Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Może ktoś zechciałby sie podzielić opiniami (pozytywnymi, negatywnymi, ambiwalentnymi) odnoście biur architektonicznych z Wrocławia i okolic. Będę takiego poszukiwał a nie mam za bardzo możliwości z polecenia (wśród znajomych mam tylko jeden taki przypadek i póki co jest zaprojektowany ale nie budowany)
  • 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... na dzień dzisiejszy ( wg mnie ) to nie ma już takiego znaczenia, czy projekt jest dla działki np. we Wrocławiu, a projektant jest w mieście X.

- kwestia uzgodnień Projektu Koncepcyjnego, ale ten na pewno szybciej się uzgadnia gdy jest w wersji cyfrowej, a niżeli gdy pracuje się na jego wydrukach.

Może w trakcie współpracy ma to mniejsze znaczenie, ale w fazie wyboru architekta spore - jak zrobię sobie listę architektów to będę się chciał z każdym spotkać pogadać i wybrać. W tej fazie bliskość jest istotna. Potem faktycznie robota może być na mail/tel w dużej części.

... taak - wybór to trudna sprawa

1. ) uprawnienia

2. ) projekty i obiekty referencyjne

3. ) ...

no i musi " zaiskrzyć " obustronnie :) (w pozytywnym tego słowa znaczeniu)

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI
... taak - wybór to trudna sprawa

1. ) uprawnienia

2. ) projekty i obiekty referencyjne

3. ) ...

no i musi " zaiskrzyć " obustronnie :) (w pozytywnym tego słowa znaczeniu)

zdecydowanie, musi zaiskrzyć:) ja na etapie wyboru spytałam jednego z "pretendentów" czy zaprojektował by (oczywiście gdybym chciała) gargamelka i niestety odpowiedział, ze tak... i tym przegrał. Dom ma być dla inwestora, ale nie po to (chyba?) płąci się za projekt indywidualny, żeby powstała pokraka.

przy projekcie indywidualnym płaci się za ARCHITEKTURĘ :)

.... i profesjonalizm.

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI
  • 2 weeks później...

witam,

oto nasz projekt indywidualny domu piętrowego,

wjazd od zachodu

wymiary działki około 25m (od ulicy) x 32m

główne założenia:

- budynek klocek - w miarę prosty dach 4 spadowy z okapem 80cm

- kuchnia od wjazdu

- okna narożne bez słupków

- taras zielony

- szeroki garaż na 2 auta

- kuchnia pół otwarta, zamknięta na salon, możliwość rozciągnięcia jadalni na salon (duże rodzinne imprezy)

- 1 pokój/sypialnia na dole

- pokój i łazienka oddalone od salonu

- przejście z garażu do wiatrołapu

- kominek na salon i jadalnię

bardzo proszę o komentarze, sugestie, kazda uwaga bedzie cenna :)

wstępna wersja

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/e5c45b7d9362.jpg

góra jeszcze będzie zmieniana po ustaleniu dołu...

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/a5de0957790d.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/14cf1bcf0a28.jpg

parter z naszymi korektami

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9eca07e1bbb3.jpg

pi razy oko zaznaczony dom, żeby sprawdzić nasłonecznienie

kwiecień 12:00

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/4cbe8a5eeb30.jpg

czerwiec 15:00

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/6941c440a473.jpg

czerwiec: 15:00

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/bcf14b19c10f.jpg

26 kwietnia 12:00

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/7c09dd432a85.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/63bf5edbdc24.jpg

Edytowane przez emmalia

Moje uwagi:

- taras nad garażem - duże koszty a wykorzystanie chyba tylko na wieszanie prania. Jak chcecie zielony dach, to nie potrzebuje on wysokich ścianek attykowych, jakie wrysowano.

- same okna narożne - na pewno?

- w jadalni zrobiłabym dodatkowe wyjście na ogród

- chcecie TV w salonie? Gdzie je ustawicie?

- Czym grzejecie?

- w obecnym układzie jak chcecie przelotowy kominek salon-jadalnia, to trzeba przesunąć kominy.

- pomieszczenie nadmiarowe wielkości skrytki z oknem? Na pewno jest sens?

- tam ma być WM? Jeśli tak, to gdzie zamontowana?

- pralnia - odpływ wody nad salonem? Nie lepiej zblokować przy łazience?

Edytowane przez Elfir

Witam,

chciałbym dać pod ocenę projekt :

projekt.jpg

Działka narożna z wjazdem od północy (wymiary: 25x40).

Założenia:

- dom parterowy

- powierzchnia użytkowa, max ok 105 - 110 m.

- garaż w bryle budynku, z przejściem.

- łazienka z oknem

- osobne wc

- garderoba

- dwa pokoje na południe

- wiatrołap z miejscem na szafę

- ogrzewanie gazowe

Projekt powstał na bazie projektu z273.

Proszę o opinie.

projekt.jpg

Edytowane przez woj_tas
Zmiana załącznika

Zaraz się zacznie, że jednemu mała garderoba nie będzie odpowiadać, innemu wejście z garażu do kotłowni, a trzeciemu jeszcze co innego.

