Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No właśnie takie miałam odczucia - że to nie jest praca projektanta, tylko "adaptatora", który dość typowy domek ścisnął do szerokości działki.

Jeszcze jedna moja myśl luźna. Domy jednorodzinne, które znam, w znacznej większości (70-80%) są dość ciemne i ponure. Mój dom rodzinny wita wchodzących ciemnym wiatrołapem i równie ciemnym, długim korytarzem. W innych podobnie - nawet jeżeli wiatrołap posiada doświetlenie, to za nim nastepują hole, korytarze, które są tym ciemniejsze im większa dlugość i szerokość domu. Wcale nierzadkie są domy, które są kompletnie niedobrane do stron świata. Cóż to może oznaczać? Że jesteśmy przyzwyczajeni od małego to takich lekko ciemnawych domów i mieszkań? Nie lubimy światła i słońca?

W moim domu okna od slonecznych stron pozwalają znacząco skrócić sezon grzewczy. To widać po kominach w sąsiedztwie i jest to więcej niż miesiąc grzania (przynajmniej 2 tygodnie jesienią i ponad 3 tygodnie wiosną).

Moim zdaniem jest to jeden z najczęstszych błędów projektowych. Podobny do tego, gdy na wprost wejścia są drzwi do najbardziej reprezentacyjnego pomieszczenia w domu, czyli w.c. ;)

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to, że większość ludzi w ogóle nie traktuje niedopasowania domu do stron świata jako błędu. :)

Osobiście nie lubię też, gdy po otwarciu drzwi wejsciowych na wprost ukazuje się wieszak z kolekcją jesień - zima. I wystawka butów.

Witam,

podpinam się pod główny wątek. Szukam odpowiedzialnych i mega zaangażowanych w zlecenie architektów, najlepiej z Poznania i okolic, którzy zaprojektują dom jednorodzinny w modernistycznym klimacie, z zastosoweniem eco architektury. Cenię sobie oryginalność, dbałość o detale i fajnie, jakby projekty były chociaż w pewnym stopniu odwzorowaniem tych :"na wypasie", jakie można oglądać obecnie na świecie. Żonie wymarzył się dom, jak z filmu, dużo światła ( dużo okien) i przestrzeni. Architekci ARTYŚCI poszukiwani :) Polecacie kogoś, jakieś biuro architektów? ;)

Edytowane przez tom.stas
błąd

moniss

No widzisz Łukaszu na jak innym świecie żyjesz...

Bo ten stary świat zamieszkują właśnie tacy architekci-projektanci (na których niestety zazwyczaj trafia standardowy Kowalski), którzy właśnie produkują takie indywidualne gotowce, byleby jak najszybciej odfajkować naiwnego i następny proszę.

- bardzo podoba mi się sformułowanie „ indywidualne gotowce ” ( są oczywiście nieporozumieniem ).

Ja znam sformułowanie „ pomroczność jasna ” – pasujące idealnie do negacji światła dziennego i danych z konkretnej działki budowlanej, które są kluczowe w projektowaniu każdego obiektu.

Bowess

Wcale nierzadkie są domy, które są kompletnie niedobrane do stron świata. Cóż to może oznaczać? Że jesteśmy przyzwyczajeni od małego to takich lekko ciemnawych domów i mieszkań? Nie lubimy światła i słońca?

- nie mieszkamy w Grecji, czy Australii, aby chronić się przed światłem – wręcz odwrotnie, jako architekci walczymy, aby tego światła było jak najwięcej. Nie ma sensu chyba pisać : co, jeśli naturalnego światła słonecznego brakuje w życiu i funkcjonowaniu człowieka ?

- byłem niedawno w budynku Nowego Muzeum Śląskiego ( otwarcie w czerwcu 2015 – zachęcam do wizyty ).

To co zwraca uwagę ( między innymi ), to niesamowita „ gra światłem ” – z doświetleniem pomieszczeń kondygnacji -4 pod ziemią ( - 16m w dół od poziomu terenu ) światłem naturalnym !

Przykład może daleki od projektu domu jednorodzinnego, ale nie do końca - pokazuje, jak ważne jest światło w ARCHITEKTURZE – niejednokrotnie, może być myślą przewodnią dla kompozycji FORMY, czy ( idąc dalej ) układu pomieszczeń wewnętrznych ( FUNKCJI ).

robert skitek

... jakie kryteria brali pod uwagę podczas szukania osoby, która zaplanuje miejsce na kilkadziesiąt lat ich życia.

- Robercie – trafnie piszesz !

