Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Mam do Was ogromną prośbę o ocenę projektu.

Wraz z Żoną postanowiliśmy o budowie domu (jesteśmy rodziną 2+2), działkę już posiadamy (kwadrat o wymiarach 30x30). Jesteśmy w trakcie tworzenia projektu indywidualnego. Chcemy prosty dom podpiwniczony, z użytkowym poddaszem, dwuspadowy dach z dostawionym dwustanowiskowym garażem. Nad garażem planujemy dodatkowe mieszkanie dla rodziców (z oddzielnym wejściem). Wstępny projekt:

parter.jpg

piętro.jpg

Nasze początkowe wymagania co do układu pomieszczeń są widoczne na powyższych zdjęciach. Dokładnie planujemy:

- dodatkowy pokój na parterze (gabinet, gościnny)

- piwnicę z uwagi na użytkowanie domu przez dwie rodziny (pralnio-suszarnia, kuchnia na zaprawy, pomieszczenie gospodarcze na kosiarki, rowery, meble ogrodowe oraz najprawdopodobniej kotłownię na paliwo stałe)

- ogrzewanie na paliwo stałe (ekogroszek lub pellet) - chociaż tutaj zastanawiam się jeszcze nad pompą PW tylko, że w tym wypadku dochodzą już dodatkowe koszty podczas budowy

- wentylację mechaniczną (przyszłościowo rekuperator)

- położenie instalacji do centralnego odkurzacza (tak już przyszłościowo)

- zsyp na bieliznę do pralni w piwnicy

- materiał na budowę to silka 24 plus styropian grafitowy 15-20, strop monolityczny, dachówka ceramiczna

- dodatkowe przejście od nas do mieszkania rodziców

Bardzo proszę o opinię o sugestie odnośnie powyższego projektu.

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

senioratkę polecam robić na parterze. Schody dla starszych ludzi to mordęga. A jak któreś złamie nogę (o co nietrudno u starszych ludzi) lub zacznie jeździć na wózku, to odetniecie go od dostępu do ogrodu i pozbawicie samodzielności (będzie uzależniony od znoszenia go po schodach).

Przy wyborze PC odliczasz koszt budowy kotłowni na paliwo stałe, komina dymowego, wentylacji grawitacyjnej.

pralnia w piwnicy - seniorzy będą musieli zejść dwie kondygnacje po pranie? Pralnię robi się przy sypialniach.

Rowery i kosiarkę będziesz targał z piwnicy po schodach?

Edytowane przez Elfir

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Odnośnie senioratki to rodzice powiedzieli, że zawsze marzyło im się mieszkanie ze skosami a jak nie pójdą z nami mieszkac to i tak do końca życia będą wchodzili po schodach.W razie wystąpienia poważnej choroby lub też konieczności korzystania z wózka to dla tego planujemy awaryjny pokój u nas na parterze. Ponadto nie mam pojęcia jak zorganizować dla Nich miejsce na parterze przy zachowaniu garażu (nie mam możliwości zrobienia jego w piwnicy z uwagi na obowiązek usytuowania przodu domu 5 metrów od drogi).

Jeżeli chodzi o pralnię to rodzice napewno będą mieli pralkę u siebie w łazience a tylko przy większym praniu (pościel, koce, kołdry) będą korzystali z piwnicy.

Odnośnie tych rowerów, kosiarek itp. to majac juz piwnicę nie chcę budowac na działce dodatkowego budynku gospodarczego.

Dziękuję bardzo za cenne rady i informację i proszę tez o opinię dotyczącą układu pomieszczeń na załączonych przeze mnie zdjeciach. Nadmieniam, że nigdy nie mieszkałem w domu a powyższy plan stworzyłem przeglądając setki projektów.

Dostaliśmy od projektanta koncepcję projektu i w sumie jesteśmy zadowoleni. Kilka rzeczy do zmiany ale chętnie przyjmiemy rady od tych co juz wybudowali i więdzą na co zwracać uwagę.

http://i.imgur.com/RUvaOJ3.png

Żeby powiększyć obrazek klikamy prawym przyciskiem myszy i otwieramy w nowej karcie.

Dom to parterówka, ze strychem zamiast poddasza, możliwie mała, prosta konstrukcja z dachem kopertowym.

Ma być w miare tania w budowie i późniejszym utrzymaniu.

masz duże okno od południa w sypialni.

Jak będą doświetlone zimą pokoje dzieci? Pokoje nie są za małe? Pełnią rolę biura, sypialni i bawialni.

nie za daleko od kanapy do ściany z tv?

trochę daleka droga od wejścia do kuchni. trzeba latać z zakupami.

myślałeś o półkondygnacji?

Wówczas garaż byłby o pół kondygnacji poniżej terenu - wówczas 5 m starczy na zjazd a senioratka pół kondygnacji nad ziemią i mozna wówczas w razie potrzeby w przyszłości zrobić rampę.

Szczerze powiem, że nie wyobrażam sobie wizualnie budynku z dołączoną pół kondygnacją.

Proszę jeszcze o opnie na temat rozkładu pomieszczeń w budynku?

Czy tak jak na załączonych zdjęciach będzie funkcjonalnie, czy można byłoby coś jeszcze zmienić?

