Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

"rysunek wyraźnie nie zawiera konstrukcji. " - proszę o rozwinięcie tego tematu.

Na pierwszej wersji brak było ścian nośnych w obrębie garażu i ponad. Na drugiej jakoś dużo tego wrysowałeś.

Zmieniony rzut dalej jest kiepski. Wrysuj w kotłowni komin, kocioł i zasobnik i chyba drzwi 2 sztuki nie wejdą - za mała. Drzwi otwierana maja byc na zewnątrz pom. z gazem.

Łazienka główna obok salonu a kibelek przy sypialniach - odwrócone. Ciasne korytarze, ciasne wejścia szczególnie do pokoju za łazienkami. Ciasny ten domek - ja bym odpuścił garaż.

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na pierwszej wersji brak było ścian nośnych w obrębie garażu i ponad. Na drugiej jakoś dużo tego wrysowałeś.

.

Garaż został "obudowany" ścianami nośnymi. W zasadzie dodałem tylko jedną - między pokojem a garażem.

Zmieniony rzut dalej jest kiepski. Wrysuj w kotłowni komin, kocioł i zasobnik i chyba drzwi 2 sztuki nie wejdą - za mała. Drzwi otwierana maja byc na zewnątrz pom. z gazem.

.

Priorytetem były w miarę ustawne pokoje i spory salon. Myślę, że udało się to osiągnąć. Oczywiście kosztem korytarza, ale przecież nie on jest najważniejszy.

Kotłownia 5,5 m też nie wydaje mi się mała. Są projekty z paliwem stałym i kotłownią 4 m2. Tu w zasadzie będzie tylko kocioł bez zasobnika.

Łazienka główna obok salonu a kibelek przy sypialniach - odwrócone. Ciasne korytarze, ciasne wejścia szczególnie do pokoju za łazienkami. Ciasny ten domek - ja bym odpuścił garaż.

Korytarz ma 135 i 125 cm. Z tego co widzę to takie minimum, ale jednak często występujące.

Łazienka powinna być oczywiście od strony pokoi a wc bliżej salonu, spróbuje to poprawić.

@jajmar

To jest fikcyjny projekt, rysowany na kolanie, celem zabawy, także nie karm trolla.

To już Twój trzeci post nic nie wnoszący do dyskusji. Nudzisz się? To spadaj gdzie indziej.

Kotłownia liczona w m2 nie jest mała tylko jest nieustawna. Jeżeli to pomieszczenie tylko na kocioł to może warto ten kocioł gdzieś wkomponować, łazienka.

Co do korytarzy może i masz rację, tylko u Ciebie się one stykają pod kątem prostym do tego są obudowane an calej długości wnoszenie mebli nie będzie łatwe. Ogólnie ten rzut jest taki mocno upchany będzie wrażenie ciasnoty.

woj-tas - wiesz czego mniej więcej chcesz, wiesz jaki projekt cię inspiruje - po co bawisz się w uszczegóławianie swojego rysunku? Przecież i tak nie zrobisz dokumentacji projektowej.

Idź z tym co masz do architekta, pogadaj, pokaż, może fachowiec będzie miał jakieś nowe, ciekawe pomysły?

A jak zrobi koncepcję to ją wówczas tu wklej do obgadania.

Poproś jedynie aby na rzutach wrysował jakieś podstawowe meble i urządzenia - żebyś wiedział ile tam jest faktycznie miejsca.

• 2 months później...

Dlaczego przynależność do IARP jest taka ważna ?

- przynależność do IARP jest obligatoryjna dla osób / projektantów posiadających uprawnienia do projektowania bez ograniczeń w specjalności architektonicznej oraz wykonujących czynnie zawód architekta.