Myślę, że znajomi moniss jednak wybierali pomiędzy „domem w … ”, a „domem w ( wpisać dowolną piękną roślinę, najlepiej z akwenu Morza Śródziemnego )”. Ale są na szczęście świadomi Inwestorzy, którzy myśląc o domu, nie przebierają w katalogach.

tom.stas

dot. filmu : polecam „Autora Widmo” Polańskiego … dom na środku oceanu : FORMA - taka bądz, ale WNĘTRZA niesamowite !

Pozdrawiam:)

Łukasz: Wnętrza domu w "Autor Widmo" faktycznie super tak samo jak w "Dziewczynie z tatuazem" - dom, położenie, wystrój - miazga!!! Tom.stas: Przechodząc do konkretów z doświadczenia wiem, że projekty takie wykonuje firma F3 Architekci z Poznania, skorzystałem z ich usług w zakresie aranżacji wnętrz u nas w domu i jestem bardzo zadowolony - widziałem również, niektóre gotowe projekty domów i myślę, że jak najbardziej mają coś w Twoim/ Twojej żony klimacie. :)

podpinam się pod główny wątek. Szukam odpowiedzialnych i mega zaangażowanych w zlecenie architektów, najlepiej z Poznania i okolic,

A dlaczego ograniczasz się tylko do okolic Poznania? Zakładasz nadzór autorski nad realizacją?

Tu masz namiary na dośc znane biuro:

http://www.plarchitekci.pl/

widziałam kilka ich projektów (nawet na forum jest dziennik budowy), chociaż mam wrazenie, że się zmanierowli i tworzą domy podobne do siebie (w sensie układu funkcjonalnego)

A dlaczego ograniczasz się tylko do okolic Poznania? Zakładasz nadzór autorski nad realizacją?

Tu masz namiary na dośc znane biuro:

http://www.plarchitekci.pl/

widziałam kilka ich projektów (nawet na forum jest dziennik budowy), chociaż mam wrazenie, że się zmanierowli i tworzą domy podobne do siebie (w sensie układu funkcjonalnego)

- z tą „manierą” to może masz trochę racji, a może po prostu „PL” wpisują się w ogólny projektowy trend

- jeśli miałbym wskazywać konkurencję ( ale też przykład dobrej ARCHITEKTURY ! ), to interesującym obiektem jest :

http://ultra-architects.pl/2010/dom-nad-morzem/

… nad morzem ! – projektowany przez pracownię z Poznania ! co pokazuje, że na dzień dzisiejszy odległość pomiędzy Architektem, a Inwestorem, czy działką budowlaną, nie ma takiego znaczenia.

– nadzór autorski nad realizacją tego obiektu jw. na pewno był – to po prostu widać po detalach.

ja nie zakładam niemożliwości nadzoru autorskiego, ale nie da się ukryć, że taki nadzór na drugim krańcu Polski jest na pewno droższy o koszty przejazdu i zakwaterowania.

Miałam w ręku bodajże 3 ich projekty i wszytskie były podobne w taki sposób, że zastanawiałam się czy chodzi o realizację upodobań inwestorów (w sensie projekt indywidualny) czy projektantów.

Pomijam rozbieżności między zaplanowaniem przestrzeni wokół domu a upodobaniem właściciela - dom miał stać na pustej działce z samym trawnikiem, by żadna roślina nie przesłaniała cudownej bryły. Właściciel chciał "tajemniczy ogród" :D

Hej!

Nie wiem czy w dobrym miejscu piszę...jeśli nie, bardzo proszę przekierujcie mnie.

Szukam dobrego, NIE NAJDROŻSZEGO architekta na Śląsku okolice Zabrza, Gliwic.

Spotkałam się już z wieloma, jednak Ci, którzy biorą 7tys. za kompleksowy projekt z instalacjami i przyłączami, nie mają żadnych referencji, stron internetowych i zdają się być bardziej "rzemieślnikami", którzy narysują co się im powie, a nie podpowiedzą, doradzą, z odrobiną kreatywności. Są i tacy "z duszą"...ale Ci biorą za sam projekt po 15-25tys.(:bash:

Dlatego jeszcze raz...czy ktoś z Was zna jakiegoś kreatywnego architekta, który nie liczy sobie za projekt kompleksowy jak za "zboże"?

Elfir

„ Miałam w ręku bodajże 3 ich projekty i wszytskie były podobne w taki sposób, że zastanawiałam się czy chodzi o realizację upodobań inwestorów (w sensie projekt indywidualny) czy projektantów. ”

- no widzisz – a u mnie każdy projekt jest INNY, a wynika to z faktu, że są :

różne działki ( geometria granic działki, lokalizacja drogi dojazdowej, miejsca przyłączy, warunki posadowienia / geotechnika, lokalizacja wzgl. stron świata, sąsiedztwo, widoki z i na obiekt, akustyka, ukształtowanie terenu, … itd. ),

różne Warunki Zabudowy / zapisy w Planach Miejscowych ( od wskazań kąta dachu, po powierzchnię biologicznie czynną, intensywność zabudowy, … inne nakazy, zakazy, dopuszczenia )

różni Inwestorzy i ich potrzeby ( zarówno funkcjonalne jak i estetyczne ), ale również ASPIRACJE dla kreowania i użytkowania INDYWIDUALNEJ - dedykowanej przestrzeni „ szytej na miarę ”.

