Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Coraz bardziej się przychylam do projektu

Dom w wierzbówkach

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-wierzbowkach/m4dc249f8a4a41

może by się go udanie dopasowało do mojego spadku na działce.

Jest krótszy (11.4m) i ma wyjście z salonu z boku, więc powinno być mniej schodków na ogród. Można też od drogi mniej sie odsunąć. Nie 8m tylko 7m. Myśle że dzięki temu można chyba zniwelować połowe różnicy terenu.

Rezygnuje co prawda z pokoiku na dole ale na górze mam 4 z czego jeden będzie większy niż na projekcie bo zrobiłoby sie 2 garaże.

Myśle zrezygnować z piwnic, a za garażem zrobić kotłownie i składzik, tam jest największy spadek, zrobić je niżej i ewe. schodki w garażu do tych pomieszczeń.

Wg projektu jest 158m2 + garaż.

Budynek zwiększam o 3m na szerokość to metraż sie troche powiększy ale myśle że jakoś się zmieszcze w ok. 500tys.

Tylko teraz pytanie, czy można zrezygnować z piwnic na takim spadku, na terenie z gliny ?

Dodam że ten projekt w Wierzbówkach teraz jest oszacowany kosztorys na 420tys.

A ja mam go wydrukowanego jakieś pół roku temu i tam było wcześniej 470tys.

Ciekawe czemu ? Czyżby niedokładnie zrobiony ? Bo raczej nie potaniało ?

Edytowane przez julo23

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Witam, po wielu zmaganiach z architektem mamy projekt indywidualny. Nie wszystko jest do końca przemyślane dlatego bardzo proszę o opinie na temat tego projektu. Jesteśmy 5-osobowa rodziną z dużymi dziećmi. Zakładamy, że jak dzieci się usamodzielnia to odcinamy górę a my urzędujemy na dole.

Na razie sam parter.

JEST TO PROJEKT NA DZIAŁKĘ Z WJAZDEM OD POŁUDNIA

Mamy dylemat w zakresie:

1.dobór okien w salonie, zostawić te trzy okna z których jedne będą drzwiami czy tez jedno duże? Na górze na tej ścianie gdzie są trzy duże okna ma być 2 drzwi z oknami z wyjściem na balkonik.

2.jak z oknami w sypialni , jedno czy dwa

3.gdzie w sypialni najlepiej będzie umiejscowić garderobę w sypialni a może lepiej same szafy komandora?wejście do sypialni ma być z drugiej strony, bliżej łazienki

4.czy zmieniać coś wewnątrz, czy potrzebna wnęka na kabinę

5. gdzie dać wejście do spiżarki

6..czy schody w tym miejscu czy coś zmienić? Schody są tak zrobione,że na nich budowana jest ściana.Wymyśliłam, że pod schodami dam szafy bo wiatrołap nie jest zbyt duży

Ewentualnie jeszcze inne uwagi.

http://bowess.republika.pl/bewa.jpg

Edytowane przez BEWA

Okna moim zdaniem można by nieco ujednolicić. Te wysokie i wąskie poniżej balkonu są nowocześniejsze, a frontowe i balkonowe powyżej "zwyczajne". Stąd wrażenie, że to jakby nie od kompletu. Może na froncie też okno do samej podłogi, albo bardziej rozciągnięte w poziomie? Parter chyba w wersji I bardziej mi się podoba - różnica w zasadzie niewielka.

Balkonu bym nie robiła wcale - zbędny wydatek.

A jakie były założenia projektowe? Na ile osób, jakie mają być pomieszczenia?

Bo na pietrze są dwa dziwne pokoje - jeden kiszka a drugi mikroskopijny.

Na dole też jakieś dwa pomieszczenia niewiadomego przeznaczenia.

Na co jest ten miniaturowy składzik przy garażu? Ma jakieś max 120 cm szerokości, więc szafa się nie zmieści a na ścianie tylko jakaś płytka półeczka 20 cm (jak na ksiązki) wejdzie.

Przy wejściu jest spiżarka, a gdzie będziesz trzymac buty i kurtki?

Zlikwiduj okno w kuchni na bocznej ścianie - będzie można sensowniej zaplanować kuchnię - teraz wszystkie sprzęty nasz ściśnięte a na dodatek architekt wrysował płytę grzejną w oknie (sic!)

W garażu nie wyjdziesz swobodnie z samochodu, jak będą dwa zaparkowane.

Jakie jest usytuowanie tego domu względem stron świata?

Tak na pierwszy rzut oka, dla rodziny 2+2, to zmarnowane 200 m2

Witam

W założeniu dom ma być dla 2+1. Parter to kuchnia z schowkiem, salon, K - pokoik biurowo-komputerowy i I - pokoik na teraz dla dziadka-dziadków (jak będzie potrzeba) - na przyszłość sypialnia dla nas -> jak na starość nie będzie chciało nam się chodzić po schodach.

