Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Taka galeria komponuje sie z pusta nad salonem. Głupio będzie wyglądał balkonik i trzy pionowe sciany do góry. Nei wiem czy takie cos przy tych powierzchnia ma sens poza tym napewno efekt akustycznej studni sie pojawi a tak to zawsze można tam zrobić choćby biblioteczne która będzie ciekaweie wyglądała z dołu nawet jeśli miałaby ona się kurzyć :)

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

namiar na biuro, które zajmuje się projektowaniem szklieletów, kupuje od nich projekt gotowy, wiem że mają też w ofercie indywiduwalne projekty także w technologii szkieletowej..8 tysięcy może być troche mało, ale zadzowń zapytaj, napisz maila z pytaniem.

Co do płaskiego dachu, to mało która gmina wydaje zgode na takie rozwiązanie już na etapie decyzji wz, natomiast nie wydaje mi się też był problem z parterówką z płaskim dachem w technologi szkieletowej.

biuro:

http://www.nndom.pl/domy-szkieletowe-projektowanie.html

• 2 months później...

Witam! Od dwóch (a może trzech) lat szukam projektu, który spełniałby moje (nasze) oczekiwania. W międzyczasie załatwiamy formalności działkowe więc mamy dużo (może za dużo) czasu aby wybrać coś bliskiego ideału ;) Już kilka razy wydawało mi się, że już znalazłem! to TEN! a jednak... Zawsze było coś do zmiany...

Znajomi zamówili projekt indywidualny "na bazie" i był całkiem niedrogi więc i ja postanowiłem, że tak zrobię. Niestety (a może stety) bez bazy...

"Zaprojektowałem" coś takiego:

http://img835.imageshack.us/img835/6453/naszdomparter.jpg

http://img37.imageshack.us/img37/6358/naszdompoddasze.jpg

Założenia są następujące:

- dom w miarę możliwości energooszczędny

- płyta fundamentowa (?)

- wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła

- ogrzewanie gaz ziemny piec+zasobnik w WC na parterze (?)

- wysoka ściana kolankowa (180-200cm)

- schody ze spocznikiem

- nachylenie dachu ok 25-35 stopni

- z lewej strony wiata (zadaszenie) na 2 samochody (ok 6m) - dodatkowe pomieszczenie z lewej strony ma być pod zadaszeniem

- wejście do domu na ścianie szczytowej lub z lewej pod wiatą

- z prawej strony taras (zadaszony symetrycznie do wiaty - głębokość ok 3m)

- kąt nachylenia wiaty i zadaszenia tarasu taki jak kąt dachu (?)

- między dachem domu a zadaszeniami (wiaty i tarasu) możliwe okna.

- kominek na wysokości jadalni (stołu)

- na poddaszu naprzeciwko schodów - pralnia+suszarnia (?)

(?) oznacza, że nie mam przekonania do pomysłu ;)

Bardzo proszę o opinie.

Pozdrawiam.

Powiedz mi, dlaczego sam projektujesz dom jeśli zamawiasz projekt indywidualny? Nie uważasz, że ktoś komu płacisz i zdecydowanie lepiej się na tym zna, nie powinien to zrobić za Ciebie, a przynajmniej razem z Tobą? Trzeba wziąć pod uwagę więcej rzeczy niż tylko powierzchnie i ilość pomieszczeń.

No chyba, że sprawia Ci to taką dziką przyjemność? Wtedy to co innego...

Powiedz mi, dlaczego sam projektujesz dom jeśli zamawiasz projekt indywidualny?

Myślę, że ciężko te moje wypociny nazwać projektem, ale dzięki ;) To raczej taka myśl, układ pomieszczeń który by mi odpowiadał...

A wszelkie sugestie, wytknięte błędy etc. bardzo mile widziane :) Co tysiąc głów to nie jedna... Pewnie, że nie znacie moich preferencji, układu działki etc. ale raczej chodzi mi o spostrzeżenia typu: za duży hol, za mała spiżarnia itp.

Trzeba wziąć pod uwagę więcej rzeczy niż tylko powierzchnie i ilość pomieszczeń.

Prosze o szczegóły! ;)

Pozdrawiam.

proszę bardzo (pozwolisz, że zajmę się jedynie błędami):

- ciasne wejście z wygodnego (może jednak zbyt dużego) wiatrołapu i tuż przy wc

- fatalnie zagospodarowana część salon-jadalnia-kuchnia

- po co okno balkonowe (a może drzwi) z gabinetu do wiaty?

