Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

- co wówczas z pionem kanalizacji sanitarnej wyskakującym gdzieś w PARTERZE między kuchnią, a jadalnią ?:)[/quote

To przy ściance kolankowej.

Umywalka w najciemniejszym miejscu łazienki nie jest dobrym pomysłem.

Robet - mnóstwo ludzi na forum pisze dokładnie to - ile kosztował dom i jaką ma rodzinę :D

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Robercie

- zgadzam się z Twoją wypowiedzią słowo w słowo !

- w moim odczuciu ( co wydaje mi się ważne dla Inwestora ) wspomniane przez Ciebie tzw. „ceny dumpingowe” dla opracowania Projektu wiążą się bezpośrednio z ryzykiem inwestycyjnym :

dumpingowa cena Projektu może przekładać się bezpośrednio na :

1 - koszty realizacji obiektu , które ponosi Inwestor ( o ile koszt realizacji jest priorytetem )

2 - w skrajnym przypadku błędy projektowe wynikające z braku doświadczenia

3 - skrócony czas opracowania projektu, tym samym pomijanie wymaganych analiz na podstawie których podejmowane są decyzje projektowe ( dot. Architektury / Konstrukcji / Inst. Sanitarnych / … ), co związane jest bezpośrednio z użytkowaniem projektowanej przestrzeni lub ( pisząc w skrócie ) z jej JAKOŚCIĄ !

Pozdrawiam

Bardzo ciekawy przykład budynku wg Projektu Indywidualnego :

Raw Architecture Workshop - Camusdarach House

http://www.archdaily.com/519534/house-at-camusdarach-sands-raw-architecture-workshop/

- FUNKCJA : dom rodzinny

- FORMA obiektu wraz z materiałami wykończeniowymi wpisana w geometrię działki i jej „kontekst”, z lokalizacją okien nawiązujących do widoków krajobrazowych, w tym ( wg opisu autorskiego ) do pragnienia „ uchwycenia zachodu słońca ” - jako idei głównej :

http://www.archiscene.net/housing/camusdarach-house-raw-architecture-workshop/

Gość AiŁ_gość

Witamy po raz kolejny :)

Dostaliśmy nowe rysunki, które są już bliskie temu co chcemy.

Oczywiście liczymy na Wasze sugestie czy można coś jeszcze poprawić.

Okna są do zmiany, jeszcze nad nimi nie myśleliśmy.

Wersja 7 Parter:

http://imagizer.imageshack.us/v2/1280x1024q90/829/ax0n.png

Poddasze (wiemy że kilka rzeczy trzeba będzie odsunąć od ścianki kolankowe :)

http://imagizer.imageshack.us/v2/1280x1024q90/840/n74i.png

Edytowane przez AiŁ_gość

Gość AiŁ_gość
Mała uwaga - jak chcecie z boku dostawić wiatę na samochód to czy nie bedzie ona kolidowała z oknami wc i korytarzyka?

Wiata na samochody będzie na pewno od wschodu. Okno w łazience zostawię, ale raczej przesunę w stronę narożnika z wc . Teraz mam "ślepą" toaletę i wolę okno dające częściowo światło niż żadne.

W korytarzyku okno usuniemy.

wiesz co - ta mała wypustka z prysznicem - same ściany zewnętrzne - moze być chlodno. Wyprostujcie może łazienkę?

Hmm.. dlaczego wasz architekt stale wrysowuje drzwi łazienki do srodka?

Przecież to niezgodne z przepisami.

Takie moje zabawy w paincie

http://images62.fotosik.pl/1140/82fcbf5586052992gen.jpg

Gość AiŁ_gość
wiesz co - ta mała wypustka z prysznicem - same ściany zewnętrzne - moze być chlodno. Wyprostujcie może łazienkę?

Właśnie przed paroma minutami rozmawiałem z architektem, który zaproponował to samo z łazienką. Podoba mi się Twój układ łazienki na dole :)

Co do wąskiego przejścia do kuchni to jak dla nas 90 cm będzie wystarczająco.

Jeżeli chodzi o okna w gabinecie to będzie pewnie 1, na ścianie północnej.

