Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

Patrzę sobie na ten projekt Doroty_80.

Ogólnie podoba mi się.

Dom wygląda nowocześnie. Na pewno będzie się wyróżniać.

Nie podobają mi się tylko te maleńkie okienka - jedno w kotłowni, drugie w łazience na górze. Ja zrobiłabym je znacznie większe (zwłaszcza to w łazience).

Natomiast w środku nie podoba mi się wejście do gabinetu.. zrobiony jest taki wspólny mini-korytarzyk dla gabinetu i wc.

Taras .. czy będziesz z niego korzystać??? Z doświadczenia wiem, że mieszkając w domu takie rzeczy jak balkony, tarasy są bezużytecznymi, a kosztownymi, ozdobnikami.

Taras .. czy będziesz z niego korzystać??? Z doświadczenia wiem, że mieszkając w domu takie rzeczy jak balkony, tarasy są bezużytecznymi, a kosztownymi, ozdobnikami.

To mamy zupełnie różne doświadczenia. Od wiosny do jesieni żona używa balkonu albo tarasu od strony ogrodu jako idealnego miejsca na suszenie ubrań. Suszenie w łazience czy innym pomieszczeniu nie jest tak efektywne i nie daje ubraniom takiej świeżości. Poza tym latem bardzo lubię sobotnią czy niedzielną poranną kawę na balkonie. W domu który zaczynam na wiosne budować mam 2 balkony a taras jest nad 2 stanowiskowym garażem. Projekt był specjalnie tak zrobiony by nie zabudować garażu wewnątrz bryły budynku tylko go przesunąć w bok a na nim stworzyć duzy taras.

Mam duży balkon/taras, od południa. 12 x 3,5 m. To było moje marzenie ... Przez 15 lat mieszkania w tym domu korzystałam z uroków tarasu może 15 razy. Pranie wieszam na dworze, kawę pije na tarasie obok domu.

Wole wydać pieniądze na inne cele, niż na taka droga suszarnie.

I o ile jestem w stanie zrozumiec, ze ktoś robi taras bo mu sie tak podoba, bo to ładnie wyglada. To nie pojmuje, ze ktoś wydaje kilkadziesiąt tysiecy złotych, by moc wieszać na nim latem pranie.

Ale to tylko moje rozmyślania. Każdy przecież buduje dla siebie, by wygodnie było. :)

Ja tez w swoim przyszłym domu planuje rzeczy, na forum ogólnie uznane za niewygodne, niekomfortowe (np schody w salonie), ale to mój dom i tak chce mieć! ;)

... A Dorota pewnie już plan ma zatwierdzony. :)

Nie zgadzam się . Jest to bardziej kwestia priorytetów. Wolę mieć taras, zamiast 10 czy 20m2 większej powierzchni mieszkalnej. Co do nieograniczonych funduszy to oczywiście mam ograniczone i to mocno. Chyba jak każdy :yes: Dlatego cały proces budowy zajmie mi najprawdopodobniej ok 3 lat. Gdybym miał środki, to zaczynając budowę w marcu z całą pewnością sylwestrową zabawę zorganizowałbym w całkowicie ukończonym domu.

Na taras obecnie mam z kawą i kompem dalej niż na balkon. W nowym domu bliżej z kawą będzie taras a na balkon będę wychodził tylko wieczorami.

btw

Jeszcze pare lat temu w oparciu o własne doświadczenie powiedziałbym, że balkon w sypialni to świetna sprawa na szybkiego papierosa. Na szczęście już nie palę.

Zbigor - a w obecnie zamieszkiwanym przez Was domu mieszkacie sami?? czy dzielicie podwórko z rodzicami/teściami??

Wtedy jestem w stanie zrozumieć, dlaczego bliżej Ci do tarasu/balkonu niż do ogrodu. :)

Kiedy nikt 'obcy' nie plącze się po podwórku to w ładną pogodę życie całej rodziny przenosi się do ogrodu. Od porannej toalety - dzieciaki wybiegają na słońce ze szczoteczką do zębów w buzi by przywitać psa ... do późnej nocy, nocne pogaduchy o planach, marzeniach przy lampce wina... Tak jest u mnie. A taras, choć był moim marzeniem, jest zbędnym ozdobnikiem.

