Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, projekt jest w fazie dopracowywania, po prawej stronie za garazem potrzebuje troche powierzchni magazynowej (standrard garazu) i w sumie wszystko juz byloby dopracowane przy czym troche zastanawiam sie czy lazienka nie jest za mala oraz komunikacja do niej jak i do pokoi szerokosci 1m, prosze o opinie

projekt1.jpg

projektggg.jpg

projektggg.jpg

c.d.

Dodam że gabinet jest tylko z nazwy, bo to ma być malutki pokoik poprostu.

Nieudało sie zrobic zejścia na podwórko z tarasu. Być może zrobimy go w poźniejszym terminie jak już zobaczymy jak to będzie w rzeczywistości.

Będzie wyjście z piwnicy na ogród, nie jest narysowane.

Nie jestem zadowolony jeszcze wąskim korytarzem na poddaszu.

Ponadto okno w jadalni nie wychodzi za dobrze na elewacji bo nie jest na środku ze względów konstrukcyjnych.

Wykusz odpada bo do granicy działki mam 4 metry.

Ponadto, żona chce okna na facjatkach półokrągłe od góry.

troche straszą mnie te kominy, nie wiem czy to jest poprawnie naniesione i czy będą dokładnie tak jak na rysunku...

Proszę o komentarze.

6.jpg

7.jpg

8.jpg

Edytowane przez julo23

może dla jakiejś spójności elewacji ogrodowej w gabinecie też zrobić drzwi balkonowe?

nie odpuszczaj zejścia do ogrodu w projekcie - jak się teraz "nie da" to jakim cudem miałoby się dać później jak już wszystko będzie stało? teraz można jeszcze na papierze coś przesunąć - no chyba, że architektowi się nie chce za dużo zmieniać....

o gustach sie podobno nie dyskutuje ale ...

ja bym jednak zmienil architekta.

Popieram:

- architektura fatalna,

- dach olbrzymi, jakby przygniatał budynek. Do tego drogi w wykonaniu.

- układ pomieszczeń jakby to rysował przedszkolak. Za duży stosunek powierzchni komunikacji do pozostałych pomieszczeń. Masz głównie korytarze i schody. Co to za dziwny pomysł, żeby jadalnię łączyć z holem?

Ogólnie troche blokuje mnie działka, 25m przy drodze ale w miejscu budynku który jest cofnięty 8m, jest juz tylko 24m szerokości.

Troche mało miejsca na wykusz. Pozatym wyszedły język nad wykuszem albo balkon, ale to bez sensu bo po co balkon w łazience.

Z tą jadalnią w sumie nie wiem :)

podobał nam sie w kaleteach2, w bergamotkach G2, w rumianku2 i jakoś tak wyszło ogólnie.

Z tym przytłaczającym dachem to chyba przez te okna, nie ma odstępu od końca dachu.

Wymazałem troche okna i lepiej to wygląda :)

Balkony są na półokrągło ale tego nie widac na elewacjach, powinny być zagęszczone barierki.

1.jpg

2.jpg

Edytowane przez julo23

to też nie jest mój styl ulubiony...

ale usiłując pomóc konstruktywnie: też mam 8 metrów, też mam skarpę - zadzwoniłam do odpowiedniego urzędnika w starostwie od wydawania pozwoleń na budowę na moją wieś i tam mi wyjaśniono, że to się liczy od głównego wejścia do domu (a nie do wejścia do piwnicy). i dostałam na takie coś pozwolenie. zadzwoń do starostwa i będziesz miał sprawę jasną.

powiedz też architektowi w jakiej kwocie chcesz się zmieścić w SSZ - sam też doczytaj ile co kosztuje - bo ten dach i piwnica ....- za 500 do wprowadzenia będzie trudno... (a jeszcze ogrodzenie, podjazd, przyłącza...)

Ten projekt to koszmar.

Poza dachem to nic nie widać.

W środku to jakby pod "tynkarza" projektowane, tzn aby tynkarz zarobił ścian, ścianek od pierona, układ taki ze sam sobie będziesz musiał schemat dojścia z sypialni do lodówki narysowąc bo zabłądzisz. Bez kompasu nie wychodź.

Dorysuj łuki jak planujesz i dwie kolumny od frontu bedziesz miał już wszystko co w domu może być. Bedzie takie poplątanie z pomieszaniem że sąsiad żaden Cie nie przebije. Kiedyś sąsiadowi na złość w tyn wstawiło sie lusterka - taniej było.

Dwa worki kasy szykuj takie po ładnych parę stów każdy o 450 to zapomnij.

Jedno jest pewne: za 450 tys. takiego domu, jak twoj projekt nie zbudujesz. A te, co pokazales jako przyklady to tez sa drogie w budowie szczegolnie ten pierwszy. Jak masz ograniczone srodki do finansowania domu, to najlepiej by bylo dom z dwuspadowym dachem bez wodotryskow.

Zdaje sobie sprawe, ze pewnie marzyliscie o domu z taka architektura, jak podane wyzej.. Ale przemyslscie to jeszcze. Takie domy sa drogie w budowie. Poddasze w domach wielospadowych sa bardzo niewygodne i nieekonomiczne w uzytkowaniu.

