Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To jest reprezentacyjna elewacja? Jak nie, to nie dawaj wielkiego okna (które kosztuje i wymaga mycia) w kotłowni, do ktorej wchodzisz sporadycznie.

W pokoju okno najlepiej jak ma ok 150x150 cm

Nie. Wejście mam od północy. Wschodnia elewacja to bok domu.

Tak wiem, najczęściej są okna 150x150.

W kuchni będę miała takie długie (panoramiczne) okno. I od wschodu chciałam nawiązać do tego kuchennego.

To moje okno nie będzie jednym wielkim oknem. Na tą chwilę okna w projekcie są:

kotłownia 120x100, łazienka 240x100, sypialnia 240x100. to wszystko z zewnątrz ma wyglądać jakby było jedno długie okno, bo będą bardzo blisko siebie.

Tak więc drogo tak bardzo nie będzie. Tylko mam wątpliwości czy nie będzie za ciemno ....

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sąsiad nie będzie tobie za bardzo zaglądal do lazienki?

Bo bylam u klienta, który mial piękne, duże okno w lazience na parterze i tylko 4 m do plotu. Sąsiad widzi, co się dzieje w łazience także przez okna na piętrze, więc okno będzie notorycznie przesłonięte roletą.

to 'młodzież' potrzebuje intymności, bycia tylko ze sobą... .
Młodzież pewnie tak ale jak ktoś spędził z 2 połową ponad połowę swojego zycia to parafrazując słowa Duńczyka z Vabank może stwierdzić że z biegiem czasu maleje popyt na intymnośc a rośnie zapotrzebowanie na świety spokój :yes:

Zupełnie nie widze związku tarasu i balkonów z rodzicami. Myśle że kazdy z nas ma swoje argumenty i ciężko będzie zmienić punkt widzenia. jak będzie czas pokaże.

Kiedyś na forum też czytałam post człowieka, ktory bardzo chcial mieć balkon na piętrze (szukła sposobów na doprojektowanie do jakiegoś gotowca). Okazało się, że dotychczas dzielił podwórko (i to takie gospodarcze) z teściami, gdzie zero prywatności. Jak zaczęłam podpytywać o ten balkon i jednocześnie taras, to sam stwierdził, że to dziwny pomysł z tym noszeniem kawy na piętro, skoro można na taras.

Macie obie panie jakieś skrzywienie z tą prywatnością? Zupełnie nie potrafię tego zrozumieć. Przecież dużo gorzej jest w blokach ,gdzie przez ścianę grubości kostki masła słychać jak sąsiad za przeproszeniem puści bąka.

Tak czy inaczej prywatnośc czy jej brak są dla mnie nieistotne. Będę mieć taras i balkony bo tak lubię i uważam to za dobry pomysł. Kwestia wydania dodatkowych 5% więcej na budowę nie jest też czymś czego nie da sie znieść.

Sąsiad nie będzie tobie za bardzo zaglądal do lazienki?

Bo bylam u klienta, który mial piękne, duże okno w lazience na parterze i tylko 4 m do plotu. Sąsiad widzi, co się dzieje w łazience także przez okna na piętrze, więc okno będzie notorycznie przesłonięte roletą.

zostaje kwestia relacji na linii sąsiad - sąsiadka;)

dom buduje się po to by mieć prywatnośc. Inaczej można byłoby kupić po prostu większe mieszkanie w bloku.
Piszesz to z perspektywy mieszkania w blokach? Jak ani moja żona nigdy w blokach nie mieszkaliśmy wiec pojęcie jakiegoś zwiekszenia prywatności dzięki budowie jest nam zupełnie obce. Buduję bo zamiast 80m2 chcę mieć 280 i chcę mieć tak jak ja chcę a nie tak jak wymyślił projektant klocka z lat 80-tych poprzedniej epoki. Mamy inne spojrzenie na ten temat niż Ty i każdy z nas ma oczywiście swoje racje. Tym stwierdzeniem pragnę zakończyć ten OT. Jak będzie z tarasami/balkonami czas pokaże

• 2 weeks później...

Cześć,

Mam mały dylemat i liczę na pomoc. Wybrałem sobie projekt typowy z katalogu muratora (M36C). Jedyne zmiany które chciałem wprowadzić to:

1. Przesunięcie bramy garażowej na ścianę koło drzwi wejściowych (wjazd od południa a chcę salon i taras od strony południowo-zachodniej) co z kolei wymusza "rozciągnięcie garażu" tak aby 2 auta mogły stać obok siebie.

2. Zmiana stropu z terriva na drewniany (koszty oraz czas wykonania) gdyż poddasza na bank nie będę użytkował.

Po wycenie okazało się, że w tych samych pieniądzach (ok. 5000 PLN/mazowieckie bo trzeba zmienić konstrukcję więźby dachowej i przeliczyć cały budynek) architekt może mi zrobić projekt indywidualny oparty na wybranym projekcie - naprawdę bardzo mi się rozkład pomieszczeń i funkcje użytkowe.

Czy warto robić projekt indywidualny? Jak wypada porównanie projekt typowy vs indywidualny? Co tracę o co zyskuję?

Z tego co zrozumiałem to nie dostanę projektów instalacji (chyba niewielka strata) a w zamian dostane projekt zagospodarowania działki.

Gdzie sprawdzić opinie o architekcie (Marek Giętkowski)? Przeszukałem chyba wszystko co umiałem i nic nie znalazłem na jego temat...

Będę wdzięczny za pomoc gdyż jestem totalnie zielony w temacie :(

Edytowane przez songoku_xxx

Jeśli masz projekt gotowy, który ci odpowiada i potrzebujesz tylko tych 2 a raczej 3 zmian, to chyba jednak pokusiłabym się o adaptację, bo rozumiem, że te 5 tys. to za wprowadzenie zmian + adaptacja gotowca (czyli z zagospodarowaniem działki).