- upodobania inwestorów / upodobania projektantów – dobry projekt indywidualny powinien łączyć upodobania Inwestorów z upodobaniami projektantów i to się udaje, ponieważ jest poprzedzony ANALIZAMI jw. ( działka / Warunki / potrzeby ) i rozwijany w formie Projektu Koncepcyjnego uzgadnianego pomiędzy Architektem, a Inwestorem.

Nika Nika

- wg Witruwiusza „ ARCHITEKTURA polega na zachowaniu trzech zasad: trwałości (Firmitas), użyteczności (Utilitas) i piękna (Venustas) ” , tym samym dobry architekt ( którego szukasz ) powinien być zarówno ARTYSTĄ oraz RZEMIEŚLNIKIEM.

Obie te cechy muszą się nawzajem uzupełniać, inaczej „ ściana zawsze będzie ścianą i tylko ścianą ! ” ( rzemiosło bez artyzmu ). Idąc w drugą stronę – otrzymujemy „funkcjonalną rzeźbę” ( niejednokrotnie charakterystyczną dla Projektu Indywidualnego ) idealnie wpisaną w kontekst działki, otoczenia i jednocześnie spełniającą potrzeby użytkowników. To co chcemy otrzymać i w którą stronę „pójdziemy” – również zależy od wytycznych projektowych i uzgodnień Koncepcji, charakterystycznej dla Projektu Indywidualnego.

- wycena Projektu zależy od wielu czynników, ( jw. : działka - warunki zabudowy - potrzeby oraz domek / rzeźba ), ale również od zakresu pracy ! ( Projekt Koncepcyjny – Budowlany – Wykonawczy ) NIE TYLKO ARCHITEKTA ,ale również pracy projektanta konstrukcji, projektanta instalacji sanitarnych, elektrycznych, audytora energetycznego.

Projekt Indywidualny również nie powstaje w 2 dni.

Pozdrawiam

Trzy projekty, które widziałam były parterówkami z płaskim dachem i miały charakterystyczne zadaszenie nad tarasem. Różnica była w ilości i rozmieszczeniu pokojów. Nawiazanie do otoczenia praktycznie niewielkie, bo to srodek osiedla był.

Hej!

(...)

Szukam dobrego, NIE NAJDROŻSZEGO architekta na Śląsku okolice Zabrza, Gliwic.

Spotkałam się już z wieloma, jednak Ci, którzy biorą 7tys. za kompleksowy projekt z instalacjami i przyłączami, nie mają żadnych referencji, stron internetowych i zdają się być bardziej "rzemieślnikami", którzy narysują co się im powie, a nie podpowiedzą, doradzą, z odrobiną kreatywności. Są i tacy "z duszą"...ale Ci biorą za sam projekt po 15-25tys.(:bash:

Dlatego jeszcze raz...czy ktoś z Was zna jakiegoś kreatywnego architekta, który nie liczy sobie za projekt kompleksowy jak za "zboże"?

7 tys. to kosztuje projekt gotowy z adaptacją (i to bez większych zmian) i projektami przyłączy.

Niestety, ale szukasz nie NIE NAJDROŻSZEGO, ale po prostu NAJTAŃSZEGO. Taki sort, jaka cena.

Nika Nika, te 15 tys. za średniej wielkości domek (ok.150m2) to jak najbardziej normalna cena przy indywidualnym (projekt wystarczajacy do złożenia w urzędzie) wraz z projektami branżowymi.

Oczywiście można taniej, a można i drożej.

W tym wątku masz Roberta Skitka i Łukasza Ładzińskiego - spytaj ;)

W samych Gliwicach np. ARKAWA - nie wiem jak z cenami, ale podoba mi się własny dom architektki, która nie boi się płaskich dachów ani energooszczędnych rozwiązań.

Edytowane przez moniss

Trzy projekty, które widziałam były parterówkami z płaskim dachem i miały charakterystyczne zadaszenie nad tarasem. Różnica była w ilości i rozmieszczeniu pokojów. Nawiazanie do otoczenia praktycznie niewielkie, bo to srodek osiedla był.

O to o czym piszesz należałoby się zapytać architektów z „PL”.

