Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zastanawiam się nad tym projektem:

[ATTACH=CONFIG]254531[/ATTACH]

Zmiany jakie chciałem wprowadzić to powiększenie kotłowni-dom będzie ogrzewany eko, albo drzewem(zlikwidowałem wc i spiżarkę), delikatnie powiększyłem pokój który oryginalnie ma 9,5m2, niestety kosztem wiatrołapu w którym nie mam pojęcia czy będzie trochę miejsca aby coś tam powiesić.

Spiżarkę przeniosłem na drugą stronę. Niestety brakuje jeszcze gdzieś miejsca na małą szafę wnękową lub malutką garderobę:-(

Strop chciałbym terriva, oryginał ma drewniany, przerobiłem ściany nośne.

Co sądzicie o tych zmianach?

[ATTACH=CONFIG]254535[/ATTACH]

Wiem że nie powinienem cyt siebie ale...

A co Państwo myślą o tym projekcie.

Sytuacja na działce to wjazd od południa garaż na tyłach działki od północy czy ten projekt byłby tańszy i lepszy od poprzedniego.

Dach w tym projekcie jest dwuspadowy i tu jest problem ponieważ mi się one nie podobają a żonie tak

rzut_2_da_lena_3_ps_.jpg

link do projektu:

http://pracownia-projekty.dom.pl/da_lena_3_ps_.htm

Edytowane przez romanek1914

Co ty chcesz od tego dachu? Projekt wygląda na dość energooszczędny jeżeli chodzi o CO, niestety z CWU to projektant poszedł po bandzie (zbyt bardzo oddalone od siebie odbiorniki wody). Nie ma w nim nawet pomieszczenia gospodarczego a co dopiero kotłowni, jak chcesz grzać?

Osobiście bardzo dobrze bym go ocieplił, pokombinował coś z CWU i grzał jakąś tańszą PC. Oczywiście w całym domu ogrzewanie podłogowe.

Edit:

Dopiero teraz zauważyłem to pomieszczenie gospodarcze.

Zbiornik na CWU postawiłbym przy ścianie z łazienką, poprowadził jak najkrótsze odcinki rur na ciepłą wodę i zrobiłbym bez cyrkulacji. W kuchni dałbym przepływowy podgrzewacz wody.

Przy tym domu na pewno nie pchałbym się w paliwa stałe. Po prostu nie ma kotłów tak małej mocy.

Edytowane przez Liwko

Co ty chcesz od tego dachu? Projekt wygląda na dość energooszczędny jeżeli chodzi o CO, niestety z CWU to projektant poszedł po bandzie (zbyt bardzo oddalone od siebie odbiorniki wody). Nie ma w nim nawet pomieszczenia gospodarczego a co dopiero kotłowni, jak chcesz grzać?

Osobiście bardzo dobrze bym go ocieplił, pokombinował coś z CWU i grzał jakąś tańszą PC. Oczywiście w całym domu ogrzewanie podłogowe.

Kotłownia byłaby w pomiszczeniu 11.Dodałbym tam drugie drzwi tzn zrobiłbym taką śluzę. Ogrzewanie piecem na paliwo stałe. To fakt grzejniki oddalone od kotłowni dość sporo.

Z tym dachem po prostu wydaje mi się, że będzie wyglądał jak stodoła:-(

Kotłownia byłaby w pomiszczeniu 11.Dodałbym tam drugie drzwi tzn zrobiłbym taką śluzę. Ogrzewanie piecem na paliwo stałe. To fakt grzejniki oddalone od kotłowni dość sporo.

Z tym dachem po prostu wydaje mi się, że będzie wyglądał jak stodoła:-(

Dopisałem ci w poprzednim poście. Dobrze ocieplić, podłogówka, mała PC i śmiejesz się z rachunków.

A jak widzisz gdzieś wybudowany nowy dom parterowy z dwuspadem to też odbierasz go jako nieatrakcyjny, stodołę?