Teraz by mieć jak najbliżej do tarasu zaplanowałam kuchnię od strony południowej, by zarówno z kuchni jak i salonu mieć bezpośrednie wyjście na taras.

Może ktoś mi doradzi? od strony wschodniej, na parterze będę miała trzy okna. Kotłownia, łazienka i sypialnia. Chcę zrobić elewację tak, by wyglądały te okna jak jedno szerokie na kilka metrów okno.

podobnie jak w tym projekcie

http://materialy-budowlane.tv/projekty-z500-projekt-domu-nowoczesnego-zx5_956.html (te okna na piętrze).

Jak myślicie jakiej wysokości zrobić te okna 100cm?? Łączna szerokość to będzie ok. 600 cm. Czy taka wysokość będzie dobra?? By zachować proporcje i jednocześnie dobrze doświetlić pomieszczenia?

Edytowane przez wierka

Mieszkam z moimi rodzixami ale to niczego nie zmienia. Ogród jest fajny ale trzeba go kosić, rano trawa jest mokra i jest cień. Wieczorem kiedy jest moja ulubiona pora na "posiedzenia" też wiosna czy jesienią szybko trawa jest mokra. Nie kręci mnie to . Do tej pory częściej używam tarasu albo balkonu bo tak jest łatwiej. Z całowaniem psów nie będzie kłopotu bo córka jest alergikiem na sierść psią i ma kota :)

Z ogrodu korzystam tylko przy okazji zabawy z dzieckem albo imprez z grillowaniem choć jesienne grille i tak robię na tarasie bo co to za przyjemność latać w kaloszach po mokrej trawie.

Rozumiem że starasz sie przekonać mnie do wyższości ogrodu nad tarasem ale ja mam na to zupełnie inny pogląd. Stawiam na prostsze rozwiązania. Dlatego z pełną świadomością mam taki a nie inny projekt.

Nie, nie próbuję Cię przekonać. :) :) Każdy ma swoje priorytety i upodobania. Tylko chciałam znaleźć powód dlaczego wolisz wydawać grube pieniądze na taras, na którym prawdopodobnie nie będziesz spędzał tak dużo czasu, jak dziś Ci się wydaje. I jak widać trafiłam.... choćby nie wiem jak wspaniali byli rodzice, to 'młodzież' potrzebuje intymności, bycia tylko ze sobą... taką intymność zapewnia Wam taras... gdy będziecie mieszkać sami, na pewno nie będzie się chciało Wam wchodzić na górę... tylko wyjdziecie na taras obok domu.... a trawnik to już inna sprawa. :) :)

Za kilka lat napisz do mnie, czy rzeczywiście przesiadujecie na tym tarasie... bo ja nie znam nikogo, kto wykorzystuje taras/balkon, tak jak planował przed budową.

Zbigor - a w obecnie zamieszkiwanym przez Was domu mieszkacie sami??

Kiedyś na forum też czytałam post człowieka, ktory bardzo chcial mieć balkon na piętrze (szukła sposobów na doprojektowanie do jakiegoś gotowca). Okazało się, że dotychczas dzielił podwórko (i to takie gospodarcze) z teściami, gdzie zero prywatności. Jak zaczęłam podpytywać o ten balkon i jednocześnie taras, to sam stwierdził, że to dziwny pomysł z tym noszeniem kawy na piętro, skoro można na taras.

od strony wschodniej, na parterze będę miała trzy okna. Kotłownia, łazienka i sypialnia.

To jest reprezentacyjna elewacja? Jak nie, to nie dawaj wielkiego okna (które kosztuje i wymaga mycia) w kotłowni, do ktorej wchodzisz sporadycznie.

W pokoju okno najlepiej jak ma ok 150x150 cm

Z ogrodu korzystam tylko przy okazji zabawy z dzieckem albo imprez z grillowaniem choć jesienne grille i tak robię na tarasie bo co to za przyjemność latać w kaloszach po mokrej trawie.

Eeee... ale dlaczego masz latać po trawie jak starczy taras na poziomie gruntu i to od nasłonecznionej strony, by słońce było cały dzień.