanowiłby postawić przy płocie coś dziwnego. Największe przeszklenie skierowane na ogród - strona zachodnia.

Gość Halymbioki
Myślimy nad przeniesieniem schodów do strefy dziennej, czyli salonu/jadalni - tylko nie umiemy wykombinować gdzie by się one mogły znajdować żeby współgrały z dołem i ew. możliwe byłoby zrobienie małej antresoli.

Hej!

Co sądzicie o takim projekcie indywidualnym?

Jest to mocno poprzerabiany gotowy projekt, według mojej koncepcji. U architekta jeszcze z tym nie byłem, ale się wybieram.skanuj0001.jpg

skanuj0002.jpg

skanuj0003.jpg

Pozdrawiam Marcin

skanuj0001.jpg

skanuj0002.jpg

skanuj0003.jpg

1 Może powiększyć spiżarnię przesuwając ścianę aż do drzwi wejściowych (odwrócić tylko sposób otwierania drzwi wejściowych z lewych na prawe). Masz duży wiatrołap a małą spiżarnię.

2. Drzwi między garażem a wiatrołapem przesunąc do ściany zewnętrznej i wówczas wejdzie duża szafa

3. Komin w pom. gospodarczym - jak chcecie mieć piec to drzwi powinny być w innym miejscu, bo inaczej nie zamonujesz pieca przy kominie. Po co ci duże okno w pom. gospodarczym? Jeśli chcesz tam trzymać narzędzia ogrodnicze, przydadzą się drzwi na ogród.

4. Umebluj sobie kuchnię, bo jest mała i potem możesz mieć probem ze zmieszczeniem wszystkich sprzętów o których marzysz.

5. Dużą część działki zajmie pow. manewrowania dla samochodów.

6. garderoba nr 2 na piętrze to raczej będzie klitka pod skosami.

7. cztery sypialnie i jedna mała łazienka - będzie rano tłok. Tym bardziej, że na parterze jest tylko wc. Umebluj łazienkę biorąc po uwagę skosy.

http://images33.fotosik.pl/619/bc96da6bdfba7389gen.jpg

• 2 weeks później...

Witajcie forumowicze, :)

Wczoraj odebraliśmy świeżą, pierwszą wersję projektu. Na razie możemy zmieniać dowolnie wymiary i pokoje. Ponieważ nie ma jednego wątku wspólnego proszę o Was o ew. sugestie w kwestii praktyczności naszych pomysłów. Wzorowaliśmy się na projekcie 'Praktyczny 4'. Jednak zbyt wiele chcieliśmy zmienić by po prostu zaadaptować ten projekt. Stąd koncepcja indywidualnego projektu. Z góry dziękuję za komentarze.

PS. Pierwsza rzecz do poprawki to okna w pokojach na poddaszu. Oczywiście to nie fixy tylko drzwi balkonowe otwierane.

Zastanawiamy się nad zlewem czy nie przesunąć go w światło okna.

projekt1.jpg

projekt2.jpg

Jak trzeba będzie makaron odcedzić, to od płyty do zlewu kawał drogi ;)

Dzięki ;) Faktycznie spróbujemy te obiekty nieco zbliżyć do siebie. Może właśnie dzięki przesunięciu zlewu.

Można zamienić miejscami zlew i zmywarkę. Światłem słonecznym będzie wówczas oświetlany i blat roboczy i kuchenka i kawałek zlewu.

Na poddaszu nie jest najszczęśliwsze umiejscowienie łazienek: nie dość, ze daleko od pionów kanalizacyjnych, to jeszcze dokładnie nad salonem i jadalnią. Ciekawe jak architekt chce ukryć i wygłuszyć pion kanalizacyjny w części dziennej.

Można zamienić miejscami zlew i zmywarkę. Światłem słonecznym będzie wówczas oświetlany i blat roboczy i kuchenka i kawałek zlewu.

Na poddaszu nie jest najszczęśliwsze umiejscowienie łazienek: nie dość, ze daleko od pionów kanalizacyjnych, to jeszcze dokładnie nad salonem i jadalnią. Ciekawe jak architekt chce ukryć i wygłuszyć pion kanalizacyjny w części dziennej.

Faktycznie nie zastanawiałem się nad tym. Na pewno zapytam architekta. Dzięki za te porady !!!

Jeszcze - czy dobrze widzę, że na piętrze jedynym dojściem z łazienki (6,5 m) do pralni jest przejście połowy domu (w tym drugiej łazienki) z ciężkim koszem z praniem, ewentualnie przemykanie przez balkon? ;) Nie wiem, czy to dla Was nie jest problemem :)