Z normalnej perspektywy stojącego człowieka dach, zwłaszcza na parterówce, z niewielkim kątem nachylenia, to nie jest element jakoś bardzo rzucający się w oczy.

Z innej beczki. Moim zdaniem na działce z wjazdem od południa lepiej dać mniejsze okna od północy. W salonie dalabym duże okno na zimną stronę tylko pod warunkiem posiadania widoku zapierającego dech w piersiach.

Czy znasz projekt Dom w Luizjanie 2? Jest to dom dedykowany typowo na działki południowe.

Układ kotłownia - spiżarnia - mniejsza łazienka można lekko przeprojektować (zrobić większą kotłownię, wc bez prysznica, jak komu pasuje). Zauważ jak w tym projekcie fajnie skupiono całą instalację wodną.

Tych domów w Luizjanie jest więcej wersji. Prosta i tania w budowie wydaje się być "czwórka" z dachem dwuspadowym. W nim jednak zrobiłabym też salon od słonecznej strony a kuchnię od podwórka - analogicznie jak w dwójce. Ma dużą kotłownię typowo pod paliwa stałe.

http://pracownia-projekty.dom.pl/za_dom_w_luizjanie_4.htm

Ą żeby uniknąć tego podgrzewacza wody w kuchni to rozumiem że musiałaby by być cyrkulacja w całym domu aby była szybko ciepła woda w kuchni po odkręceniu kurka?

Szukam cały czas zdjęcia z realizacji podobnego projektu w necie bardzo bym chciał zobaczyć jak to by w rzeczywistości wyglądało, może ktoś zna podobny projekt z realizacją?

Ą żeby uniknąć tego podgrzewacza wody w kuchni to rozumiem że musiałaby by być cyrkulacja w całym domu aby była szybko ciepła woda w kuchni po odkręceniu kurka?

Tak, tyle że cyrkulacja to nie jest moim zdaniem dobre panaceum na ciepłą wodę w domu jednorodzinnym. Nawet jak ją bardzo dobrze zaizolujesz w warstwie ocieplenia to i tak straty będą i na ciepła wodę trzeba będzie czekać. Najlepiej jak punkty poboru są bardzo blisko zbiornika. W kuchni możesz też zamontować mały zbiorniczek ładowany w drugiej taryfie.

Zaczynam powoli kapować o co chodzi:-) W kuchni i tak zazwyczaj się myję zmywarką.

:yes:

A czy istnieją takie rozwiązania aby umieścić gdzieś pod meblami jakiś zbiorniczek np 20 l elektryczny który będzie też wspomagany ciepłą wodą z pieca?

Nie komplikuj i nie mów o piecu, a jak już to o kotle. Kocioł grzeje wodę do ogrzewania domu, piec zazwyczaj piecze :)

Do małych, dobrze ocieplonych domów nie ma kotłów, bo nie ma tak małych mocy (no chyba że wstawimy duży i drogi bufor, który zabiera miejsce, którego i tak jest mało). Nie idź tą drogą.

A jak widzisz gdzieś wybudowany nowy dom parterowy z dwuspadem to też odbierasz go jako nieatrakcyjny, stodołę?

Z normalnej perspektywy stojącego człowieka dach, zwłaszcza na parterówce, z niewielkim kątem nachylenia, to nie jest element jakoś bardzo rzucający się w oczy.

Z innej beczki. Moim zdaniem na działce z wjazdem od południa lepiej dać mniejsze okna od północy. W salonie dalabym duże okno na zimną stronę tylko pod warunkiem posiadania widoku zapierającego dech w piersiach.

Czy znasz projekt Dom w Luizjanie 2? Jest to dom dedykowany typowo na działki południowe.

Układ kotłownia - spiżarnia - mniejsza łazienka można lekko przeprojektować (zrobić większą kotłownię, wc bez prysznica, jak komu pasuje). Zauważ jak w tym projekcie fajnie skupiono całą instalację wodną.