- łazienki zagospodarowane jak w blokach

na wykład co trzeba wziąć pod uwagę nie starczyłoby mi tu czasu ale przede wszystkim:

- strony świata

- zagospodarowanie terenu i zabudowy wokół działki

- warunki zabudowy albo wypis z planu miejscowego

- warunki gruntowe

I może przede wszystkim: kompozycję!

Nie uważam, że o gustach się nie dyskutuje - wręcz przeciwnie.

Potrafię sobie wyobrazić ten projekt przestrzennie - na 99% będzie to katastrofa - jak wczesne lata 80-te...

Ale nie przejmuj się za bardzo moimi uwagami - pierwszy ważny krok już zrobiłeś, więc idź za ciosem (znaczy skorzystaj z tego, za co płacisz)

Dziękuję! O to mi właśnie chodziło...

- ciasne wejście z wygodnego (może jednak zbyt dużego) wiatrołapu i tuż przy wc

Może lepiej zrobić kotłownię kosztem wiatrołapu (z wejściem z wiatrołapu) i tym samym pomniejszyć WC jednocześnie poszerzając wejście?

Rozważałem też wc pod schodami, ale to chyba średnio wygodne...

- po co okno balkonowe (a może drzwi) z gabinetu do wiaty?

Pomieszczenie ma być uniwersalne, m.in. ma służyć pod działalność gosp. (taką bez odwiedzających klientów) stąd bezpośrednie wejście z zewnątrz.

- fatalnie zagospodarowana część salon-jadalnia-kuchnia

- łazienki zagospodarowane jak w blokach

BARDZO proszę o rozwinięcie myśli.

I może przede wszystkim: kompozycję!

Nie uważam, że o gustach się nie dyskutuje - wręcz przeciwnie.

Potrafię sobie wyobrazić ten projekt przestrzennie - na 99% będzie to katastrofa - jak wczesne lata 80-te...

Założenie jest takie aby był to dom prosty i funkcjonalny. Na wyglądzie średnio mi zależy. W mojej wyobraźni widzę to mniej więcej tak:

http://img850.imageshack.us/img850/2001/podhebanowcem.jpg

lub

http://img835.imageshack.us/img835/3630/wysokasciankakolankowa.jpg

Jeśli chodzi o strony świata to wejście mniej więcej od północy.

Pozdrawiam

W rozwiązywaniu problemów z układem nie pomogę - ale może ktoś inny się skusi...

Pomieszczenie ma być uniwersalne, m.in. ma służyć pod działalność gosp. (taką bez odwiedzających klientów) stąd bezpośrednie wejście z zewnątrz.

I dlatego klient ma wchodzić przeciskając się obok Twojego samochodu? Lepiej, żeby był zadowolony z Twoich usług...

BARDZO proszę o rozwinięcie myśli.

Nie ma co rozwijać - naprawdę wystarczą słowa, które opisałem. Rzuca się przede wszystkim wciskanie wszystkiego w kąty i brak wygody użytkowania łazienek.

Założenie jest takie aby był to dom prosty i funkcjonalny. Na wyglądzie średnio mi zależy. W mojej wyobraźni widzę to mniej więcej tak:

Nie widzę go ani takim ani takim. Na wyglądzie średnio Ci zależy a obrazki pokazałeś przyzwoite. Jednak to nie te proporcje... i do tego dołóż symetryczne skrzydła wiaty i tarasu.

wrzuce jeszcze raz zdjęcia.

Jutro ide jeszcze do architekta wprowadzić pewne zmiany... chcieliśmy niby łazienke na dole z oknem ale to chyba był błąd bo przesunęło sie wejście frontowe i nie jest już pod facjatką, więc nie wygląda to korzystnie.

Mamy spory spadek więc piwnice są konieczne.

Koniecznie chcemy 2 duże garaże.

Na górze wyszły ładne pokoje bez dużych skosów ale nie wyszła za ładna elewacja i musimy coś zmienić bo nie podoba nam sie za bardzo...

Pozatym salon 39m to chyba przesada.

http://images38.fotosik.pl/1020/8679bc845116e489gen.jpg

http://images40.fotosik.pl/1021/d8335c37dde71da0gen.jpg

http://images37.fotosik.pl/993/36bc80a227ec5c08gen.jpg

http://images45.fotosik.pl/1031/a468cf2114a89f0egen.jpg

http://images38.fotosik.pl/1020/45481f744621b1f2.jpg

http://images46.fotosik.pl/988/d3f9b0fef751a73b.jpg

http://images45.fotosik.pl/1031/54d98885cc12bfd3.jpg

aby jeszcze powiekszyć zdjęcie prosze na zdjęcie kliknąć prawym myszy i skopiować adres obrazka i wkleić w przeglądarke.

