Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dlaczego pralnia w osobnym pomieszczeniu? Aby nie przeszkadzać osobie leżacej w wannie, kiedy chce się wyciągnąc gatki z suszarki :)

Nie da się przesunąc domu głębiej?

Budynek gospodarczy tak daleko od domu zajmuje ci niepotrzebnie sporą częśc działki

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

misq, o kurczaczki! A myślałam, że to ja mam wąską działkę z moimi 23metrami! Z tego powodu chciałam dom długi i wąski (max. 8m), aby łapnąć trochę słońca pomiędzy domami sąsiadów. Na tarasy mam specjalne wcięcia o głębokości 1,5-1,8m (to zielone na rys.):

plan sytuacyjny.JPG

4 metry do granicy działki i jeszcze chcesz tam zmieścić taras? Chyba już lepiej dać go od strony ulicy (jeśli nie jest zbyt ruchliwa). A może przesunąć dom bardziej w głąb działki? Wówczas ogród byłby od strony nasłonecznionej i byłoby dużo miejsca na taras.

Chcemy by nasz taras spełniał tylko funkcję zejścia do ogrodu, a tam już urządzić sobie miejsce gdzie można będzie zjeść obiad latem.

Odnośnie pralni i suszarni to się zastanawialiśmy nad tym, ale nie wiem na czym może polegać przewaga takiego pomieszczenia nad dużą łazienką z pralką i suszarką umieszczoną w zabudowie?

Ja też chciałam zjeść obiad (a nawet śniadanie) na tarasie, dlatego mam wyjście nie tylko z salonu, lecz także z kuchni.

Dlaczego oddzielna pralnia i suszarnia? Można mieć w takim pomieszczeniu zawsze gotowe do użycia stanowisko do praswania. Czy wyobrażacie sobie, że nie trzeba non stop rozkładać i składać deski do prasowania? Po prostu raj na ziemi :D

Ubrania się piorą, a ty leżąc w wannie nie słyszysz pralki; rozwieszone pranie się suszy (nie wszystko nadaje się do suszarki) i nikt tego nie widzi... :)

Co do spiżarki, to moim zdaniem jest lepsza niż szafa w kuchni, zwłaszcza, gdy będzie taka jak na rysunku Elfir - jako przejście z wiatrołapu do kuchni.

Pomieszczenie gospodarcze pod/przy wiacie, moim zdaniem jest lepszym pomysłem niż budynek godpodarczy gdzieś dalej od domu (poza tym, za budynki gospodarcze płaci się podatek od nieruchomości ok. 7zł/m2) - wszystko masz pod ręką.

Ścianka kolankowa 70 cm, kąt połaci 40 lub 43 stopnie (skłaniam się ku 40)

Ja bym się skłaniała ku 45, bo wówczas metr od ścianki kolankowej masz już 1,7m wysokości.

Edytowane przez moniss

misq, coś mi jeszcze przyszło na myśl, gdy oglądałam usytuowanie Twojego domku na działce...

Podczas projektowania domu pytałam wielu znajomych z jakiej części ogrodu najczęściej korzystają. Okazało się, że wszyscy korzystają tylko z części najbliżej domu. To potwierdziło też moje własne spostrzeżenia, że jeśli taras w ogrodzie jest dalej niż ok.10m od domu, to nieczęsto się z niego korzysta, a wcale, jeśli ma się do wyboru także coś bliżej kuchni. Możliwe więc, że część ogrodu za budynkiem gospodarczym nie będzie użytkowana.

Dlatego też przesunełabym Twój dom o 9-10m w głąb działki. Budynek gospodarczy zamieniłabym na pomieszczenie gospodarcze przy/pod wiatą (jak na rysunku Elfir, tylko większe). Cała droga do kotłowni byłaby zadaszona. Kolejny bonus z odsunięcia domu od lini zabudowy (jeśli możecie odsunąć sie od tej linii), to to, że dom sąsiada od zachodu nie będzię zacieniał tarasu (a sąsiad przez okna nie będzie zaglądał Wam do salonu ani sypialni).

8d5505eb9316b789.jpg

A jakie masz tereny wokół działki? Może widok na pola/łąki/las, czy raczej wszędzie wokół sąsiedzi? Czy ulica jest bardzo ruchliwa czy po prostu dojazd do sąsiednich domów?

