Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Monia 22 hmmm, jak widzę Twój projekt, to od razu wracają wspomnienia, jak budowałam swój pierwszy dom. Też 200 m2. Był bardzo podobny do Twojego.. Sprzedałam go z ulgą ponad rok temu i będę budowała drugi raz. Tym razem 140 m2 :D

Nie podałaś, jak liczna jest Twoja rodzina, ale zakładam, że 2+2 :D

Dom jest duży, to fakt, ale baaardzo ładnie zaprojektowany. O wszystkim pomyśleliście.. szafy, wnęki, pomieszczenie gospodarcze, pralnia, garderoby, schowek w kuchni.. jestem pełna podziwu.

Dla mnie kuchnia jest za duża i jakaś niepraktyczna. Powierzchnia 23 m to już przesada. Tym bardziej, że meble kuchenne są fatalnie zaprojektowane. Bardzo mało blatów w kuchni. Brak szafek stojących, chyba, że to jest dopiero projekt początkowy na zagospodarowanie kuchni. Jeśli coś zabrać z metrażu, to właśnie z kuchni i z jadalni. Troszeczkę z salonu, jakieś 2-3 metry. Mieszkałam w domu, w którym salon razem jadalnią miał 35 m i dla 4 osób było OK. Ale jak sama wiesz każdy ma inne preferencje, jeśli chodzi o dom.

Jeszcze jedna sprawa, która nie podoba mi się i uczulam Cię na to, gdyż miałam ten sam dylemat w pierwszym domu. Dla mnie garaż jest absolutnie za mały. Miałam 40 metrowy garaż i nasze 2 samochody (jeden SUV a drugi van - rodzinny) ledwo mieściły się w garażu. Nie wiem, jakie macie samochody, ale jak coś większego od Fiata Punto ;) to jeszcze przemyślcie powierzchnię garażu. U Ciebie przy tej powierzchni garażu będzie kłopot z otworzeniem klapy samochodu i wyjęciem zakupów, a jak macie małe dzieci to jak z boku wyjmiecie nosidełko? wózkową gondolę, czy coś tam jeszcze? Rozumiem, że sprzęt ogrodniczy będziecie trzymać w pomieszczeniu gospodarczym, np. meble ogrodowe, kosiarkę... Jak będziecie to "taszczyć" do ogrodu??? Przez salon? Napewno nie! Czyli przez garaż? Czyli za każdym razem, jak będziesz chciała skorzystać choćby z motyki bądziesz musiała otwierać klapę od garażu... Brak tylnych drzwi w garażu !!!

Może nie powinnam tego pisać, bo już za późno, ale ten dach jaki macie w projekcie.. wielospadowy z lukarnami, z koszami, to ja tak liczę na 100-120 tys. PLN Zdajecie sobie z tego sprawę ? Poza tym do takiego dachu trzeba mieć naprawdę dobrą ekipę dekarzy... Też miałam taki dach i kosztował mnie w 2004 r. 70 tys. PLN ofc wszystko. To była najdroższa cześć z naszej inwestycji. Teraz będzie dach dwuspadowy :p

Aha i te drzwi od WC na dole na jadlanię, niezbyt apetyczne :p

Aleksandryta dziękuję za ocenę domu. Co do liczby mieszkańców obecny stan wynosi 2+brzuszek:), a docelowy, zgodnie z tym co przypuszczałaś 2+2. Tak jak zauważyłaś zależało nam, aby w domu panował ład i porządek, stąd zaplanowane garderoby, pomieszczenia gospod., spiżarnia, duża pralnio/suszarnia.

Co do kuchni to chcieliśmy taką ok. 20m2, a wyszła o prawie 24, więc trochę za duża, myślimy aby przenieść ścianę działową od spiżarni z lewej strony na prawą, wówczas zwiększyłby się gabinet, kosztem kuchni. Meble są od tak wstawione przez architekta, mam nadzieję, że projektant kuchni wymyśli coś interesującego. Początkowo chciałam zmniejszać salon o 2-3 m, jednak później uznaliśmy, że gra nie jest warta świeczki. Nad garażem również się zastanawiamy, architekt powiedział, że jest wystarczająco duży , ale obawiamy się, że nie ma racji (również mamy suva i hatchbacka), musimy to jeszcze przemyśleć.

Meble ogrodowe i sprzęt, mamy zamiar trzymać w pomieszczeniu gospodarczym w podwórku, stąd garaż nie ma tylnego wyjścia.

