Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Marcin,

Słuszna uwaga :) na pewno chce zniwelować trochę teren ale też nie będę obstawał przy budowaniu wysokiego tarasu. Także mam nadzieję, że uda się to wypośrodkować. Zastanawia mnie jak rozwiązać zjazd do domu, czy woda z ulicy nie będzie naturalnie się dostawać do nas. Na chwilę obecną takiego zjawiska nie zaobserwowałem.

Przekombinowałeś:rolleyes:

Poprzedni miał prostą bryłę prostokąta, teraz chcesz dom piętrowy z płaskim dachem?

Kuchnia na drugim końcu domu, będziecie z zakupami musieli przejść cały dom do kuchni, to nie jest dobre rozwiązanie.

Schody/komunikacja też w nieciekawym miejscu, bo siedząc na kanapia będziesz widział każdego kto wchodzi na górę, schodi itp.

Jak do dzieci przyjdą znajomi to nie będziesz mógł siedzieć w gaciach na kanapie:rolleyes:

Poprzednia wersja była fajna, wchodzi do domu i od razu po schodach na górę. Nawet nie będziesz wiedział czy ktoś wchodzi na piętro.

Najlepiej zobaczyć na żywo kilka domów, to na pewno pomoże.

Drobne zmiany kosmetyczne oczywiście wszystko jest do ustalenia. Na razie cały czas myślimy i kombinujemy :) Sorki za jakoś ale jestem miszczam painta na szybko :p Jeśli chodzi o schody to może faktycznie macie rację z komunikacją w innej części domu. Co do kuchni z jednej strony racja z drugiej jest blisko tarsu co też ma plus. Ale chyba Wasza koncepcja mnie bardziej przekonuje. Chodziło mi o oddzielenie salonu od części kuchennej ale można zamienić jadalnię z salonem

parter.jpgpietro.jpg

• 2 weeks później...

Witam odwiedzających,

Razem z Drugą Połową podjęliśmy decyzję o budowie domu. Jakiś czas temu zostaliśmy posiadaczami działki 25mx 50m, usytuowanej 3 km od centrum miasta, w okolicy lasów. Po kilku miesiącach poszukiwania projektu zdecydowaliśmy się na projekt indywidualny.

Jest to pierwsza, robocza koncepcja stworzona we współpracy z naszym projektantem. Z grubsza wpasowaliśmy się w zakładany przez nas metraż i rozkład pomieszczeń. Wydaje się nam być ok ale to pewnie pierwsze złudzenie podekscytowanych :sick:

Proszę o opinię co do rozkładu pomieszczeń i ogólnej koncepcji:

Piętrowy dom z płaskim dachem o powierzchni użytkowej ok 180 m2 (+ garaż), w miarę możliwości energooszczędny o nieskomplikowanej bryle, dobrze ocieplony (24 silka + 20 grafitowy?) na płycie fundamentowej, podłogówka po całości zasilana PC PW (gaz pod wielkim znakiem zapytania, nadal rozważają czy go dociągnąć bo mało zabudowań w okolicy), wentylacja mechaniczna + rekuperacja. Okna 90% fixy 3 szybowe. Strefa dzienna z dużymi przeszkleniami od południa a pomieszczenia gospodarcze, garaż, garderoba od północy w miarę możliwości. Brak okien od północnej strony, brak balkonów.

Konstruktywna krytyka mile widziana

Pozdrawiamy :bye::bye:

IMG_3130.jpg

IMG_3129.jpg

Linki jeśli się nie załadowało:

http://www.tinypic.pl/unb9ffysfnta

http://www.tinypic.pl/tlsgpi8i58ub

garaż ma być grzany?

Jeśli nie, to niestety wasz architekt ideę energooszczędności rozumie wyłącznie jako pogrubianie styropianu na elewacji.

Jak na tak duży dom sypialnie dzieci bardzo małe i słabo doświetlone małymi oknami.

Okno 70 cm wąskie w pokoju 10 m2 to trochę mało. 120 cm moim zdaniem to minimum.

