Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Niestety nie ma zbyt wielu chętnych na komentowanie wątku, ale pozwolę sobie umieścić zmodyfikowaną koncepcję architekta. Zmiana to poszerzenie domu o 0,5 m, a co za tym idzie niewielkie zmiany na parterze, rozmieszczenie okien, usytuowanie kominka itd. Mam mnóstwo pytań ale to w trakcie rozwijania się tego wątku. Czy TV w miejscu zaproponowanym przez architekta jest optymalne? Gdzie spiżarnia?

Mam nowe, dwie wersje poddasza. Zmiana miała polegać na przeniesieniu jednego pokoju dziecięcego ze strony północno-wschodniej (z końca domu) na bardziej nasłonecznioną stronę południową, a w jego miejsce umieszczenie pokoju dla gości. Zaproponowane warianty do mnie nie przemawiają (drugi pokój dziecka jest zdecydowanie za wąski, łazienka też mi nie pasuje, korytarz tym bardziej). Co o tym myślicie? W jaki sposób widzicie rozwiązanie klatki schodowej, aby na poddaszu uzyskać szerszy pokój dziecka kosztem „komunikacji”. Może widzicie inne rozwiązanie.

Zamieszczam też wstępną wizualizacje bryły z terenem. Jest to poglądowy szkic, ale na jego podstawie można wyrobić sobie zdanie. Proszę zwrócić uwagę na konfigurację działki (jest to rzeczywiste nachylenie terenu). Mam wrażenie, że cała bryła jest za wysoka w stosunku do długości domu. Trochę przytłacza mnie taras nad garażem, co o nim myślicie? Jak go optycznie zmniejszyć?

Ciekawy jestem Waszych komentarzy, porad, krytyki. Biorę wszystko na klatę :). Mam nadzieję, że ten wątek trochę ruszy do przodu.

https://picasaweb.google.com/112009314672698448741/KoncepcjaDom?authkey=Gv1sRgCMbT_5Wwt72_Kw

Pozdrawiam

Edytowane przez voyta

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bardzo duża klatka schodowa w stosunku do powierzchni pozostałych pomieszczeń - szkoda powierzchni. Nie da się jej wykorzystać? Na przykład kotłownia lub łazienka pod schodami?

Wejście do ubikacji widoczne z salonu - odwróć kotłownię z łazienką - rzadziej podczas przyjęcia w salonie będziesz wchodził do kotłowni.

mała kuchnia - nie zmieści się sprzęt do zabudowy, prócz lodówki (np. piekarnik, kawiarka, mikrofala)

Kameralny tarasik bardziej przydałby się przy kuchni (śniadanko w szlafroku latem) niż przy salonie.

• 1 month później...

Witam - projektant przedstawil nam wstępny projekt. Na razie sam parter ( dojedzie jeszcze poddasze użytkowe).

Na początek chce zmienić schowek przy kuchni i drzwi umieścić na ścianie " do kuchni" i sciane wyprostować.

Następna zmiana likwidacja 1 okan w salonie ( to obok wykuszu) i zmian schodów tzn likwidacja ściany i zrobienie schodów "otwartych " na salon - tylko nie wiem czy nie będzie problemu ze stropem ( czy są takie długie belki i napewno jakiś słup będzie trzeba dać bo na czymś strop musi się opierać)

Macie jakieś sugestie pomysły co zmienić itd?? Wszelkie uwagi mile widziane!

http://imageshack.us/photo/my-images/14/parters.png/

http://img14.imageshack.us/img14/4026/parters.png

widzę/nie widzę:

- szafy ubraniowej przy wejsciu - czy to ta na środku domu?

- bedą kominy?

- kominka nie chcecie?

- troche dziwne wyjscia tarasowe otwierane na zewnatrz..

-w garazu za duzo drzwi za mało ustawny na opony/rowery/kosiarkę - wszystkiego nie powiesisz - te auta wrysowane to chyba 3.5m mają... przeciętny kombi to na styk..

przejscia z drzwi do drzwi nie bedzie

- jaki cel ma przedsionek do gabinetu? troche duzo okien w gabinecie

Edytowane przez oresund

-Mała szafa na wejsciu po prawej stronie

-Kominy chyba 2 bo piec + kominek ( ta "dodatkowa ściana miedzy kuchnia a salonem) widzę:

- stolarka do przeróbki jeszcze będzie

- garaz ma być poszerzony jeszcze trochę ale nad dl tez pomyslimy.

- ten "korytarz" przy gabinecie do wywalenia no i schody otware chcemy

Proszę o porady, uwagi, wskazówki pomysły każdego forumowicza. Dopiero zaczynam swoją karierę na forum i mam nadzieję, że w przyszłości się odwdzięczę. Będę zobowiązana za każdy komentarz. No to czekam:)

Projekt MKR-Model.jpg

Projekt MKR-podaszel.jpg

Dodam jeszcze, że wjazd jest od południa, stąd salon od frontu.

Edytowane przez mery_r

chciałam, żeby stół stał przy oknie, ale też mnie to ustawienie zastanawia.

Moimi założeniami którymi się kierowałam przy projekcie było:

*garaż dwustanowiskowy

*kotłownia za garażem

* lokalizuję łazienkę i kuchnie w okolicach kotłowni to ułatwia umieszczenie kominów i jeden pion kanalizacji sanitarnej oraz doprowadzenie wody

*dodatkowy pokój na parterze

*spiżarnia

*pralnia

*wejście do garażu przez wiatrołap ewentualnie pralnia

*szafa (garderoba) w wiatrołapie

*salon od wjazdu (bo tam jest południe)

*kominek i miejsce na TV

* na poddaszu pokój lukarną i wyjściem na balkon nad drzwiami wyjściowymi

* łazienka na poddaszu

*symetria budynku

*minimalne wymiary

*dach dwuspadowy

*prosta bryła

Edytowane przez mery_r

Masz jakieś ograniczenia powierzchni?