Edytowane przez moniss

moniss, Elfir - dziękuje za inspiracje,

Działka jest położona na osiedlu domków jednorodzinnych, w tej chwili mam dwóch sąsiadów (po prawej i lewej), którzy już zbudowali swoje domy, naprzeciw i za działką jest pole, droga gruntowa. Ale... tak jak pisałem jest to osiedle domków i to dość szybko rosnące, więc niewątpliwie na przeciągu 2-3 lat pojawią się kolejni sąsiedzi - naprzeciwko, a i droga z czasem stanie się bardziej ruchliwa.

Odsunięcie domu w głąb wchodzi w grę, warunki zabudowy na to pozwalają, ale obawiam się, że po przesunięciu domu wgłąb na działce nie pozostanie już zupełnie miejsca - a za domem wymarzyłem piwniczkę zagłębioną w gruncie, żona chciałaby kawałek (czy nawet trochę więcej niż kawałek) ogródka, a i dzieciom miejsce do zabawy się przyda.

Elfir, Twoja propozycja jest ciekawa, ale w wypadku gdy budynek gospodarczy ma robić za garaż wolnostojący. My zakładamy, że będzie to raczej miejsce do pracy, również do przechowywania związanych z nią akcesoriów. Stwierdziliśmy, że nie potrzebujemy garażować auta. Wiatę przy domu wymarzyliśmy jako mały substytut garażu - zimą nie trzeba będzie odśnieżać samochodu, podczas deszcze będzie można suchą stopą przejść do domu. A przy okazji zaprojektowana przez naszego architekta bardzo fajnie urozmaica prostą bryłę naszego domu - wiata oddalona od domu nie spełnia już tej funkcji. Budynek gospodarczy oczywiście będzie znajdował się możliwie blisko domu, z pewnością bliżej niż na rysunku zagospodarowania - to była pierwsza koncepcja.

Zastanawiamy się nad następującymi zmianami w kuchni:

kuchnia v2.jpg

Pozwoli to wygospodarować spiżarkę 2,00 m x 0,90 m - czy takie wymiary są ok? Czy do spiżarki lepiej się nadają drzwi przesuwne (szerokość max 70 cm) czy łamane (tutaj już można dać szersze - 80 cm). Myślę, że tradycyjne drzwi odpadają - podejrzewa, że w codziennym użytkowaniu drzwi do spiżarki często są otwarte przez cały czas - przeszkadzałyby więc w komunikacji.

Poza tym po przeniesieniu lodówki zrobi się więcej miejsca wokół stołu. Czy taki układ wg Was jest ok?

Elfir zgodnie z Twoją sugestią i po przemyśleniu sprawy w narożnik w kuchni wrzuciliśmy słupek.

Na spotkaniu z architektem przyszła nam do głowy jeszcze jedna myśl - nie wiem czy nie szalona - chcielibyśmy przestrzeń holu i schodów na poddaszu powiększyć aż do połaci dachu, wyciągnąć jętki i wstawić okno połaciowe do doświetlenia całości - pierwszy problem który się nasuwa to jak myć to nieszczęsne okno na wysokości kilku metrów - a może nie wymaga mycia - skoro będzie wysoko to zabrudzenia nie będą aż tak widoczne i będzie wymagało mycia jedynie w rzadkich odstępach czasu? Co sądzicie o tym pomyśle?

Edytowane przez misq

Na spotkaniu z architektem przyszła nam do głowy jeszcze jedna myśl - nie wiem czy nie szalona - chcielibyśmy przestrzeń holu i schodów na poddaszu powiększyć aż do połaci dachu, wyciągnąć jętki i wstawić okno połaciowe do doświetlenia całości - pierwszy problem który się nasuwa to jak myć to nieszczęsne okno na wysokości kilku metrów - a może nie wymaga mycia - skoro będzie wysoko to zabrudzenia nie będą aż tak widoczne i będzie wymagało mycia jedynie w rzadkich odstępach czasu? Co sądzicie o tym pomyśle?