Dach jest dwuspadowy, próbując zobrazować to pewnego rodzaju połączenie dwóch dachów dwuspadowych pod kątem prostym. O łazience niestety nie pomyśleliśmy, a teraz nie bardzo wiem, gdzie moglibyśmy ją przenieść.

Bardzo dziękuję za wyczerpującą ocenę :* i życzę powodzenia przy budowie drugiego domu!

Będę wdzięczna za inne opinie i rady!

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nad garażem również się zastanawiamy, architekt powiedział, że jest wystarczająco duży , ale obawiamy się, że nie ma racji (również mamy suva i hatchbacka), musimy to jeszcze przemyśleć.

Architekt ma rację. Da się w miarę przyzwoicie zaparkować w 6 metrowym garażu SUVa i kompakta o ile jedno z aut będzie parkowane tyłem i jak najbliżej bocznej ściany. Natomiast z komfortem ma to już niewiele wspólnego wiec jeśli macie możliwość to go trochę poszerzcie. Ja zrobiłem prosty pomiar parkując jedno auto obok drugiego i wyszło mi niecałe 7 metrów.

Architekt ma rację. Da się w miarę przyzwoicie zaparkować w 6 metrowym garażu SUVa i kompakta o ile jedno z aut będzie parkowane tyłem i jak najbliżej bocznej ściany. Natomiast z komfortem ma to już niewiele wspólnego wiec jeśli macie możliwość to go trochę poszerzcie. Ja zrobiłem prosty pomiar parkując jedno auto obok drugiego i wyszło mi niecałe 7 metrów.

Dokladnie, da się zaparkowac, ale chodzi o komfort uzytkowania tego pomieszczenia. Tym bardziej, gdy inwestorzy sa na etapie pączkowania ;), to dobrze by było, żeby mogli swobodnie z boku wyjąć gondolę (nosidełko) z dzieckiem. Przecież tę czynność będą najczęściej wykonywali przez najbliższe kilka lat ;) Chodzi o to, żeby w jednym samochodzie móc w garażu otworzyć szeroko drzwi. Albo choćby odkurzyć w środku samochód, bez konieczności wyjazdu z garażu przy złej pogodzie. Mój mąż baaardzo narzekał na garaż, że jest za wąski (nie za krótki). Tak z praktyki to 90% naszych "wejść" do domu , oczywiście w takim codziennym użytkowaniu to było poprzez garaż, natępnie pomieszczenie gospodarcze do domu. A już w razie brzydkiej pogody to było 100% "wejść" ;) Z wejścia głównego do domu to korzystaliśmy, jak przyjmowaliśmy gości albo wybieraliśmy się na spacer z dziećmi i psami po okolicy.

Poza tym jak zauważyłam nawet w projektach gotowych garaż dwustanowiskowy ma ok. 37 m2

Rzeczywiście dach jest dwuspadowy, ale wtedy pisałam z pracy, a tam mam fatalną kartę grafiki.

Tak jak pisałam wcześniej - dom pięknie i mądrze zaprojektowany.

Z tym WC na dole, po prostu musice z uwagą wybrać dobre, szczelne drzwi do tego pomieszczenia, najlepiej pełne.

Edytowane przez Aleksandryta

• 2 weeks później...

Jeden prysznic jedna wanna nie jest źle.

Liwko to może być problemem jak ktoś bardzo liczy straty ale część ludzi, zwłaszcza grzejących gazem ma cyrkulację włączoną non stop i dają radę ciesząc się z komfortu. Często tak mam, że w przypadku awarii pompy cyrkulacyjnej klient nie chce nawet pompy z termostatem :) pozdr adam

Witam, planujemy budowe domu dosc nietypowego - parterowy, dwurodzinny, drewniany, powierzchnia uzytkowa max. 190m2 (120 + 70), najchetniej z plaskim dachem, takze "dosc" ciezko o projekt gotowy (w ogole projekty domow dwurodzinnych to najczesciej totalna porazka ale to juz zupelnie odrebny temat ;))

no i moje pytanie - czy ktos moglby podpowiedziec ile moze kosztowac projekt indywidualny domu o wspomnianej powierzchni? do tej pory rozgladalismy sie za dwoma projektami gotowymi ktore mozna byc polaczyc za pomoca wiaty garazowej ale koszt adaptacji projektow i ich ewentualnych przerobek chyba zbliza nas w cenowe okolice projektu indywidualnego...

poza tym tak sobie mysle, ze jeden budynek to jednak oszczednosci - wspolna sciana (cieplej), mozna sie pokusic o jeden system ogrzewania (dwa kominki pod jednym kominem, wspolny rekuperator), jedno doprowadzenie pradu, wody, gazu itepe itepe

wszelkie uwagi do powyzszego beda bardzo mile widziane :rolleyes:

Coś koło 12-15 tys., a może być i 30 tys.. Wszystko zależy od stopnia skomplikowania i Twoich możliwości finansowych :p

Drewniany z płaskim dachem!!!! Heh jeszcze takiego drewniaka nie widziałam. Drewniany, czyli jaki? Z bali, kanadyjczyk?

