Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak masz koncepcję i wiesz czego chcesz to indywidualny - ceny od 4 - 5 tys w górę, co nie jest kwotą dużo wyższą od tej którą ponosisz za gotowiec + adaptacja, przyłacza etc.

Zaletą gotowca jest to że wiesz jakie ten projekt ma błędy, co ludzie najczęściej zmieniają i poprawiają, a co jest OK - a wiesz to z tego forum :). Projekt indywidualny zawsze jest ryzykiem - tak mi się wydaje. Ale za to masz dokładnie to czego chcesz - a to bardzo ważne.

Za indywidualny projekt swojego domu płaciłem 2500 zł (1999 r.)

Było to tanio ale jak się potem okazało z błędem konstrukcyjnym więźby. Likwidacja tego błędu kosztowała trochę zarówno pieniędzy jak i nerwów (to niewymierne).

O względności cen może swiadczyć to, że po dwóch latach zakupiłem autorski projekt oczyszczalni korzeniowej ścieków za .... 2000 zł (w tym nadzór autorski wykonania)

Pozdrawiam i sorry za to speszenie ale naprawdę - lubię konkrety

BK - masz rację ! projekt gotowy jest sprawdzony a jeśli był budowany to błędy wynikłe w trakcie budowy zostały usunięte - ale chyba zaryzykuję indywidualny bo przejrzałem mnóstwo projektów i w każdym było coś nie tak a ceny o jakich piszecie są do zaakceptowania !

Wowka - Wszystko OK ! - może za pierwszym razem zbyt emocjonalnie zareagowałem na twoją odpowiedź (byłeś pierwszy co się odezwał) Postaram się być bardziej bezpośredni i na luzie ! Zawsze z miłą chęcią wysłucham Twoich komentarzy !

Chyba mamy wspólne hobby - numizmatyka ! :wink:

hmmm, dziwne spostrzezenie że ryzykiem jest projekt indywidualny...

jesli tak to raczej wybór najtanszego architekta z mozliwych do wykonania takowego projektu. Jesli ktos robi projekt indywidualny za 2 tys zlotych (nawet 5 lat temu) to raczej nie jest to projektowanie a przerysowanie bez wiekszego pomyslunku...

Dobry projekt indywidualny przewiduje o wiele rzeczy więcej niz typówka (oczywiście jesli zapłaci się za branze i dobrą pracę dobrego architekta)

pozdrawiam

Nie zawsze to co drogie jest dobre choć zgadzam się z tobą że "indywidualny" za 2000 zł to pomyłka !

Goście zapłacili 20 000 zł. (patrz Murator z października 2004 str 62 ) a nie mogli wyprostować się we własnej łazience . Oczywiście wina leżała po stronie inwestora bo "podpisali koncepcję projektu z błędem"

to ja się pytam kto tu powinien być fachowcem ? - wychodzi na to że inwestor .

To co wybudowane (a tak jest z większością "gotowców") jest już sprawdzone a w przypadku "indywidualnego" - można się naciąć

Mimo to skłaniam się ku "indywidualnemu" - pozdrawiam !

P.S. A tak na marginesie ile waszym zdaniem powinien kosztować projekt indywidualny prostego domku z poddaszem uźytk. w rzucie 9m x 10m ?

naciąć się mozna wszędzie, to prawda... i na kupnie kartonu mleka i na projekcie domu...

co do ceny, to wybacz, ale troszkę za mało informacji podaleś, zeby sprobowac wycenic dokumentację.

Wątek na temat kosztu projektu indywidualnego był tutaj:

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=7566

Masz rację ale naciąć się przy kupnie mleka - to pryszcz !

Dzięki za namiary ! Byłem , czytałem , wypowiedzi bardzo mnie interesujące (chyba słabo szukałem wcześniej) i wiem już coś nie coś o cenach !

Rozpiętości duże , ale to tak jak wśród artystów - obrazy jednych są w cenie drugich nie i pewnie zależy to od popytu

Zapłaciłam 15 tys,ale bez zmrużenia oka ,bo wiem,za co.Skomplikowany technicznbie projekt -dom na stoku,rozpoczęta budowa - fundamenty i ściany piwnic,z którymi trzeba było coś zrobić, fundamenty skokowe pod dom dwurodzinny,trzypoziomowy a w to miejsce,bez niewielkich wyburzeń dom dwupoziomowy,tarasowiec.Wszystko pod mój gust i potrzeby - rodzaj i kształt okien,portfenetry,żadnych zbędnych metrów,typu korytarzyki,łazienki - klitki dla gości,osobne jadalnie,a w kuchni pseudo kąciki jadalne i tym podobne bzdety.Do tego projekty instalacji (od razu z podłogówką,tam,gdzie chcę),dom dostosowany do zaprojektowanych przeze mnie wnętrz - np.deszczownia w jednej łaziennce,a wanna w podłodze - w drugiej.