To raczej pytanie do konstruktora, bo trzeba nieco przeprojektować więźbę :)

Lecz jeśli otwierać hol i schody to raczej dla większej ilości przeszkleń niż jednego okienka. Jeśli robić już coś takiego, to dla jakiegoś bardziej spektakularnego widoku, jak niebo pełne gwiazd widziane przez cały pas przeszkleń.

A co do mycia okien, to można kupić połaciówki z szybą samoczyszczącą od zewnątrz (są odpowiednio droższe oczywiście). Ale to też zapewne nie wyeliminuje całkowicie mycia okna.

• 2 weeks później...

Nie podoba mi się.

Od strony funkcjonalnej i estetycznej. Architekt chyba zakończył swoją edukację pod koniec lat 80-tych i od tego momentu zamknął oczy na styl, modę, sztukę, trendy, technologie.

Przykro mi.

Czym zamierzacie grzać?

membi, pierwsze co rzuca się w oczy na rysunku elewacji, to koszmarnie wysoka ścianka kolankowa nad garażem. Bardzo to szpeci całość.

Do czego potrzebujecie tych małych pomieszczeń na piętrze? Jedno (5,2m2) pasuje na pralnię z suszarnią na strychu, a te mniejsze?

Co do piętra, to z łazienki i tego małego pomieszczenia zrobiłabym sypialnię główną z własną łazienką (nad kuchnią). Z pozostałej części sypialni naprzeciw schodów można zrobić łazienkę dla dzieci (dodając okno w lini drzwi tarasowych jadalni):

pietro.jpg

Zamiast okna i drzwi tarasowych przy jadalni dałabym 2x drzwi, lub nawet potrójne przeszklenie (zmniejszyłabym drzwi tarasowe przy części wypoczynkowej).

Na parterze elewacji wejściowej wszystkie okna zrobiłabym takie jak na piętrze - bez podziałów jakoś lepiej wyglądają.

Czy zamiast daszku nad wejściem, nie lepsza byłaby głęboka wnęka?

W wiatrołapie/przedsionku przydałaby się jakaś ławka aby usiąść i zdjąć/założyć buty (idealne rozwiązanie dla osób starszych oraz dzieci, ale nie tylko ;) - czyli wiatrołap troszkę inny/szerszy.

Jakie wymiary mają salon i kuchnia?

Edytowane przez moniss
dodanie rysunku

Dziekuje za szczerość Elfir

Moniss jedno pomieszczenie na gorze to pralnia drugie schowek, na początku mielismy master bedroom ale ze względu na

oszczednosci zrezygnowaliśmy z jednej lazienki

bardzo chcemy żeby dom był wlasnie jak najbardziej funkconalny o prostej bryle tani w eksploatacji, cos chyba nie wyszlo...

planujemy grzać gazem, ogrzewanie podłogowe w całym domu

salon to 5,4x5,7

kuchnia2,7x4,6

będę wdzieczna za rady

funkcjonalny to dla mnie podstawowa rzecz : przejście do garażu przez wiatrołap.

Kotłownia gazowa zajmuje najprawdę mało miejsca. U mnie kocioł, zasobnik i rekuperator zajmują (wraz z miejscem na obsługę) max 4m2. Na dodatek znajdują się na piętrze a nie na parterze. Pomieszczenia na parterze są dla mnie najbardziej wartościowe i szkoda mi było tracić powierzchnię na pom. gospodarcze.

Ten dom jest bardzo duży.

Czy macie wymóg domu stojącego kalenicą prostopadle do drogi?

Edytowane przez Elfir

co mnie zastanawia - nie macie jakiś specjalnych wymagań odnośnie domu. Dlatego więc projekt indywidualny?

Taka Dora:

http://www.tooba.pl/projekt-domu-Dora/a,s_pd,idp,18775.html

chyba też spelnia wasze potrzeby?

na strychu można zrobić pralnię z suszarnią, składzik i zostanie jeszcze miejsce na pokój rekreacyjny...

Podobne:

http://www.tooba.pl/projekt-domu-DD2040/a,s_pd,idp,20616.html

Edytowane przez Elfir

Spójrz, zmieniając umiejscowienie wejścia, w drastyczny sposób powiększasz pow. użytkową., którą teraz tracisz na korytarzyki:

http://images61.fotosik.pl/517/f1d754cdc9469c87.jpg

Jak nie zalezy ci na dużej łazience i kuchni na parterze, możesz zmniejszyć budynek, a nad garażem zrobić poddasze użytkowe ze swoim masterbedroom.

