Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sylwku bardzo funkcjonalny uklad pomieszczen.

Wydaje mi sie tylko ze otwarte drzwi salonowe (skrzydlo otwiera sie na schody) beda utrudnialy wejscie na schody. Moze lepsze by byly drzwi przesuwne? to tylko moje odczucie.

No i wejscie do domu - nie wydaje mi sie potrzebna scianka dzielaca przedsionek na pol. Robia sie dwa male pomieszczonka. Dla mnie wygodniejsza by byla scianka na koncu przedsionka lub bez scianki. I tak przedsionek jest dlugi i szerokosc jego tez jest ok.

W jakim celu podzieliliscie przedsionek na pol?

Tez nie jestem pewna co do prawidlowosci umiejscowienia kominka. Moze lepiej by bylo tam gdzie telewizor ? :D

Pozostale rozwiazania fajne. Wszystko co potrzebne w domu - jest - gratuluje :p

pozdrawiam

1. kominek w średnim miejscu bo jak będziecie chcieli nim grzać powietrzem dom to dużo problemów, ale nie ma gdzie go wsadzić. W dodatku w telewizorze będzie wam sie odbijać światło z okien pierdoła ale denerwuje

2. ja wrzuciłabym przejście z garażu to schowka skąd jest wyjście na działkę bo jak będziesz chciał coś z garażu wziąść to będziesz przez dom biegał, chyba, że chcesz żeby ten schowek był odgrodzony od domu, ale trochę idei nie kapuję

3. Pomieszczenie technicze (kotłownia???) masz bardzo daleko od kuchni i łazienki strasznie dużo materiału ci pójdzie na instalacje wodne

4. nie ma miejsca na spiżarkę możecie zrobić pod schodami no naprawdę potrzeba miejsca na ziemniaki słoiki itd

5. góra fajna chociaż te drzwi po lewej jak się wchodzi na schody są za blisko już coś takiego widziałam kończą się schody i od razu dzrzwi horror

ja nie bede sie wypowiadal o funkcji - dom jest indywidualny wiec pewnie macie wszystko przemyslane.

chociaz... czy na pewno? wyjscie z garazu bez przedsionka wprost na sypialnie... najgorszemu wrogowi bym nie zyczyl, zreszta sytuowac sypialnie przy garazu tez nie

moja glowna uwaga:

czy wszystkie sciany na parterze trzeba budowac grubosci 25cm i opierac na nich stropy????

dla mnie to troszke przegiecie, jesli chcielbyscie kiedys cos przearanzowac to niestety ale sie nie bedzie dalo

pozdrawiam

Popieram Roberta może jechać spalinami i benzynką z garażu.

Dałbym taras trochę głębiej na okno z kuchni nie trzeba bęzdie z wiktuałami dookoła latać (jak przyjdzie do kilku kursów, np. gril).

Wahadłowe drzwi salonu, czy to potrzebny koszt?

A kto powiedzial ze one sa wahadlowe? Rysunek pokazuje tylko ze dwuskrzydłowe .

Jeżeli mogę coś zasugerować to:

- WC na parterze przeniosłabym na ściankę dzielącą hol z garażem, natomiast wejście do garażu zrobiłabym poprzez pom. techn. byłoby mniej zakamarków i drzwi.

- Na górze zrobiłabym większe okna normalne ścienne a nie dawała połaciowych, jeżeli tylko się da.

Ogólnie projekt mi się podoba. Pozdrawiam.

Dziękuję serdecznie za tak liczne komentarze - niektóre szczególnie cenne. Pozwólcie, że się do nich wszystkich ustosunkuję.

Elewacje dla agi_kraków (i nie tylko dla niej):

Wschodnia - od strony garażu

Zachodnia - od strony wyjścia na taras

Południowa - frontowa

Północna - tylna - od strony ogrodu

Zagospodarowanie działki

Usytuowanie kominka to była nasza bolączka. Dziękuę za Wasze uwagi - pomogliście nam wrócic do koncepcji kominka na ścianie z kuchnią, blisko drzwi wejściowych do pokoju gościnnego - już przekazane architektowi.

Agnieszko

- też zauważyliśmy, że drzwi od pokoju gościnnego po otwarciu blokuja wejście na schody (dziwi nas, że architekt takich rzeczy nie dostrzega - już polecilismy architektowi "odwrócenie" biegu schodów. Również bardzo cenna uwaga o dzieleniu przedsionka.

uwagi o zapachach z garażu, grubości ścian itd rozważmy.

Dziękuję bardzo, że opinie.