- brak przynależności do IARP jest jednoznaczne z brakiem posiadanych uprawnień do projektowania, tym samym brakiem odpowiedzialności zawodowej za wykonywaną pracę projektową w zakresie architektury.

strona Izby :

http://www.izbaarchitektow.pl/

Izba Architektów Rzeczypospolitej Polskiej – wilipedia :

https://pl.wikipedia.org/wiki/Izba_Architekt%C3%B3w_Rzeczypospolitej_Polskiej

lista czynnych zawodowo architektów ( z możliwością weryfikacji danej osoby nr wpisu / nazwisko ) :

https://extranet.iarp.pl/lista/

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Zaraz będziemy ostatecznie zatwierdzać koncepcję projektu indywidualnego. To ostatni moment na zmiany, więc wrzucam również tutaj.

Najważniejsze założenia:

- dom ma mocno nawiązywać do dworu staropolskiego.

- master bedroom z garderobą i łazienką + 3 sypialnie dziecięce

- pokój dzienny z biblioteką, TV zdecydowanie nie w nim

- gabinet z miejscem na 2 komputery stacjonarne + kanapę, będzie pełnił również funkcję pokoju gościnnego

- część dzienna przechodnia jak w dworach: salon, jadalnia, kuchnia; zdecydowanie nie jedna otwarta przestrzeń (taką przestrzeń mamy za oknem :) )

- kotłownia z piecem na owies, podawanie opału z użyciem paszociągu ze stodoły do podajnika przy piecu :)

Kilka wyjaśnień:

- pralnia się odrobinę zmieni: pralka, suszarka będzie przy ścianie nośnej, więc drzwi zostaną przesunięte

- kotłownia ma również część warsztatową, a ten prysznic to nie prysznic, a głęboki brodzik :)

- garderobę przy sieni i "master bathroom" nieco przearanżujemy, jak na obrazku niżej

- schody są wrysowane, ale poddasze będzie nieużytkowe. Dopiero w razie jego adaptacji schody zostaną wykonane.

Klik powiększa.

Zrzut%252520ekranu%2525202015-12-16%25252020.20.48.png

Zmieniona łazienka i garderoba:

wariacje%252520garderobiano%252520%2525C5%252582azienkowe5.png

Elewacje - frontowa i ogrodowa:

Front.png

Ogr%2525C3%2525B3d%2525202015-12-07%25252022.05.51.png

Jakieś uwagi, pomysły?

- powrót do ... przeszłości :eek:

- najsłabszy punkt to lokalizacja pralni pomiędzy pokojami, szukałbym dla niej innego miejsca.

- wewnętrzny korytarz jest kompletnie ciemny, a to główna "arteria" komunikacyjna, którą zawsze warto doświetlić ( nawet pośrednio )

... zaintrygowało mnie " podawanie opału z użyciem paszociągu ze stodoły ... " - gdzie będzie zlokalizowany ten "paszociąg" ?

- klasyczne dobre połączenie : kuchnia - jadalnia - pokój dzienny, jak również sypialnia główna - garderoba - łazienka :)

- powrót do ... przeszłości :eek:

Owszem :) Z mężem jednak doszliśmy do wniosku, że bardziej odpowiadają nam wnętrza, gdzie każde pomieszczenie ma swoje przeznaczenie, nie ma jednej otwartej przestrzeni (przestrzeń jest za oknem, dom będzie pośrodku 8ha działki :D). Poza tym bardzo podobają nam się staropolskie dwory: nie tylko wizualnie, ale też to, co sobą reprezentowały i czego były symbolem. Co nie zmienia faktu, że potrafimy docenić dobrą, nowoczesną architekturę - autentycznie zachwycam się niektórymi rozwiązaniami, które widuję na Pintereście czy tu, na FM. Tylko, że to nie dla nas :)

- najsłabszy punkt to lokalizacja pralni pomiędzy pokojami, szukałbym dla niej innego miejsca.

