Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Drogi w sensie - jak na takie małe klitki, jakie sobie fundujesz to przelicznik powierzchni efektywnie użytkowanej wypada bardzo niekorzystnie. Pewnie wygodniej i taniej byłoby w mieszkaniu z bloku a nawet będzie sobie mógł pobiegać po wielkiej klatce schodowej i korytarzykach :)

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli chodzi o rodzinę to na dzień dzisiejszy 2+2 z możliwością "rozbudowy". Rozwijając mój wcześniejszy wpis w związku z tym projektem - planujemy z żoną następujące zmiany:

- częściowe podpiwniczenie w części północnej

- usunięcie 1 lub 2 balkonów

- zmiana okna od strony północnej (wykusz) na zwykłe kwadratowe lub prostokątne

- zmiany wewn ścianek działowych ( głównie w rejonie kuchni)

- przeniesienie kotłowni do piwnicy (adaptacja pod kocioł na paliwo stałe) oraz górnej łazienki do pokoju nr 3.

Czy powyższe zmiany mają sens?

Projekt wybraliśmy z żoną pod kątem:

- otwarcia domu na 3 strony świata gdyż działka jest położona w bardzo widokowym miejscu w górach

- dużej otwartej przestrzeni dziennej

- ogólnego zewn wyglądu domu - jednakże cały czas rozważamy inne opcje - spełniające w/w wymagania a jeśli to możliwe tańsze w realizacji

np.

Projekt LK 706

http://www.najciekawszeprojekty.pl/projekt/lk-984/lk-706

2.jpg

640-index.jpgUntitled.jpg

OLCHOWO 31

wizualizacja_1_dp_olchowo_31.jpgwizualizacja_2_dp_olchowo_31.jpg

z góry przepraszam jesli zdjęcia zamieszczą się w niepoprawny sposób.

Który z wymienionych projektów wydaje się najtańszy w budowie?

Na pewno nie wybieramy projektu pod kątem jednorożców, kwiatków i innych nie znaczących szczegółów, ale bardziej pod kątem funkcjonalności, odpowiedniego doświetlenia domu, urokliwej prostoty.

sciana nosna oddzielająca pokój od kotłowni powinna być przedłużona jako ściana między wiatrołapem (holem) a łazienką.

Faktycznie chyba z tą ścianą masz rację. Twoja propozycja jest warta uwagi.

Łukasz87 dzieki za podpowiedź co do programu. Wklejam pierwsze wypociny.

[ATTACH=CONFIG]245133[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]245131[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]245134[/ATTACH]

A to zdjęcia działki i rowu na mojej działce od strony zachodniej, dlatego min nie chce aby był taras od strony zachodniej

[ATTACH=CONFIG]245135[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]245136[/ATTACH]

Słup oczywiście będzie zlikwidowany :-)

Elfir, bowess i inni oczywiście podpowiedzcie jeszcze co można by było jeszcze tu zmienić.

Który z wymienionych projektów wydaje się najtańszy w budowie?

.

Obydwa na podobnym poziomie bo mają ryzality, lukarny, balkony - czyli elementy podnoszące cenę.

Zasadniczo dyskusja o projektach gotowych jest gdzie indziej.

Byłoby miło, gdybyś naniósł zmiany na plan domu i wrzucił do oceny.

• 3 weeks później...

Cześć,

Elfir, w pierwszej kolejności bardzo dziękuję za zaangażowanie i pomoc. Przerobiłem projekt według Twoich wskazówek i wyszło na to, że salon jest za mały a inne pomieszczenia też nie zyskały, prócz pralni. Ale z drugiej strony, wejście z łazienki też nie byłoby do końca wygodne. Przesyłam rys. projektu z wymiarami pomieszczeń zgodnie z Twoim szkicem. P.S. Przepraszam, że tak późno odpisuję, ale miałem ostatnio ciężki okres w pracy i nie było kiedy usiąść przy komputerze i odpisać. Proj Elfir.jpg

Proj Elfir.jpg

• 3 weeks później...

zastanawiam się nad tym projektem:

z23.JPG

Zmiany jakie chciałem wprowadzić to powiększenie kotłowni-dom będzie ogrzewany eko, albo drzewem(zlikwidowałem wc i spiżarkę), delikatnie powiększyłem pokój który oryginalnie ma 9,5m2, niestety kosztem wiatrołapu w którym nie mam pojęcia czy będzie trochę miejsca aby coś tam powiesić.

Spiżarkę przeniosłem na drugą stronę. Niestety brakuje jeszcze gdzieś miejsca na małą szafę wnękową lub malutką garderobę:-(

Strop chciałbym terriva, oryginał ma drewniany, przerobiłem ściany nośne.

Co sądzicie o tych zmianach?

po przeróbkach.jpg

zastanawiam się nad tym projektem:

[ATTACH=CONFIG]254531[/ATTACH]

Zmiany jakie chciałem wprowadzić to powiększenie kotłowni-dom będzie ogrzewany eko, albo drzewem(zlikwidowałem wc i spiżarkę), delikatnie powiększyłem pokój który oryginalnie ma 9,5m2, niestety kosztem wiatrołapu w którym nie mam pojęcia czy będzie trochę miejsca aby coś tam powiesić.

Spiżarkę przeniosłem na drugą stronę. Niestety brakuje jeszcze gdzieś miejsca na małą szafę wnękową lub malutką garderobę:-(

Strop chciałbym terriva, oryginał ma drewniany, przerobiłem ściany nośne.

