Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Bardzo proszę fachowców forum o opinie na temat projektu indywidualnego mojego domu .

Założenie

Dom dla rodziny 2+2 nie większy niż 180 m2 po podłodze (liczone bez garażu). Dom z poddaszem użytkowym i garażem na dwa samochody. Podobają nam się proste kształty, chcielibyśmy aby dom miał nowoczesny wygląd i charakter, a zarazem był domem funkcjonalnym i typowo rodzinnym.

Działka.

Niezbyt duża 11,5 ara z wjazdem od strony zachodniej i niestety ze spadkiem ok. 2m na długości działki. Długość działki to 46m natomiast szerokość 25m, kształt działki przypomina romb. Działka jest usytuowana na terenie parku krajobrazowego i co za tym idzie miejscowy plan zagospodarowania nakłada pewne wymogi.

Poniżej zamieszczam najważniejsze z nich:

1. Wysokość budynków– maksymalnie 9 m;

2. Dachy – ustala się formę dachu na czterospadowy, lub dwuspadowy, symetryczny, o nachyleniu połaci głównych 37º - 45 º z dopuszczalnymi przyczółkami i naczółkami, z kalenicą równoległą do dłuższego boku budynku. Długość kalenicy w przypadku dachów wielospadowych nie powinna być mniejsza niż 1/3 długości całego. Wyraźnie akcentowana linia okapu na maksymalnej wysokości 4,5 m nad poziomem terenu. Minimalny wysięg okapu oraz wiatrownic poza ścianę szczytową 0,6 m. Dopuszcza się stosowanie dachów płaskich (o nachyleniu do 10 stopni) lub tarasów nad budynkami, lub fragmentami budynków o ile ich wysokość nie przekroczy 4,5m nad poziomem projektowanego terenu.

3. Niwelacja terenu działki – maksymalne nasypy do 1,0 m, maksymalne wykopy do 1,0 m

4. Kształt bryły – preferowany horyzontalny, szerokość traktu określającego maksymalną, dopuszczalną szerokość dachu nie może przekraczać 9,5 m (mierzona po zewnętrznych powierzchniach ścian);

5. Rzut poziomy – preferowany prostokątny, wydłużony, zawierający się, w przedziale stosunku boku krótszego do dłuższego, 1:1,5 – 1:3 z możliwością zastosowania ganków i podcieni i innych elementów wykraczających poza zasadnicza bryłę budynku;

6. Otwory okienne – prostokątne o pionowej artykulacji i symetrycznych podziałach stolarki, w kompozycji ściany szczytowej nawiązać do wyznaczonej osi symetrii ściany i otwory rozmieszczać symetrycznie względem tej osi;

Po kilku rozmowach z architektem otrzymałem pierwsze rzuty parteru i poddasza. Całość ma mieć charakter „nowoczesnej stodoły” z dwoma tarasami z których jeden jest wcięty w bryłę domu, a drugi nad garażem.

Architekt sugeruje ustawienie domu jak najbliżej granicy działki od strony północnej (4m), prostokątną bryłę domu z garażem na dwa auta (tutaj dodam że sąsiad „z lewej” dom o podobnej prostokątnej bryle ma dokładnie tak samo usytuowany na działce). Taras nad garażem aby nieco zniwelować wizualny efekt „hangaru”. Do tego wkopać sam garaż ok. 1m w ziemię aby podjazd pod garaż był z poziomu drogi wjazdowej (stąd schody w garażu do poziomu strefy mieszkalnej).

Co myślicie o takim rozmieszczeniu pomieszczeń. Będę wdzięczny za porady, krytykę oraz propozycje zmian. Jak pisałem wyżej to pierwsza propozycja architekta więc można zmieniać do woli. Zdaję sobie sprawę z tego że przy naszym planie zagospodarowania nie jestem w stanie uzyskać super nowoczesnej stodoły (bez okapów itd.) ale muszę znaleźć wyjście z tej sytuacji. Proszę się nie sugerować jak na razie rozmiarami oraz rozmieszczeniem okien(na poddaszu ich brak jak na razie), ale propozycje ich umieszczenia mile widziane.