Buty i kurtki - na bieżąco używane w wiatrołapie (tj .jakiś podręczny wieszak). Większa szafa w przestrzeni pod schodami.

Globalnie na zamieszczonym rys. nie ma wymiarów, a podane wymiary przez Elfir są zaniżone. Składzik przy garażu, ma 145x155 - nie jest to jakieś duże, ale też nie ąz tak małe -> chce tam wepchnąć kosiarkę, i jakieś półki. W sumie nie jest to duże, ale tutaj wielkość jest kompromisem.

Co do kuchni to w 100% zgadzam się - w sumie to na pewno okno będzie jedno - na tym podkładzie nie zostało to zmienione.

Ustawienia budynku - to rysunki są tak ustawione, że południe jest na dole - czyli salon ma okna na południe i balkon wyjście na zachód.

Od strony północnej idzie mała droga dojazdowa do sąsiadów - stąd małe okna i w pomieszczeniu I prawdopodobnie zlikwidujemy okno północne.

Co do garażu -> to szerokość garażu ma 430,a długość 650 - wydaje się OK.

Piętro: T - pokój syna, L - sypialnia, R - gościnny, P - fitness :-) - albo coś koło tego, N - w części wąskiej graciarnia (moja rodzina tak ma :-), N w części szerokiej warsztacik, O - dalsza część graciarni.

Tak naprawdę problem mam z kominami - za dużo i za duże - i nikt nie ma na nie pomysłu - to zresztą wynika z układu pomieszczeń.

Największym problemem jest komin od kotłowni, chcę go obrócić o 90st. - i to jest do przemyślenia.

Nie widzę oczami wyobraźni elewacji od strony wejścia, w założeniu między oknami są elementy z drewna.

430 cm na dwa samochody to wg mnie mało, jeśli macie małe samochody (typu Daewoo Tico, to 2 wejdą, z większymi będzie problem)

Nie jestem zwolenniczką wieszaków i wystawki butów w wiatrołapie, sugerowałabym zrobienie choćby 40 cm głębokiej szafy)

Dziwne usytuowanie okna w kuchni na frontowej elewacji, na wprost wysoka zabudowa, jeśli zrezygnujesz z okna na bocznej elewacji (jestem za) to w ten sposób usytuowane okno nie doświetli kuchni.

Mam wrażenie, że te rzuty są nieproporcjonalne, bo skoro garaż ma 430 + 25 cm ściana działowa, a pom. gosp. 145 cm, ściana działowa 12, łazienka ma chyba +/- 180 cm, to powinno zostać 118 cm, a po otwarciu drzwi od łazienki na korytarz na rzucie no oko zostaje ok. 100 cm

Może wstaw rzuty z podstawowymi wymiarami, będzie łatwiej się odnieść

Szerokość garażu 430 i ma być ok? Na dwa samochody czy melexy? Jeśli to pierwsze, to nie wejdą. A jak już wejdą, to drzwi nie otworzysz.

Ja na rysunkach nie widzę oznaczeń literowych.

Czy zaznaczona przerywana linia na piętrze to wysokość 190cm? Mam nadzieję, że to coś innego.

Sypialnia z oknem od zachodu? Na co na górze osobne wc z umywalką chyba 10x10cm.

Rzuty wyglądają mało logicznie, elewacje jak w latach 80-tych. Warto płacić za taki projekt indywidualny?

Bo nie wygląda to na pracę architekta.

Edytowane przez robert skitek

według mnie projekt jest niedopracowany, okna na elewacji rozrzucone chaotycznie. Te wstawki drewniane, czy jakies w kształcie litery T- porażka. Jedno okno ścięte totalny bałagan. Gdyby dzięki temu wnętrza były super funkcjonalne to moze jeszcze można by takie cos odpuścić, ale tak?...Na górze są 4 sypialnie + mikroskopijna klita. Dla rodziny 2+1 to zdecydowanie za dużo. Przy takim metrażu mozna mieć przy sypialni garderobę i własną łazienkę. Dwie większe sypialnie vis a vis małżenskiej mają drzwi przy samej ścianie - raczej unika się takiego rozwiązania, bo ściana na którą otwierają się drzwi jest wtedy mało użytkowa i spora część przestrzeni się marnuje.