Tych domów w Luizjanie jest więcej wersji. Prosta i tania w budowie wydaje się być "czwórka" z dachem dwuspadowym. W nim jednak zrobiłabym też salon od słonecznej strony a kuchnię od podwórka - analogicznie jak w dwójce. Ma dużą kotłownię typowo pod paliwa stałe.

http://pracownia-projekty.dom.pl/za_dom_w_luizjanie_4.htm

Nie zauważyłem twojego wpisu wcześniej-sorry

Tak działka jest od południa niestety działka jest szeroka a wgłąb nie mogę za bardzo iść z powodu braku miejsca, dlatego ten projekt co podałeś musiałbym odkręcić w prawo. Czyli wychodziłoby że wejście mam od południa ale taki układ wydaje mi się bardzo dobry szczególnie ten drugi co podałeś dom w luzjanie 4 ale z dachem czterospadowym :wiggle:

Zaczynam powoli kapować o co chodzi:-) W kuchni i tak zazwyczaj się myję zmywarką. A czy istnieją takie rozwiązania aby umieścić gdzieś pod meblami jakiś zbiorniczek np 20 l elektryczny który będzie też wspomagany ciepłą wodą z pieca?

Po co Ci w kuchni aż 20L, zwłąszcza gdy masz jeszcze zmywarkę. Wystarczy mały bojlerek 5L (z nierdzewki ok. 300zł) w szafce pod zlewem. Sama tak mam i nie bierze to dużo prądu, gdy zużywasz mało wody.

Nie zauważyłem twojego wpisu wcześniej-sorry

Tak działka jest od południa niestety działka jest szeroka a wgłąb nie mogę za bardzo iść z powodu braku miejsca, dlatego ten projekt co podałeś musiałbym odkręcić w prawo. Czyli wychodziłoby że wejście mam od południa ale taki układ wydaje mi się bardzo dobry szczególnie ten drugi co podałeś dom w luzjanie 4 ale z dachem czterospadowym :wiggle:

Te projekty są na niezbyt głębokie działki. Tylko rzut dwójki wrzucono przekręcony.

Powiększanie byłoby łatwiejsze przy dachu dwuspadowym. Na przykład wydłużasz nieco prawą część domu i masz większe dwie sypialnie. Przy dachu kopertowym wiąże się to z przeprojektowaniem całej konstrukcji dachu, więc chyba nie ma sensu wówczas kupno gotowca, tylko lepiej zaprojektować indywidualny na wzór i podobieństwo. :)

Tak czy owak optowałabym zdecydowanie za salonem z przodu domu a kuchnią w głębi, w sąsiedztwie kotłowni. Wówczas nie bawisz się w cyrkulacje, podgrzewacze, bo kran w kuchni będzie może ze 2 metry od kotłowni.

Te projekty są na niezbyt głębokie działki. Tylko rzut dwójki wrzucono przekręcony.

Powiększanie byłoby łatwiejsze przy dachu dwuspadowym. Na przykład wydłużasz nieco prawą część domu i masz większe dwie sypialnie. Przy dachu kopertowym wiąże się to z przeprojektowaniem całej konstrukcji dachu, więc chyba nie ma sensu wówczas kupno gotowca, tylko lepiej zaprojektować indywidualny na wzór i podobieństwo. :)

Tak czy owak optowałabym zdecydowanie za salonem z przodu domu a kuchnią w głębi, w sąsiedztwie kotłowni. Wówczas nie bawisz się w cyrkulacje, podgrzewacze, bo kran w kuchni będzie może ze 2 metry od kotłowni.

Jeśli chodzi o kuchnie to faktycznie byłoby by lepiej jesli byłaby od połnocy ale chce mieć jakiś mały taras od strony północnej z wyjsciem z domu.

Taras nie wchodzi w grę od strony południowej ruchliwa droga i dużo gapiów(centrum miejscowości).

Jeszcze nie wiem czy bede brał gotowca czy indywidualny dzisiaj pogadam z projektantem.

Będę jeszcze szukał coś w tym stylu tylko trochę z większym metrażem do 120m2.