W gotowym projekcie masz nie tylko rozrysowane instalacje (bardzo ułatwiają prace na etapie stanu "0"), ale też bardzo często (zależnie od biura projektowego) opisane i rozrysowane detale, za które przy projekcie indywidualnym musisz dodatkowo płacić.

Popularne projekty gotowe mają zwykle wyłapane i poprawione błędy, a przy projekcie indywidualnym a także nowym gotowcu musisz się przygotować na przeróżne babole.

Wracając do projektów instalacji, to bardzo często urzędnicy wymagają schematów instalacji aby w ogóle przyjąć projekt. Ja płaciłam po 500zł dla każdego branżowca za takie schematy.

A tak swoją drogą, to projekt jest fajny.

Można w nim zamienić miejscami łazienkę i pomieszczenie gospodarcze, a jeśli masz zamiar ogrzewać dom gazem ziemnym, to możesz zlikwidować komin murowany i zastąpić go krótkim kominem wychodzącym na zew. przez ścianę. Kominy wentylacyjne mogą też zaczynać się na poddaszu, nad wentylowanymi pomieszczeniami, zamiast ciągnąć je od ziemi (oszczędność kasy i miejsca).

Przy zamianie łazienki z pom. gosp. możesz mieć miejsce nawet na kotłownię węglową, czy też na pralnię z suszarnią :)

Jednym słowem - niezły projekt. Tyle tylko, że gdy zmienisz miejsce wjazdu do garażu, to pomieszczenie to będzie ogroooomne - chyba trochę szkoda kasy na tyle dodatkowych metrów dla samochodów...

Edytowane przez moniss

Właśnie się boję tych baboli. Z tego co wiem obecnie nie sa wymagane projekty instalacji przy składaniu wniosku o pozwolenie na budowę.

Być może spojrzałaś na inna wersję projektu bo w wersji M36C nie ma pomieszczenia gospodarczego tylko kotłownia - chyba, że mówimy o jednym :)

Chodzi mi dokładnie o ten: http://projekty.muratordom.pl/projekt_spokojna-przystan-wariant-iii,2239,0,0.htm

A może mwwisz o zamianie 5 z 14 hmm..? Jeśli tak to może być opcja bo kominek i piec CO by miały jeden komin...

Te kosmetyczne zmiany planowane to dodatkowo:

1 Likwidacja małego WC (15) - na pomieszczenie gospodarcze.

2. Wejście do 5 od strony korytarza a nie od garderoby z sypialni 7 (to dlatego, że mamy dopiero dzieckow drodze i jesli zrobić prywatną łazienkę to ta duża (13) byłaby totalnie nieużywana (no może czasami przez gości)

3. Dostawienie pralnio-suszarni właśnie w garażu z przejściem z łazienki 13 (właśnie dlatego, ze garaż zrobi się duuży i będzie tam miejsce)

4. Wywalenie drzwi do spiżarni od strony wiatrołapu.

5. Wywalenie drzwi z wiatrołapu do pokoju (choć zastanawiam się czy to dobry pomysł)

6. Wywalenie drzwi do korytarza prowadzącego do części prywatnej ( za dużo tych drzwi :) )

opcjonalnie

4. Przesunięcie łazienki 13 bardziej w kierunku części prywatne (zamienienie jej z pokojem 10 - który też by "wchodził" odrobinę w powierzchnię garażu)

Niestety to wymusiłoby budowanie kolejnego komina a to dodatkowe koszty :(

Do zrobienia indywidualnego też skłania mnie to, ze dziś po rozmowie z architektem dowiedziałem się, że przy stropie drewnianym pewnie możnaby było zmienić ściany nośne na działowe. To by skutkowało mniejszymi fundamentami. Z drugiej jednak strony prawdopodobnie trzeba by było w scianach zewnętrznych zrobić pionowe słupy żelbetowe co by się ściany trzymały w pionie. I teraz już zupełnie nie wiem czy to ma sens. Bo co oszczędzę na fundamentach to może pójść w te słupy, ale jednak silki mniej. Sam już nie wiem...

Do zrobienia indywidualnego też skłania mnie to, ze dziś po rozmowie z architektem ...

... chyba raczej inżynierem budowlanym / konstruktorem :) ZTCW to architektem zostaje sie po studiach architektonicznych. W twoim przypadku to nawet lepiej bo architekt ;) jest wpisany do izby inżynierów budownictwa wiec z tego tytułu lepiej ogarnia tematy stropów i konstrukcji niż normalny architekt po architekturze. Mój dom też projektował inż a nie arch.

Ja bym nic nie rzeźbił z słabszymi fundamentami , jakimiś słupami itp. To są pozorne oszczędności. Na materiale zyskasz pare groszy a na zbrojeniach słupów i ich wykonaniu te oszczędności oddasz. A jak majster coś spier.... to jeszcze dołożysz.

Ja idę dokładnie w drugą stronę. Konstrukcja ma być pewna i dobra. Oszczędzał będę na wykończeniówce bo to zawsze można zmienić.

W przypadku ktory opisujesz brałbym jednak projekt indywidualny. Dużo przeróbek w środku, zmiana bryły, dachu. Aż sie prosi o strop terriva i wykorzystanie poddasza.

btw

Zanim podejmiesz jakieś decyzje wybierz sie do urzędu i zapytaj czego wymagają - mam na myśli szczątkowe projekty instalacji. Oszczędzisz później sporo czasu. Ja dzięki temu miałem tylko jedno wezwanie formalne i jedno wezwanie do uzupełnienia dokumentacji Cała impreza od złożenia dokumentacji do uzyskania PNB trwała niecałe 2 miesiące.