Jeżeli Tobie taki układ pasuje, to znaczy, że projekt jest DOBRY DLA CIEBIE.

No chyba, że ktoś wychwyci jakiś błąd techniczny i tylko na to zwracaj uwagę. Ja widzę, że drzwi z kotłowni do garażu otwierają się na stronę garażu, ale to taki mały szczegół. ;)

Zaraz się zacznie, że jednemu mała garderoba nie będzie odpowiadać, innemu wejście z garażu do kotłowni, a trzeciemu jeszcze co innego.

No chyba, że ktoś wychwyci jakiś błąd techniczny i tylko na to zwracaj uwagę. Ja widzę, że drzwi z kotłowni do garażu otwierają się na stronę garażu, ale to taki mały szczegół. ;)

A gdzie się mają otwierać?:), a gdyby Ktos zemdlal w kotlowni i drzwi zablokowal?, albo wybuchlo?, to chyba lepiej jak fala uderzeniowa wywali drzwi w stronę garazu. Nie wiem jak przepisy mówią, ale to tak na chlopski rozum.

A drugie sa do środka kotłowni........ to już nie na chłopski rozum?

Co tu komentować, rysunek wyraźnie nie zawiera konstrukcji. Ściana miedzy garażem a domem cienka - to błąd. Strefa wejścia ciasna drzwi w drzwi mało funkcjonalne. Dużo załamań i uskoków które niekoniecznie poprawija funkcje budynku.

Projekt, jak większość zresztą, nie jest idealny. Dzisiaj już wiem, że największym błędem były... założenia. Trudno na powierzchni ok 100 m2 zmieścić wszystko to co sobie założyliśmy. Chodź z finalnego projektu jestem zadowolony.

Przejście do garażu chciałem zrealizować przez pomieszczenie "bufor". Kotłownia wydaje się do tego najlepsza. Drzwi do kotłowni można przesunąć w lewo i otwierać do środka.

A drugie sa do środka kotłowni........ to już nie na chłopski rozum?

Co tu komentować, rysunek wyraźnie nie zawiera konstrukcji. Ściana miedzy garażem a domem cienka - to błąd. Strefa wejścia ciasna drzwi w drzwi mało funkcjonalne. Dużo załamań i uskoków które niekoniecznie poprawija funkcje budynku.

"rysunek wyraźnie nie zawiera konstrukcji. " - proszę o rozwinięcie tego tematu.

Co do uskoków:

1. garaż jest poszerzony o 50 cm, dzięki czemu dach garażu zejdzie niżej (1, 2 dachówki)

2. Podcień wejściowy - kwestia wizualny, chcieliśmy uniknąć dodatkowych daszków nad wejściem

3. Podcień tarasu - fajnie łamie linie budynku. Funkcjonalnie może nie powala ale wizualnie wygląda ok.

3. Wykusz - życzenie żony

Przeglądając projekty domów zauważyłem pewną prawidłowość. W przypadku budynków z wysuniętym do przodu garażem, praktycznie w każdym projekcie wejście do domu jest obok garażu. To kwestia wyłącznie wizualna czy jakieś niepisane prawo?

co do ostatniego pytania - jeśli garaż ma być ergonomicznie połączony z domem przez wiatrołap (lub kotłownię-wiatrołap) to trudno by nie sąsiadował z drzwiami wejściowymi

:)

To ty rysowałeś , nie architekt, prawda?

Na dodatek - garaż jest kompletnie nie oddylatowany do reszty domu - nie planujesz oszczędności energii?
co do ostatniego pytania - jeśli garaż ma być ergonomicznie połączony z domem przez wiatrołap (lub kotłownię-wiatrołap) to trudno by nie sąsiadował z drzwiami wejściowymi

:)

To ty rysowałeś , nie architekt, prawda?

Tak, ja, na podstawie projektu z273

Na dodatek - garaż jest kompletnie nie oddylatowany do reszty domu - nie planujesz oszczędności energii?

Garaż ma być nie ogrzewany, ściany wewnętrzne mają być ocieplone. Na rysunku rzeczywiście tego nie wdać.

Wersja poprawiona.

projekt2.jpg

1. Wejście do garażu z wiatrołapu przez kotłownie.

2. Łazienka bez okna.

3. Rezygnacja z garderoby

4. Garaż odseparowany od części mieszkalnej ścianami nośnymi + ocieplenie (razem 34 cm)

5. Dodana spiżarka przy kuchni.

Proszę o uwagi.

projekt2.jpg

Edytowane przez woj_tas
A gdzie się mają otwierać?:), a gdyby Ktos zemdlal w kotlowni i drzwi zablokowal?, albo wybuchlo?, to chyba lepiej jak fala uderzeniowa wywali drzwi w stronę garazu. Nie wiem jak przepisy mówią, ale to tak na chlopski rozum.

;)

Teraz już poprawione, można zacząć fundamenty lać :wiggle:

Jako jedyny wyłapałeś, że to marna prowokacja ;)

Edytowane przez lotpaj