Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Projekt powstał w ok 1,5 miesiąca, PnB otrzymałem po dwóch tygodniach od złożenia wniosku, obecnie czekam na uprawomocnienie (powinno być najpóźniej w przyszłym tygodniu).

Elfir, kotłownie zrobiłem taką żeby być przygotowanym na każdy rodzaj opału, jeszcze nie postanowiłem co nim będzie. Przy składaniu wniosku o prąd dostałem informację, iż w miejscu gdzie mam działkę muszę się liczyć ze spadkami napięcia więc grzanie prądem chyba jest mocno dyskusyjne, gazu niestety nie ma.

Edytowane przez gino21

Projekt ok., ja zmienilabym drobiazgi:

- wejścia do pokoi na środku ściany - warto wrysowac meble, żeby się nie okazało, że wystarczyło przesunąć drzwi o 10 cm i pokój dałoby się lepiej umeblować,

- spiżarka z tak usytuowanym wejściem jest niewygodna i dużo miejsca traci się na przejście, zauważ, że lokalizując wejście na długiej ścianie masz dużo lepszy dostęp do półek na wprost wejścia, do tego zabudowujesz dwie krótsze ściany (okno w spiżarni nie jest niezbędne),

- wejście pod kątem do wc - ja zrobiłabym prostą ścianę równo ze ścianą z wiatrolapu, jeśli to za mało, to można powiększyć wiatrołap o parę cm - takie skośne wejścia zawsze kojarzą mi się z prowizorką, ponadto jeśli kładziesz na podłodze kafle, to przy tych skośnych ścianach zawsze brzydko to wygląda, jakieś docinanie pod kątem, ja bym unikała takiego rozwiązania

gino21

... bardzo ciekawe rzeczy piszesz !

- pochwalisz się na FM jaka wartość wyszła wskaźnika EP H+W na potrzeby ogrzewania, wentylacji oraz przygotowania ciepłej wody użytkowej w projektowanej charakterystyce energetycznej ( wymaganej do Projektu Budowlanego ) - przy zastosowanej wentylacji grawitacyjnej ?

- czy też ta wartość tak po prostu jest wpisana w projekt i tyle ( !? )

- wejście do pokoju na środku ściany wydawało mi się ok ale tak jak piszesz, wyrysuje sobie jakieś mebel i zobaczę jak to będzie wygladało

- spiżarka to duży problem, tzn, wejście do niej, ja chcę zrobić wejście od strony kuchni jednak ma wybranka się upiera przy tym rozwiązaniu które jest obecnie, ja jednak nie powiedziałem ostatniego słowa w tej sprawie :)

- problem skosu do wc już ktoś mi zasugerował, tutaj chyba jednak zostanie tak jak jest

Dziekuję za opinie.

kolor czerwony ściana nośna. Schody na strych w garderobie-graciarni lub kotłownio-pralni:

Czy przy stropie z dolnego pasa wiązarów potrzebne są ściany nośne wewnątrz budynku?

Twoja propozycja jest ciekawa i na pewno zostanie rozważona

Mam jeszcze pytanie odnośnie kuchni, dziewczynie podoba się (nie wiem jak to nazwać) miejsce do siedzenia i szybkiego posiłku z wysokimi krzesłami, coś takiego jak w projekcie archon dom w renklodach 2

9a0c4226386a7441gen.jpg

Dwie pierwsze rzeczy jakie zauważyłem to kolizja z drzwiami balkonowymi, i piekarnika z drzwiami od spiżarni... no i jest to wrysowane bez proporcji i nie wiem czy się zmieści i czy będzie funkcjonalne?

Czy przy stropie z dolnego pasa wiązarów potrzebne są ściany nośne wewnątrz budynku?

Nie mam pojęcia. Ale na twoim rysunku były szersze ściany w poprzek domu, więc założyłam, że je planujesz. Zmieniłam tylko na szerszą ścianę wzdłuż zamiast w poprzek.

Jeśli chcecie barek to trzeba zlikwidować drzwi tarasowe przy kuchni lub zrobić suwane, bo kolidują z krzesłami. Twój barek na rysunku ma ok. 40 cm głębokości, to nie musi być problemem o ile to nie jest miejsce codziennego jedzenia.

http://bi.gazeta.pl/im/9/11332/z11332389Q,W-prezentowanym-wnetrzu-rozwiazaniem-okazal-sie-ni.jpg

http://cdn17.urzadzamy.smcloud.net/t/photos/t/59274/barek-kuchenny-jako-przedluzenie-blatu-kuchennego_2703457.jpg

http://www.inventive-interiors.com/wp-content/uploads/2015/12/Inspiracje_barek-w-kuchni-otwartej_04.jpg

... zobacz na jakiej wysokości masz ( przykładowo ) wysokość blatu biurka, czy też wysokość wanny - mam obawy, że ( wg rzutu ) raczej się w niej nie wykąpiesz ponieważ do niej nie wejdziesz pod skosem ! a przyjdą na pewno wykończenia np. łazienki płyta + możliwe płytki. Jeśli korytarz jest na poddaszu "po długości" budynku - należy sprawdzić, czy drzwi wewnętrzne do pokoi po ich otwarciu nie będą uderzać o wewnętrzną połać dachu. Część elementów aranżacji może być dostępna tylko od strony osi symetrii budynku - ja bym szukał " złotego środka " i sprawdzał pomieszczenie po pomieszczeniu pod katem ich użytkowania i różnej wysokości ścianki kolankowej

ścianka w części dziecięcej ma chyba 84 cm a blat biurka zwykle jest w zakresie 73-75 cm

Za to sypialnia rodziców, ich garderoba i łazienka wypada pod bardzo niskimi skosami (garderoba będzie mało pojemna) - niby duża powierzchnia, ale z tego połowa wymaga chodzenia schylonym.

Edytowane przez Elfir

ścianka w części dziecięcej ma chyba 84 cm a blat biurka zwykle jest w zakresie 73-75 cm

ale biurko czemuś służy: to postawmy na nim standardowy monitor komputera o wysokości 45cm ...

zmieści się ? / nie zmieści pod tym skosem ? :)

i w którym miejscu od ściany ? ile zostanie tego blatu biurka ?