Poniżej szacunkowy metraż

Pow. parteru - 84,5 m2 (pow. liczona po podłodze, bez uwzględnienia klatki schodowej (rzutu schodów))+ 9,0 m2 taras + 43,6 m2 garaż

pow. poddasza - 81,1 m2 (pow. liczona j/w)+ 9,0 m2 taras + 55,0 m2 tars nad garażem

Sumując - pow. użytkowa domu 165,6 m2 + taras 9,0 m2 (x 2)+ garaż 43,6 m2

Dom w rzucie ma kształt prostokąta o wymiarach 9,0 x13,0m+ garaż 7,4 x7,4 m

Niżej zamieszczam rzuty parteru, poddasza oraz mapkę sytuacyjno-wysokościową działki (moja działka ma nr 7/11)

Pozdrawiam

rzut poddasze (2011 10 EKK).jpgrzut parteru (2011 10 EKK).jpg

mapka1.jpg

Edytowane przez voyta

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy napewno chcesz na zewnątrz mieć schodki do odsniezania?

Gdzie jest wyjscie na taras nad garażem?

Przydałby się rzut elewacji czy cos takiego.

Ciężko sie czyta ten rysunek.

Wolałbym ich uniknąć powiem szczerze, ale niestety na całej długości domu już jest 1,2 m spadku, więc jakoś trzeba do tego domu wejść.

Jakieś propozycje...wejście pod górkę?

Jeżeli jest jakieś inne rozwiązanie to proszę o podpowiedź.

Wejście na taras jest zaprojektowane tylko poprzez sypialnie.

Powiem szczerze zaczynam się zastanawiać czy ten taras to dobre rozwiązanie..... raczej nie będzie używany do smażenia się na słońcu ma tylko nieco optycznie skracać całą bryłę. Może garaż oddzielnie ...tylko gdzie? Działka jest jaka jest....

Zastanawiałem się również czy go nie zadaszyć ale wtedy metraż przeze mnie założony nie zostanie utrzymany.

Teoretycznie jest możliwość podpiwniczenia np. połowy domu i umieszczenie tam garażu i np. kotłowni lecz to oczywiście zwiększa koszty budowy. Co po tym myślisz?

Jak napisałem wcześniej to sam początek projektowania i niestety nie dysponuje jeszcze żadna wizualizacją ....

A tak przy okazji oresund miło mi bardzo za pierwszego posta w tym temacie bo już powątpiewałem czy to ktoś czyta.

Przemyśle każdą sugestię.

pozdrawiam

Edytowane przez voyta

Witam

Mam działkę w mieście, na osiedlu które miało burzliwą historię. Miały być szeregówki i bliźniaki, zbudowano kilka domów, potem budowę porzucono na 10 lat, teraz przeszkody prawne znikneły ale są nowi właściciele każdy buduje jak chce. Działka jest mała, miała na niej powstać połowa bliźniaka ale sąsiedzi połączyli działki i powstały spore, bogate rezydencje. Mnie na bogaty duży dom nie stać ale coś chcę wybudować. Największym ograniczeniem jest szerokosć działki - 18m mogę się zbiżyć nieco do granicy ścianą bez okien i tak chcę zrobić.\

Przyjąłem wstępnie pewne założenia:

- powierzchnia całkowita 160-170m2 (wyszło trochę więcej)

- kuchnia oddzielona od salonu co najmniej 10m

- przynajmniej jedna sypialnia dostępna z poziomu salonu albo przynajmniej przez schodowłaz i mogąca pełnić funkcję prawie samodzilnego mieszkania dla osoby starszej nie mniejsza niż 15m2, oddzielona od salonu czy kuchni

