Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

bardzo mi się podoba ten układ, aż żałuję że myśmy tego nie wymyślili! fajna ustawna kuchnia, może tylko okno tarasowe umieściłabym bliżej kuchni ( koło stołu) aby wychodzić na jeden taras i korzystać z jednego stołu na nim, wydaje mi się to praktyczniejsze

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzieki Juskra, my tez tego nie wymyslelismy, zasluga Elfir dziekujemy raz jeszcze, jesli chodzi o okna to jeszcze to

ciagle nad tym myslimy, chcemy miec tarasowe od zachodu bo tam bedzie ogrod, ale od poludnia tez byloby super,

zastanawiam sie nad oknem poludniowym w kuchni czy nie bedzie za goraco?

pozrawiam i dziekuje

na pewno będzie gorąco ale na to są sposoby :) natomiast pewne jest to że będziecie mieli jeszcze jaśniej. Ale z drugiej strony macie już okno i taras w kuchni to moim zdaniem wystarczy. Weźcie także pod uwagę zabudowę kuchenną, czy okno nie zaburzy Waszej wizji kuchennej :) ( ja nie mam domu ale wizję kuchni już mam ;) )

Gość AiŁ_gość
- przy mechanicznej wentylacji, te kominy są niepotrzebne !

Czy rozwiązanie komina od pieca i kratek od wentylacji grawitacyjnej na dachu jest ok?

Edytowane przez AiŁ_gość

Czy rozwiązanie komina od pieca i kratek od wentylacji grawitacyjnej na dachu jest ok?

- mamy § 148. 2 Warunków Technicznych : " W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można stosować wentylacji grawitacyjnej ani wentylacji hybrydowej. " co jest logiczne : wentylacja mechaniczna przy jednoczesnej grawitacji nie działa prawidłowo, tym samym nie zapewnia komfortu użytkownika.

- wentylacja kotłowni, czy wentylowanie samej połaci dachowej - to są inne zagadnienia projektowe :

dla kotłowni - odrębne przepisy budowlane ( w zależności od typu nośnika i mocy ), a dla warstw połaci dachowej - ( między innymi ) zgodność ze sztuką budowlaną.

Pozdrawiam

Gość AiŁ_gość
- mamy § 148. 2 Warunków Technicznych : " W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można stosować wentylacji grawitacyjnej ani wentylacji hybrydowej. " co jest logiczne : wentylacja mechaniczna przy jednoczesnej grawitacji nie działa prawidłowo, tym samym nie zapewnia komfortu użytkownika.

- wentylacja kotłowni, czy wentylowanie samej połaci dachowej - to są inne zagadnienia projektowe :

dla kotłowni - odrębne przepisy budowlane ( w zależności od typu nośnika i mocy ), a dla warstw połaci dachowej - ( między innymi ) zgodność ze sztuką budowlaną.

Pozdrawiam

U nas zaplanowana jest wentylacja mechaniczna, a w pomieszczeniach takich jak łazienki, kuchnia i kotłownia ma być grawitacyjna bo tak nakazują przepisy. Musze dopytać naszego arch. o tą wentylację.

Anita i Łukasz, Łukasz Ładziński zacytował właśnie obowiązujące przepisy. Niestety nie wszyscy architekci o tym wiedzą, co wiem z autopsji (mówię, że chcę wentylację mechaniczną, a taki arch. myśli, że chodzi o te wentylatorki wspomagające wyciąg powietrza w łazience i kuchni. Doprecyzowuję, że chodzi o went. mechaniczną nawiewno-wywiewną z rekuperacją, a nie wyłącznie wywiewną - wtedy coś nieco świta panu w głowie, że w którymś "kościele dzwonili" o rekuperatorach ;)

U nas zaplanowana jest wentylacja mechaniczna, a w pomieszczeniach takich jak łazienki, kuchnia i kotłownia ma być grawitacyjna bo tak nakazują przepisy. Musze dopytać naszego arch. o tą wentylację.

- są jedne przepisy budowlane ! - proszę dopytać architekta o wskazanie przepisów, a najlepiej projektanta instalacji wentylacji mechanicznej dot. łazienki i kuchni ( otwartej ). Dot. kotłowni - jak najbardziej wg poprzedniej mojej odp.

Pozdrawiam

ja nie mam nigdzie wentylacji grawitacyjnej.

Po to mam mechaniczną!

Nawet sobie nie wyobrażam jak miałoby to spójnie działać w otwartej przestrzeni - grawitacyjna i mechaniczna. Przecież to po prostu bez sensu!