Pod schodami raczej nie planujemy zabudowy. Czasu trochę mamy, więc o niej pomyślimy.

A co sądzisz o układzie w łazience na piętrze? Na pewno poszerzymy ją o ok. 20cm, ale zastanawiamy się czy po odsunięciu wanny o ok.20-30cm od ścianki nie będzie za mało miejsca.

Edytowane przez AiŁ_gość

Anita i Łukasz

Czytekny układ funkcjonalny !

można się zastanowić, czy nie byłoby korzystniej, aby dół biegu schodów zaczynał się od strony Pokoju Dziennego parteru ?

- wysoką zabudowę kuchenną mozna by wrzucić pod schody ( od strony kuchni ) powiększając ją !

- zmiana kierunku biegu schodów, również dawałaby szansę na zbudowanie w przyszłości " śluzy ", o ile w przyszłości wiata zamieniłaby się w garaż

ale to zależy od waszego trybu życia i jak najbardziej przemyśleń i decyzji architekta.

Cieszę się, że tak prezentujecie warianty ( choć tylko rzuty ) - widać pracę projektanta i częściowy Projekt Koncepcyjny.

Często spotykam się z pytaniem Inwestora : po co Projekt Koncepcyjny i czemu służy ? :

dla projektu INDYWIDUALNEGO stanowi podstawę uzgodnień i dalszych prac nad Projektem Budowlanym.

Pozdrawiam

Gość AiŁ_gość
Anita i Łukasz

Czytekny układ funkcjonalny !

można się zastanowić, czy nie byłoby korzystniej, aby dół biegu schodów zaczynał się od strony Pokoju Dziennego parteru ?

- wysoką zabudowę kuchenną mozna by wrzucić pod schody ( od strony kuchni ) powiększając ją !

- zmiana kierunku biegu schodów, również dawałaby szansę na zbudowanie w przyszłości " śluzy ", o ile w przyszłości wiata zamieniłaby się w garaż

ale to zależy od waszego trybu życia i jak najbardziej przemyśleń i decyzji architekta.

Cieszę się, że tak prezentujecie warianty ( choć tylko rzuty ) - widać pracę projektanta i częściowy Projekt Koncepcyjny.

Często spotykam się z pytaniem Inwestora : po co Projekt Koncepcyjny i czemu służy ? :

dla projektu INDYWIDUALNEGO stanowi podstawę uzgodnień i dalszych prac nad Projektem Budowlanym.

Pozdrawiam

Ja, nigdy nie chciałam aby schody zaczynały się w salonie. Łukaszowi, podobały się schody w widocznym miejscu ładnie podkreślone, nie koniecznie zabudowane. Obecny pomysł zawiera i jedno i drugie :)

Podoba mi się, że wejście/zejście ze schodów jest przy kuchni. Dla nas świetne rozwiązanie. Może gdyby było więcej miejsca przy nich jak pisze Elfir byłoby jeszcze lepiej...? Tylko nie wiem czy da radę.

Garażu mieć nie będziemy ze względu na niewielkie wymiary działki. Zostawiamy miejsce od wschodu tylko na wiatę.

Cieszę się, że zainteresowałeś się naszym tematem i dzięki za cenne uwagi :)

Edytowane przez AiŁ_gość

Jest kilka strategii projektowania Architektury ( formy / funkcji / treści ) na etapie Indywidualnego Projektu Koncepcyjnego :

p.1 - projektowanie od wewnątrz do zewnątrz

p.2 - projektowanie od zewnątrz do wewnątrz

p.3 - projektowanie p.1 + p.2 jednocześnie i zmieniające się wg uzgodnień w dochodzeniu do najlepszych rozwiązań,

ale zawsze projektowanie to kwestia wyboru w oparciu o POTRZEBY, ŚWIADOMOŚĆ i BUDŻET przyszłych użytkowników.

Myślę, że jesteście ŚWIADOMYMI Inwestorami, z określonymi POTRZEBAMI realizowanymi w określonym BUDŻECIE ( +/- ) , co zawsze jest podstawą opracowania dobrego Projektu obiektu i zagospodarowania.