- ma zostać co najmniej 10m na głębokośc ogrodu czyli budynek nie szerszy niż 13m w osi prostopadłej do drogi, czym więcej tym lepiej

- forma przynajmniej od drogi dość nowoczesna dopasowana do otoczenia

- prosty dach

- wiatrołap i przejście do garażu (garaż to wymóg MPZP)

- salon ok 30m2 powinno się w nim znaleźć miejsce na akwarium telewizor i kominek i widok na ogród

- na górze 2 sypialnie dla dzieci co najmniej 10m2

- z powodu małej ilości miejsca na dole co się da z infrastruktury wyrzucić na poddasze

- nie chcę schodów w salonie, wejścia do wc w salonie

- rekuperator, choć może nie od razu, zależy jak będzie z kasą na finiszu. Kanały wenntylacyjne stalowe kotwione do ścian.

Zrezygnowałem:

- ze spiżarni (nie ma miejsca do najbliższej żabki mam 200m, w promieniu 1 km jest co najmniej 4 sklepy spożywcze a ok 2km dwa duże markety

- pralni (z cieżkim sercem ale wolę garderobę/warsztacik niż coś co dziś świetnie mieszczę w lazience, za to w lazience będzie brudownik dostępny z korytarza)

- osobnej kotłowni (ogrzewanie na gaz ziemny, kocioł wiszący z zamkniętą komora spalania lub kondensat, zbiornik na CWU w garderobie i tam część inastalacji, kocioł pożeniony z WC)

Parter wymyśliłem taki:

http://img46.imageshack.us/img46/228/cparter.gif

Kuchnia od strony drogi z większym oknem w kierunku pó łnocno wschodnim i mniejszym południowo-wschodnim żeby było ładne światło do śniadania. Wścianie między salonem a kuchnią akwarium zabudowane. W kuchni ekstra miejsce na mały stolik dla 4 osób do szybkiego śniadania albo wieczornego posiedzenia przy akwarium

Salon okno od podłogi do +240cm ze strony południowo wschodniej i dzwi przesuwne tarasowe od strony południowo-zachodniej

Kominek z DGP. Z boku wnęka na drewno. Gdy się będzie paliło w kominku drewno się dosuszy.

Za dzrzwiami przesuwnymi mały pokoik który może stanowić część salonu albo po zamknięciu drzwi przesuwnych stanowi odrębny gabinet z oknem na południowy zachód. Założenia jednak nie nadaje się on na mieszkanie dla osoby starszej bo nie zapewnia odseparwania od najgłośniejszej części domu. Gdyby nam sie odwidziło do gabinetu przez garaż pociągnięta jest kanalizacja i woda więc w razie czego adaptacja gabinetu na kuchnię to głównie zmiana mebli i mało kucia. Tyle że tam jest okno na południowy zachów więc raczej będzie ciepło.

Salon oddzielony od korytarza drzwiami przesuwnymi szklanymi w kasecie lub przesuwnymi nasciennymi też szklanymi, demontowalnymi gdyby trzeba było zainstalować schodowłaz

Pod schodami schowek. Przy kominie zamykana wnęka - schowek

Poddasze:

http://img59.imageshack.us/img59/3426/cpoddasze.gif

Na spoczniku schodów miejsce na szafę( od strony muru zewnętrznego)

Ze spocznika wejscie do pokoju nad garażem. W zasadzie to sypialnia małżeńska dodatkowo doświetlona świetlikiem rurowym[17] ale może być przerobiona na pokój dla osoby starszej, a nawet ponieważ ma doprowadzoną kanalizację można w nim wydzielić specjalną łazienkę

W WC wejście na dach przez okno wyłazowe i kocioł CO

W łazience wydzielony brudownik z wrzutem z korytarza

Obszar garderoba i sypialnia 208 może zostać przerobionana jedno pomieszczenie albo zamieniona na 2 sypialnie po ok 10m2