O wejściu w tym właśnie miejscu też pomyślałam. Aż się o to prosiło :)

No i oczywiście dodatkowe wejście do kuchni przez spiżarkę, żeby po drodze zostawić zakupy.

Jednak jeśli musicie mieć wejście w szczycie, to może coś w tym stylu:

Południowy_wizualizacja.jpg Południowy_rzut_parteru_fragment.jpg

Wejście z podcieniem i doświetlone schody (schody w miejscu Waszego wiatrołapu, a łazienka w miejscu pomieszczenia 3,5m2).

Pod biegiem schodów przy kuchni można zrobić spiżarkę:

parter1.JPG

Edytowane przez moniss

Bardzo dziekuje Elfir , Moniss

chciałabym chociaż odrobine waszej wiedzy i wyobraźni, dlatego wlasnie zdecydowaliśmy się

na projekt ind, chcieliśmy pomocy specjalisty, a z p gotowych nic nam się nie podobalo no i jeszcze budynek

gospodarczy, który będzie stal przed domem, miejsce pracy meza

Elfir ten dom ma 150 m, naprawdę jest za duzy dla 4os? kurcze a ja myslalam ze mamy tylko to co konieczne

bardzo chętnie bym go zmniejszyla mniejsze koszty i mniej sprzatania

nie, nie mamy wymogow odnośnie kalenicy

jeszcze raz dziekuje za wskazowki

ten dom nie ma 150 m2 tylko ze 200. 150 to chyba tylko użytkowej. A płacisz za wszytskie metry w czasie budowy a nie tylko za użytkowe.

Moim zdaniem macie zlego architekta. Jesli mąż ma mieć osobne miejsce pracy, to dlaczego nie jest one połączone jakimś łącznikiem z domem?

Spójrz na taki projekt:

http://cdn20.archirama.smcloud.net/t/photos/t/9946/architektura_gdanska_nowoczesny_dom_pod_129347.jpg

dwa budynki, w tym parterowy to pracownia. Łączy je szklany lącznik, który jest również wiatrołapem

Powiedz, co ci nie pasuje w projekcie, który wkleiłam w poprzednim poście?

Edytowane przez Elfir

membi, ja także mam projekt indywidualny ze względu na trudną działkę i spore wymagania funkcjonalne ;)

Mój partner potrzebował własnej pracowni/warsztatu (zajmuje się elektroniką i automatyką chciaż chce tam mieć też tokarkę i frezarkę), ale chciał go w bryle domu, żeby nie biegać w deszczu. Jego pracownia jest ulokowana obok garażu oraz wc (z czego Mój bardzo się cieszy) a ścianą graniczy z sypialnią. Nie przejmuję się jednak odgłosami frezarki czy tokarki, bo w nocy, gdy z sypialni będzie się korzystać Mój już w warsztacie nie będzie przecież siedział.

O czym warto wiedzieć gdy rozważa się wybudowanie wolnostojącego garażu czy budynku gospodarczego to podatki. Za budynek mieszkalny płaci się ok. 0,7zł/m2, a za wszystkie inne (nie związane z działalnością gospodarczą lub rolniczą) ok.7zł/m2 (o dokładne stawki należy co roku dowiadywać się w gminie).

Co do pomocy i wyobraźni architekta, to różnie z tym bywa. Niektórzy zatrzymują się na pewnym etapie np. lat 80/90, gdy sądzą że wszystkie domy muszą mieć wiekie okapy - także szczytowe i wentylację grawitacyjną, oraz że nie da się zrobić dachu płaskiego, który nie przecieka (słowa mojego architekta).

W jakim stylu chcielibyście mieć dom? Tak jak wyrysował architekt (styl raczej lat 80. czy też początku 90.), czy może coś nowocześniejszego (to co z Elfir pokazałyśmy: nowoczesny i jeszcze bardziej nowoczesny ;) A może jeszcze coś innego?

Edytowane przez moniss