Przeanalizuj poddasze Domu w kalateach. Ile jest metrow po podlodze, a ile uzytkowej...., np pokoj nr 4 i 5 a bedziesz placil za powierzchnie calkowita a uzytkowal o wiele mniej.

252.jpg

Co do projektu ktory pokazujesz , dlaczego w domku masz prawie same ściany nośne ? Do tego sporo podciągów na parterze. Poproś architekta żeby zazanczyl ci słupki podpierające dach na poddaszu, przy tym dachu wydaje mi się ze mozesz liczyc na kilka na środku pomieszczeń. 3 balkony w domu w tym jeden potęznej długości to spory wydatek nie tylko na etapie budowy, ludzie starają sie unikać balkonów.

możesz wziąć gotowca (dostępne na wspomnianej stronie rzuty, itd.) do architekta i powiedzieć, że chcesz indywidualny na tej podstawie. Przy dużej ilości zmian w gotowym może wyjść nawet podobna cena. (jak architekt normalny... ja spotkałem się z cenami od 4k do 16k za ten sam projekt). owszem, za 16 były większe rysunki(ploter), wizualizacja 3d, ale realnie... nic wartego nawet połowy tej ceny. a projekt to był domek szeregowy, bryła prostokąt, dach 2spadowy, itd...żadnych wodotrysków.

jeżeli pokazałeś jakiś projekt na www swojemu architektowi jako wzór wyglądu zewnętrznego, a na tej podstawie on zrobił to co wklejasz na forum...bez urazy, ale zmień go. TO poligon testowy dla jego nad ambitnej ...weny twórczej(lub brak praktycznego myślenia/doświadczenia). W większości gotowców jest to lepiej pomyślane niż ww. projekcie. I nie złość się, jeżeli parę osób negatywnie oceni ten pomysł. Lepiej teraz to zmienić, niż wybudować i wdepnąć bo masz np. taki układ pomieszczeń...

dla mnie architekt to nie tylko gość od przygotowania "projektu" pod PnB, ale osoba potrafiąca praktycznie podejść do danej sytuacji, budynku, działki. Potrafiąca doradzić, że to się nie sprawdzi, to nie ma sensu, ale warto np.... blablabla... oraz potrafiąca uzasadnić swoje pomysły, a nie "bo ja tak buduje od 15 lat i jest dobrze, albo nikt się nie skarżył". :)

Nie obrażam sie. Nawet dziękuje bo zacząłem to jeszcze raz roztrząsać i może coś jeszcze zdąże zmienieć.

Co do architekta to on podchodzi własnie do tego troche w inny sposób niż ja, tzn. dla mnie wygląd jest mimo wszystko ważny, dom musi mi sie podobać wizualnie choć wiadomo musi tez spełniać swoją role. Z tego co z nim rozmawiałem to nie robił nigdy tak domu pod wygląd czy elewacje. Zdecydowałem sie na niego bo polecali mi go znajomi, 2 domy widziałem które wyszły spod jego ręki i mi sie podobały. Moge po pracy wrzucić jego zdjęcia i ocenicie sami. Wiem że on nie dysponuje jakimś programem graficznym żeby to ładnie przedstawić, tylko te rysunki są zrobione z tego co widziałem u niego takim typowo konstrukcyjnym. Być może tak to tragicznie wygląda. Przynajmniej sobie tak to tłumacze :)

Z tymi balkonami to rzeczywiście macie racje, ja juz je zmniejszyłem jak najbardziej oprócz tego salonowego. W sumie zastanawiam sie i nad nim, bo dosyć szpeci.

Być może dobrym pomysłem byłoby zrobić coś w stylu ambony :) takie tylko dla ozdoby. Mówie o balkonikach na poddaszu.

A odnośnie tych słupów na poddaszu to wszystkie mamy mieć w ścianach także nie będą ograniczać pomieszczeń.

Mając tak duży spadek niestety chyba każdy domek będzie nieco brzydszy, bo zawsze wyjdą z tyłu suteryny.

Może lepiej nie walczyć z tym spadkiem i zrobić krótszy dom na długość tak ok. 11-12metrów ? ALe czy to coś zmieni ?

coś w stylu http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-czarnuszce-2-g2/m4dd12604327a6,1080

Co do ceny za realizacje to zdaje sobie sprawe że 450tys to będzie mało, chciabym sie zmieścić w 500, ewentualnie 550.

EDIT:

Prosze mi doradzić czy jest sens walczyć z tym spadkiem. To mnie najbardziej nurtuje.

Czy poprostu zainwestować w domek krótszy, z tym że nie wiem czy to mnie coś ratuje

Znalazłem tu jeszcze fajny projekt:

z tym że tylko jeden garaż i brak pokoiku na dole dodatkowego. Garaż 2 stanowiskowy w tym projekcie to chyba nie problem ale już pokoik chyba tak, bo nie ma przejścia. W dodatku nie potrzebuje pomieszczenie gospod. skoro będe miał pownice.

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-wierzbowkach/m4dc249f8a4a41

Edytowane przez julo23