W garderobie miejsce na pionowy zbiornic cwu położony na wieńcu ściany nośnej

Wysokie ściany kolankowe, ryzalit przykryty osobną połacią

Otoczenie

Po drugiej stronie drogi znajduje się a właściwie buduje taki dom:

http://photos01.otodom.pl/photos/mini_big/818/28/8182856_2.jpg

http://photos04.otodom.pl/photos/mini_big/795/56/7955691_2.jpg

i chciałbym się do niego dostosować, moze nie do końca kolorami ale stylem. Na pewno ciemnia, może płaska dachówka, prosta forma, przeszklenia bez podziałów, małe okapy

mam też w pobliżu takie domy:

http://photos02.otodom.pl/photos/mini_big/693/04/6930473_1.jpg

Widzę, że dom masz przemyślany już w najmniejszych szczegółach. Ja jednak zastanawiam sie czy on jest rzeczywiście przemyślany w sensie projektowym. Pokaż zagospodarowanie, bo wydaje mi się, że projekt nie bardzo bierze pod uwagę sytuację i otoczenie. Na wąskiej działce nie trzeba budować na rzucie kwadratu - Ty planujesz dom o szerokości 11,5m. Jeśli nie będziesz mógł się zbliżyć na 1,5m lub dostawić budynek do samej granicy działki (co wynika z WZ lub MPZP), to taki dom Ci się nie zmieści. Jeśli zbliżysz się na 1,5m, zostaje 5m do granicy z widokiem z kuchni i salonu, a na tej ścianie robisz wielkie okno z salonu i łazienki na górze. W odległości 9m od nich sąsiad może mieć swoje okna naprzeciwko - to jednak dość blisko.

Przejdźmy jednak do samego projektu.

O braku miejsca na szafę Elfir już pisała. Pewnie planujesz ją zrobić w schowku pod schodami albo na ścianie komina (choć wtedy będzie ciasno).

W wielu miejscach powtarzasz o ewentualnym wykorzystaniu pomieszczeń przez starszą osobę. Szczerze powiem, że rzadko się zdarza tak nieprzemyślany pod tym względem projekt. Zmiany poziomów czy schody zabiegowe to dla takich osób robienie na złość...

Usytuowanie pomieszczeń na parterze mało ergonomiczne. Już sobie wyobrażam to bieganie z obiadem do stołu na drugim końcu domu przez wąską strefę wejściową i obok schodów... Po drodze otwierając jeszcze dwoje drzwi.

Robisz akwarium z widokiem na kuchnię, bo relaksujesz się siedząc tam wieczorem oglądając rybki??? No cóż...

W każdym razie takie ustawienie akwarium za wypoczynkiem będzie mało komfortowe.

Z uroku patrzenia na kominek wyłączasz siedzących we wnęce. Jeśli miejsce przed kominkiem pozostaje puste, to szkoda tej przestrzeni. Jeśli coś postawisz, utrudnisz sobie przejście do części wypoczynkowej. Na ewentualnym wciągnięciu pomieszczenia gabinetu w przestrzeń salonu, nie bardzo zyskasz ze względu na takie a nie inne ustawienie całej tej przestrzeni dziennej.

Przejdźmy na piętro. Sypialnia nad garażem? hmm... Dla starszej osoby? żeby skorzystać z kuchni będzie schodziła po schodach zabiegowych; żeby skorzystać z łazienki znów schody na górę... współczuję. Jesli sypialnia gdzie indziej, to gdzie? tylko z południowo-zachodnim doświetleniem?

Korytarze, zakamarki, labirynty... Dziwny jest ten podział na wc z kotłem i łazienkę z brudownikiem i pralką (bo ona chyba nie w dolnym wc?). Zastanawia mnie ten wrzut z korytarza. Aż tak to on nie usprawni... Ale może się już czepiam...