Bo garaż z kotłownią to prawie taka sama powierzchnia jak parter.

Jaka szerokość ma garaż? Czy nie będzie tam trudno otworzyć drzwi, jak będą dwa samochody?

Magazyn opału - nie lepiej zrobić osobne wejście, a nie przez garaż? Będziesz się z workiem przeciskać między samochodami?

Pralka na parterze - będziesz znosic rzeczy do prania na dół a potem je wnosić na górę?

Mały pokój na parterze czemu konkretnie ma służyć? Bo jeśli niepełnosprawnej osobie (w przyszłości), to jest za mały, nie wjedziesz wózkiem. Poza tym, osoba w nim zamknięta nabawi się klaustrofobii.

W drugiej wersji wejście do kuchni przez salon z zakupami czy przejście ze śmieciami - mało atrakcyjne.

Jak otworzysz drzwi do wiatrołapu to jesteś w stanie do niego wejść? Bo min zdaniem nie. Trzeba będzie jednocześnie otworzyć drzwi do salonu, by się zmieścić, a to już zaprzecza idei wiatrołapu, jako buforu.

Na siłę wciskasz spiżarkę i stół do małej kuchni - nie będzie wygodnie, tylko ciasno.

Na piętrze masz 4 pokoje i tylko jedną łazienkę. Ogromniasta sypialnia małżeńska w porównaniu do reszty pomieszczeń. Ile tam osób ma mieszkać?

Dzięki za cenne uwagi:)

Masz jakieś ograniczenia powierzchni?

No staram się nie przesadzać :) Jakie byłyby optymalne wymiary dla domu z garażem ja zrobiłam 14x8,5m (ze ścianami)

Bo garaż z kotłownią to prawie taka sama powierzchnia jak parter.

Jaka szerokość ma garaż? Czy nie będzie tam trudno otworzyć drzwi, jak będą dwa samochody?

Garaż ma 6m szerokości ze ścianą czyli 5,5m (czy to nie jest tak w miarę standardowo?)

Magazyn opału - nie lepiej zrobić osobne wejście, a nie przez garaż? Będziesz się z workiem przeciskać między samochodami? Mąż chce zrobić tam z tyłu jakiś wsyp tego opału

Pralka na parterze - będziesz znosic rzeczy do prania na dół a potem je wnosić na górę?

Tak wolę pralkę na parterze bo mam zamiar suszyć pranie w letnie dni na dworze i to raczej jest latanie, ale jeszcze przemyślę.

Mały pokój na parterze czemu konkretnie ma służyć? Bo jeśli niepełnosprawnej osobie (w przyszłości), to jest za mały, nie wjedziesz wózkiem. Poza tym, osoba w nim zamknięta nabawi się klaustrofobii.

To pokój na kompa, ewentualnie żeby kogoś przenocować wiem że trochę mały.

W drugiej wersji wejście do kuchni przez salon z zakupami czy przejście ze śmieciami - mało atrakcyjne.

Jak otworzysz drzwi do wiatrołapu to jesteś w stanie do niego wejść? Bo min zdaniem nie. Trzeba będzie jednocześnie otworzyć drzwi do salonu, by się zmieścić, a to już zaprzecza idei wiatrołapu, jako buforu.

Na siłę wciskasz spiżarkę i stół do małej kuchni - nie będzie wygodnie, tylko ciasno.

Na piętrze masz 4 pokoje i tylko jedną łazienkę. Ogromniasta sypialnia małżeńska w porównaniu do reszty pomieszczeń. Ile tam osób ma mieszkać? 4 osoby ale często odwiedzane przez rodzinę, a to co mam zrobić z powierzchnią którą mam, jeden pokój może być na rozrywkę.

Planuję płytę indukcyjną.

Edytowane przez mery_r

Moim zdaniem drugi układ lepszy, bo kuchnia obok salonu. Co do wymiarów to zgadzam się, że niektóre są za małe.

na piętrze korytarz - strasznie długa wąska kicha - będzie źle wyglądał.

Schody zawijane - mało wygodne, klatkę można zawsze nieco wypuścić z bryły domu, wtedy mieszczą się schody z podestem.

Wygodny garaż dwustanowiskowy, to taki, który ma 6m pomiedzy ścianami. W projektach gotowych są 5,5m, bo zawsze jak ludzie szukają, to starają się minimalizować wymiary (sam tak robiłem:-) ), a dopiero na koniec dodają to tu metr, to tam metr, żeby było wygodnie.

A mnie zawsze w takich przypadkach zastanawia: za co będziesz płacić architektowi? Sensowne ułożenie pomieszczeń wg Waszego programu, dopasowanie ich do działki i stron świata to najważniejsza część jego pracy! Zresztą robi to najczęsciej wspólnie z Wami.

Czy do lekarza idziesz z postawioną przez siebie diagnozą, wypisaną receptą tylko po pieczątkę (dla refundacji :) ) i żeby sprawdził i ewentualnie zmienił dawkę???

Robisz wiele podstawowych błędów. Kto zaczyna od wielkości obrysu nie mając specjalnych ograniczeń? Najbardziej rozbawiło mnie jednak tłumaczenie po co tak duża powierzchnia na górze:

a to co mam zrobić z powierzchnią którą mam

Znaczy że co? Nie ważne są dla Ciebie powierzchnia i koszty budowy? Jak już sensownie zwiększysz powierzchnię parteru, to na górze będziesz miała jeszcze większą sypialnię?

Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać...