Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Biura typu JEMS czy APAKA to wysokie koszty. 5% wartości inwestycji to minimum za projekt przygotowany do pozwolenia na budowę. Żeby było śmieszniej wartość inwestycji do wyceny honorarium architekta może sie różnić od realnej wartości inwestycji o 50-100%. Są na to jakieś cudaczne przeliczniki i tabelki. Ja aż przysiadłem z wrażenia po otrzymaniu wyceny. :jawdrop: Architektura wnętrz to osobny temat i osobna kasa. Rozwiązanie kompleksowe jest oczywiście najbardziej komfortowe z punktu widzenia inwestora.... zamożnego inwestora :) Tym mniej zamożnym polecam projekt w pracowniach typu http://olczak.info/ceny/ , archdesign.pl czy http://architekci-kasprowicz-zaremba.pl/ a następnie zrobienie projektu wnętrz .

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oczywiście, że to wysokie koszty.

Osoba, która chcę pokazać architektowi działkę a potem tylko się wprowadzić na gotowe, to raczej nie z takich oszczędnisiów, co zastanawiają się czy dom można zbudować za 200-300 tyś rękoma swoimi, szwagra i teścia.

Autor wątku chciał kompleksowej usługi a nie wynajmowania poszczególnych wykonawców do poszczególnych prac.

Nasz forumowy architekt Robert Skitek może podjąłby się zaprojektowania wnętrza (?) w projekcie domu jego autorstwa, jakby ktoś mu dał wolną rękę.

Oczywiście, że to wysokie koszty.

Osoba, która chcę pokazać architektowi działkę a potem tylko się wprowadzić na gotowe, to raczej nie z takich oszczędnisiów, co zastanawiają się czy dom można zbudować za 200-300 tyś rękoma swoimi, szwagra i teścia.

Autor wątku chciał kompleksowej usługi a nie wynajmowania poszczególnych wykonawców do poszczególnych prac.

Nasz forumowy architekt Robert Skitek może podjąłby się zaprojektowania wnętrza (?) w projekcie domu jego autorstwa, jakby ktoś mu dał wolną rękę.

Nie wiem czy zostałem dobrze zrozumiany - pisałem o kompleksowym projekcie domu. Dokładnie to chodziło mi o taką sytuację, gdzie jednostka projektowa doradza i projektuje po konsultacjach i rozmowach dom, który jest dość szczegółowo przemyślany - oprócz rozkładu pomieszczeń zawarte jest ich również umeblowanie (w szczególności kuchnia, pokój dzienny i łazienka), funkcje poszczególnych mebli, rozmieszczenie gniazdek elektrycznych i punktów oświetlenia.

Raczej nie myślę o rozwiązaniu kompleksowym od A do Z - pokazanie działki i przeprowadzka, bo to w naszym wypadku nie możliwe. Mamy zbyt dużo pomysłów na dom, potrzebujemy tylko osoby, która to poukłada w logiczną całość i znajdzie miejsce i formę dla poszczególnych funkcji domu :rolleyes:

Sama realizacja projektu przebiegać będzie metodami tradycyjnymi :)

jednostka projektowa doradza i projektuje po konsultacjach i rozmowach dom, który jest dość szczegółowo przemyślany - oprócz rozkładu pomieszczeń zawarte jest ich również umeblowanie (w szczególności kuchnia, pokój dzienny i łazienka), funkcje poszczególnych mebli, rozmieszczenie gniazdek elektrycznych i punktów oświetlenia.

To w standardzie jest w projekcie indywidualnym. Przy projekcie elektryki jest rozpiska gdzie jest włącznik, gdzie lampa itp.

W czasie ustalania koncepcji architekt ustala gdzie ma być kanapa w salonie, gdzie kominek itp. Podobnie z kuchnią bo wiadomym jest że standardy projektowania przewidują najpierw lodówkę następnie zlew , poźniej miejsce na gotowanie .

Co do detali to już sparawa architekta wnętrz.

misq,

z takim kompleksowym projektem większość architektów sobie poradzi. Nawet w firmach jednoosobowych - branże, tzn konstrukcja, instalacje są zwykle zlecane współpracującym projektantom. Tylko nieliczne firmy mają na etacie branżystów - nie te czasy. Nawet KWK Promes Roberta Koniecznego pracuje w ten sposób. Architekci po politechnikach często zajmują sie również wnętrzami - czy budynków przez nich projektowanych, czy innych. Czy każdy to robi dobrze? Z pewnością nie, niektórzy i budynki źle zaprojektują - jak w każdym zawodzie: są lepsi i gorsi.

Z tego co piszesz, potrzebujesz projektu budowlanego i wnętrz. Pytanie: czy także instalacji wewnętrznych. Jeśli tak, to w jakim zakresie?