To już musi być biuro projektowe specjalizujące się w projektowaniu drewniaków.

A można u Ciebie budować domy z płaskim dachem? I jeszcze do tego drewniane?

Nefer budowała dom dla siebie i teściów, ale oczywiście murowany. Może coś Ci pomoże w wyborze projektu.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?49019-Nefer-JAZDA-PO-BANDZIE.-Teściowej-Dedykuję-)

Można taniej taki projekt zdobyć, pochodź po biurach, tych mniejszych też. Ja za swój dałam 6 tys. co prawda robiła mi to znajoma - mimo to ich biuro zarobiło, cena była zadowalaljąca dla obydwu stron. Sądzę, że max 8tys to powinno być wsjo za taki domek, z projektami instalacji oczywiście, komplet. Warto więc poszukać, ode mnie też wołali masakryczne kwoty :eek: Edytowane przez Lilianette

@Aleksandryta

wiem, ze bedzie toto dosc nietypowe ;) ale w sumie czemu drewniany dom nie moze miec plaskiego dachu..? czy mozna u nas tak budowac to sie niedlugo okaze - w przyszlym tygodniu chcemy zlozyc wniosek WZ, jestem o tyle dobrej mysli ze juz z 10 domow z plaskimi dachami w wiosce stoi, na razie tylko przez telefon rozmawialem z gmina no i nie bylo jakiegos zdecydowanego nie :) a technologia - prawdopodobnie kanadyjczyk choc patrzymy na inne technologie tez, np. HBE z Konsbudu

Projekt Nefer - z calym szacunkiem ale potwierdza moja teorie o pewnej takiej "nieprzemyslanosci" gotowych projektow domow dwupokoleniowych - chocby fakt, ze w tym projekcie ponad 30m2 jest stracone na korytarze, przedsionki i inne halle (?) i to tylko na parterze, a dodatkowe 26m2 odchodzi na hall na poddaszu, moim zdaniem sporo, no ale my stawiamy dom duzo mniejszy dlatego kazdy metr sie liczy ;)

@Lilianette

To moze podeslij namiary na swoja znajoma :) a serio, jesli realny jest projekt indywidualny za okolo 8tys to chyba dam spokoj z gotowcami, zreszta jeszcze w tym tygodniu planuje turnee po biurach ;)

• 5 weeks później...

Cześć, Razem z żoną jesteśmy na etapie wybierania projektu. Nasza działka jest dosyć wąska. Wymiary szerokość: od frontu (od drogi) 19metrow, od ogrodu 17. Jej długość to 33/34 metry. Wjazd jest od strony wschodniej z lekkim odchyleniem na północny- wschód. Tym samym południe to cala lewa strona budynku. Zachód zaś od ogrodu.

Na działkę o takich wymiarach czyli dla domu o maksymalnie 10metrach szerokości trudno było nam wybrać odpowiedni projekt i wykorzystać maksymalnie jego szerokość. Co do preferencji pomieszczeniowych w domu to chcieliśmy garaż w części budynku, pokój na dole, spory salon, jadalnie w której zmieści się po rozłożeniu długi stół. Na górze 3 spore pokoje. Znajomy architekt zaproponował nam projekt którym chciałem się podzielić i usłyszeć Wasze zdanie na jego temat.

http://img853.imageshack.us/img853/2482/parterw.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img822.imageshack.us/img822/8322/pietroy.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Skoro mówisz że południe to cała lewa strona budynku to musisz zrobić lusterko z tego projektu.

Z tymże chcemy się niejako odciąć od lewej strony i prawej. Z prawej strony mamy jak narazie pustą przestrzeń i z prawej strony jest dojazd drogą, która jest ślepą prywatną drogą. Z kuchni z okna narożnego mam widok na podjazd a z drugiego na drogę. Jeśli to zmienimy to trochę się to wszystko pozmienia. sa trzy koncepcje: ta , lustro i ostatnia pokoj z przodu a kuchnia, jadalnia i salon z tylu.