Garderoba mało ustawna, a umieszczenie tam zbiornika co najmniej kontrowersyjne... ta czerwona linia to jaka wysokość?

Do tego wszystkiego dochodzą tak podstawowe błędy jak np kierunki otwierania drzwi.

Jak widzisz trochę tych uwag się nazbierało... Mam nadzieję, że nie stałem się wrogiem publicznym nr 1.

Podsumowując - za bardzo myślisz już o szczegółach, a za mało o wygodzie i ergonomii i usytuowaniu domu na działce. Generalnie projekt bardziej inżyniera - amatora niż architekta.

pozdrawiam i powodzenia

Przód - widok od strony drogi:

http://img715.imageshack.us/img715/5182/przod.gif

prawie w granicy działki rośnie duża grusza którą przytnę ale zachowam. Patrząc na wprost grusza jest w lini lewej podpórki daszku. Po lewej stronie gruszy będzie furtka po prawej brama wjazdowa

tył - prawej murowany taras pomiędzy murkami ławki drewniane

http://img39.imageshack.us/img39/1216/tyljz.gif

Ja bym nie robiła okien na bocznych ścianach, tylko w takich wykuszach (tylko szerszych):

http://bi.gazeta.pl/im/1/9440/z9440551X,Wykusz-z-podluznym-przeszkleniem-w-bocznej-scianie.jpg

Przy dobrze przemyślanym rozwiązaniu można byłoby nawet wygospodarować zaciszny tarasik przy kuchni na śniadania.

Dziękuję wszystkim.

Dziękuję Elfir za pomysł ale uwazam że nie jest on najszczęsliwszy gdzyż takie wysunięcie daje mało powierzchni a dużo ścian. do tego okno kuchenne z południowego-wschodu zrobiło by się południowo zachodnie i północno wschodnie. Jak dla mnie kiepski pomysł.

Dziękuję Robercie za uwagi. Bardzo je sobie cenię, choć mam wrażenie że nie do końca zrozumiałeś co napisałem. Duzo tych uwag i pozwól że sie do nich w kolejnych postach odniosę, jeżeli masz czas to chętnie przedysktuję to co zauważyłeś. Mam tylko prośbę - które drzwi otwierają się w złą stronę - proszę wymień je - mam nadzieję że rysunki są czytelne po kliknięciu na nich i komendzie pokaż rysunek numery pomieszczeń są widoczne. Wiadomo że kierunek otwierania drzwi w łazienkach do pozwolenia musi być jaki musi a w rzeczywistości każdy robi jak uważa

Czerwony kolor lini na rysunkach to poziom 250cm. w pomieszczeniach gdzie podłoga jest na +306cm poziom 190cm znajduje się 38cm od ściany kolankowej.

Dom mieści się na działce - jak zrobię rysunek to zamieszczę. Ścianą bez okien możemy się zbiżyć na 1.5m do granicy działki. Chcemy sie zbiżyć na 2.5m ( w projekcie będzie trochę cieńsze ocieplenie) w stronę prawą, po lewej będzie 4m.

Może na dziś a jest już późna pora pokażę jak rozwiązuję akwarium w ścianie. Akwarium jest widoczne z jednej i drugiej strony tj z salonu i kuchni. Żyję z dużym akwarium w mieszkaniu już 15lat z tego kilak akwarium było zabudowane i ogólnie mam takie doświadczenie że najlepiej sprawdza się akwarium typu holenderskiego robiące za stałe wieczorne oświetlenie które gaśnie jak ostania osoba idzie spać albo automatycznie później o stałej porze. Bardzo przyjemnie jest siedzieć sobie na kanapie i móc czytać książkę mając za plecami jako oświetlenie akwarium. Nikt nie siedzi i się nie relaksuje oglądając godzinami. Jak che sobie pooglądać to podchodzi na chwilkę

http://img339.imageshack.us/img339/914/kuchnia1.th.gifhttp://img703.imageshack.us/img703/6333/akwarzut1.th.gif

Akwarium ma standardowe 40cm szerokosci i 50 cm wysokosci. Wnęka w ścianie musi być wyższa gdyż akwarium wymaga dostępu do góry najlepiej na cąłej powierzchni. od strony salonu na scianie jest dodatkowy stelaż z przykręconymi płytami g-k zakrywającymi otwór i wykończonymi ramką z drewna.

Od strony kuchni obudowa z litego drewna. Akwarium przykryte szybami. Akwarium powinno być w takim miejscu żeby nei padąło na nie bezpoesnie światło słońca, ogólnie lubi dość ciemne miejsca.

Przy okazji pełny pomysł na kuchnię. Nie chcemy kuchni połączonej z salonem w salonie

http://img163.imageshack.us/img163/4849/akwa3.th.gifhttp://img805.imageshack.us/img805/8480/akwa2.th.gif

Nie będę czekał aż odpowiesz na wszystkie uwagi.

1. 4m to jeszcze mniej niż 5m, więc moja uwaga wciąż zasadna - ale oczywiście jak i wszystkie możesz zbić np hasłem "zasadzę tuje". Po co zostawiać z boku 2,5m? Sam sobie odpowiem: pewnie jakiś dojazd na tył działki.

2. kierunki otwierania drzwi - oczywiście już wcześniej poradziłem sobie z otwarciem rzutów w pełnych rozmiarach - inaczej nie policzyłbym szerokości budynku. Pozwól, że nie bedę wymieniał każdego pomieszczenia - chodzi też o prawe/lewe a nie tylko na zewnątrz/do środka (do sypialni i garderoby powinny być do wewnątrz). Nie tylko widoki są ważne ale również ergonomia, a więc wygoda.

3. z wysokości na piętrze wynika, że zmieści się jeszcze bardzo duży strych albo bardzo dużo niewykorzystanej kubatury.

4. akwarium - ok. masz - używasz, wiesz czego chcesz. Nie wpadłem na to, żeby akwarium używać jako lampki. O relaksowaniu się w kuchni pisałem z przymrużeniem oka nawiązując do tego co napisałeś:

W kuchni ekstra miejsce na mały stolik dla 4 osób do szybkiego śniadania albo wieczornego posiedzenia przy akwarium

I uwaga ogólna - niestety widać po Twoim projekcie (po rozkładzie pomieszczeń i kombinowaniu, żeby uniknąć pomieszczeń, których nie ma w mieszkaniu ale są nieodzowne w domu), że mieszkasz w mieszkaniu, a jedyne domy jakie widziałeś na żywo to projekty raczej z lat 80-tych. Prędzej czy później trafisz do projektanta - dlaczego już nie teraz?

u mnie akwarium będzie doświetleniem korytarza :)

Raczej chodziło mi o to, że akwarium będzie wystawać ze ściany albo od strony pokoju, albo kuchni. Nie będzie z nią zlicowane.

Jak będzie wystawać od strony kuchni, pomyślałem jak rozwiążesz problem umeblowania kuchni? Bo niespecjalnie masz miejsce na wysoką zabudowę (jeśli chcesz mieć sprzęty w słupku).

Dzięki za linki oresund, przejrzałem nowoczesne stodoły już kilkakrotnie muszę przyznać.

Powiedz mi na twoje oko oresund jak taka stodoła może wyglądać z okapami określonymi w moim MPZ.

Zawsze marzył mi się nowoczesny charakter bryły, a te okapy spędzają mi sen z powiek powiem szczerze.

Co myślisz o zadaszeniu tarasu? (jednocześnie pomniejszając nieco parter...) Jak pisałem wcześniej nie chcę więcej niż 180 m2 plus garaż.

Znajdzie się jeszcze ktoś kto skomentuje powyższe posty.

Propozycje jakieś?

Pozdrawiam