Na dole - salon jest mało ustawny. wszędzie są otwory, a kominek upchnięty w kąt. kanapy obok kominka to pomyłka, przeciez nie będzie z nich widać ognia. stół dopchnięty do okna jak w bloku i mnostwo pustej przestrzeni na srodku. Pytanie czy da się przy tych gabarytach inaczej ustawić sprzety?

pod podestem schodów można by zrobić szafki dostępne z małego pokoju.

wyjscie z garażu zrobiłabym chyba w holu nie w wiatrołapie. Skoro jak piszesz główna szafa bedzie pod schodami po co przechodzic do niej z garażu przez wiatrołap? zyskałbyś jedną ścianę w wiatrołpie,w ięc moze stałby się bardziej ergonomiczny.

poza tym masz 15 sztuk drzwi, to ogromny koszt.

podsumowując - po indywidualnym projekcie spodziewałabym się czegoś więcj. W tj przestrzeni nie widzę nic ciekawego. Praktyczny tez jakoś powalająco nie jest.

Na szybko podałam z rysunku nie ten wymiar - szerokość garażu ma 545cm i długość 650.

Co do podkładów z wymiarami to przygotuję - bo to co jest zamieszczone na forum to faktycznie jest mało czytelne.

Co do szafy - wieszaka w wiatrołapie - jakoś szczególnie nie wnikaliśmy, bo i szafa o gł.40cm też się zmieści.

Wieszak, czy szafa kwestia gustu.

545 na 2 samochody to i tak troszkę mało

A gdzie umieścisz tą ewentualną szafę? Skoro na każdej ścianie są drzwi?

Dziwne że nie "wnikaliście" skoro projekt był robiony dla was ;)

Ja też mam robiony projekt indywidualny i na etapie rysowania omawiałam każde pomieszczenie z architektką

I nie wiem jaki architekt zaprojektował taki układ kuchni?

Przy takich założeniach projektowych kupcie sobie jednak gotowca. To co przygotował architekt to jakaś porażka, temu człowiekowi powinni odebrać uprawienia.

Jeśli planujecie dziadków na dole, to dolna łazienka MUSI spełniać warunki dla osób zniedołężniałych i niepełnosprawnych. Pokój nie powinien być przy kotłowni, bo kotłownia mimo wszystko hałasuje.

W tak dużym domu nie przewidzieć garderoby na parterze i przy sypialniach? Pralni, suszarni? I po co tyle sypialni na piętrze, skoro potrzebujecie tylko dwie? Macie zapasowa na dodatek na dole.

Na starość chcecie mieszkać sami w 200m domu? I kompletnie nie używać piętra? Nie łatwiej będzie sprzedać duży dom i kupić mniejszy, parterowy?

Jak się już uparliście na ten dom to IMHO piętro lepiej przerobić:

http://img59.imageshack.us/img59/8237/40070244.jpg

Okna moim zdaniem można by nieco ujednolicić. Te wysokie i wąskie poniżej balkonu są nowocześniejsze, a frontowe i balkonowe powyżej "zwyczajne". Stąd wrażenie, że to jakby nie od kompletu. Może na froncie też okno do samej podłogi, albo bardziej rozciągnięte w poziomie?

k.

BOWESS bardzo dziękuję. Czy masz jakiś inny pomysł na okna? Musimy podjąć decyzję jak najszybciej, ponieważ lada moment ruszą ściany. Mnie nie podobają się te trzy okna. Jak dla mnie za mało wolnych ścian , brak miejsca na komodę a niby taki duży salon. Zastanawiałam się nad jednym potrójnym do ziemi pod balonem ale wtedy co dać z przodu? A może masz inny pomysł?

Przepraszam, że nie odpowiadam na bieżąco, ale jestem już na etapie wielkiej kuli, którą wszystko męczy - leżenie, stanie, siedzenie. :) Termin na 30.09. :)

Co do stropu, to nie mam rozeznania w różnicy kosztów. U nas jest lany i cena nam odpowiadała, ale gdyby nie wiedza mojego taty, to nie wiem, czy w ogóle byłby taki strop, bo lokalnie nie ma ekipy murarskiej ze zbrojarzami, którzy by wykonali taką usługę - robią tylko stropy systemowe. Tata w młodości trochę pracował na budowach i dlatego mogliśmy zrobić tak jak w projekcie.

Co do okien - chyba najprostszą zmianą byłoby, tak jak piszesz, zrobienie jednego, kilkuskrzydłowego okna, a właściwie drzwi tarasowych pod balkonem. Ile skrzydeł, to już do dopasowania, żeby na elewacji też dobrze wyglądało. Na froncie chyba bym nie zmieniała okna, bo to kąt "kanapowy" i okna do podłogi pewnie i tak byłyby częściowo zastawione meblami. W takim układzie wszystkie okna byłyby klasyczne i całość bardziej spójna, a i powstałby większy kąt w salonie do umeblowania wedle potrzeb.