Pralnia wędrowała. Najpierw była w części nocnej, potem długi czas w okolicy kuchni, a ostatecznie znów wylądowała w części nocnej. Dlaczego tak? Dlatego, że blisko do łazienek (nie trzeba tachać góry prania przez cały dom). Poza tym ta lokalizacja umożliwia mi szybkie wywieszenie prania na zewnątrz. Z drugiej strony budynku byłoby to problematyczne: zachodnia ściana przy kotłowni (wejście główne jest od północy, a dokładnie NNW) jest naprzeciw wjazdu do posesji. Jest też ślepa dlatego, że planuję tam winogrona :)

- wewnętrzny korytarz jest kompletnie ciemny, a to główna "arteria" komunikacyjna, którą zawsze warto doświetlić ( nawet pośrednio )

To prawda... Korytarz między sienią a salonem można doświetlić robiąc przeszklone drzwi między tymi pomieszczeniami. Natomiast z korytarzem w części nocnej rzeczywiście jest problem... Nie bardzo chcę dawać przeszklone drzwi do sypialni, pokoi dziecięcych czy łazienki... Pozostają mi przeszklone drzwi (chociaż w połowie) do pralni i na zewnątrz...

... zaintrygowało mnie " podawanie opału z użyciem paszociągu ze stodoły ... " - gdzie będzie zlokalizowany ten "paszociąg" ?

Paszociąg będzie szedł bezpośrednio od podajnika, przez ścianę (a może raczej ścianę fundamentową), w ziemi (w betonowej rynience) aż do stodoły, która jest zlokalizowana jakieś 10m od zachodniej ściany domu. Taki paszociąg ma średnicę jedynie 5 cm i umożliwi bezkurzowy i bezobsługowy załadunek owsa. To nasz autorski pomysł, uzgodniony wstępnie z producentami kotła i paszociągu. Będziemy testować jak to zadziała w praktyce. Do paszociągu - to sugestia producenta - można zastosować automatykę: czujnik załadunku podajnika przy piecu sprawdza, jaki jest stan tego podajnika i poniżej pewnej wartości odpala paszociąg by go załadować.

- klasyczne dobre połączenie : kuchnia - jadalnia - pokój dzienny, jak również sypialnia główna - garderoba - łazienka :)

:)

Dzięki wielkie za Twoje uwagi :)

Edytowane przez Iscra

Owszem :) Z mężem jednak doszliśmy do wniosku, że bardziej odpowiadają nam wnętrza, gdzie każde pomieszczenie ma swoje przeznaczenie, nie ma jednej otwartej przestrzeni (przestrzeń jest za oknem, dom będzie pośrodku 8ha działki :D). Poza tym bardzo podobają nam się staropolskie dwory: nie tylko wizualnie, ale też to, co sobą reprezentowały i czego były symbolem. Co nie zmienia faktu, że potrafimy docenić dobrą, nowoczesną architekturę - autentycznie zachwycam się niektórymi rozwiązaniami, które widuję na Pintereście czy tu, na FM. Tylko, że to nie dla nas :)

Pralnia wędrowała. Najpierw była w części nocnej, potem długi czas w okolicy kuchni, a ostatecznie znów wylądowała w części nocnej. Dlaczego tak? Dlatego, że blisko do łazienek (nie trzeba tachać góry prania przez cały dom). Poza tym ta lokalizacja umożliwia mi szybkie wywieszenie prania na zewnątrz. Z drugiej strony budynku byłoby to problematyczne: zachodnia ściana przy kotłowni (wejście główne jest od północy, a dokładnie NNW) jest naprzeciw wjazdu do posesji. Jest też ślepa dlatego, że planuję tam winogrona :)

To prawda... Korytarz między sienią a salonem można doświetlić robiąc przeszklone drzwi między tymi pomieszczeniami. Natomiast z korytarzem w części nocnej rzeczywiście jest problem... Nie bardzo chcę dawać przeszklone drzwi do sypialni, pokoi dziecięcych czy łazienki... Pozostają mi przeszklone drzwi (chociaż w połowie) do pralni i na zewnątrz...