Z mojego doświadczenia w przypadku projektu domu wygląda to tak:

PROJEKT BUDOWLANY (wymagany do pozwolenia na budowę):

projekt architektoniczno budowlany wraz z projektem zagospodarowania działki:

- zagospodarowanie działki na mapie do celów projektowych (+opis)

- rzuty, przekroje, elewacje budynku

- projekt konstrukcyjny (najczęściej opis i obliczenia statyczne)

- schematy lub pełne projekty instalacji (w zależności od wymagań starostwa)

- opis techniczny

- informacja BIOZ

- charakterystyka energetyczna budynku

Architekt przystępując do projektu spotyka się z inwestorem, który przedstawia mu swoje potrzeby i wymagania. A także marzenia i zachcianki :)

Powstaje koncepcja (lub kilka), z rzutami i bryłą domu. Zwykle na rzutach jest też wstępna aranżacja (meble, urządzenia). Teraz jest miejsce na konsultacje i wprowadzanie zmian. Po ostatecznej akceptacji koncepcji, architekt robi projekt techniczny i zleca prace branżystom.

W przypadku projektów instalacji, na tym etapie są zwykle schematem bardziej niż dokładnym rozrysowaniem.

Na tym etapie architekt może także robić projekt wnętrz, ale to zwykle znacznie wydłuża czas na przygotowanie dokumentacji, a inwestor PB chce zwykle jak najszybciej. Tak więc najczęściej projekt wnętrz jest wykonywany już po zrobieniu PB.

Podobnie wygląda sprawa z PROJEKTAMI WYKONAWCZYMI, jeśli w ogóle są zlecane. W czasie gdy inwestor czeka na pozwolenie na budowę, pracownia przygotowuje projekty wnętrz, ew. projekty wykonawcze czy projekt ogrodu (który także jest najczęściej zlecany na zewnątrz).

Oczywiście możesz zlecać poszczególne etapy innym projektantom sam - najczęściej tak właśnie są robione projekty wnętrz i ogrodów.

W przypadku wnętrz masz cały wachlarz projektantów:

- architekci

- architekci wnętrz

- dekoratorzy

Każdy z nich pracuje w nieco inny sposób i do innych rzeczy przywiązuje większą uwagę.

Czy warto zlecić wszystko jednej firmie? Nie ma na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi. Na pewno daje to pewność ciągłości i konsekwencji w projekcie, ale daleki jestem od stwierdzenia, że daje to na pewno najlepsze efekty :)

A wybór na rynku ogromny. Przy wyborze pracowni warto kierować się już zrealizowanymi obiektami, chociaż niestety wykluczamy wtedy młodych gniewnych. Nie ma złotej reguły...

Edytowane przez robert skitek

Witam wszystkich.

Tak się składa, że mając działkę, wraz z żoną podjęliśmy decyzję o wybudowaniu się. Chciałbym skorzystać z Waszych rad co do samego projektu

Chcemy mieć dom o prostej bryle, bez balkonów, lukarn i innych udziwnień wraz z garażem a nad garażem taras. Załączam rzuty.

Narysowaliśmy sobie domek, który następnie trafi do architekta w celu dokonania niezbędnych przeliczeń itd.

Rzut parteru

dom1.jpg

Rzut pierwszego piętra

dom2.jpg

Fundament - ławy i bloczki lub wylewane w całości

Ściany z gazobetonu 24 lub ytong 36,5 + styropian odpowiednio 20 cm lub 15cm.

Strop między piętrami teriva lub płytow wynalazek typu Smart, kanałowy ale nie wiem co lepsze.

Dach kopertowy z dachówką.

Mniej więcej taki wygląd http://www.e-domy.pl/o,55,E_126_Dom_pietrowy_z_tarasem_nad_garazem.html

Ogrzewanie gazowe. Stolarka standardowe wymiary.

To tak pokrótce. Zależy mi na prostej bryle, żeby budowa nie była zbyt droga.

Czy coś możecie doradzić na co zwrócić uwagę, co zmienić, co jest źle Waszym zdaniem zaprojektowane (choć słowo "zaprojektowane" jest byt mocne) ?

wc- wykorzystajcie miejsce pod schodami (odwracając bieg) na wstawienie umywalki :)

wc osobno, kotłownia - osobno, kuchnia osobno - czyli trzy piony wentylacyjne i wod-kan. Lepiej takie pomieszczenia blokować razem i postawić jeden wspólny komin/szacht.