Prosze o jakieś komentarze.

Czas mnie nagli.

Edytowane przez julo23

bez urazy, ale zdjęcia są nieczytelne, nawet po tym "linkowaniu" - nie wiem czy tam są m2 podane czy nie, takie mróweczki... ;)

co mi się nie podoba na podstawie obrazków:

obr1 - dluugasne te kominy, no i dach skomplikowany - łatwo będzie go spier... nie przekonuje mnie jego "bryła/fantazja"

obr2 - ok poza dachem (punkt1), może jakieś zejscie do ogrodu z tego taraso-balkonu?

obr3 - bez nowych uwag

obr4 - to okno na piwnicy jakoś dziwnie blisko załamania ściany

układ domu - trudno powiedzieć - bo mało widzę ;) ale dość daleko od wejścia do schodów, już widzę ten rajd- z ogrodu, przez wejście, potem na I piętro po cokolwiek i powrót - kondycje będzie się utrzymywać ;)

wejście z garażu od razu do wnętrza - wg. mnie lepiej przez wiatrołap, nawet jak garaż będzie ogrzewany

Ip - wąski długaśny tunel z wejściami do pokoju - jak hotel albo więzienie... :/ ja bym kosztem pokojów powiększył korytarz

a salon - czy taki duży to kwestia umeblowania, wystroju, itd

polecam przespać się z projektem, pokazać go znajomym/rodzinie - każdy coś doda (raz sensowne, raz nie..ale warto posłuchać pomysłów), może też 2-3 budowlańcom, by powiedzieli co łatwe do zrobienia, a co za skomplikowane

pozdrawiam

Dach bardzo skomplikowany i przez to drogi. Stylistycznie - to jakbyś pokazał ten projekt 10-15 lat temu to wszyscy by sie zachwycili jego wyglądem..... W dzisiejszych czasach ma wygląd mało nowoczesny.. ;) Wygląda, jak amerykański bungalow. Ale to moje zdanie, nie jestem fanką takich domów.

Za daleko schody od wejścia. Wyobraź sobie jak twoje dzieci sprowadzają kolegów do domu, a ty siedzisz w salonie, a oni lataja w dól i w górę przez salon.

39 m2 salonu przesada??? chyba żartujesz... :p ja na 143 m2 powierzchni użytkowej mam 45 m2 salon, 20 m2 kuchnia. :D

Edytowane przez Aleksandryta

Julo, z tym dachem to naprawdę przemyśl. My planowaliśmy prosty dach dwuspadowy, wyszło jak wyszło a teraz trochę plujemy sobie w brodę jak przychodzi do wyceny:/

Schody faktycznie trochę daleko od wejścia.

Gabinet - jakie ma być jego przeznaczenie? Jeżeli to tylko pokój do pracy/dokumentów to ok, ale jeżeli chociażby sporadycznie macie przyjmować w nim jakichś interesantów to lepiej byłoby umiejscowić go bliżej wejścia - a nie prowadzić obcego człowieka przez pół chaty

Salon przez to jakby przechodni

Zwróć uwagę że z garażu wchodzisz prawie prosto do salonu.

Poddasze ile maja powierzchni użytkowej pokoje?? To tak z ciekawości pytam:) Zastanów się czy nie warto byłoby w każdym wydzielić garderoby.

Co do piwnicy to się nie wypowiadam, u nas też działka ze spadkiem i piwnica jest ale koszt jej wybudowania - ogromny:/ I nie wierz jak Ci mówią że to trochę bloczków...

Taras jak napisał Lesz przydałoby się zejście do ogrodu - wyobrażasz sobie bieganie pzrez cały dom do frontowego wyjścia żeby obiec dom znowu i wejść do ogrodu?? Fajnie jest jak do ogrodu można zejść wyjściem z tyłu domu, ale takim które nie wiedzie przez salon - ale to rzadko się udaje zrobić.

Jeżeli nie planujesz zejścia z tarasu do ogrodu to niech taras będzie na tyle szeroki aby spokojnie dało się ustawić na nim stół.

pozdrawiam i życzę udanych wyborów:)

Przez potężny dach całość wygląda bardzo masywnie. Uważam, że przy projekcie indywidualnym warto trochę powalczyć również o lepszy stosunek kosztu budowy do funkcjonalności wnętrza. Dom jest bardzo duży, z bogatym zapleczem gospodarczym, ale wiele można by poprawić. Poprzednicy już o tym wspominali - kompletny brak kontaktu wnętrza z działką poza drzwiami wejściowymi. To jakoś bardzo rzuciło mi się w oczy w kwestii funkcjonalności. Możliwość wyjścia na tyły domu przydałaby się zarówno z piwnicy, jak i z tarasu na podwyższonym parterze. No chyba, że wymiary działki są takie, że za domem już nic nie da się wygospodarować - wtedy nie ma na co wychodzić. Osobiście odczułabym jako dużą uciążliwość, gdyby każde moje wyjście po ziółka do warzywnika, z domowymi odpadami na kompost, zaglądnięcie do dziecka bawiącego się w piaskownicy bo pilnie wzywa mamę, wiązało się z wyjściem przez drzwi frontowe i okrążeniem domu.