Paszociąg będzie szedł bezpośrednio od podajnika, przez ścianę (a może raczej ścianę fundamentową), w ziemi (w betonowej rynience) aż do stodoły, która jest zlokalizowana jakieś 10m od zachodniej ściany domu. Taki paszociąg ma średnicę jedynie 5 cm i umożliwi bezkurzowy i bezobsługowy załadunek owsa. To nasz autorski pomysł, uzgodniony wstępnie z producentami kotła i paszociągu. Będziemy testować jak to zadziała w praktyce. Do paszociągu - to sugestia producenta - można zastosować automatykę: czujnik załadunku podajnika przy piecu sprawdza, jaki jest stan tego podajnika i poniżej pewnej wartości odpala paszociąg by go załadować.

:)

Dzięki wielkie za Twoje uwagi :)

Nawiązując do naszej rozmowy, informacja o "owsociągu" (czyli systemie grzewczym całości) jest kluczowa dla Twoich planów piecowo kominkowych. Inaczej planuje się piecokominek, który jest, albo może być alternatywą grzewczą całego budynku, inaczej planujemy zaś źródło promieniowania podczerwonego (jakim taki piec jest) w części "świetlicowej" domu z przyległościami, do których to ciepło dotrze. To dość istotne ze względu na ewentualny konflikt dwóch źródeł ciepła w wydzielonej części całego (dużego)) budynku. Opowiedz trochę o systemie grzewczym, który chcecie tym owsem "pędzić"...Jakie odbiorniki ciepła planujecie. Podłogówki, kalafiory, czy jeszcze coś innego...

Iscra

w jednym z moich projektów, gdy nie było możliwości doświetlenia komunikacji wewnętrznej światłem dziennym bocznym ( z uwagi na przybliżenie budynku do granicy działki ), zastosowałem świetliki rurowe FAKRO z giętką rurą.

Jest jednym słowem opcja - do przedyskutowania, ale wydaje mi się, że lepiej takie rozwiązanie zastosować, a niżeli pozbyć się na stałe światła dziennego :)

http://www.fakro.pl/produkty/wszystkie-produkty/swietliki-rurowe/charakterystyka/

- no jeszcze można nad drzwiami wewnętrznymi do pokoi zastosować naświetla ( światło pośrednie ), ale czy to by zadziałało w 100% - trudno powiedzieć, na pewno dałoby ciekawy efekt w ciągu dnia i w nocy.

- jeśli pralnia przeszłaby w część garderoby sypialni od strony korytarza, też byłoby dobrze :) ( pojawiłyby się drzwi zewnętrzne np. przeszklone w osi korytarza )

... takie pomysły ...

- wrysowane schody wewnętrzne nie spełniają Warunków Technicznych ( na " zabiegach " ) - taki typowy błąd, ale lepiej teraz to poprawić

pozdrawiam

Nawiązując do naszej rozmowy, informacja o "owsociągu" (czyli systemie grzewczym całości) jest kluczowa dla Twoich planów piecowo kominkowych. Inaczej planuje się piecokominek, który jest, albo może być alternatywą grzewczą całego budynku, inaczej planujemy zaś źródło promieniowania podczerwonego (jakim taki piec jest) w części "świetlicowej" domu z przyległościami, do których to ciepło dotrze. To dość istotne ze względu na ewentualny konflikt dwóch źródeł ciepła w wydzielonej części całego (dużego)) budynku. Opowiedz trochę o systemie grzewczym, który chcecie tym owsem "pędzić"...Jakie odbiorniki ciepła planujecie. Podłogówki, kalafiory, czy jeszcze coś innego...

Już mówię.

Ogrzewanie "bazowe" to piec na owies w kotłowni, podłogówka w całym domu. Myślimy nad buforem ciepła - pozwoli na skorzystanie z ciepłej wody nagromadzonej w buforze w razie awarii prądu (piec z automatyką, bez prądu słabiutko). Owszem, zazwyczaj awarie naprawiane są szybko, ale budujemy się na kolonii, w odległości od wsi, a dalej od nas jeszcze jest tylko jeden sąsiad - więc co tu dużo mówić, priorytet napraw wszelkich awarii jest dość niski :)

Podłogówka w całym domu.

Kominek w salonie ma być kominkiem rekreacyjnym, bez DGP i płaszcza wodnego.

Łukasz Ładziński,

Świetlik. Hm. Niezły pomysł :) Z cennikiem Fakro wychodzi mi ok. 2500 zł za tę przyjemność. Pomyślimy :)

Pralnia. Zależało mi na naturalnym świetle w niej, a sytuując ją w miejscu obecnej garderoby dochodzi konieczność zastosowania kolejnego świetlika - i ten niestety wyjdzie na północnej połaci dachu. Przy świetliku w samym korytarzu jestem w stanie poprowadzić go tak, by czerpał światło z południowej połaci.

Schody... Tu jest trochę ból, bo pierwotnie były narysowane ze spocznikami, ale zależało nam na tym, by z sieni do reszty domu nie wychodziło się pod schodami. Ale to będzie zabawa dla wykonawcy schodów za ileś lat, gdyż nie będą lane z betonu.

Hypokaustum w tej sytuacji, może być kłopotliwe. Jedno i drugie źródło ciepła posiada dużą bezwładność (piecokominek / podłogówka). Trzeba by zaplanować na kilkanaście godzin naprzód chęć rekreacji przy takim kominku.

Kaloryfer wyłączysz i za dwie godziny grzeje coś innego. Jasne, że nic nie stoi na przeszkodzie, by dopasować jedno z drugim, ale bardziej to problem dopasowania ludzi, a tu moja wiedza znikoma...

Nie przesądzając, w waszej sytuacji racjonalniej jest mieć kominek, jako źródło ciepła szybkiego i na krótko. Oczywiście odpowiednia obsługa i sposób palenia, pozwala takim kominkiem grzać długo.

By piecokominek miał taką funkcję, wymaga sporej inwestycji. A sam już jest droższą zabawka od zwykłego kominka.

Jest jeszcze opcja palenia w piecokominku w sposób ciągły z wyłączeniem podłogówki w jego otoczeniu na dłuższy okres....

Hypokaustum w tej sytuacji, może być kłopotliwe. Jedno i drugie źródło ciepła posiada dużą bezwładność (piecokominek / podłogówka). Trzeba by zaplanować na kilkanaście godzin naprzód chęć rekreacji przy takim kominku.

Kaloryfer wyłączysz i za dwie godziny grzeje coś innego. Jasne, że nic nie stoi na przeszkodzie, by dopasować jedno z drugim, ale bardziej to problem dopasowania ludzi, a tu moja wiedza znikoma...

Nie przesądzając, w waszej sytuacji racjonalniej jest mieć kominek, jako źródło ciepła szybkiego i na krótko. Oczywiście odpowiednia obsługa i sposób palenia, pozwala takim kominkiem grzać długo.

By piecokominek miał taką funkcję, wymaga sporej inwestycji. A sam już jest droższą zabawka od zwykłego kominka.

Jest jeszcze opcja palenia w piecokominku w sposób ciągły z wyłączeniem podłogówki w jego otoczeniu na dłuższy okres....

Uhm. Czyli najsensowniejszą opcją będzie zwykły kominek, obudowany tylko kaflami?

Co wtedy z całym ciepłem? Zrobić wyrzut na nieogrzewane poddasze?

Uhm. Czyli najsensowniejszą opcją będzie zwykły kominek, obudowany tylko kaflami?

Co wtedy z całym ciepłem? Zrobić wyrzut na nieogrzewane poddasze?

Można tak zrobić, chcąc palić w kominku dla "klimatu". Kominek będzie też przydatny przy nagłych spadkach temperatury zewnętrznej, lub jak właścicielka będzie miała zmarznięte kości...