Mam nadzieję, ża widoki elewacji które dodałem w tym liście troche wyjaśnią pewne kwestie o których piszecie.

parter

- długa droga z kuchni na taras - po drodze do pokonania jest jeszcze fotel, no ale można go trochę wsunąć

- wydaje mi się że jadalnia będzie bardzo mało używana, taki wielki stół, a zajmuje dosyć dużo miejsca - ja bym tam zrobił kąt telewizyjny, a jadalnię przy tarasie i może jakieś okienko z żaluzją do kuchni, żeby talerzy nie trzeba było nosić tak do okoła

- fakt - drzwi do salonu otwierają się na schody - a takie drzwi są prawie cały czas otwarte

- wejście do pokoju rodziców przez tunel między szafami

- dostęp do pomieszczenia technicznego z części dziennej domu aż przez 2 pary drzwi - trudno będzie chodzić po wiaderko z mopem - albo do pralki, bo tam pewnie będzie stała?

- w magazynku przy garażu warto chyba wywalić ścianę dzielącą go od garażu - wtedy będzie można trzymać tam też coś do samochodu

- w garażu ten przedsionek od belki do pomieszczenia technicznego i wejścia do domu będzie zupełnie niewykorzystywany

wiatrołap wygodniej będzie powiększyć o ten 2-gi segment, drzwi bedą dalej od siebie i więcej osób będzie mogło się jednocześnie przebierać - samochód gości - choć może się zrobić troszkę kiszkowaty

- klatka schodowa - okno połaciowe chyba dosyć trudno dostępne z podestu

- niewykorzystana powierzchnia pod górnym biegiem schodów

- ojej, nie zauważyłem - są dwa okna połaciowe na klatce schodowej, ale dlaczego jedno zachodzi na ściankę działową? W ogóle to z nimi jest jakaś większa wtopa. Albo będą niesymetrycznie patrząc z klatki schodowej, albo będą niesymetrycznie między jaskółkami patrząc z zewnątrz

piętro

- po co taki wielki taras, z którego będie korzystało tylko dziecko 2? - dobre zrobienie takiego tarasu jest trudne i drogie (trzeba bardzo starannie zaizolować żeby woda nie przeciekała do pomieszczeń na dole

witaj raz jeszcze

-podoba mi się pomysł miecza z zamianą kąta wypoczynkowego i jadalni

dodatkowym zyskiem byłoby oddalenie telewizorni od kominka- z korzyścią dla obojga

-odnośnie elewacji-podoba mi się prosta i harmonijna bryła, nie podobają mi się okna-różne kształty, różne podziały,obniżona górna krawędź w łazience i pom gosp.Warto by to dopracować.Natomiast można, IMHO bezpiecznie, przyoszczędzić montując okna nieotwierane na elewacji zachodniej(salon)

No no kolejnych kilka cennych uwag ....

Dziękuję Wam za wszystkie, najbaradziej zaskoczyło mnie to okno nad schodami zachodzące na ścianke działową - dzięki mieczotronix !

Jakoś faktycznie nie zuważyliśmy tego ale my to my dziwi mnie, że architekt tego nie zuważył.

Kolejne komentarze do Waszych uwag.

Generalnie

Mogły się zdarzyć na tych rysunkach jakieś różnice np między rzutem a elewacją albo coś takiego. Wynika to z faktu, że rysunki dostaliśmy w pewnym momencie i teraz np jak ustaliliśmy jakąs zmianę to została naniesiona albo tylko u architekta albo tylko na jednym z rysunków dla nas. Nie upieramy się, że po każdej drobnej zmianie ma nam dawać cały komplet nowych rysunków. Tym niemniej niektóre faktyczne błędy (niedoróbki) wychwyciliście świetnie i dziękuję za to. Wiedziałem, że na ludzi z naszego forum można liczyć.

A teraz do szczegółów.

Zdawałem sobie sprawę z problemów wynikających z usytuowania telewizora blisko kominka i na dodatek na wprost zachodnich okien (prawie całe popołudnie miałbym odbicie w telewizorze a to jest pora dnia kiedy najczęściej coś się ogląda.

Ostatnio zasugerowaliśmy architektowi aby kominek przesunąć blisko drzwi wejściowych do pokoju gościnnego (ma to równiez znaczenie ze względu na rozprowadzenie z kominka kanałów ciepłego powietrza do róznych pomieszczeń - również na górze.) ale architekt ciągle zwraca nam uwagę, że takie jego usytuowanie będzie miało niekorzystny wpływ na organizację i estetykę pokoju - wchodząc do pokoju widok na część "reprezentacyjną" salonu łącznie z widokiem na ogród będzie przesłonięta konstrukcja kominka, która jest całkiem pokaźna.

Musimy z żona chyba jeszcze raz to przemyśleć biorąc pod uwagę również Wasze sugestie o zamianie części funkcjonalnych tego pomieszczenia (wypoczynek<-->jadalnia).

O ujednoliceniu okien juz wiadomo, zostawienie ich w ten sposob na rysunku elewacji mialo dac nam lepsze zobrazowanie (trudno nam bylo sobie wyobrazic i porownac bez rysunku. Żona juz podjęła decyzję - wszystkie okna ze szprotami. :-):-) Za to uwaga o różnej wysokości górnych ich krawędzi jest słuszna. Spytam architekta.