Pytanie,

dotyczy pomieszczenia ,przeznaczonego do obsługi

Spiżarnia, Pralnia, Kotłownia,Strychu

Która z tych trzech opcja, będzie najlepsza, uwzględniając za i przeciw?

1. A. Czy warto zastosować opcje, dwa wejścia i wyjścia tracąc powierzchnie na rzecz przejścia .

http://images76.fotosik.pl/868/3964c6bfb9314912.jpg

http://przeklej.org/file/Gh7DIM/DOM.6.A.185m.pdf

2. A A. Wejście i wyjście od wiatrołapu dobra komunikacja do spiżarni, pralni, strychu.

http://images75.fotosik.pl/867/087244ed8f3a174f.jpg

http://przeklej.org/file/TojNt8/DOM.6.A.A.185m.pdf

3. A A A. Wejście od garażu cała ścianka od strony wiatrołapu, można przeznaczyć na szafkę czy wieszaki na kurki

http://images75.fotosik.pl/867/66be0ed1d3216f43.jpg

http://przeklej.org/file/JeIEQf/DOM.6.A.A.A.185m.pdf

Zamiast linków lepiej wklej obrazki bezpośrednio na serwery Muratora

Dostaliśmy od projektanta koncepcję projektu i w sumie jesteśmy zadowoleni. Kilka rzeczy do zmiany ale chętnie przyjmiemy rady od tych co juz wybudowali i więdzą na co zwracać uwagę.

http://i.imgur.com/RUvaOJ3.png

Żeby powiększyć obrazek klikamy prawym przyciskiem myszy i otwieramy w nowej karcie.

Dom to parterówka, ze strychem zamiast poddasza, możliwie mała, prosta konstrukcja z dachem kopertowym.

Ma być w miare tania w budowie i późniejszym utrzymaniu.

- garderoba przy sypialni oraz spiżarka przy kuchni to pomieszczenia pułapki, jeśli ktoś wejdzie do środka i zasłabnie ( oby nie ! ale należy pewne sytuacje przewidywać ), to osoba z zewnątrz nie dostanie się do środka. Niby szczegół, ale ...

- byłoby fajnie gdyby ktoś wrysował szafy i ( choćby małe ) biurko w pokojach jednoosobowych z drzwiami na wprost pokoju dziennego.

- taras ( prawdopodobnie w podcieniu dachu ) ma metraż zbliżony do metrażu pokoju dziennego, co przy wciśniętej sofie w narożnik nie do końca chyba jest przemyślane

Przemyśl ustawienie szaf w sypialniach. Proponuję wnęki: w głównej w miejscu, gdzie stoi łóżko, a w pojedyńczej obok aby zmieścić szafę, tzreba będzie przesunąć okno.

Jeśli nie planujesz dodatkowego prysznica w wc, to warto je zmniejszyć na rzecz pomieszczenia gospodarczego.

Wiatrołap pomimo że duży, sprawia wrażenie nieustawnego. Ma się wrażenie, że zmieści się tam tylko wieszak na kurtki/płaszcze oraz szafka na buty. Trzeba by na etapie wykańczania część drzwi zakamuflować.

Strych cały ocieplasz, czy tylko tę część na osprzęt wentylacji mechanicznej?

Ja bym strych sobie darowała (mógłby być w całości nieocieploną graciarnią) a sprzęty WM umieściła w pomieszczeniu gospodarczym.

Sezonową garderobę spokojnie upchniesz w garderobie na parterze.

Zlikwiduj komin do okapu kuchennego - zwykły pochłaniacz wystarczy.

Rozplanuj też kuchnię, bo na razie nie wygląda na zbyt funkcjonalną. Poza tym taka w pełni odsłonięta mnie przeraża (widzę już ten bałagan na szafkach) - teraz taką mam i nigdy więcej.

"Umebluj" też całą strefę dzienną. Tyłem do wejścia wypoczywa się raczej mało komfortowo.

PRALNIA

Gdyby pomieszczenie gospodarcze nie służyło też jako spiżarka, to wejście można by zrobić przez główną łazienkę. W wiatrołapie byłoby miejsce na szafę na wasze okrycia wierzchnie i ewentyalnie jakieś mopy, a nie tylko wieszaki.

Może pomyśl nad reorganizacją części kuchennej tak, aby zmieścić tam spiżarkę?

Edytowane przez moniss

Przeszklone wiatrołapy/przedsionki zawsze mi się podobały. Świetne miejsce na przezimowanie roślin :)

Sama o czymś takim myślałam, ale nie byłoby zamykane na klucz, aby móc wejść gdy deszcz i plucha i już spokojnie otwierać zamki w drzwiach do domu.

A dlaczego komin do okapu kuchennego chcesz zostawić? Jeśli chcesz zwykły okap, to równie dobrze możesz zrobić "wyrzutnię" przez ścianę. Pochłaniacz przy WM sprawdza się rewelacyjnie. Ktoś ostatnio pisał na w jednym z dzienników budwy na FM, że trochę szkoda, że WM i pochłaniacz tak dobrze współpracują, gdyż nie czuć na pokojach zapachu pieczonego ciasta czy chleba :D

WM na strychu cała instalacja rury będą na strychu to, po co pchać na parter.

Żeby nie robić sobie kłopotu z dodatkowym ocieplanym pomieszczeniem strychowym? Żeby nie biegać na strych wymianiać filtrów? :)

Edytowane przez moniss