Jedynym miejscem gdzie możesz mieć grawitacyjną jest kotłownia o ile:

- masz piec na paliwo stałe

- masz piec gazowy z otwartą komorą spalania

Jednym słowem prehistoryczne rozwiazania.

Przy piecu gazowym kondensacyjnym powietrze doprowadzasz z zewnątrz specjalnym przewodem wpiętym tylko w piec.

Jak tój architekt robi takie dziwaczne rzeczy w projekcie to chciałabym zobaczyć resztę instalacji, co tam powymyślał.

Edytowane przez Elfir

ja nie mam nigdzie wentylacji grawitacyjnej.

Po to mam mechaniczną!

Nawet sobie nie wyobrażam jak miałoby to spójnie działać w otwartej przestrzeni - grawitacyjna i mechaniczna. Przecież to po prostu bez sensu!

Jedynym miejscem gdzie możesz mieć grawitacyjną jest kotłownia o ile:

- masz piec na paliwo stałe

- masz piec gazowy z otwartą komorą spalania

Jednym słowem prehistoryczne rozwiazania.

Przy piecu gazowym kondensacyjnym powietrze doprowadzasz z zewnątrz specjalnym przewodem wpiętym tylko w piec.

Jak tój architekt robi takie dziwaczne rzeczy w projekcie to chciałabym zobaczyć resztę instalacji, co tam powymyślał.

- zgadzam się z Twoją wypowiedzią, natomiast Architekt nie jest od projektowania instalacji ! tylko uprawniony Projektant instalacji :)

który powinien podać najlepsze możliwe rozwiązania, zgodne oczywiście z przepisami, doświadczeniem i sztuką budowlaną.

- jeśli konstruktor będzie projektować : architekturę / architekt : instalacje / instalator :konstrukcję - to ogólnie nie wróżę sukcesu.

Pozdrawiam

Gość AiŁ_gość
Anita - a maly występ 30 cm tylko w częsci parterowej?

Od góry zabezpieczony obróbką blacharską z blachy na rąbek

http://images70.fotosik.pl/114/b18dd96537d17cfdgen.jpg

Elfir dzięki za nowe pomysły :)

Dla nas 90 cm nie jest takie kłopotliwe. Jest to minimum, które akceptujemy. Projekt odbieramy w tym tygodniu.

Co do wentylacji grawitacyjnej. W naszym projekcie nie ma wentylacji mechanicznej ( projekt mechanicznej będzie robiony później) w związku z tym aby uzyskać pozwolenie musimy mieć grawitacyjną.

Pozdrawiam!

• 2 weeks później...

Witajcie,

Budowę planujemy na przyszły rok. Działkę kupiliśmy bardzo okazyjnie, w bardzo fajnej lokalizacji w mieście, na czym nam zależało. Jednak ta okazyjność wiąże się z sporymi ograniczeniami, w tym największym, szerokość poniżej 12m. Także żeby spełnić wszystkie warunki dom może mieć szerokość maksymalną 6,85 m. Do tego "dziwny" kształt wjazdu z utrudnieniami. Z tego wszystkiego wynika nasza decyzja o projekcie indywidualnym. Skoro działka zmusiła już nas do droższego wyboru to mamy nadzieje na coś oryginalnego + spełniającego oczekiwania większości, czyli dobrze ale za najmniej ile się da ;). Prace z architektem zaczęte i początki nas przekonują, ale skoro jest to nasz pierwszy dom to pojęcie mamy ograniczone i mocno teoretyczne. Stąd pytanie do forum. Co myślicie? Poniżej pomysły naszego architekta na funkcjonalność i pierwsze szkice wyglądu z zewnątrz. Wszelkie sugestie i pomysły mile widziane.

Pozdrawiamy,

Przyszli mieszańcy Stodoły :)

stodola.jpg

wiekszy format:

http://zapodaj.net/7b3172ae02368.png.html

stodola.jpg

Edytowane przez jaakto

Witam, dołączam się do wątku :)

Spłodziłem taką oto koncepcję domu parterowego dla rodziny 2+2

parterowka.jpg

114m2

Powierzchnia zabudowy 14,10mx10m

Mam to co chciałem - bez schodów, z własnym biurem, bez wielkiego salonu, z sensowną schowko/spiżarką, garderobą itd itd

W planach dostawienie garażu z drewna na kosiary, rowery, graty.

Wiem, że nie jest to duży dom i można powiedzieć, że 'to i tamto za małe'... ale póki co to najlepsze co widziałem jeżeli chodzi o próbę połączenia własnych potrzeb z możliwościami finansowymi.

Edytowane przez Antymateria