Hm ... Aga nie pomysleliśmy o oknach nieotwieranych w salonie - a powinniśmy bo przez ostatnie trzy lata mieliśmy takie (nawet bardzo duże) w domu który wynajmowaliśmy podczas mojego kontraktu za granicą i byliśmy z tego zadowoleni.

Mieczotronix - nie jesteśmy rodziną, która prowadzi "imprezowe" życie, więc i goście u nas nie za często bywają, którym trzeba by nosić mnóstwo jedzenia na taras :-):-) - ale szczerze powiedziawszy to myślelismy o tym - nawet o możliwości zrobienia wyjścia na taras z kuchni ale niestety nie da się spełnić naszych wszystkich zachcianek.

Schody - architekt już odwrócił ich bieg.

Grubości ścian - niektórych - będą skorygowane.

Powierzchnia pod górnym biegiem schodów bedzie wykorzystana tylko tego na rysunku nie widać.

Nie możemy się zdecydowac czy zostawić ściankę rodzielającą garaż od magazynku... :roll:

Okno nad schodami rzeczywiście wymaga przemyślenia....

Odnośnie tarasu na piętrze - decyzja już podjęta - wybieramy drugą wersję - garaz pokryty daszkiem -nie moglismy się zdecydować ale Wasze opinie pomogły nam podjąć decyzję. Ten taras był właściwie wstawiony bo nie mogliśmy znaleźc innego zastosowania dla tej przestrzeni ale ostatecznie postanowiliśmy z niej zrezygnować a wersja z dachem nad garażem znacznie poprawia widok zewnętrzny domu.

Wiatrołap poszerzymy - będzie tylko jedna część.

Przestrzeń w garazu między wejściem do domu a drzwiami samochodu jest zaplanowana z rozmysłem - mamy dosyć przeciskania się przez uchylone drziw samochodu - chcemy miec mozliwość swobodnego wygodnego wysiadania.

Tak czy inaczej dziękuje Wszystkim po raz kolejny za uwagi. w kilku kwiestiach były one kluczowe. :lol:

Co do ukladu pomieszczen sporo zostalo napisane, wg mnie strasznie "kiszkowaty" ksztalt ma pokój dzienny. Ale zauwazam w tym projekcie wiekszy problem a mianowicie takie usytuowanie kominów jak sa na rzutach powoduje ze musza one starasznie wystawac z dachu. To co jest na elewacji wschodzniej (wyskosci kominow) napewno sa za małe. Moze daloby sie przesunac kominy blizej srodka domu? Napewno dwa sie da, ten z kuchni i ten z lazienki troche wiekszy problem z tym z pomieszczenia technicznego ale to pole do działania dla projektanta.

Jeszcze jedno pomiedzy garazem a domem powinny byc dwa drzwi i cos w rodzaju sluzy aby nie bylo czuc samochodu w domu.

Projekt indywidualny musi zawierać wszystkie projekty potrzebne do budowy domu. My zleciliśmy projekt architektowi, który zaprojektował dom a branżystom podzlecał projekty konstrukcji i wszystkich instalacji.

Musisz wymagać wszytskiego, bo rysunek to możesz sobie sam narysować.

!!! Wszyscy muszą mieć uprawnienia.

do pozwolenia na budowę potrzebujesz tylko projektu architektoniczno-budowlanego (z konstrukcją) i zagospodarowania dzialki + projekty przyłączy. Wszystkie projekty instalacji wewnetrznych (elektr. wod-kan., c.o, ew.went.mech., slaboprodowki) w przypadku malych obiektow jak domy jednorodzinne nie wymagane są w urzędach. Oczywiście że dobrze byłoby je mieć wszystkie ale wtedy cena za projekt indywidualny drastycznie zaczyna rosnąć.

Z konstrukcji wymagane są tylko oblicznia, czasem robi się jednak wszystkie rysunki wykonawcze, jesli klient sobie zyczy. Jesli projekt indywidualny ma kosztowac 3-4 tys (to i tak za duzo dla wiekszosci) to bedzie to zwykle tylko "program minimum"

u mnie w urzędzie nie żądali nawet projektów przyłączy, wystarczył projekt architektoniczno-budowlany(z grubsza:opis co z jakich materiałów będzie budowane, następnie rzutu z wymiarami i opisami) w tym projekcie znajdowało się zagospodarowanie działki oraz projekt odprowadzenia wody deszczowej z budynku, ale do zrobienia tego projetu zostałem zobowiązany w wzizt

• 2 weeks później...

Tytuł postu brzmi - projekt indywidualny czy gotowiec ?!

A treść postu jest następująca - Mam rozrysowaną koncepcję (dawno temu uczyłem się projektować- Ile muszę zapłacić za projekt ? Pozdrawiam ! :-? )

Jedno do drugiego ma się jak pięść do nosa.

O co Tobie właściwie chodzi ???