Ja na taki dom przeznaczenie dzieciom 10 m pokoju to mało. Dla dzieci ich pokój to sypialnia + biuro + pokój zabaw + pokój gościnny - wiele różnych funkcji.

Przecież dziecko nie zaprosi kolegów do waszego salonu i nie będziecie siedzieć razem. Zaprosi do swojego pokoju. Fajnie byłoby gdyby w pokoju zmieścił się dodatkowy fotel, stoliczek, jakaś komoda a nie tylko szafa, łóżko i biurko.

niech wasz architekt wrysuje meble do tej koncepcji

Ogrzewanie garażu w zasadzie ogranicza ideę energooszczędności.

W domach energooszczędnych garaż jest zawsze oddylatowany izolacją od domu.

Jedno otwarcie drzwi garażowych i całe zgromadzone ciepło wypuszczasz. Przy okazji wychładzasz wnętrze a tym samym ściany pomieszczeń sąsiadujących z garażem. I całą kubaturę trzeba grzać na nowo.

Na dodatek musiałbyś zainwestować w szczelne, ocieplane drzwi do garażu. Zwykłe drzwi garażowe będą jednym ogromnym mostkiem cieplnym.

Edytowane przez Elfir

Dzięki za trafne uwagi! Kwestia oddylatowania garażu jeszcze nie została poruszona ale na pewno zwrócę na nią szczególną uwagę. Rzuty dostaliśmy aby poddać ocenie proponowany przez projektantam rozkład, wielkość i funkcjonalność pomieszczeń.

Pokoje rzeczywiście nie są specjalnie duże patrząc na wymiary całości. Będzie trzeba dobrze pomyśleć jak dodać im parę metrów. Co do garażu: drzwi garaż - wiatrołap nie mają w takim wypadku racji bytu. Dobrym pomysłem będzie zrobić je wychodzące na zewnątrz na lewej ścianie garażu obok drzwi wejściowych?

dlaczego nie można połączyć garażu z wiatrołapem? Zewnętrzne drzwi (a takie dasz miedzy garażem a domem) nawet przeciętnej jakości są wielokrotnie cieplejsze do przeciętnej bramy garażowej.

Raczej kotłowni nie łączyłabym z garażem, bo kotłownia to pomieszczenie najcieplejsze a garaż najzimniejsze

Masz 50 m2 salonu, z czego tylko połowa może zostać umeblowana, bo reszta pełni rolę holu. Może na parterze zróbcie swoją sypialnie, a mały pokój gościnny i kotłownię na piętrze?

Edytowane przez Elfir

Drzwi w wiatrołapie do garażu jak najbardziej są potrzebne, mam i nie żałuję a małżonek się nie wścieka że nie musi co chwila wychodzić i wchodzić przez bramę garażową. Te drzwi są w kolorze takim jak pozostałe wszystkie drzwi w domu, i mimo że w garażu zimno to tego nie czuć w wiatrołapie.

Po kija Ci tyle okien w garażu, jedno albo nawet w cale... i w pomieszczeniu gospodarczym też, po co, i w garderobie, jak będziesz mieć rekuperacje i wentylację

Kotłownię mam akurat za garażem oddzieloną drzwiami ale jest na gaz i no i nie jest tam tak ciepło

a pokoje możesz powiększyć na piętrze masz przecież miejsce nad garażem i pomieszczeniem gospodarczym.

To okno w kuchni?(pomieszczenie nr2) od wejścia bym wywaliła, i powiększyła to małe okienko z lewej wtedy tu masz fajna "elkę" na meble kuchenne

Chodzi mi poniekąd o estetykę - nie chcę aby gości w wiatrołapie witały wielkie, masywne drzwi do garażu.

Co do salonu to prawda, że zostaje spory hol ale przyda się na wypadek dostawienia drugiego stołu na większe imprezy rodzinne i te inne :)

Zdecydowaliśmy się na piętrowy dom po to aby mieć sypialnie na górze więc ten pomysł odpada. Dobra izolacja ściany między garażem a pom. gosp i przeniesienie drzwi pomieszczenia gospodarczego do części mieszkalnej (np. vis a vis drzwi gabinetu) pomoże urzymać te różnice temperatur garaż/ pom. gosp?