Ja również stosuje ( może nie aż tak często ) charakterystyczne zadaszenie nad tarasem ( podcień ) – z jednej strony może stanowić dobry akcent w kompozycji FORMY ARCHITEKTONICZNEJ dla całości budynku, z drugiej ( czysto FUNKCJONALNEJ ) pozwala w prosty sposób chronić pomieszczenia przed możliwym nadmiernym przegrzewaniem w okresie letnim. Wszystko zależy od budynku, jego lokalizacji, bezpośredniego sąsiedztwa, układu pomieszczeń, stron świata,...

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

Witam ekspertów :)

Z pewnymi obawami ale jednak proszę o rzucenie okiem specjalistów na projekt mojego przyszłego domu. Zaznaczam, że nie jestem obrażalska. Cenię szczerość i bardzo się cieszę, że są tu osoby, które służą radą i pomocą :) Dom jest usytuowany idealnie salonem na południe. Kuchnia po zmianach jest niestety w osobnym załaczniku.

Dzięki :)

parter.jpgpoddasze.jpgkuchnia po zmianach.JPGprzekrój1.jpgprzekrój 2.jpg

Co do układu funkcjonalnego, to jest całkiem fajnie. W nowym układzie kuchni trochę za daleko od płyty do lodówki - wolałbym poprzedni układ z rzutu. Dziwna ta przestrzeń nad garażem, ale pewnie to wiecie. Za daleko też moim zdaniem z salonu do łazienki na parterze i z sypialni do łazienki na piętrze. te garderoby w pokojach to gerderobami nazwane na wyrost :) Raczej robiłbym z tego zabudowaną szafę, ale to zawsze możecie zadecydować gdy ściany staną...

edit: i ta spiżarka w środku domu, może być tam ciepło

Edytowane przez robert skitek

Kuchnia została zmieniona na moja prośbę. Koniecznie chciałam na jednej ścianie wysoką zabudowę, a na drugiej tylko szafki dolne. Przestrzeń nad garażem zostanie zagospodarowana na pralnię z suszarnią i jakieś dodatkowe miejsce do przechowywania, po prostu żal nam było tego miejsca nad garażem, a taras wydał mi się zbędnym luksusem. Zgadzam się, że te garderoby na górze nie są imponujące, zobaczymy w praniu, może rzeczywiście zabudowy będą ok. Odległości mi nie przeszkadzają. Trochę się martwię spiżarką, że będzie za ciepło i wyląduję z zapasami u chłopaków w garażu :)))

Bardzo dziękuję Robercie za fachową opinię. Trochę spokojniej będę budowała, wiedząc, że nie ma w projekcie znaczących błędów. Pozdrawiam :)

Witam

Jak pisze Robert – układ funkcjonalny jest OK.

Ja natomiast miałbym bardzo drobne uwagi/ sugestie :

- w kuchni mamy wygodny stół na 120cm, ale gdy pojawią się krzesła z drugiej strony stołu ( a pewnie się pojawią ),

to będą zawężać wejście do kuchni i z powrotem. Można wyrównać oba otwory wejściowe do pomieszczenia kuchni do szer. 100cm i przesunąć 1 otwór w kierunku lodówki ( analogicznie z otworem spiżarki ). Przesuwamy stół i dostajemy miejsce na krzesełka z wygodnym światłem przejścia.

- układ kuchni z załącznika podoba mi się, ( pomimo faktycznie oddalonej kuchenki od lodówki - trochę się chodzi ). Powalczyłbym tutaj o jeszcze dłuższy blat roboczy ( przesuwając zlewozmywak w górę na rzucie lub zlewozmywak narożnikowy - opcja ). Przy tym układzie można ( np. ) lepiej doświetlić blat i kuchnię np oknem horyzontalnym.

- w pokoju dziennym trochę brakuje mi w szerokiej, wygodnej „ściany medialnej”. Niby jest „ jedna jedyna” , ale w 2/3 ma wychodzący w pokój kominek. Zasze można spróbować ( np ) ustawić inaczej kominy dymowe, zaaneksować trochę powierzchni kotłowni i bardziej wbudować wkład kominkowy w ścianę.

- na PIĘTRZE ( Robert ma rację ) odległość pomiędzy sypialnią główną, a łazienką jest duża.

Ale ! – pomieszczenie pralni/suszarni ma 30m2 ( tj. salon ), w związku z tym nie zastanawiałbym się ! podzieliłbym to pomieszczenie wzdłuż kalenicy. Część górna na rzucie 15m2 pełniłaby funkcję pomocniczą Piętra ( pralnia / suszarnia ), natomiast cz. „ dolną „ połączyłbym z sypialnią główną tworząc większą garderobę i wydzieloną małą łazienkę przy sypialni ( nad kotłownią ) – tam jest dużo instalacji, tak więc nie byłoby problemu. ( może też na tym etapie lekko dźwignąć ten dach, aby pomieszczenie było bardziej użytkowe ).

Pozdrawiam :)