No i zero formalności.Nawet nie byłam w urzędzie.A cena za projekt zwraca sie w idealnym zagospodarowaniu powierzchni (oczywiście idealnym w stosunku do naszych potrzeb).

Przejrzałam też setki projektów i jesli podobała mi sie bryła, to nie pasowała na moją działkę (kierunki świata,warunki zagospodarowania),albo wnętrza były za bardzo podzielone ścianami,których wyrzucenie wymagało by zmian konstrukcyjnych.Tak wiem od razu,co mogę wykreślić,a co musi zostać.Polecam współpracę z architektem.Ale uwaga - w dużych,renomowanych pracowniach też różnie to bywa - główni zatrudniają młodych za marne pieniądze,przynajmniej u nas,często nie mają czasu dla klienta.

Jeden z minusów - czas (u mnie pół roku),ale to zależy,czy się spieszy.

Mnie osobiście się nie spieszyło, a przynajmniej w tym czsie mogłam sobie dokładnie wszystko przemyśleć i nic bym już nie zmieniała.Do tego przez ten czas znalazłam już 90% materiałów wykończeniowych (meble,glazury,stolarka) i mam dokładniejszy kosztorys.Nie buduję na zasadzie"jakoś to będzie".Powodzenia.

Czytałem Twoją wypowiedź i jakbym słyszał samego siebie !

W wielu projektach właśnie nie podobało mi się "marnowanie powierzchni" Dla moich potrzeb niektóre pomieszczenia były za duże , innych jak choćby "pomieszczeń gospodarczych" (tak potrzebnych w każdym domu) nie było w ogóle , albo były za małe i wyglądały jakby stworzone z przypadku i nie tam gdzie potrzeba ( bo właśnie zostało trochę miejsca do zagospodarowania ) . Wiele do życzenia pozostawiała również komunikacja w wielu projektach nadmiernie rozbudowana i skomplikowana (można zabłądzić) albo prosta , wąska i długa jak "Metro"

Zaznaczam ! - nie dysponuję dużym kapitałem i myślę o domu małym (koszty) , prostym (łatwym w budowie i utrzymaniu)i funkcjonalnym a jednocześnie ładnym !!! ( - rany jakbym cytował MURATORA ! ) . Owszem były ładne projekty ale raczej zbyt duże , albo z "górnej półki"

- Cenna uwaga o pracowniach - zapamiętam ! Dziękuję

Przejrzałam wątek i jestem zaskoczona niskimi cenami.Coś mi sie w to nie chce wierzyć,bo 3% wartości to raczej norma,przynajmniej w moich stronach.Albo ci ,którzy zapłacili więcej teraz sie nie przyznają,żeby nie wyjść na jelenia. :lol:

http://foto.onet.pl/upload/13/16/_353220_n.jpg

Szukam i szukam odpowiedniego projektu i nic...

Sworzyłem więc własna wizję.

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi dotyczące funkcjonalności takiego tworu. Powierzchnia całkowita parteru ok 95 m + poddasze ok 25 m (dach czterospadowy).

Mam wjazd od południowego zachodu, domek w stosunku do stron świata będzie obrócony o jakieś 30 stopni zgodnie ze wskazówkami zegara.

Oto opis pomieszczeń:

1. Wiatrołap – 2,25 m

2. Jadalnia – 6,9 m

3. Kuchnia – 7,4 m

4. Spiżarnia – 1,5 m

5. Pokój dzienny – 20,8 m

6. Sypialnia – 11,25 m

7. Sypialnia – 11,25 m

8. Sypialnia – 10,7 m

9. Łazienka – 6,7 m

10. Korytarz – 15,5 m

11. Garaż – 21 m

no to pare uwag funkcjonalnych

1.wejscie z garazu w czesc nocną i jeszcze bez sluzy? Jesli bez przejscia to trzeba obejsc caly dom, troche glupio...

2. kuchnia b. niewygodna i niefunkcjonalna - za malo blatow bedzie na pewno

3. od wschodu - sypialnia 2 os. ( 8 ) to troche za mala

4. o konstrukcji nie pisze - bo oczywiscie sciany konstrukcyjne jeszcze trzeba dac

Witaj,

uwagi takie jak kolegi powyżej, a poza tym:

- mały wiatrołap, nieustawny hol - gdzie będzie jakaś większa szafa ? zawsze się przydaje na okrycia wierzchnie, parasole, piłki dzieci itd.

- gdzie będzie stała pralka ? gdzie będzie piec co ? gdzie schowasz odkurzacz (chyba, że centralny) miski, szczotki, środki czystości ?

- nieciekawy widok od wejścia do domu, na długi korytarz

- może warto, garaż na całej szerokości domu dać ?, aby weszły rowery, kosiarka, meble ogrodowe itd.

- pomieszczenia u góry rzutu poszerz o metr i będą bardziej ustawne

to na razie tyle