Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czesc Wszystkim,

Bawiac sie programem Sketchup zrobilem projekt domu 'moich marzen'.

Mam prosbe do Was o ewentualne uwagi dotyczace rozwiazania tego projektu.

Domek parterowy o lacznej powierzchni z garazem i ewentualnym barkiem na poddaszu to okolo (o zgrozo) 440m2.

Wiadomo to narazie fantazja, ale uwagi mile widziane.

salon2.jpg

salon.jpg

dom4.jpg

dom2.jpg

rzut.jpg

Edytowane przez phoenix*

Czy ktoś udzieliłby mi kilku dobrych porad:

a) jak wybrać architekta domu jednorodzonnego 200-300 m2?

b) jakie są ceny projektów? Jak się je wycenia?

c) na co uważać przy zlecaniu projektowania?

Dziękuję i pozdrawiam

Ad. a) skontaktuj się z dobrym biurem projektowym takim jak mojedomki.pl na pewno polecą dobrego architekta

Ad. b) ceny na prawdę są przeróżne, generalnie patrz na materiały użyte do budowy domu, w jakiej technologi będzie budowany i ile będzie miał metrów kwadratowych i czy jest możliwość decydowania o rozmieszczeniu pomieszczeń, takie projekty domów na pewno będą kosztować dużo.

Ad. c) na pewno kosztorys budowy domu będzie istotny i związane z nim nabycie materiałów, wynajęcie pracowników, podwykonawców, wykonawców, firm i wszystkiego co tylko będzie Ci potrzebne.

Sketchup jest fajnym programem, ale on sam nie projektuje. Jakie chcesz uwagi skoro nie podajesz żadnych danych wyjściowych ani swoich wymagań? Jeśli to dom marzeń to po prostu buduj.

A jeśli nie chcesz się chwalić a czekasz na konstruktywną krytykę i porady to podaj swoje wymagania, pokaż czytelny rzut, lokalizację względem stron świata i istniejących elementów. Wtedy może ktoś coś Ci odpisze.

pozdrawiam

• 4 weeks później...
Trochę mało przemyślane są te rzuty, widać ewidentny problem z rozrostem części komunikacyjnej na parterze i na poddaszu, Montero ma racje, zmień architekta albo niech zrobi nowe plany bo z tego konceptu nie wyjdzie już nic ciekawego co najwyżej przeciętny domek. My też jesteśmy na etapie koncepcji domku , powinna uwzględniać wszelkie moje zachcianki moje i żonki ;-) , na szczęście wszelkie zmiany w rysunkach uzgadniam przez internet ze swoją pracownią . Niewiem czy mojedomki.pl to dobre biuro ale my swój projekt robimy w pracowni Archdesign mają siedzibę w Warszawie i wszystko dosłownie uzgadniamy mailowo i telefonicznie . Narazie jesteśmy zadowoleni z postępu :p

To jest projekt indywidualny? Mam wrażeniem, że bryła przypomina mi gotowce

Cóż, albo twój architekt twórczy nie jest, albo ty masz takie konserwatywne upodobania.

Znajdz dwie różnice:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=162421&d=1358545604

a:

http://nokautimg2.pl/p-56-76-56760acde146e36003b85f7ca5f721f0500x500/projekt-domu-aplauz.jpg

http://img.projektoskop.pl/z500/4325_6ff217da_main.jpg

http://img.projektoskop.pl/MGPROJEKT/2260_10180331_main.jpg

:)

Mam nadzieję, że przynajmniej wnętrze jest inne niż w tych gotowcach, bo inaczej okaże się ze zapłaciłeś za plagiat.

Nie podoba mi się miejsce na usytuowanie kanapy - jest wciśnięta w kat. W sumie wielki salon a nieustawny wyszedł. Ogrodu z kanapy podziwiać nie mozna.

Niech architekt sprawdzi, czy kubatura pomieszczenia na kotłownię spełnia wymagania dla kotła gazowego (min 8 m3).

Dla mnie osobiście niewygodne jest przejście między garażem a szafą, gdzie się trzyma buty i kurtki (czyli wiatrołapem).

Wyobraź sobie taką pogodę jak dziś - będziesz w garażu zdejmować buty czy w chlapiących błotem szedł przez korytarz do wiatrołapu, by je odstawić?

• 2 weeks później...

Witajcie, mam prośbę jak większość w tym wątku. Dostałam projekt od architekta.

Jest to dom mieszkalno-usługowy. Budynek ma byc z pełnym pietrem.

Szerokośc budynku raczej nie moze juz ulec zmianie bo i tak jest dość duża i działka nam już nie bardzo pozwala na poszerzenie.

Zerknijcie okiem, co jest do zmiany, czy ogolnie ok? Wejście jest od strony północnej.

Mi najbardziej przeszkadza jadalnia(stół) na prost wejscia i na środku w sumie. Nie bardzo wiem jak zmienic układ kuchnia-spiżarnia zeby ta jadalnia wyszła gdzie indziej.

Aha, dodoam jeszcze ze nasza rodzina liczy aktualnie 4 osoby, w lipcu będzie nas 5 :) Takze ilosc pokoi jest dokładnie taka jaka ma być ;)

czy ktos pomogł by mi wstawić plik z pdf ?wiem jak wstawic ale jest za duży :/

Edytowane przez Paola201

otwórz na kompie pdf i zrób zrzut ekranu przyciskiem prt scr. Otwórz painta, wklej zrzut ekranu i wytnij tylko rzut domu. Kliknij otwórz nowy i tam wklej to, co wyciełaś. Zapisz obrazek z rozszerzeniem jpg i wklej go tutaj wg. tego przepisu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?197051-Jak-umie%C5%9Bci%C4%87-zdj%C4%99cie-na-forum

Swjoją drogą, dlaczego twój projektant się nie męczy sam ze zmianą miejsca jadalni?

masz bardzo duzy hol i stosunkowo wąską garderobę.

Co to jest to wielkie za stołem? kominek? Gdzie jest komin?

Tam są jakieś okna planowane?

Brakuje mi też na rysunku narysowanej izolacji ściany między częscią warsztatową a domową. garaż będzie bardzo wychładzał ściany i moim zdaniem ściana domu od strony garażu powinna być ocieplona.

Myslałaś o tym, by zrobić wejście w innym miejscu?

Edytowane przez Elfir