Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na pewno nic nie stracisz, jak przejżysz kilka katalogów z projektami gotowymi. Koszt zamknie się w 50-100 zł co da ci całą masę katalogów i kilkaset (conajmniej) projektów. Jesli przebrniesz przez wszystkie i nie znajdziesz nic dla siebie to przynajmniej zdobędziesz wiedzę o różnorakich rozwiązańiach które pomogą ci zaplanować włąsny dom. My szukając znaleźliśmy kilka typów które miały wiele wspólnych cech, jednak włąsne pomysły jakoś dziwnie je przypominałę więc zdecydowaliśmy się na gotowy z minimalnymi adaptacjami. Koszt projektu z adaptacją i projektem zagospodarowania i innymi niezbędnymi projektami wyniósł nas około 3-3,2 tys zł.
  • Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Jeżeli masz mało pieniędzy, albo planujesz bardzo oszczędną budowę to tylko projekt gotowy. My niestety zdecydowaliśmy się na indywidualny i niestety była to porażka finansowa. Pokrótce wyglądało to tak: Wybraliśmy sobie w internecie gotowy projekt bardzo sympatycznego domku ( cena za projekt 1500 zł). Ze względów praktycznych chcieliśmy dokonać kilku zmian, między innymi przesunięcie jednego okna oraz wygospodarowanie miejsca na spiżarkę. Po spotkaniu z architektem okazało się, że ma on mnóstwo propozycji bardzo ciekawych, a co do samego domku to nie opłaca się robić zmian ( wymagana interwencja konstruktora - cena ok. 1000 zł), lepiej go narysować od podstaw z naszymi zmianami oraz dodatkowymi pomysłami przy kosztach zbliżonych. Oczywiście po naszych zmianach i zmianach architekta domek był całkowicie inny - i innym musiał być ze względu chociażby na ochronę praw autorskich. Za całość uzgodniliśmy 3500. Po wykonaniu pierwszej części ( architektonicznej ) i pierwszym rozliczeniu okazało się, że to jest 3500 plus VAT czyli 4270. Aby tego było mało projekt nie zawiera schematów branżowych ( tzn CO, gaz, Wod-kan, elektryczny) , gdzie za każdy liczą sobie po 500 zł . Czyli razem 6270. Jak dobrze policzysz za różnicę maiłbym 1/3 fundamentów. Z ostatniej chwili . Kierownik budowy ma pewne zastrzeżenia dotyczące części konstrukcyjnej - jak twierdzi parę rzeczy jest skaszanionych. Dodam, że cześć konstrukcyjna rodziła się od września ubiegłego roku do czerwca br.

Nauczeni tym doświadczeniem będziemy zawsze :

1) spisywali stosowną umowę z paragrafem o karach umownych

2) precyzowali zawsze cenę (brutto/netto)

3) dokładnie precyzowali zakres prac.

Kodaka

PS

Pisze to , bo mam nadzieję , że oszczędzę innym takich kłopotów jak my mieliśmy.

TYLKO PROJEKT INDYWIDUALNY.

Jeżeli dom z katalogu Ci się podoba bez zastrzeżeń ...prześpij się z nim kilka dni jak dalej jest to ten jedyny kup, ale pamiętaj,że i tak będziesz musiała zapłacić za umiejscowienie go na mapce plus przyłącza do twojej konkretnej sytuacji. Gdy chcesz zrobić w nim kilka zmian (np dotycżacych okien (wypada przestawić też kaloryfer) albo zmiany miejsca kuchni (ins Wodno-kanalizacyjna to koszt może być zbliżony do projektu indywidualnego. A trzeba pamiętać że niektórych zmian praktycznie nie da się zrobić np podnosząc wysokośc kondygnecji schody mogą wejść do salonu lub wyjść z domu (tak było w moin przypadku projekt który mi się podobał miał wys 2.55 , a mało kto na to zwraca uwagę przy wyborze domu i dlatego mam projekt indywidualny) jak widać każda modpowiedź jest dobra....lub zła :( .powodzenia i dobrego wyboru

W moim przekonaniu aby zdecydować się na projekt indywidualny trzeba mieć zawczasu w głowie jego wizję. W przeciwnym przypadku, gdy robi się coś na gorąco, może wyjść z tego dziwaczna hybryda do której z biegiem czasu (otrzeźwienie) będziemy czuli coraz większą niechęć.

Sadzę że dla architektonicznego laika najbezpieczniejszym wyjsciem jest wybranie gotowca i najwyżej wprowadzenie doń kilku drobnych zmian.

