Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Osobiście robiłabym dwie łazienki (jedna z wanna a druga z prysznicem) a nie łazienkę i toaletę.

Na pewno chcecie tak mocno otwartą kuchnię?

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Osobiście robiłabym dwie łazienki (jedna z wanna a druga z prysznicem) a nie łazienkę i toaletę.

Na pewno chcecie tak mocno otwartą kuchnię?

Chcemy łazienkę mieć tylko dla siebie a wc dla gości. Co do kuchni to trochę bardziej schowana byłaby lepsza.

- czemu od zachodu? tam mam drogę dojazdową a od wschodu mam ogród i widok

-pralka w pomieszceniu nr 10 pom. gospodarcze

- pomieszczenia nie opisane, sądziłem, że nr.10 to garderoba

- z rysunku również nie wynika, gdzie masz drogę dojazdową, gdzie ogród, itd, ... a lokalizacja Pokoju dziennego z doświetleniem od PD , czy PD/ZACH właśnie podyktowana doświetleniem tego pomieszczenia po południu, nie do południa.

Jeśli macie ogród od str WSCH - to próbowałbym pogodzić dostęp do ogrodu z doświetleniem tego pomieszczenia.

tylko jak dzieciaki położą się we wannie na dwie godziny to nijak wziąć prysznic.

do rozważenia. Masz jakiś pomysł na kuchnię?

- pomieszczenia nie opisane, sądziłem, że nr.10 to garderoba

- z rysunku również nie wynika, gdzie masz drogę dojazdową, gdzie ogród, itd, ... a lokalizacja Pokoju dziennego z doświetleniem od PD , czy PD/ZACH właśnie podyktowana doświetleniem tego pomieszczenia po południu, nie do południa.

Jeśli macie ogród od str WSCH - to próbowałbym pogodzić dostęp do ogrodu z doświetleniem tego pomieszczenia.

Mój błąd nie opisałem tego wcześniej. W dziennym mają byc dwa duże okna tarasowe + zastaniawiam się na podłużnym oknem fix nad blatem w kuchni . Więc nie powinno być problemu z doświetleniem

Co sądzicie o takiej wersji

rzut_pomieszczeń_v1.jpg

Edytowane przez hermik

Po zaznaczeniu uwag otrzymaliśmy kolejną koncepcję. Pierwsze co mi się nie podoba to układ kuchni i strasznie duża komunikacja na dole (moim zdaniem zdecydowanie za duża), kolejna rzecz to ulokowanie jadali i salonu - bez sensu, żeby zjeść w jadalni trzeba iść przez salon lub korytarzem. Druga sprawa porównując nasz projekt do projektów różnych innych wychodzi strasznie duża powierzchnia.

parter_nowy.jpgpietro_nowy.jpg

ACCamera.jpg

ACCamera_1.jpg

ACCamera_2.jpg

" bez sensu, żeby zjeść w jadalni trzeba iść przez salon lub korytarzem "

- masz rację. Funkcjonalny układ to ciąg :

kuchnia - aneks jadalny - pokój dzienny

lub aneks jadalny - kuchnia - pokój dzienny ( tj. kuchnia na obsługę bezpośrednio stołu jadalnego i aneksu wypoczynkowego w pokoju dziennym )

... widzę, że schody zmieniły pozycję i teraz widać, jaki wpływ ma ich lokalizacja na pozostałe pomieszczenia :)

pozdrawiam

" bez sensu, żeby zjeść w jadalni trzeba iść przez salon lub korytarzem "

- masz rację. Funkcjonalny układ to ciąg :

kuchnia - aneks jadalny - pokój dzienny

lub aneks jadalny - kuchnia - pokój dzienny ( tj. kuchnia na obsługę bezpośrednio stołu jadalnego i aneksu wypoczynkowego w pokoju dziennym )

... widzę, że schody zmieniły pozycję i teraz widać, jaki wpływ ma ich lokalizacja na pozostałe pomieszczenia :)

pozdrawiam

Masz jakiś pomysł co z tym zrobić? Przede wszystkim strasznie nam się rozrósł projekt co nie było do końca naszą ideą. Owszem liczyliśmy się z rozmiarami użytkowej powierzchni 180-200m ale tutaj jest ponad i to sporo bo aż 229m2 a z garażem, kotłownią 277 gdzie domy o podobnej ilości pomieszczeń mają 190m użytkowej i 250 całkowitej. Druga sprawa przeraża mnie gabaryt komunikacji na dole ponad 20m i efekt wejścia na kuchnię z wiatrołapu... dłuuugi korytarz i na końcu kuchnia. Trochę dziwnie. Co do góry mam chyba najmniej zastrzeżeń.

- nie gniewaj się, ale nie projektuję na FM, nie mogę tak po prostu ingerować w czyjeś "dzieło" bez jego zgody

- uwagi ( jeśli mają logiczne uzasadnienie ) - jak najbardziej, jeśli "odkopię się" choć trochę ze swoich projektów i znajdę chwilkę.

- nie gniewaj się, ale nie projektuję na FM, nie mogę tak po prostu ingerować w czyjeś "dzieło" bez jego zgody

- uwagi ( jeśli mają logiczne uzasadnienie ) - jak najbardziej, jeśli "odkopię się" choć trochę ze swoich projektów i znajdę chwilkę.

Nie no :) pewnie, że się nie gniewam i wiem o co chodzi :) Miałem na myśli jakieś uwagi, sugestie, spostrzeżenia :)

do rozważenia. Masz jakiś pomysł na kuchnię?

Jedno z dzieci ma pokój od wschodu a drugie od południa i od ogrodu?