Pokój nr 11 - przejście do garderoby ma chyba 50 cm lub mniej :D

Jak dach będzie skośny to sprawdzcie planowane ustawienie szaf, by nie wypadły pod skosem, w najniższym miejscu dachu :D

Edytowane przez Elfir

gdzie masz zamiar mieć wyjście na taras? Jeśli ze spocznika na półpiętrze to IMHO nie da rady mieć takich schodów jak teraz bo nie wyrobisz sie z wysokością garażu. Pierwszy bieg do spocznika musi być dłuższy i pewnie i tak z jeden schodek zabiegowy wyjdzie . Tu masz jak wygląda to u mnie. a to jeszcze nie jest ostateczna wersja z racji progu między spocznikiem a tarasem który chcę zmniejszyćprzekrój.jpg

btw

Wzorowałeś sie na projekci z e-domy.pl Ja też :) wiec przy okazji pozdrawiam Pana Mariusza z tej pracowni który niestety z braku czasu nie podjął się wykonania projektu indywidualnego.

Witam. Nie myśleliśmy o spoczniku jako wyjście na taras, raczej wyjście z jednej sypialni oraz z pralni. Nie wziąłem pod uwagę że posadzka domu a posadzka garażu będą na innym poziomie i albo wykorzystamy spocznik albo podniesiemy ściany garażu. Dzięki za uwagi, jeszcze to przemyślimy.

Wzorowaliśmy się na różnych projektach, różnych pracowni a to że wkleiłem jako przykład taki a nie inny domek to zupełny przypadek.

Chętnie posłucham innych uwag.

• 2 weeks później...

Chętnie posłucham innych uwag.

Funkcjonalność każdego metra ponad wszystko. ;)

Na pietrze masz klaustrofobiczny niedoświetlony korytarzyk. Wstaw koniecznie okno na klatce schodowej. W ogóle masz małe okna na piętrze np.11. Zamień drzwi w 11 i 12 na Prawe - to kosmetyka. Przemyśl teraz czy na pewno nie chcesz kominka, a raczej gdzie postawisz komin, żeby podłączyć kominek. Przesuwne drzwi do wiatrołapu nie zdadzą egzaminu - to niewygodne rozwiązanie w tym wypadku. Schody proponowałbym ażurowe (lekkie) np. drewniane. W połączeniu z doświetloną sporym oknem na piętrze klatką schodową dodadzą optycznie sporo przestrzeni na parterze. Zysk z przestrzeni pod zamurowanymi schodami będzie prawie żaden.

Pozdr.

witam, moje uwagi: przedsionek bardzo mały, nie zmieszczą się w nim 2 osoby [goście] + właściciel, wc - nie ma szans na komfortowe użytkowanie., garaż - chyba będzie za wąski, będziesz obijać drzwiami o ściany, korytarz na piętrze - zrób duże okna balkonowe, nie wniesiesz mebli, dach kopertowy - zmniejszy bardzo powierzchnię poddasza, układ ok, trzeba dopracować wymiary, pozdrawiam

starczy, że nie będziesz obdzwaniać Wrocławia tylko jakieś okoliczne wioski i małe miejscowości - przecież z architektem nie spotykasz się na codzień, on może mieszkać 100 km od ciebie. Mój architekt też nie był z samego Poznania tylko z małej miejscowości pod Poznaniem. Ci z Poznania podchodzli z wyceną małego domku do 14 tyś - LOL

niby prawda, ale jestem zdania że dobry projekt to spokojna budowa i nie chcę na siłę na tym oszczędzać, nie jestem architektem, nie znam się na tym i wolałabym to oddać w ręce dobrego architekta, chyba jednak porozmawiam z tymi architektami, ktorzy projektowali martę - podoba mi się ich styl

Uważam, że oddzielenie garażu od domu to duży błąd. WIzualnioe niewiele sie zmienia a funkcjonalnośc jezt problematyczna. Rosną koszty bo masz wiecej ściany do wymurowania i dodatkowe drzwi. Do tego jeśli zimą siedząc w ciepłym salonie przypomnisz sobie, że zapomniałas komórki z auta to nie będziesz szczęśliwa z konieczności ubrania sie w kurtkę by pojść do garażu. Kuchnia otwarta jest modna i może ładnie wygląda ale to dla mnie nieporozumienie. Goście nie muszą widzieć i czuć co sie gotuje. Wejście z wiatrołapu od razu na stół w jadalni ...n ie obraź się ale cały rozkład pomieszczeń parteru jest dla mnie od czapki. Za brak spiżarni to dostałbym od żony celibat na rok :lol2: Podobnie jak za brak garderoby.

Mój projekt wygląda tak http://www.archdesign.pl/projekty/domy_pietrowe/an_001,p856459501

Jest inaczej ustawiony funkcjonalnie wiekszy ale wymusza to w pewien sposób mój MPZP oraz szerokość działki