Nieogrzewane poddasze, dogrzewane kominkiem, może też być dodatkowym buforem - czapą zabezpieczającą pomieszczenia na dole. Warto więc pomyśleć o izolacji termicznej w połaci dachu, a nie na poziomie stropu. Zamiast hypokaustum ceramicznego, można zrobić hypokaustum stalowe. Jest dużo tańsze i tak samo pozwoli nie tracić w kominie energii ze spalonego drewna ...Oczywiście wypada, by była możliwość przekierowywania całego ciepła na dół, bo kominek może być źródłem ciepła jesienią i wiosną, gdy podłogówka jest nieczynna...

Często jest też tak, że inwestorzy nie wiedzą jak działać będzie kominek w ich domu, jak często będą go używać i do jakich celów...Wtedy można zrobić hypokaustum ceramiczne jako opcję...http://blog.kominki-batura.pl/pies-czy-kot-czyli-piecokominek-do-zadan-specjalnych/

Czytam i czytam... i czuję, że muszę jeszcze sporo poczytać, by podjąć odpowiednią decyzję.

Najprawdopodobniej nie będziemy ocieplać połaci dachu - koszty nas zjedzą przy tej powierzchni zabudowy. Natomiast co do reszty... musimy z mężem przemyśleć. Pytanie więc jest takie: czy nasza decyzja będzie mieć teraz wpływ na konstrukcję budynku? Jeśli nie, to super, bo chcielibyśmy, aby projekt teraz się tworzył u konstruktora i instalatorów. Ale jeśli decyzję musimy podjąć już teraz, to... mamy mało czasu.

Podsumujmy może jakie mamy opcje, bo zaraz się zamotam i guzik z tego wyniknie :)

1. Kominek z hypokaustum - duża bezwładność, co może stwarzać problemy przy podobnie bezwładnej podłogówce.

2. Kominek bez hypokaustum, z DGP grawitacyjną - możemy "ogrzać" poddasze, co zbyt dużego sensu nie ma, jeśli jest nieocieplone. Po prostu wtedy wyrzucamy ciepłe powietrze zamiast przez komin, to na poddasze. Ale w razie adaptacji poddasza na pokoje letnie możemy DGP wtedy tam wykorzystać... Prawda?

3. Kominek z hypokaustum i DGP - jak w linku, czyli z opcją wyboru jednego lub drugiego?

4. Kominek z hypokaustum i DGP razem - chyba nie zadziała, bo ciepłe powietrze wyrzucamy zamiast wykorzystać do ogrzania masy akumulacyjnej... Dobrze rozumiem?

5. Inne opcje?

Edytowane przez Iscra

1. Tak (z małym ale)

2.No tak...

3.To są faktycznie dwa wybory, nie wykluczające się wzajemnie. DGP może działać z każdym urządzeniem grzewczym. Odbiorniki energii ze spalonego drewna zasię, to sposób na efektywne wykorzystanie opału - ekonomia i racjonalność palenia drewna. Niebagatelny jest też aspekt czystości spalania. DGP to sposób na transport ciepła, bez większego związku ze sposobem w jaki powstanie.

4 i 5, wiąże się z "ale" z p. 1...

A "ale" to sygnał, że za chwile może Ci się wszystko pokićkać...:cool:. Za dużo wiem, by Cie zbyć prostą ofertą na zasadzie "będziesz Pan zadowolniony"...

Rozmowa pozwala na wyciągniecie od Ciebie oczekiwań. Niestety zwykle jest tak, że muszę tą wiedzę uzyskać od klientów, którzy swoje oczekiwania określą dopiero po wybudowaniu domu. bo na razie nie mają np wiedzy na temat kominka (pieca), a nawet jak mają, to inne...Bo nowy dom jest też inny, niż dotychczasowy.

Zawsze najbardziej martwi mnie jednak pośpiech. Bo on jest dobry tylko przy rozwolnieniu...