Nie no :) pewnie, że się nie gniewam i wiem o co chodzi :) Miałem na myśli jakieś uwagi, sugestie, spostrzeżenia :)

:)

- nie wiem, czy garaż nie jest za wąski w tym brama garażowa. Mam wrażenie, że każdy z samochodów musi zrobić manewr skrętu, aby wjechać / wyjechać ...

- na pewno przećwiczyłbym zmianę lokalizacji gabinet/kuchnia i zobaczył co z tego wynika :) , na pewno lokalizacja kuchni przy garażu dałaby ten prawidłowy ciąg funkcjonalny : kuchnia - jadalnia - pokój dzienny, jak również bardziej dostępnej kuchni od strony wejścia do budynku, garażu, czy też lokalizacji spiżarki od str garażu, czyli tam, gdzie wnosimy zakupy, produkty, ...

- schody OK, ale również próbowałbym maksymalnie przesunąć je w dół, aby poszerzyć maksymalnie pokój dzienny

- lokalizacja kominka będzie moim zdaniem skutecznie zadymiać okna dachowe pomieszczeń na poddaszu, można by tym samym szukać innej lokalizacji kominka ( może z kominem bliżej kalenicy by uzyskać lepszy ciąg ? i nie zadymiać okienek na poddaszu )

- brakuje przekroju przez budynek, wówczas dopiero można zobaczyć jakie są faktyczne gabaryty mebli wbudowanych / wolno stojących ( np. zabudowy garderoby przy sypialni 2-u osobowej )

- brakuje izolacji termicznej garaż / cz. dzienna - powinna być, bo w garażu będzie duża wymiana powietrza, a pomieszczenie nie będzie miało +20 stopni C

- z każdej łazieneczki PODDASZA będą "schodzić" piony kanalizacji sanitarnej - warto również o tym pomyśleć, aby nie "przestrzeliły" cz. dziennej lub aby prawidłowo je zabezpieczyć akustycznie, ogólnie - wrysować na PARTERZE

Witam ponownie,

Na wizualizacji elewacja południowa z podcieniem szerokości 1,5 m w części dziennej oraz 0,6 m (pokoje).

Otrzymaliśmy poglądowe wizualizacje zawierajace wpływ słońca w zależności od miesięcy w roku - i wydaje się, że będzie poprawnie tj. ochrona przed słońcem w lato i nasłonecznienie w zimie.

Niemniej jednak chciałby spytać o Wasze zdanie - w szczególności osób, które już mieszkają - czy tak wykrojony podcień nie będzie za szeroki, a może za wąski?

1b0a9fd6a53d71bc.jpg

Witam,

Jestem na etapie koncepcji projektu indywidualnego. Biuro architektoniczne aktualnie przygotowuje projekt koncepcyjny na bazie szkiców które wykonałem w programie https://pl.kazaplan.com

Główne założenia:

• Budynek piętrowy
  • Powierzchnia użytkowa ok 180m2
  • Duża kuchnią połączona z Jadalnią
  • Jadalnia połączona z Salonem
  • Kuchnia oraz jadalnia od południa
  • Wejscie od wschodu
  • Pomieszczenie techniczne na parterze
  • Mała spiżarka
  • Łazienka z prysznicem na parterze
  • Pokój pełniący funkcje biura na parterze
  • Trzy pokoję na piętrze w tym jedna sypialnia z łazienką
  • Garderoba, pralnia na piętrze
  • Mała sauna na pietrze w głównej łazience
  • Wygodne schody ze spocznikiem

Mam sporo wątpliwości co do przeszkleń, ich wielkości, lokalizacji.

Wszystkie rzuty i wizualizacje w pełnej rozdzielczości można znaleźć tutaj: https://www.dropbox.com/sh/oj99qgrv3clq3qm/AABUqFaN8lcDCtnvzCxgvPJBa?dl=0

Z góry dziękuje za zainteresowanie i komentarze.

Pozdrawiam.

1-Parter.jpg

2-Pietro.jpg

Pd-Wsch.jpg

Edytowane przez sebastianbb

Jeśli pokój na parterze ma być sypialnią, gdzie ustawisz duża szafę na ubrania?

Aby zmienić ustawienia w kotłowni będziesz wychodził na dwór i obiegał cały dom? sypialnia na parterze ma gorszy widok (na podjazd) niż kotłownia (na ogród).

Chyba, że działka jest jakaś nietypowa?

b1133fc09bfb79e3.png

niebieskie linie to oś w której dobrze byłoby umieścić drzwi i okna.

Dziwi mnie to robienie garderoby poza sypialnią. Biegać po spodnie czy bluzkę z sypialni przez korytarz?

Edytowane przez Elfir

Dziwi mnie to robienie garderoby poza sypialnią. Biegać po spodnie czy bluzkę z sypialni przez korytarz?

- takie dodatkowe pomieszczenie ( przy braku np. strychu ) nie jest złym pomysłem :)

- ... a nie dziwi Cię "wąskie gardło" przejścia do natrysku miedzy miską ustępową, a ścianą ? czy też wejście do pokoju dziennego na tył sofy - przesuniętej do przodu tylko po to, aby było jakiekolwiek wejście do tego najbardziej uczęszczanego przez wszystkich pokoju ? czy też komin z kotłowni Parteru, który pewnie "przestrzeli" pomieszczenie Piętra lub wzbogaci estetykę jednej z elewacji ...

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

myślę, że główne wejście na salon ma być między kuchnią a jadalnią. A to tylko dodatkowe drzwi doświetlające hol.

Dodatkowe pomieszczenie na "przydasie" można nazwać magazynkiem, pom. gospodarczym. Ale nie garderobą. A jak patrzę na plan sypialni to garderoba jest garderobą sypialni rodziców, bo u nich w sypialni szafy nie ma.