Co sądzicie o tych zmianach?

[ATTACH=CONFIG]254535[/ATTACH]

Brakuje ci miejsca a wstawiasz kocioł na węgiel czy drzewo. Nie rozumiem kompletnie takiego podejścia.

Policz sobie ile pieniędzy kosztowały cię te metry kotłowni i pomyśl czy warto?

Ociepl dobrze dom i grzej prądem, gazem czy PC. Wszystkim byle nie paliwami stałymi.

Brakuje ci miejsca a wstawiasz kocioł na węgiel czy drzewo. Nie rozumiem kompletnie takiego podejścia.

Policz sobie ile pieniędzy kosztowały cię te metry kotłowni i pomyśl czy warto?

Ociepl dobrze dom i grzej prądem, gazem czy PC. Wszystkim byle nie paliwami stałymi.

Wybrałem taki sposób ogrzewania ponieważ mam kawałek swojego lasu i chciałbym to jakoś w przyszłości wykorzystać.

Gazu w mojej okolicy nie ma i nie będzie.

Wybrałem taki sposób ogrzewania ponieważ mam kawałek swojego lasu i chciałbym to jakoś w przyszłości wykorzystać.

Gazu w mojej okolicy nie ma i nie będzie.

Są jeszcze butle, jest prąd i PC. A ile cię będzie rocznie to kosztować to tylko zależy od ocieplenia.

Drewno z lasu ma swoją cenę, sprzedasz i będziesz się cieszył że masz kasę, miejsce na szafę i bezobsługowy system :)

ja bym się zastanawiała jak ekogroszek wnosić do domu a wynosić popiół? Przez wiatrolap? Kotłownia na paliwo stałe powinna mieć osobne wejście z zewnątrz.

Masz rację Elfir! Zastanawiałem się nad tym długo, ale muszę iść na kompromisy dom ma tylko 110m2. Myślałem nad zmianą miejscami łazienki z kotłownią i wstawienie drzwi na zewnątrz, ale wtedy wychodzi kotłownia na środku :-) Myślałem także nad piwnicą ale koszt dużo większy i wysoki poziom wód gruntowych.

Są jeszcze butle, jest prąd i PC. A ile cię będzie rocznie to kosztować to tylko zależy od ocieplenia.

Drewno z lasu ma swoją cenę, sprzedasz i będziesz się cieszył że masz kasę, miejsce na szafę i bezobsługowy system :)

PC w moim rejonie raczej się nie sprawdzi temperatury prawie jak Kamczatce, często dochodzi do awarii linii energ.

Ale obiecuje, że jeszcze doczytam o tych pompach.

Główne kryterium którym się kieruje to cena początkowa, wiadomo że PC będzie tańsze w eksploatacji, ale....nie wiadomo czy człowiek dożyje tych oszczędności ;-)

PC w moim rejonie raczej się nie sprawdzi temperatury prawie jak Kamczatce, często dochodzi do awarii linii energ.

Ale obiecuje, że jeszcze doczytam o tych pompach.

Główne kryterium którym się kieruje to cena początkowa, wiadomo że PC będzie tańsze w eksploatacji, ale....nie wiadomo czy człowiek dożyje tych oszczędności ;-)

m2 domu to jakieś 2,5tyś. Ty na tą kotłownie będziesz ich kilka potrzebował. Do tego komin, kocioł, armatura. Jak to wszystko podliczysz robi się już nie mała sumka. Przemyśl to jeszcze.

m2 domu to jakieś 2,5tyś. Ty na tą kotłownie będziesz ich kilka potrzebował. Do tego komin, kocioł, armatura. Jak to wszystko podliczysz robi się już nie mała sumka. Przemyśl to jeszcze.

Tak jak pisałem poczytam jeszcze na pewno.

Ale na PC też potrzeba miejsca, większe koszty ocieplenia aby to w ogóle miało sens itd. Dom będzie finansowany z kredytu. Różnica cenowa poniesiona przy PC względem CO będzie trzeba pomnożyć przez dwa, czyli ewentualne zaoszczędzone pieniądze na ogrzewaniu i tak pójdą na kredyt. Inaczej by było gdyby na starcie PC wychodziłaby taniej to już by nie było w ogóle o czym dyskutować.

Tak jak pisałem poczytam jeszcze na pewno.

Ale na PC też potrzeba miejsca, większe koszty ocieplenia aby to w ogóle miało sens itd. Dom będzie finansowany z kredytu. Różnica cenowa poniesiona przy PC względem CO będzie trzeba pomnożyć przez dwa, czyli ewentualne zaoszczędzone pieniądze na ogrzewaniu i tak pójdą na kredyt. Inaczej by było gdyby na starcie PC wychodziłaby taniej to już by nie było w ogóle o czym dyskutować.

Ceny są różne, ale w 20tyś. możesz się już zmieścić. Na ocieplenie nie żałuj, to dobrze wydane pieniądze.

Aha, zrób wszędzie ogrzewanie podłogowe.

No tak tylko wtedy z salonu robię kotłownię.

Przypuśćmy, że akceptuje wnoszenie i wynoszenie opału i popiołu przez przedsionek. Co myślicie o moich zmianach czy w takim układzie da rade położyć terrive? Czy w tak małej łazience zmieszczę prysznic, pralkę, sedes, umywalkę? czy lepiej zrezygnować ze spiżarki i zrobić tam wc i prysznic?