Gość Alicja Rogalinska

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi na dreczace mnie pytanie-o naturze gotowej, badz indywidualnej projektu. Niestety, wiem tyle ile wiedzialam. Przekopie setki gotowcow, moze sie cos znajdzie. Z listow wynika, ze na pewno bedzie taniej, a indywidualny moze byc niespodzianka przekraczajaca oczekiwania. W kazdym razie dziekuje bardzo za zaangazowanie!!!

Pozdrawiam Was i do milego...

A tak a propos, czy ktokolwiek bylby w stanie napisac mi w punktach, rzeczowo, krok po kroku jakie urzedy, i gdzie isc po kolei?? Ziemie mam, prad mam, energie wlasna tez. Z gory dziekuje!!

• 4 weeks później...

wszystko zależy jaką masz umowę z biurem projektowym

ja robiłem indywidualny projekt ale płaciłem tylko 1/3 ceny

ale zgodziłem się na to żeby mój projekt był do dalszej odsprzedaży

pozdrawiam :wink:

sorry damian ale praktycznie projekt nie jest twój tylko architekta ja tez mam indywidualny projekt i od razu o ta pytałem. Co z tego, że większość pomysłów jest twoja ale niestety nie masz na to papierów. Możesz na początku zastrzec sobie wyłączność ale to tak jak w każdej innej branży niestety kosztuje. Dla pocieszenia dodam,że mój architekt nigdy żadnego projektu indywidualnego nie sprzedał dwa razy, bo każdy z nas ma trochę inny pomyśł na własny kąt (inaczej na rynku byłyby po trzy pomysły (parterowy, z użytkowym poddaszem, i piętrowy) powiedzmy w wielkościach co 10m2 a tak nie jest

prawa autorskie osobiste i majątkowe należa do architekta. Majątkowe może odsprzedać. Przykro mi, ale nawet jesli przyniosles projekt wykreslony a architekt przybil pieczątkę to praw do projektu nie posiadasz (chyba ze miales cos takiego w umowie). projekt jest sprzedawany klientowi na zasadzie licencji na jednokrotne wykorzystanie.

pozdrawiam

zarówno w przypadku projektów gotowych jak i ind. z reguły zawierana jest, jak napisał Robert , umowa licencyjna (niewyłączna), czyli o korzystanie z utworu - i tak zapewne będzie w przypadku Twojego projektu, co oznacza, ze arch może udzielać licencji/przenosić prawa maj. na inne osoby, nawet jeżeli w umowie nie będzie na ten temat ani słówka

pracownia nie będzie mogła już nikomu innemu sprzedać Twojego projektu, jeżeli zawrzecie umowę o przeniesienie autorskich praw majątkowych - takie umowy w przypadku projektów indywidualnych są czasem zawierane, jeżeli kupujacy ma pojęcie o prawie autorskim i zależy mu na tym aby jego dom był niepowtarzalny - z oczywistych względów wynagrodznie za projekt byłoby w takim wypadku wyższe (chyba co najmniej dwukrotnie :-? )

indywidualny i wyłączny, to różne formy ekstra niańczenia, czyli obie ekstra płatne :D, ale faktycznie te 2 pojęcia są często ze sobą mylnie utożsamiane

a własciwie to w czym problem ?

jesli ktoś chce kupić to znaczy ze jest dobry :wink:

A, tam, ja nie lubie jak inne babeczki maja takie same kiecki jak ja :wink:

Nawet jeśli nigdy ich nie spotkasz i się nie dowiesz, że mają? ;)

Gdyby taki dom, wg mojego wymarzonego, wychuchanego, niepowtarzalnego projektu stanął niedaleko to też bym nie lubił, ale jeśli gdzieś tam to niech staje ;)

żądaj zwrotu różnicy ceny pomiędzy indywidualnym a gotowym. Bo skoro sprzedają go po raz wtóry to znaczy że jest gotowy. Zakładam, że zapłaciłeś więcej niż za gotowy.
Gdyby taki dom, wg mojego wymarzonego, wychuchanego, niepowtarzalnego projektu stanął niedaleko to też bym nie lubił, ale jeśli gdzieś tam to niech staje ;)

A dlaczego nie? Na pewno zwiększyłby się porządek budowlany w Twojej okolicy... :wink:

Nawet jeśli nigdy ich nie spotkasz i się nie dowiesz, że mają? ;)

Wiesz, niby tak, ale ja jakas zaborcza jestem, i to co w bólach wymeczyłam, jest m-o-j-e :wink: sama swiadomosci, ze ktos ma "mój" dom, by mnie meczyła, dlatego mój kumpel, ma 'zakaz" odsprzedazy mojego projektu.Mam szczescie, ze to wieloletni kolega i on tolerancyjnie podchodzi do moich fobii :oops: