Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

tzn. dla mnie wygląd jest mimo wszystko ważny, dom musi mi sie podobać wizualnie choć wiadomo musi tez spełniać swoją role. Z tego co z nim rozmawiałem to nie robił nigdy tak domu pod wygląd czy elewacje.

Problemem tego projektu nie jest wygląd zewnętrzny bo ten jak piszesz ma sie Tobie podobac a nie nam. Wg mnie sporo większy problem stanowi bardzo chaotyczne wnętrze. Nie masz w tym ładu masz długię wąskie korytarze pomieszczenia przechodnia w tym salon. Dużo zakamarkow , pokoje na poodaszu nie sa prostokątne a takie fikuśne. Zastanów sie nad umeblowaniem takiego czegoś, wrysuj łozka stoly i inne elementy zoabcz czy to może być funkcjonalne. Wnętrze tego co pokazujesz wg mnie wygląda że najważniejszy w tym domu jest garaż. On ma priorytet w tym budynku. Ten balkon z salony podlużny.....zastanów sie jak na tym balkonie pić kawe w 4 czy 5 osób plecami do ściany bokiem do siebie :) Jak chcesz mieć mijsce gdzie mozesz uśiąść z rodzina znajomymi to powinien być kształt prostokąta a nie wydłużona kiszka. Ja bym zrezygnowął z balkonu na rzecz tarasu z zejściem do ogrodu na konstrukcji nie połaczonej z budynkiem- unikniesz trudnych do eliminacji mostków termicznych.

Nie patrz na dom tylko z perspektywy wyglądu ale na jego funkcjonalność chyba ważniejsza jest.

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dobrze piszą - wrysuj kanapy, stoły i krzesła - w rzeczywistych rozmiarach!! (oczywiście plus skala projektu). dołóż miejsca na przejścia, odsunięcia krzeseł. potem sobie wyobraż dzień Twoej rodziny w tym domu i ścieżki ruchu - jak się wszyscy pchają do łazienki, wracają po tornister, schodzą po kawę, wieczorem oglądają telwiwor a ktoś chce pracować w gabinecie, zaś w kuchni gwiżdze czajnik..... cały dzień - normalny, weekendowy i świąteczy (goście). gdzie będzie żelazko, deska, pies itp. czy chcesz z garażu wchodzić do salonu praktycznie.....

to jest złudzenie, że nie "zdążysz" - potem ludzie sprzedają i budują drugie domy.... to dopiero jest strata czasu

zmiejszenie balkonu nie eliminuje problemów z num związanych- to już zostaw jak chciałeś....

fakt, Tobie się ma podobać

Dzięki za szybkie odpowiedzi. Jestem teraz w pracy i cięzko mi sie do tego wszystkiego na szybko odnieść. Mimo to cały czas o tym myśle.

Dodam tylko, bo może ktoś sie sugerował zdjeciami w 1 poście, a ja załączyłym później poprawiony troche rzut parteru, z garażu jest przejście do wiatrołapu zrezygnowałem z tego wyjscia koło klatki schodowej bo rzeczywiście wychodziło sie praktycznie do salonu

Co do tego balkonu to też mnie wkurza że tak powiem. Nie mówie tu o tych balkonikach na poddaszu, tylko tylm balkonie niby tarasie, część coprawda jest zadaszona i szersza przy wyjściu z jadalni ale i tak jest beznadziejny, a wszystko przez ten spadek.

Może lepiej go zostawić tylko w tej części bocznej i pokombinować z jakimś zejściem. Ewentualnie tak jak mówisz o konstrukcji samonośnej.

Edytowane przez julo23

Dodam tylko, bo może ktoś sie sugerował zdjeciami w 1 poście, a ja załączyłym później poprawiony troche rzut parteru, z garażu jest przejście do wiatrołapu zrezygnowałem z tego wyjscia koło klatki schodowej bo rzeczywiście wychodziło sie praktycznie do salonu

Przemyśl jeszcze jedne drzwi bezpośredni na klatke do piwnicy, kupujesz np worek zeimniakow wjeżdzasz do garażu i drepczesz ztym workiem do piwnicy przez długie labirynty :-)

Postaram się wypunktować, bo jakoś tak dużo różnych wrażeń mam. :)

1. I projektant i Ty zbyt optymistycznie podchodzicie do kosztów budowy. Ile będzie m2 po podłogach? Wytrzeszczam oczy i wychodzi mi, że na samym parterze około 140, ale niektóre cyferki mało wyraźne. Masz 3 kondygnacje, w tym jedną w ziemi, drogi w wykonaniu dach o dużej powierzchni, rozbudowaną bryłę, dużo ścian, dużo fundamentów, balkony, a chcesz jeszcze dołożyć jakieś łuczki podporowe i stolarkę z łukami. Moim zdaniem trzeba albo przyhamować nieco z metrażem, albo uprościć całość z zachowaniem m2.

2. Wydawałoby się, że ten projekt nie powinien być specjalnym wyzwaniem. Działka nie jest jakoś wybitnie trudna, ma po prostu trochę spadu i szerokość taką sobie. Co do programu użytkowego, to Wasze oczekiwania nie są jakieś wydziwione - takie raczej standardowe dla domu tej wielkości. Pomimo tego, na razie architektowi nie udało się fajnie rozplanować wnętrza. W dużym, wielokondygnacyjnym domu powychodziły rozwiązania z domów małych i z parterówek - salon mocno obciążony funkcją komunikacyjną (przejście na poddasze, droga do piwnicy, przejście do małego pokoiku), brak jakiegokolwiek schowka czy spiżarni na parterze, ogólnie komunikacja parteru z jakimś takim lawirowaniem, wszędzie zakręty, droga od wejścia do salonu w kształcie S, z kuchni do salonu trzeba zakręcać pomiędzy ściankami, albo omijać stół w jadalni (bo chyba stanie mniej więcej po środku, a nie pod ścianą). Na poddaszu za to komunikacja ma zwrot o 180 stopni - jest po prostu podłużny korytarz i już.

3. Na poddaszu sypialnie i łazienka mają po podłogach bardzo dużo metrów, ale na razie nie widać linii, od którego miejsca jest wysokość 1,9m, albo gdzie kończy się skos i masz ostateczną wysokość pomieszczenia. Uwaga jajmara o słupach bardzo słuszna i cenna - gdzieś wyskoczą i warto wiedzieć, gdzie to dokładnie będzie. Nawet jeżeli niby ma to być w ścianach, to konkretnie gdzie. Ściany nie są symetrycznie i zawsze z liniami kalenic, więc jakoś trudno mi uwierzyć, że wszystko wypadło w ścianach. Tylko jeden pokój jest czworokątny bez załamań, ale ma komin na jednej ze ścian. Kominy ogólnie średnio szczęśliwie powypadały, no ale mogło być gorzej, przynajmniej przylegają do ścian. Pod skosami warto mieć od razu koncepcję zagospodarowania pomieszczeń, szczególnie łazienki, bo po zbudowaniu może się okazać, że coś co można było łatwo poprawić jest bardzo wkurzające. Przykład - sypialnia nad garażem. Ściana na której są drzwi tworzy po prawej wnękę - może fajnie byłoby tu dać łóżko, a może właściciel pokoju wolałby tu szafy, ale szaf się tu nie wstawi, bo jedno z okien połaciowych za blisko ściany. Tak, jak radzi MARCHEW - wrysować wszędzie meble i sprzęty kuchenne i łazienkowe, bo mogą powychodzić różne kwiatki.

4. Dom ma to do siebie, że stoi na działce. Komunikacja z ogrodem, podwórkiem, czy jak tam sobie kto nazwie to podstawa. Wyjście na swoje włości ma być jak najprostsze - bez okrążania domu, czy lawirowania przez piwnicę. Przecież za domem będzie spory kawał działki. Czy ma to być tylko ogród do podziwiania z wysokości balkono-tarasu?

5. Wychodzi na to, że stawiasz "walory" zewnętrzne domu nad funkcjonalność wnętrza. Jednak dom na co dzień jest do mieszkania - ma być wygodny i przyjazny dla użytkownika. Procentowo niewiele czasu spędzisz na podziwianiu swojego wymarzonego domu z zewnątrz. Ponieważ gusta są różne, nie ma co liczyć, że np. niewygodę korzystania z kuchni zrekompensują Ci komplementy sąsiadów, znajomych i nieznajomych, jaki to z zewnątrz piękny jest Twój dom.

6. Według mnie konieczna jest jakaś radykalna zmiana, żeby dom stał się wygodniejszy. Może zmiana położenia klatki schodowej, może "sprywatyzowanie" salonu, małego pokoju na parterze i klatki schodowej poprzez wydzielenie dodatkowego kawałka hallu i ściankę odgradzającą salon. Gabinecik proponuję trochę większy - 10-12m2. Będzie o wiele ustawniejszy i wygodniejszy jako pokój do pracy czy sypialnia dla gości.Na razie jest taka trochę klitka nie wiadomo do czego.

7. Chyba nadajecie na zupełnie innych falach z architektem. Czy zaproponował jakieś inne koncepcje projektu, czy od razu uzgodniliście taki mniej więcej rozkład wnętrza i kształt zewnętrza?

Edytowane przez bowess

Przemyśl jeszcze jedne drzwi bezpośredni na klatke do piwnicy, kupujesz np worek zeimniakow wjeżdzasz do garażu i drepczesz ztym workiem do piwnicy przez długie labirynty :-)

Masz rację, należy zrobić drzwi z garażu do klatki do piwnicy.

Co do projektu ktory pokazujesz , dlaczego w domku masz prawie same ściany nośne ? Do tego sporo podciągów na parterze. Poproś architekta żeby zazanczyl ci słupki podpierające dach na poddaszu, przy tym dachu wydaje mi się ze mozesz liczyc na kilka na środku pomieszczeń. 3 balkony w domu w tym jeden potęznej długości to spory wydatek nie tylko na etapie budowy, ludzie starają sie unikać balkonów.

Co do konstrukcji dachu to architekt zapewniał mnie że słupów nie będzie, bo wszystkie mają być w ścianach. Ale jeszcze go zapytam. Z tymi balkonami też masz rację, dlatego chyba zrobimy 2 "ambony" a nad tym trzecim, największym jeszcze sie musze zastanowić, być może całkiem z niego zrezygnuje. Tylko jeszcze nie wiem jak to rozwiązać - bo chcieliśmy mieć taras. Dobry pomysł podsunąłeś odnośnie wolnostojącego tarasu.

Postaram się wypunktować, bo jakoś tak dużo różnych wrażeń mam. :)

1. I projektant i Ty zbyt optymistycznie podchodzicie do kosztów budowy. Ile będzie m2 po podłogach? Wytrzeszczam oczy i wychodzi mi, że na samym parterze około 140, ale niektóre cyferki mało wyraźne. Masz 3 kondygnacje, w tym jedną w ziemi, drogi w wykonaniu dach o dużej powierzchni, rozbudowaną bryłę, dużo ścian, dużo fundamentów, balkony, a chcesz jeszcze dołożyć jakieś łuczki podporowe i stolarkę z łukami. Moim zdaniem trzeba albo przyhamować nieco z metrażem, albo uprościć całość z zachowaniem m2.

Też mnie to troche przeraża, piwnice 100m2, parter ok. 104m2 plus garaż 37m2 (chcemy duży garaż) a ten w Rumianku 2 to chyba są raczej miejsca parkingowe z brakiem możliwości otworzenie drzwi.

2. Wydawałoby się, że ten projekt nie powinien być specjalnym wyzwaniem. Działka nie jest jakoś wybitnie trudna, ma po prostu trochę spadu i szerokość taką sobie. Co do programu użytkowego, to Wasze oczekiwania nie są jakieś wydziwione - takie raczej standardowe dla domu tej wielkości. Pomimo tego, na razie architektowi nie udało się fajnie rozplanować wnętrza. W dużym, wielokondygnacyjnym domu powychodziły rozwiązania z domów małych i z parterówek - salon mocno obciążony funkcją komunikacyjną (przejście na poddasze, droga do piwnicy, przejście do małego pokoiku), brak jakiegokolwiek schowka czy spiżarni na parterze, ogólnie komunikacja parteru z jakimś takim lawirowaniem, wszędzie zakręty, droga od wejścia do salonu w kształcie S, z kuchni do salonu trzeba zakręcać pomiędzy ściankami, albo omijać stół w jadalni (bo chyba stanie mniej więcej po środku, a nie pod ścianą). Na poddaszu za to komunikacja ma zwrot o 180 stopni - jest po prostu podłużny korytarz i już.

Również tak uważam, myślałem że to nie są jakieś cuda, że łatwo sobie dostosujemy jakiś gotowy projekt.

Z poddaszem jest tak, że nic w nim nie zmienialiśmy, poprostu tak zaproponował architekt po tym jak uzgodniliśmy dół.

Z parterem, to wyszło tak, że sami chcieliśmy żeby tą ścianke przed salonem, żeby postawić jakiś mebel z talerzami itp.

Pozatym podobał nam sie parter z projektu RUMIANEK2 z horyzonu i dużo podpatrzyliśmy. W sumie, sami wymyśliliśmy te ścianki przed kuchnią i w holl'u. Architekt proponował tam tylko słupek.

Nie chcieliśmy Kuchni, jadalni i salonu w jednej linii, więc jest przesunięty salon. Wejście chcieliśmy nieco w podcieniu, ale musi sie to jakoś zgrywać z facjatką i musi być jakaś symetria więc wyszedł podłużny wiatrołap.

Z tego co rozmawiałem z architektem to ścianki działowe mogą być do woli zmienione, (za dużo ich nie ma )

Sami sobie tak wybraliśmy - być może niekorzystnie to wyszło...

3. Na poddaszu sypialnie i łazienka mają po podłogach bardzo dużo metrów, ale na razie nie widać linii, od którego miejsca jest wysokość 1,9m, albo gdzie kończy się skos i masz ostateczną wysokość pomieszczenia. Uwaga jajmara o słupach bardzo słuszna i cenna - gdzieś wyskoczą i warto wiedzieć, gdzie to dokładnie będzie. Nawet jeżeli niby ma to być w ścianach, to konkretnie gdzie. Ściany nie są symetrycznie i zawsze z liniami kalenic, więc jakoś trudno mi uwierzyć, że wszystko wypadło w ścianach. Tylko jeden pokój jest czworokątny bez załamań, ale ma komin na jednej ze ścian. Kominy ogólnie średnio szczęśliwie powypadały, no ale mogło być gorzej, przynajmniej przylegają do ścian. Pod skosami warto mieć od razu koncepcję zagospodarowania pomieszczeń, szczególnie łazienki, bo po zbudowaniu może się okazać, że coś co można było łatwo poprawić jest bardzo wkurzające. Przykład - sypialnia nad garażem. Ściana na której są drzwi tworzy po prawej wnękę - może fajnie byłoby tu dać łóżko, a może właściciel pokoju wolałby tu szafy, ale szaf się tu nie wstawi, bo jedno z okien połaciowych za blisko ściany. Tak, jak radzi MARCHEW - wrysować wszędzie meble i sprzęty kuchenne i łazienkowe, bo mogą powychodzić różne kwiatki.

Do tej pory nie skupialiśmy sie aż tak nad poddaszem, właściwie to samo wyszło, a właściwie zrobił je architekt z tym że nic nie zmienaliśmy go :) może i dobrze :)

Cały czas mieszamy z parterem. Bardzo dobry pomysł z wycięciem sobie w skali mebli. Musze to sprawdzić.

4. Dom ma to do siebie, że stoi na działce. Komunikacja z ogrodem, podwórkiem, czy jak tam sobie kto nazwie to podstawa. Wyjście na swoje włości ma być jak najprostsze - bez okrążania domu, czy lawirowania przez piwnicę. Przecież za domem będzie spory kawał działki. Czy ma to być tylko ogród do podziwiania z wysokości balkono-tarasu?

Dlatego to jest jeszcze do poprawienia, nie podoba mi sie ten olbrzymi balkon, mam nadzieję że jak nie architekt to chociaż Wy mi coś zaproponujecie. Bardzo sie cieszę że napisałem tego posta na forum bo juz duzo mi pomogliście.

5. Wychodzi na to, że stawiasz "walory" zewnętrzne domu nad funkcjonalność wnętrza. Jednak dom na co dzień jest do mieszkania - ma być wygodny i przyjazny dla użytkownika. Procentowo niewiele czasu spędzisz na podziwianiu swojego wymarzonego domu z zewnątrz. Ponieważ gusta są różne, nie ma co liczyć, że np. niewygodę korzystania z kuchni zrekompensują Ci komplementy sąsiadów, znajomych i nieznajomych, jaki to z zewnątrz piękny jest Twój dom.

Aż tak to nie, ale chciałbym żeby mi sie dom podobał. Niestety te rysunki nie do konca pomagają w wyobrażeniu go sobie w stanie rzeczywistym. Z drugiej strony, jezdziłem też troche po okolicy, byłem oglądać kilka projektów np. w Zefirantach i na papierze byłem w nim zakochany a w rzeczywistości nie spodobał mi sie aż tak, byc może przez podniesienie ściany kolankowej.

6. Według mnie konieczna jest jakaś radykalna zmiana, żeby dom stał się wygodniejszy. Może zmiana położenia klatki schodowej, może "sprywatyzowanie" salonu, małego pokoju na parterze i klatki schodowej poprzez wydzielenie dodatkowego kawałka hallu i ściankę odgradzającą salon. Gabinecik proponuję trochę większy - 10-12m2. Będzie o wiele ustawniejszy i wygodniejszy jako pokój do pracy czy sypialnia dla gości.Na razie jest taka trochę klitka nie wiadomo do czego.

Możemy go powiększyć, właściwie to miał być pokoik do grania na komputerze :) miał być z założenia malutki. taki pokój dla gracza :)

Można go powiększyć ale i tak ten dom wydaje mi sie za duży, właściwie chciałbym go zmniejszyć - chodzi o metraż całości.

7. Chyba nadajecie na zupełnie innych falach z architektem. Czy zaproponował jakieś inne koncepcje projektu, czy od razu uzgodniliście taki mniej więcej rozkład wnętrza i kształt zewnętrza?

Chcieliśmy przedewszystkim 2-stanowiskowy duzy garaż. Małą kuchnie i dodatkowy pokoik na dole. No i taras, ale różnica poziomu na to nie pozwala. Architekt zaproponował kuchnie razem z jadalnią, (poźniej ją przedzieliliśmy ścianką)

Tu są zdjęcia domku który rysował ten architekt, myśle że fajnie mu to wyszło.

http://images37.fotosik.pl/1028/dedddd5d736fcf72.jpg

http://images49.fotosik.pl/1040/674d63272e13870agen.jpg

http://images41.fotosik.pl/1033/e5d8d41926c753fcgen.jpg

też popieram pomysł rozrysowania układu pomieszczeń z meblami, albo jeszcze lepiej zrobić to w jakimś darmowym programie projektowym (google sketchup, sweethome3d, itd..). raz zrobiony projekt na podstawie rzutu, potem tylko wklejanie obiektów/mebli i można dowolnie przestawiać by zobaczyć wizualizacje. opanowanie takiego programu to z 1h, a jak miałeś styczność z czymś podobnym to w ogóle bezproblemowe.

Bardzo ładny, wygodny i funkcjonalny domek. Podoba mi się zadaszenie nad tarasem no i prawie cały parter. Super, że mieści się olbrzymi stół w nie tak znowu wielkim salonie, są pomieszczenia gospodarcze, wyjście na taras nie zakłóca komunikacji, jest dodatkowy pokój no i w ogóle dół jest fajny, ale.. To są drobiazgi, które akurat mnie by przeszkadzały- kominek i schody. Jak dla mnie kominek powinien być bliżej części wypoczynkowej a nie przy stole, no i nie przeżyłabym schodów w salonie. U Ciebie jeszcze nie są tak centralnie w salonie, ale jednak chcąc wejść na górę trzeba o salon zahaczyć.

Domek bardzo ekonomiczny- tylko 1 komin i żadnych okien dachowych. W związku z tym mam pytanie- jakie ogrzewanie? Tylko kominek? A jak gazowe, to gdzie piecyk? Na poddaszu w sypialni z garderobą może być ciemno. No ale to sypialnia, więc może światło za bardzo niepotrzebne:). Brak garderoby a w pokojach niewiele miejsca na szafy. Zauważ, że w pokojach drzwi są na skraju ściany i przez to te ściany są jakby wyłączone z użytku.

Sorki, garderoba jest, ale przy sypialni, więc chyba na wasze ciuchy. Chodziło mi o taką ogólnie dostępną garderobę na pościele, odzież "niesezonową" itp.

Edytowane przez piwona

Ja tym kominek zrobiła na osi drzwi wejściowych a nie tak w kącie. Panoramiczny, dwustronny będzie prawdziwą dekoracją domu.

Poza tym, obniżyłabym salon o trzy stopnie by był bliżej ogrodu.

Może zamiast od frontu, zrobić główne wejście na boku elewacji, by obniżyć parter?

Dzięki @Lesz za te nazwy programów, właśnie zaczynam cokolwiek z nimi działać. Może sie uda coś rozplanować.

@Greg28, właśnie sie zaczynam przyzwyczajać do tej kwoty 550 ehhh...

@Elfir, właśnie mysłałem z tym stopniem do salonu, ale 3 stopnie to dosyć sporo, w dodatku że to dziwnie wyjdzie to za bardzo mnie nie ratuje jak mam 1.5m.

Musze jeszcze porozmawiać z Architektem, czy nie dałoby sie od frontu dać tylko 2 stopnie a nie 3. Bo niepotrzebnie to jeszcze podnosi mi poziom i powiększa różnice poziomów z tyłu domu.

Póki co jestem skłonny całkowicie zrezygnować z dużego balkonu i zrobić coś w stylu ( w google - grafika- pod hasłem "wood deck: jest sporo fajnych rozwiązań)

Kompletnie nie mogę załapać o co Ci chodzi z tym kominkiem, w którym to miałby być miejscu ? Ani z tym wejściem z boku. Ale aż tak nie chce raczej robić zmian odnośnie frontu. No chyba że masz jakiś fajny pomysł.

kominek na wysokości słupa podtrzymującego strop na parterze, równolegle do osi drzwi. Tak, by stojąc w drzwiach od wiatrołapu nie zaglądać bezpośrednio do salonu, tylko patrzeć na bryłę kominka.

Albo tak:

http://img7.imageshack.us/img7/4035/fb5e07226919bbbe.jpg

Front domu odwrócony jak w lustrze. Schody zaczynają się tuż przy wiatrołapie, z wiatrołapu można przejść do garażu.

Niebieskie kropki to ewentualne miejsce na stopnie do salonu.

Jestem ci bardzo wdzięczny za uwagi. Kominek jest to wymóg żony i sądzę że będzie palony tylko okazjonalnie, dla mnie nie jest do niczego potrzebny, więc potraktowałem go trochę po macoszemu. Schody trochę wchodzą do salonu, ale jak sama napisałaś nie jest tak źle. Ogrzewanie będzie najprawdopodobniej elektryczne albo pompa ciepła, jeżeli finanse pozwolą, nie planuję żadnej kotłowni na paliwa stałe. Na górze w pokojach córek będą normalne szafy, mam nadzieją że wystarczą. Zastanawiam się czy nie powiększyć jeszcze pralni na górze kosztem łazienki, zabudować szafami i tam trzymać pościel i rzeczy np. zimowe. Poza tym na dole w pomieszczeniu przejściowym do garażu będzie sporo miejsca na tego typu rzeczy.

No ciekawie, tylko że trzeba pomyśleć jeszcze o zejściu do piwnicy. Bo te z racji spadku same wychodzą i muszą być.

Fajnie to rozwiązałeś bo nie tracimy tyle miejsca na komunikację. Nie do konca wiem jeszcze gdzie miały byc ten kominek. Czy na tej ściance co odgradza jadalnie czy gdzieś

pod schodami, zeby zasłaniać salon od wejścia. Jakbyś mi mógł to jeszcze narysować :) Szkoda tylko że salon oddal sie od kuchni i jadalni.

Ja też kombinuje :) i postanowiłem sie pozbyć ścianek odgradzających kuchnie i jadalnie.

Przesunąłem lekko okno w jadalni, poprawi to nieco elewację bo będzie bardziej symetrycznie. Tylko czy kuchnia będzie wystarczająco ustawna ? Hmm

W salonie chyba pozbyć sie jednego okna bo TV nie ma gdzie dać...

Kombinowałem też z kominkiem, raz w salonie, raz z tyłu tej ścianki co zastawia salon.

http://images40.fotosik.pl/1063/540dc105117f8a61.jpg

Ale jeszcze nie dokonca mi sie podoba. Tym razem przestrzeń między hollem a salonem. No i wielki wiatrołap.

http://images45.fotosik.pl/1073/f6a99212da39eb9d.jpg

http://images46.fotosik.pl/1029/f82865e1a562e5fb.jpg

super ten program

Edytowane przez julo23

W między czasie rozglądamy się spowrotem za prostą działką, ten spadek nas przeraża i jeszcze nie jesteśmy pewni czy chcemy sie tam budować.

Najgorsze jest to że praktycznie najładniejszy projekt, jaki by sobie nie wybrał, nie wygląda już tak atrakcyjnie jak stoi na takim spadku.

Chcieliśmy z żoną taras a wychodzą jakieś balkony niestety.

Może ma ktoś dom na spadku i jakoś to sobie fajnie rozwiązał ?

znam ze zdjęć wiele domów na spadku z bardzo oryginalnymi rozwiązaniami (salon na niskim poziomie "piwnicznym" a garaż na parterze), ale żaden a tradycyjnej architekturze. Wyłącznie nowoczesne, w których śmiałe pomysły nie rażą.

Tutaj qqlio budowal na trudnej dzialce. Moze cos ci pomoze. Nie ma dziennika

budowy, tylko galerię.

http://forum.muratordom.pl/album.php?albumid=1561

Tutaj dziennik adk. Dużo zdjęć. Dom bardzo nowoczesny:rolleyes:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?182179-Dom-na-zboczu-Bolesławów-DZIENNIK

oraz

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?156212-budowa-domu-na-pochy%C5%82ej-dzia%C5%82ce

http://www.centrumprojektow.eu/aktualnosci/129/dom,na,skarpie,projekt,domu,na,skarpie.xhtml

http://www.budujemydom.pl/images/stories/artykuly_bd/abc_z_piwnica_600.jpg

Klasyczny dom na skarpie od strony ogrodu. Z wejściem do piwnicy. Oczywiscie ja bym rozbudowala balkon, zrobila piękny taras i dobudowala schody do ogrodu.

Edytowane przez Aleksandryta