Ja, nigdy nie chciałam aby schody zaczynały się w salonie. Łukaszowi, podobały się schody w widocznym miejscu ładnie podkreślone, nie koniecznie zabudowane. Obecny pomysł zawiera i jedno i drugie

Podoba mi się, że wejście/zejście ze schodów jest przy kuchni. Dla nas świetne rozwiązanie.

- i to jest kwestia wyboru. Schody mogą być „gubione” lub stanowić piękny akcent we wnętrzu.:)

Może gdyby było więcej miejsca przy nich jak pisze Elfir byłoby jeszcze lepiej...?

- na pewno tak ! – ale jeśli poszerzenie miałoby stworzyć niewygodne schody lub zmniejszyć pomieszczenia na Piętrze … 90cm szerokości jest to „super minimum”, ale to miejsce będzie służyć tylko Wam ! i nie powinno być krytycznych kolizji komunikacyjnych.

ja się bardziej obawiam wpadania na ścianę z rozpędu szybko schodząc schodami.

Poza tym wnoszenie mebli na górę

- słuszne Uwagi ! - wszystko do rozpatrzenia przez Projektanta obiektu.

przykład Projektu Indywidualnego w kompozycji : od zewnątrz ... do wewnątrz ( w kontekście działki )

http://www.plataformaarquitectura.cl/2014/07/02/vivienda-en-llavaneres-mirag-arquitecturaigestio/

bardzo ciekawy rzut i forma budynku, w myśl zasady, że

Architektura jest również tworzeniem charakteru danego miejsca:)

Gość AiŁ_gość
ja się bardziej obawiam wpadania na ścianę z rozpędu szybko schodząc schodami.

Poza tym wnoszenie mebli na górę

Tylko czy dodanie 10 lub 15 cm spowoduje że nie będzie się wpadać na ścianę?

Jeśli chodzi o meble to mam nadzieję że często ich nie będziemy wnosić:)

No cóż...nie będą to najwygodniejsze schody...

Trochę wiadomości z poradników:

1. Schody powinny być dostosowane do wielkości stopy i długości kroku (średnio 70 cm dla mężczyzn i 62 cm dla kobiet). W związku z powyższym powinna być spełniona następująca zależność:

2 x h (wysokość stopnia) + s (szerokość stopnia) = 60-65 cm

U Was wychodzi 58,76cm

2. Stopnie:

wysokość stopni h=14-19 cm (schody bardzo wygodne – 15 cm, wygodne – 16 cm, przeciętne – 17 cm, podrzędne – 19 cm);

szerokość stopni s=25-32 cm (schody bardzo wygodne – 32 cm, wygodne – 30 cm, przeciętne – 29 cm, podrzędne – 25 cm);

Wysokość 16,88cm jest też szalenie niewygodna dla budwlańców, którzy to nie lubią ułamków ;)

Znam opowieść z forum, gdzie panowie poszli na łatwiznę i zaokrąglili sobie wysokości stopni, co odbiło się na ostatnim schodku (kilka cm wyższy).

Pomni tego przygotowaliśmy rysunek z wysokościami (też były ułamki, ale tylko do jednego miejsca po przecinku) i dzięki temu wyskości stopni są ok. ale panowie dali ciała przy ich głębokości (przy ścianie z rysunkiem jest ok. ale z drugiej strony już głebokości nie trzymają).

3. Biegi:

- maksymalna liczba stopni w jednym biegu to 17 szt., ale w schodach wygodnych najwyżej 10-12 szt. W jednym biegu nie powinno być mniej niż 3 stopnie, ponieważ wtedy łatwo się o nie potknąć;

- ze względu na wygodę wchodzenia po schodach wskazane jest projektowanie nieparzystej liczby stopni w jednym biegu.

Źródła:

http://www.budujemydom.pl/schody/336-podstawowe-wymiary-schodow

http://ladnydom.pl/budowa/1,106570,11284466,Przepis_na_wygodne_schody_wewnetrzne.html

http://www.domplusdom.pl/mebel/wygodne-schody

Edytowane przez moniss