Co jeszcze: korytarz na poddaszu fatalny (lesz już wspomniał) - ja mam skojarzenie z pociągiem z przedziałami. Klatka schodowa - niby wydzielona a dostać się na nią można tylko z garażu albo z salonu. Tym sposobem utraciła zaletę zwykle wynikającą z zamknięcia, jaką jest zabranie z salonu funkcji komunikacji dołu z górą, a jednocześnie nie ma zalety otwartych schodów, jaką jest powiększenie przestrzeni. Trochę zawile napisałam, ale taki jest fakt. A - no i jeszcze tym sposobem salon pełni funkcję komunikacji z piwnicą. W piwnicy proponowałabym usunięcie ścianki działowej na wprost schodów - byłby fajne otwarte pomieszczenie rekreacyjne do dowolnego zagospodarowania, dodatkowa bawialnia, siłownia itp. I tu właśnie przydałoby się wyjście do ogrodu.Co z podciągami w jadalni, holu i na granicy z salonem? Będą widoczne, czy ukryte pod podwieszonym sufitem? Jaką jest planowana wysokość pomieszczeń? Kuchnia nieduża, ale dość ustawna, tyle, że do ewentualnej spiżarenki w piwnicy daleko i nieporęcznie, a na niecałych 9m2 niestety trudno upchnąć wszystkie sprzęty włącznie z tymi używanymi okazjonalnie i zapasy dla 4-5-osobowej rodziny. Czy stół w jadalni nie stanie na linii komunikacji z kuchnią? Takie lawirowanie między meblami do kuchni nie byłoby wygodne, a jednak droga kuchnia-salon jest jedną z najczęściej pokonywanych w ciągu dnia.

Według mnie dom bardzo duży (będzie 5 stałych mieszkańców?), kosztowny w budowie (raczej pół miliona pęknie) i do kilku poprawek funkcjonalności. Z zaciekawieniem czekam na poprawki.

Jeszcze miałam dopisać - bryła (dach, wcięcia, balkony) niestety bardzo źle rokuje w kwestii kosztów ogrzewania. Może dałoby się trochę całość uprościć?

Edytowane przez bowess

Dzięki za wszystkie uwagi. Poprawki mają być na wtorek.

Co do kominów to będą troszke inaczej wyglądały bo są narysowane niedokońca prawidłowo, tzn. gdzieś przetną sie z połacią dachu.

Zacząłem oglądać inne projekty i zacząłem sie zastanawiać dlaczego mi sie ten mój nie podoba. :D

Doszedłem do wniosku że wolałbym dach w piramidę i z boku doklejony garaż. Np rumianek2 z horyzontu czy Atlas. Na wtorek mają być zmiany. Projektant "obronił" lewą część domu, w prawej będziemy zmieniać.

Zgadzam sie z opiniami że korytarz na górze jest słaby, brak jest wyjścia na działkę. Działke mamy 25x50.

Taras chyba oprzemy słupkami a te obmurujemy takimi łukami. Nie wiem jak to fachowo nazwać. Oczywiście musi byc z tyłu wyjscie na ogród.

Pomyśleliśmy żeby zrobić troche ciekawszą elewację, przesuniemy więc wiatrołap do środka razem z kuchnią, zmniejszając tym samym hol w środku, skróci sie też boczny taras. Trzeba zrobić zejście z tarasu.

Po przesunięciu kuchni, na górze łazienka powinna nieco zyskać, może wyjdzie facjatka.

Co do gabinetu to bedzie to mały pokój, nie zamierzamy przyjmować interesantów.

Planowane koszty - nie chcemy przekroczyc 450tys., max 500

Postaram sie dać lepsze zdjęcia i czekam na opinie.

Pozdrawiam

Edytowane przez julo23

Nie jestem fachowcem ale licze że w tych kosztach bede mógł sie wprowadzić

Mam już naniesione na brudno poprawki w których uwzględniłem Wasze uwagi i moje drobne korekty i wreszcie mi sie coś zaczyna podobać.

Zobaczymy co jutro pokaże architekt.

Edytowane przez julo23